Οι τοποθετήσεις του Δρόσου Τσελέ, υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, στο debate του STAR Κεντρικής Ελλάδας στις 2/5/2014 με τη δημοσιογράφο Λένα Παρασκευά
Οι αντιπεριφερειάρχες Φωκίδας στο Βήμα για όλους από LAMIASTARGR
Ερώτηση: Τι χαρακτήρα προσδίδετε στις εκλογές και γιατί αποφασίσατε να συμμετέχετε;
Απάντηση: Ο χαρακτήρας που δίνουμε στις εκλογές είναι διαφορετικός από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Εμείς λέμε ότι είναι μία εκλογική μάχη η οποία έχει τρεις κάλπες. Και στο δήμο και στην περιφέρεια και στις ευρωεκλογές ένα θα είναι το κρίσιμο στοιχείο το οποίο θα δείξουν αυτές οι εκλογές. Θα είναι το εξής δίλημμα: είτε θα αποφασίσει ο λαός συνέχεια του δρόμου αυτού μέσα στην ΕΕ, που είναι ο δρόμος της ανεργίας, είναι ο δρόμος των χαρατσιών, ο δρόμος καταστροφής της υγείας, ο δρόμος που μας έχει φέρει σήμερα εδώ ή θα επιλέξει τον άλλο δρόμο εναντίωσης στην ΕΕ, εναντίωσης στα μονοπώλια, όπου ο ίδιος ο λαός θα μπορέσει να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει. Γιατί λέμε ότι είναι ενιαία η ψήφος; Την επομένη των εκλογών όλος ο χάρτης της Ελλάδας αποκτά χρώματα, ξαφνικά όλοι είναι ανεξάρτητοι και την επομένη των εκλογών ο χάρτης αποκτά χρώματα, και όταν λέμε ότι αποκτά χρώματα επιβεβαιώνεται ότι όλοι έχουν μια πολιτική και βγαίνουν όλοι την επομένη των εκλογών, η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση και λέει αν επιβεβαιώθηκε ή όχι η πολιτική της, συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που αποδείχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα και στους δήμους και στην περιφέρεια ότι είναι συγκεκριμένη. Εμείς είμαστε οι μόνοι που δε μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση, μιλάμε για τοπική διοίκηση, γιατί ο Καλλικράτης είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και ο ρόλος που έπαιξε το προηγούμενο διάστημα και θα παίξει- πιστεύουμε εμείς- όταν έχουν την πολιτική αυτή θα είναι ο ίδιος. Από αυτή την άποψη εμείς λέμε ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, ισχυροποίηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην περιφέρεια και τους δήμους. Όλοι οι υποψήφιοι μας είναι αγωνιστές, τους ξέρει ο λαός, ενιαία δίνουμε τη μάχη, ενιαία πολιτική έχουμε και έτσι θα συνεχίσουμε.
