ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

.   21 Μαΐου 2021   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ
ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι

Η  κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να νομοθετήσει ένα αντεργατικό τερατούργημα που φέρνει τις “ανατροπές του αιώνα” στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση.

Μετά τα αντεργατικά μέτρα της περιόδου των μνημονίων, που ψήφισαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις…

Μετά τις νέες μορφές εκμετάλλευσης που δοκιμάστηκαν ή γενικεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας…

Τώρα η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο, που κατακτήθηκε 135 χρόνια πριν , παρουσιάζοντάς το ως “πρόοδο”!

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους για μια ορισμένη χρονική περίοδο μέχρι 10 ώρες τη μέρα. Βασικό στοιχείο της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας είναι ότι οι επιπλέον ώρες εργασίας δεν αμείβονται, αλλά ανταλλάσσονται με μειωμένες ώρες και ρεπό. Η «διευθέτηση» αυξάνει τον απλήρωτο χρόνο της εργασίας προς όφελος του εργοδότη.

Στην Ελλάδα ο βασικός νόμος της «διευθέτησης» είναι ο νόμος 3986/2011 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αυτόν τον νόμο διατήρησε κι επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω εκεί χτίζει τώρα η ΝΔ, τροποποιώντας τον προς το χειρότερο. Μέχρι σήμερα η εφαρμογή της «διευθέτησης», γίνονταν με Συλλογική Σύμβαση. Ήταν κι αυτό ένα από τα «χρυσωμένα χάπια», που αξιοποίησε τότε η ηγεσία της ΓΣΕΕ, για να περάσει ο νόμος της «διευθέτησης» με τις λιγότερες αντιδράσεις. Τώρα αυτό θα γίνεται με ατομική “συμφωνία” εργοδότη-εργαζόμενου.

Το νομοσχέδιο βάζει κυριολεκτικά “μπουρλότο” στις ζωές μας . Σκέψου τις ώρες ορθοστασίας πίσω από τον πάγκο , τα βάρη που σηκώνεις για να γεμίσεις τα ράφια, το χρόνο που βλέπεις τα παιδιά σου και τον /την σύντροφο σου, πρόσθεσε τις παραπανίσιες απλήρωτες ώρες, με τις 150  ημέρες επίσης απλήρωτες υπερωρίες  τις 32 Κυριακές που θα γίνουν 52 και βγάλε τα συμπεράσματα σου.

Κι αν αναρωτιέσαι «τι μπορώ να κάνω για όλα αυτά»;

Την απάντηση θα την βρεις – κυριολεκτικά – στο ίδιο το νομοσχέδιο, όπου προβλέπονται επιπλέον ασφυκτικοί περιορισμοί στη συνδικαλιστική δράση και πιο συγκεκριμένα στο απεργιακό δικαίωμα.

Αν ο συλλογικός αγώνας, η οργάνωση στα σωματεία, οι απεργιακοί αγώνες ήταν “χωρίς αποτέλεσμα”, γιατί η κυβέρνηση και η μεγάλη εργοδοσία κόπτονται να τα βάλουν στον “γύψο”; Γιατί αυτός είναι ο φόβος τους!

Για την κυβέρνηση  και την εργοδοσία  “σύγχρονος εργαζόμενος” είναι αυτός θα αμείβεται με ψίχουλα, θα δουλεύει απλήρωτα 10ωρα και Κυριακές. Θα μετατρέπει το σπίτι του σε εργασιακό χώρο και κυρίως δε θα είναι οργανωμένος σε συνδικάτα.

Μας λένε ότι είναι για το συμφέρον μας η “διευθέτηση του χρόνου εργασίας”

Δεν λένε όμως  ότι θα ζούμε  για να δουλεύουμε ,  αφού θα δουλεύουμε   10 ώρες  καθημερινά , με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο για ανάπαυση, πόσο μάλλον για ψυχαγωγία, κοινωνική και συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Προσπαθούν να μας « χρυσώσουν το χάπι» λέγοντα μας ότι νομοθετούν την 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα

Για να δουλέψει κάποιος εργαζόμενος 4ήμερο για κάποια περίοδο μέσα στον χρόνο, θα πρέπει την περίοδο που θα ισχύει το 10ωρο να ξεθεώνεται δουλεύοντας 50 ώρες το 5ήμερο ή 60 ώρες το 6ήμερο τη βδομάδα.

