ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

.   25 Φεβρουαρίου 2021   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

Προ ημερησίας θέμα

Ψαχνά 23 Φλεβάρη 2021

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

Θεωρούμε απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι συζητήσεις και λαμβάνονται οι αποφασεις στο δημοτικό συμβούλιο του δήμους μας.

Δεν προέκυψε τώρα αυτό το θέμα και δεν είναι λίγες οι φορές που το έχουμε επισημάνει και καταγγείλει και μέσα στις συνεδριάσεις. Τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα στην τελευταία συνεδρίαση (5/2/2021) η κατάσταση ξέφυγε κατά πολύ. Πρόεδρος (κ. Ραπτάκης) και Δήμαρχος (κ. Ψαθάς) έφτασαν στο σημείο να κλείνουν τα μικρόφωνα για να μη συζητηθεί ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης με προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον δήμο. Με κλειστά μικρόφωνα έγινε και η ψηφοφορία για την εισήγηση της δημοτικής αρχής και στο συγκεκριμένο θέμα και στο επόμενο. Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθούν να καλύψουν με αυτόν τον αυταρχικό τρόπο τη διαφωνία τους με τις προτάσεις που είναι υπέρ των λαϊκών οικογενειών του δήμου μας!

Θίγεται κάθε έννοια της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων που καλούνται να πάρουν αποφάσεις για τον δήμο. Η κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται αφού συζητηθούν όλα τα ερωτήματα που τίθενται προς τους εισηγητές, ακολουθήσει διαλογική συζήτηση ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους, τους προέδρους των κοινοτήτων, των δημοτών και των φορέων που πρέπει να καλούνται ιδιαίτερα όταν υπάρχουν θέματα που τους αφορούν άμεσα. Είναι υποχρέωση του προεδρείου και της δημοτικής αρχής να δίνουν τον λόγο και να συζητούνται όλα τα θέματα και τα ερωτήματα που τίθενται. Η κάθε συγκεκριμένη πρόταση που γίνεται είναι υποχρέωση του προεδρείου να την θέτει προς ψηφοφορία. Η εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου είναι υποχρέωση και ευθύνη της δημοτικής αρχής! Το ποσοστό της δημοτικής αρχής που με αισχρό και αυταρχικό τρόπο επικαλείται κάθε φορά ο δήμαρχος δεν του δίνει το δικαίωμα να κάνει ο,τι θέλει, καθώς υπάρχει θεσμικό όργανο που λαμβάνει αποφάσεις.

Μάλιστα εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση του lock down, αφού στην αρχή επεδίωκαν (ακόμη και παλιότερα χωρίς αυτήν την έκτακτη κατάσταση) να παίρνονται αποφάσεις «διά περιφοράς», δηλαδή απλά να καταγράφονται οι ψήφοι χωρίς ερωτήσεις και τοποθετήσεις (αποφασίζουμε και διατάζουμε δηλαδή) , τώρα με τις τηλεδιασκέψεις έχουν αποκλειστεί ουσιαστικά από τη συζήτηση οι πρόεδροι των χωριών, δημότες και φορείς, οι οποίοι είτε δεν καλούνται όλοι, είτε δεν εξασφαλίζεται η συμμετοχή τους ηλεκτρονικά.

Καταγγέλουμε αυτή την κατάσταση και απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να συμπεριφερθεί όπως υποχρεούται, να αναλάβει τις ευθύνες της για να λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο με δημοκρατικές διαδικασίες.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Η δημοτική σύμβουλος
Γεωργία Πύθουλα