Ερώτηση: Τι προβλέπει το πρόγραμμα του συνδυασμού σας για το ζήτημα του δελφικού τοπίου;
Απάντηση: Καταρχάς, όντως, είναι μεγάλο ζήτημα. Η λογική που βάζει την ανάπτυξη ή όχι του δελφικού τοπίου για εμάς είναι παραμύθι. Και το λέμε γιατί λίγο παραπέρα που δεν υπάρχει δελφικό τοπίο, έχουνε όλοι οι επιχειρηματίες επενδύσει στην βιομηχανική περιοχή της Άμφισσας και δεν προλαβαίνει ο κόσμος να πιάνει δουλειά; Ή υπάρχουν τόσες μεγάλες επενδύσεις που πρέπει ντε και καλά να γίνουν σε εκείνο το σημείο; Και το λέμε γιατί: Υπάρχουν στην περιοχή αυτή ορισμένα αντισταθμιστικά για τους αγρότες που έχουν τα ελαιόδεντρα εκεί πέρα. Αντ’ αυτού τι γίνεται: Υπάρχει ο παραδοσιακός ελαιώνας, η επιδότηση που είναι κάτι ψίχουλα, που όλο και λιγοστεύουν και όλο λιγότεροι είναι αυτοί τα παίρνουν, απ’ την άλλη όμως δεν υπάρχει επιδότηση της σύγχρονης καλλιέργειας. Το λάδι και η ελιά έχει πάρει την κατιούσα πολλά χρόνια με συνέπεια πολλοί αγρότες της περιοχής που βγάζανε λάδι και ελιά να έχουν σταματήσει, να έχουν περιορίσει την παραγωγή τους. Όλα αυτή η κατάσταση αν τη βάλουμε κάτω, που κοινός παρονομαστής είναι η ΕΕ, έχει σαν αποτέλεσμα να θεωρείται το δελφικό τοπίο ή η διαδικασία της αγροτικής ανάπτυξης κάτι που δε βγαίνει, κάτι το συμπληρωματικό που πρέπει να δούμε κάτι άλλο. Εμείς λέμε το εξής: Ότι αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική συνολικότερα δε μπορούν να βγουν πραγματικά σωστές λύσεις για την περιοχή εκεί. Ξέρετε ότι η μοναδική επιχειρηματική δραστηριότητα που επιτρέπεται είναι η εξορυκτική; Είναι τυχαίο; Δεν είναι για το τι προετοιμάζουν. Για την ανάπτυξη του ελαιώνα, και αυτό είναι σημαντικό, έτσι όπως ιδιωτικοποιούν την ΕΥΔΑΠ, αύριο μεθαύριο το νερό θα το αγοράζουν όχι για άρδευση, ούτε για πόσιμο τόσο ακριβά που θα το πουλάνε εκεί. Εμείς λέμε ότι χρειάζονται έργα. Όταν κριτήριο και συμφέρον είναι το ιδιωτικό κέρδος δε θα μπορέσουν ποτέ να γίνουν με βάση τις λαϊκές ανάγκες, με βάση τις ανάγκες της τοπικής περιοχής και να μπορέσει ο ελαιώνας πραγματικά να είναι πηγή ζωής όχι μόνο για τους κατοίκους της Φωκίδας αλλά για όλη την Ελλάδας.
Ερώτηση: Να δούμε τα ζητήματα που προκύπτουν για την περιοχή της λίμνη του Μόρνου. Μιας λίμνης που έχει δημιουργηθεί για να συγκεντρώνεται το νερό της και να υδροδοτείται η πρωτεύουσα. Η Φωκίδα πάντα είχε αξιώσεις γύρω από αυτό, γιατί διαθέτει προς αυτή την κατεύθυνση ό, τι πιο σημαντικό, τον πλούτο της και το νερό της.
Απάντηση: Ειδικότερα για το ζήτημα του νερού, και του Μόρνου, όπως και για μια σειρά ζητήματα, είναι αποκαλυπτικό ότι όταν ο λαϊκός πλούτος, όπως και το νερό, διαχειρίζεται ιδιωτικά δεν είναι προς το συμφέρον του λαού ποτέ. Η ΕΥΔΑΠ που στην ουσία είναι ιδιωτικοποιημένη εταιρεία θα κοιτάξει πως θα βγάλει κέρδος και λεφτά και όχι το συμφέρον του ίδιου του λαού. Και το λέω γιατί αξιοποίηση του Μόρνου και των νερών δε μπορεί να γίνει με το πλαίσιο και το σύστημα που έχουμε σήμερα. Από το Γ’ ΚΠΣ 6% μόνο δόθηκε για εγγειοβελτιωτικά έργα. Περιμένουμε δηλαδή ότι μέσω της ΕΕ θα μπορέσει πραγματικά να αξιοποιηθεί το νερό για άρδευση; Και να αξιοποιηθεί, το νερό θα το πληρώνουν οι ίδιοι οι αγρότες, που είναι λαϊκός πλούτος λέμε εμείς. Θα το πληρώνουν πολύ ακριβά επειδή θα είναι μια ιδιωτικοποιημένη εταιρεία. Αύριο