Επιμένουν ότι η αλλαγή στο χρόνο εργασίας θα γίνει με «εθελοντική» συμφωνία του εργαζόμενου

Αυτό κι αν είναι ανέκδοτο. Το διευθυντικό δικαίωμα έχει ήδη τα χαρακτηριστικά των εκβιασμών, των απειλών και της απόλυσης. Σε συνθήκες πλέον που ο εργαζόμενος ατομικά θα προσπαθεί να βρει το δίκιο του ή να αρνηθεί τις εργοδοτικές αξιώσεις, η κάθε αναφορά σε εθελοντική συναίνεση του εργαζόμενου αποτελεί πρόκληση και γεννά οργή.

Μας «εκσυγχρονίζουν με την  ηλεκτρονική κάρτα εργασίας που θα «αποκαλύπτει» την πραγματική υπερωριακή απασχόληση

Η κοροϊδία πάει σύννεφο. Αν όντως η λύση στη “μαύρη” εργασία ήταν η ψηφιακή κάρτα, τί τους εμπόδιζε μέχρι σήμερα να την εφαρμόσουν για την αδήλωτη εργασία, χωρίς φυσικά να καταργείται το 8ωρο;

Και επειδή  πραγματικά  μας «νοιάζονται» λένε ότι ο νέος συνδικαλιστικός νόμος στοχεύει στην “εξυγίανση” του συνδικαλιστικού κινήματος

Τα συνδικάτα έχουν καταστατικά και λογοδοτούν στα μέλη τους και όχι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία. Άλλωστε, τα κυβερνητικά κόμματα χρόνια τώρα στηρίζουν τις διάφορες συνδικαλιστικές “μαφίες” και τους “ανθρώπους” της μεγαλοεργοδοσίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Αντιθέτως υψώνει νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

Η εφαρμογή της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας (ηλεκτρονικά) για την πραγματοποίηση απεργίας, η οποία θα συνδυάζεται με την υποχρεωτική συμμετοχή του 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου (μέτρο που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ), έχει στόχο να γίνουν οι χώροι δουλειάς “νεκροταφεία” και η φυσική παρουσία στα σωματεία και τις συνελεύσεις παρελθόν.

Μας υποχρεώνουν να παραδώσουμε, στο υπουργείο Εργασίας τα μητρώα των μελών μας, ως προϋπόθεση για την υπογραφή ΣΣΕ. Το μέτρο αυτό συνιστά ανοιχτή παρεμπόδιση της οργάνωσης των εργαζομένων, όταν μάλιστα απολύονται καθημερινά εργαζόμενοι για τη συνδικαλιστική τους δράση,

Βάζουν  στο «απόσπασμα» την  απεργία και την συνδικαλιστική δράση

Η κυβέρνηση προωθεί τη μετατροπή της απεργίας σε μια συμβολική πράξη

Θα παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να διεκδικήσει αποζημίωση από τους απεργούς και τα συνδικάτα σε περίπτωση που μια κινητοποίηση κριθεί «παράνομη», «καταχρηστική» ή και τα δύο.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Για όλα αυτά αλλά και για το πως θα οργανώσουμε  την δράση μας , πως θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας  ενάντια στο νόμο έκτρωμα καλούμε τα μέλη μας , σε Γενική Συνέλευση την ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΗ  στις 7.00 το απόγευμα στην αίθουσα των συνταξιούχων του Δημοσίου     

Οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, η απεργία της Πρωτομαγιάς 6 Μάη μας γεμίζουν δύναμη και αισιοδοξία και μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε.

ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ  ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Τώρα είναι ώρα μάχης για τους εργαζόμενους
Δεν χωράει καμία αναμονή. Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας

Έχουμε χρέος και καθήκον απέναντι στα παιδιά μας
να σταματήσουμε αυτή τη «σφαγή» που ετοιμάζουν στο 8ωρο
και συνολικά στα εργασιακά μας δικαιώματα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας με το ΣΩΜΑΤΕΙΟ
6973311744 – 6951520858
e mail ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ sidyliv@yahoo.gr