μεθαύριο, ας πούμε υποθετικά, η ΕΥΔΑΠ δεν είναι χαζή, όταν θα δει ότι αρχίζει και χάνει κάποιο κέρδος θα μετακυλήσει το κόστος για τα λεφτά τα οποία θα χρειαστεί να πληρώσει στις πλάτες όλων των υπολοίπων από εμάς. Δηλαδή θα σου πει από εκεί που πλήρωνες χ ποσό, τώρα πλήρωσε χ+ψ. Για να μπορέσει να καλύψει τη χασούρα δηλαδή πάλι το βάρος πέφτει σε εμάς. Εμείς λέμε ότι ο λαϊκός πλούτος, όπως είναι το νερό, θα μπορέσει να αξιοποιηθεί πραγματικά όταν θα το πάρει στα χέρια του ο λαός. Μέχρι τότε πρέπει να γίνουν όλα τα έργα που χρειάζονται, πρέπει να παρθούν όλα τα περιβαλλοντικά μέτρα για τα λύματα. Αλλά πραγματικά οριστική λύση θα μπορέσει να δοθεί όταν το νερό θα αξιοποιηθεί σχεδιασμένα, με βάση τις ανάγκες που έχουμε.
Ερώτηση: Η Φωκίδα είναι ένας νομός με πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Έχει τη μοναδικότητα να έχει υπέροχους ορεινούς όγκους και πολύ όμορφες παραλίες. Ωστόσο πρέπει να αναπτυχθούν όλα αυτά με ένα πρόγραμμα και για τις παραλιακές περιοχές και για τις ορεινές. Τι προβλέπει το πρόγραμμά σας και τι θα εφαρμόσετε αν εκλεγείτε;
Απάντηση: Όντως ένα σωρό παραλίες και ορεινούς όγκους έχουμε και δε μπορεί να τους χαρεί ο λαός όχι μόνο επειδή υπάρχουν τα διόδια ή επειδή δεν υπάρχουν δρόμοι, αλλά επειδή δεν υπάρχουν μισθοί. Υπάρχει ανεργία, υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που δε μπορεί ο κόσμος και της περιοχής της Φωκίδας και γενικότερα ο λαός μας να κάνει διακοπές. Πρωτεύον ζήτημα στον τουρισμό, για να μπορέσουν κάποιοι επαγγελματίες, κάποια μαγαζιά, ο κόσμος της περιοχής να έχει ένα εισόδημα από εκεί ήταν ο τοπικός τουρισμός. Δηλαδή ήταν ένας κόσμος που μπορεί να είχε ένα εισόδημα παραπάνω για διακοπές και ερχόταν. Ακόμα και από το εξωτερικό ο τουρισμός μειώθηκε γιατί και στην ΕΕ μια σειρά μέτρα που παίρνονταν στην Ελλάδα πάρθηκαν και εκεί. Ένας κόσμος μείωσε τις διακοπές που κάνει και εδώ στην Ελλάδα. Πραγματική αξιοποίηση του τόπου μας, των παραλιών και των ορεινών όγκων που έχουμε στην περιοχή μας, δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει όσο κριτήριο ή ενδιάμεσος σταθμός θα είναι το επιχειρηματικό κέρδος. Ένα στοιχείο είναι ο Παρνασσός. Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί ως ιδιωτικό στην ουσία. Μπορεί να το χαρεί ο λαός; Μπορούν να πάνε ελεύθερα οι πολίτες να το επισκεφτούν; Όχι. Μονάχα όταν γίνουν όλα αυτά λαϊκή ιδιοκτησία θα μπορέσει να πηγαίνει ο λαός απρόσκοπτα σαν τουρίστας και θα μπορεί να τα επισκέπτεται. Το ζήτημα των παραλιών ήδη άνοιξε σε ορισμένα δημοτικά συμβούλια, όπως και στο δήμου Δελφών. Ένα κομμάτι παραχωρείται είτε με ομπρέλες είτε με διάφορα προσχήματα σε ιδιώτες. Δηλαδή αν γίνουν ιδιωτικές οι παραλίες τότε θα μιλάμε για αξιοποίηση; Εμείς λέμε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν αλλά να είναι κρατικές, να είναι στα χέρια του λαού του δήμου, να αξιοποιηθούν όσο πιο καλά μπορούν, δηλαδή να έχουν τελειοποιημένο εξοπλισμό, να έχουν καφετέριες, ομπρέλες κλπ. αλλά να μην είναι ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Μονάχα με τον τρόπο αυτό μπορεί η ανάπτυξη σε όφελος του λαού να βοηθηθεί. Γιατί ο επιχειρηματίας θα έρθει να βγάλει κέρδος, θα ρουφήξει το αίμα του λαού μας- όπως γίνεται συνολικότερα- και στην παραλία.
Ερώτηση: Το ζήτημα των απορριμμάτων, του ΧΥΤΑ και του ΧΥΤΥ. Τι προβλέπετε για τη Φωκίδα και πως θα λυθεί αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα;
Απάντηση: Το ζήτημα του περιβάλλοντος είναι μεγάλο ζήτημα, δεν είναι μόνο ο ΧΥΤΑ ή ο ΧΥΤΥ. ΕΕ και συνθήκες για τον ίδιο το λαό να μπορεί να ζει καλύτερα δε μπορούν να πάνε μαζί στην ίδια πρόταση και να μπορέσουν να ταιριάξουν. Βιολογικοί καθαρισμοί γίνονται μονάχα εκεί που είναι κερδοφόροι. Δηλαδή δεν ενδιαφέρει την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο να γίνουν όπου δεν είναι κερδοφόροι. Που σημαίνει ότι σε μικρές πόλεις, σε μικρές περιοχές δεν ενδιαφέρει αν θα υπάρχουν καθαρισμοί οι οποίοι θα φροντίζουν για όλα. Αυτό είναι βασικό ζήτημα για το οποίο έχει ευθύνες η ΕΕ…
Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω αν είναι θέμα της ΕΕ ή των τοπικών αρχών για τις προτεραιοτήτές τους…
Τσελές Δρόσος: Βασική αρχή της ΕΕ είναι «ο ρυπαίνων πληρώνει». Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα αν εγώ σαν επιχειρηματίας ρυπάνω παραπάνω θα πληρώσω ένα πρόστιμο και θα τη σκαπουλάρω. Αυτό είναι φιλοπεριβαλλοντική πολιτική; Το σύμφωνο του Κιότο λέει ότι μπορούμε να αγοράζουμε και να πουλάμε ρύπους. Δηλαδή αν εγώ έχω μολύνει πολύ τον αέρα μου θα πάρω από τον δίπλα που είναι αμόλυντος και θα το περιορίσω; Αυτά δεν είναι φιλοπεριβαλλοντική πολιτική.
Συγκεκριμένα για το ΧΥΤΑ. 340.000 τόνοι περίπου είναι τα απορρίμματα που παράγονται στην περιφέρεια. Μονάδα κομποστοποίησης δε λειτουργεί. Ο σύνδεσμος φορέων διαχείρισης στερών αποβλήτων της περιφέρειας που υπάρχει, ο οποίος λειτουργεί με ΣΔΙΤ βάζει το ζήτημα ότι αν δε βγαίνει θα υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή θα πληρώνουμε ακόμα παραπάνω. Οι ΧΥΤΑ δεν αρκούν για να καλύψουν τα απορρίμματα τα οποία υπάρχουν. Αποτελεί τρανταχτή απόδειξη η διαδικασία που θέσπισαν τόσα χρόνια η ΕΕ και οι κυβερνήσεις, αλλά και οι περιφέρειες και ήταν αυτή που συνέφερε συγκεκριμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει μέσω ενός κεντρικού σχεδιασμού, ένας δημόσιος φορέας που θα μπορέσει να καθορίσει προτεραιότητες με βάση την εικόνα της περιφέρειας και των δήμων. Πού χρειάζεται να ταφούν, ποιες είναι οι ανάγκες, με πλάνα που θα καθορίζονται όχι με βάση την ΕΕ, αλλά με βάση τις ανάγκες που έχουμε εδώ. Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορέσει να υπάρξει αποκομιδή, διαλογή, όλα αυτά που χρειάζονται και μπορούμε να έχουμε. Οι αναπτυξιακές δυνατότητες υπάρχουν στην Ελλάδα, υπάρχει προσωπικό, υπάρχουν επιστήμονες, υπάρχουν και άνεργοι που μπορούν να αξιοποιηθούν για να λειτουργήσει αυτός ο φορέας.
Ερώτηση: Για τον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός, δεν είναι μόνο τα μεταλλεία που δουλεύουν κάποιοι άνθρωποι και τα ελάχιστα εργοστάσια που έχουμε στη Φωκίδα: Έχουμε και γεωργούς, και κτηνοτρόφους και αλιείς. Πρέπει και αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν ενεργοί στη δραστηριότητα για να μην προστεθούν περισσότεροι άνεργοι.
Απάντηση: Για την αγροτική οικονομία πρώτο και κύριο ζήτημα για το οποίο ο λαός έχει πικρή πείρα είναι ότι τόσα χρόνια η ΕΕ είναι ο πρωταρχικός παράγοντας, με τις κατευθύνσεις τις οποίες έδωσε, για την κατάσταση που έχουμε φτάσει σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα 2000-2009 η μικρομεσαία αγροτιά μειώθηκε κατά 35%. Ήδη η νέα ΚΑΠ, όπου το 30% των κονδυλίων θα δοθεί για αυτό που ονομάζει πράσινη γεωργία, που καθόλου πράσινη δεν είναι, στην ουσία μιλάει για εναλλαγή καλλιεργειών, διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων, επέκταση ακαλλιέργητων εκτάσεων που δεν είναι πραγματική παραγωγή. Η διαδικασία δηλαδή αυτή και η λογική, που αν συνδυαστεί με τα φωτοβολταϊκά και με όλα αυτά που υπόσχονταν, καταστρέφει περισσότερο τους μικρομεσαίους και τους νέους αγρότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 35-40% του εισοδήματος των αγροτών στηρίζεται σε επιδοτήσεις. Δηλαδή, έχουν κάνει μια χώρα όπως η Ελλάδα που είχε αγροτικό πλεόνασμα, να έχει υστέρημα. Μοναδική προϋπόθεση για να μπορέσει ο ίδιος ο λαός, η ίδια η Ελλάδα και η περιοχή εδώ με το λάδι, την ελιά, με μια σειρά αγροτικά προϊόντα να μπορέσει να αναπτυχθεί θα είναι μονάχα αν αποδεσμευτεί από την ΕΕ και τα μονοπώλια. Δηλαδή αν μπορέσουμε εμείς να κάνουμε κουμάντο στον πλούτο που παράγουμε. Και τότε θα έχουμε και φθηνά αγροτικά προϊόντα, κατώτατη τιμή στα προϊόντα για να μπορούν να στηρίζονται οι αγρότες, αφορολόγητο πετρέλαιο, μια σειρά δηλαδή μέτρων που υπάρχουν στις διεκδικήσεις σήμερα. Αν δε λυθούν τα προβλήματα αυτά δε θα δουν χαΐρι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
Η ισχυροποίηση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ είναι ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του κόσμου που στους αγώνες που θα έρθουν μπορεί να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του. Ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική, για να μπορέσει να διεκδικήσει πραγματικά μια άλλη ζωή, να μπορέσει να κάνει τον πλούτο δικό του. Εμείς λέμε ισχυροποίηση του ΚΚΕ και στις τρεις εκλογές, αυτό καλούμε τον κόσμο να κάνει. Την επομένη των εκλογών θα συνεχίσουμε, μας γνωρίζει ο λαός, ξέρουμε τα προβλήματα και ευχόμαστε καλό βόλι.