ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήρια ενάντια στο νέο ασφαλιστικό κυβερνητικό σχέδιο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήρια ενάντια στο νέο ασφαλιστικό κυβερνητικό σχέδιο

ΛαμίαΛαμία

Το νομοσχέδιο – έκτρωμα να αποσυρθεί απαίτησαν οι απεργοί στις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε πόλεις της Στερεάς και Εύβοιας.

Στη Χαλκίδα οι απεργοί έστειλαν μήνυμα ότι «δεν θα γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα».   

Στη Λαμία, από το πρωί μέλη της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων βρέθηκαν στα έργα της Ε65 στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ στα Στύρφακα όπου και έγινε περιφρούρηση της απεργίας, με καθολική συμμετοχή των εργαζόμενών στην απεργία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η μαζικότατη απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στην οποία συμμετείχαν εμποροϋπάλληλοι, οικοδόμοι, βιομηχανικοί εργάτες από εργοστάσια της περιοχής που αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία, απέργησαν και έδωσαν δυναμικό παρών στη συγκέντρωση, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο – έκτρωμα. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Στυλίδας, Πελασγίας, Ανθήλης, Δομοκού, Μακρακώμης, Ελάτειας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και οι συνταξιουχικές οργανώσεις με τα σωματεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου και η Ομάδα Γυναικών Λαμίας.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Γιάννης Μαρούλης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Φοίβος Ιακωβίδης, μέλος της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνεχώς συνθήματα. Στο τέλος της πορείας αναχώρησε λεωφορείο το οποίο και μετέφερε εργαζόμενους από τη Λαμία στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα οπού πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου.

Στη Θήβα στην απεργιακή συγκέντρωση πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων συμμετείχαν τα συνδικάτα Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», Μετάλλου Βοιωτίας, Τροφίμων & Ποτών Βοιωτίας, Οικοδόμων Θήβας, Φαρμάκου Βοιωτίας  – Εύβοιας και Αυλώνα, EURODRIP, συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Θήβας, όπως και η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Προσφυγικής Δομής Θήβας. Εργαζόμενοι από διάφορους χώρους δουλειάς έδωσαν το παρόν, ενώ προηγουμένως είχαν δώσει με επιτυχία τη μάχη της απεργίας σε αυτούς (ΜΟΡΝΟΣ, EURODRIP, ΕΑΒ, κα).

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιώργος Νικολάου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων EURODRIP, ο Στέργιος Κουτσιούμπας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Οικοδόμων Θήβας, ο Ορέστης Τασιούδης από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων Προσφυγικής Δομής Θήβας και η Κατερίνα Καλαμάρα, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Φαρμάκου Βοιωτίας  – Εύβοιας και Αυλώνα, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Άρης Βενιζέλος, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Τροφίμων & Ποτών Βοιωτίας. Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της Θήβας.

Στο Καρπενήσι η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία του Καρπενησίου. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γιώργος Μπακογιώργος από το Σύλλογο Εργαζομένων ΠΕ Ευρυτανίας, ο Δημήτρης Πετρίδης από το Σωματείο ΟΤΑ Α΄Βαθμού, ο Κώστας Μαστροκώστας, μέλος ΔΣ της ΕΛΜΕ και ο Δημήτρης Γκορόγιας από το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ. Εκφράστηκε η αποφασιστικότητα συνέχισης και κλιμάκωσης του μαζικού ταξικού αγώνα για να πεταχτεί στα σκουπίδια το νομοσχέδιο – έκτρωμα.

Στην Άμφισσα με την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, εκφράστηκε έμπρακτα και μαχητικά η πλήρης αντίθεση των εργατών και του λαού της Φωκίδας στο κατάπτυστο σχέδιο νόμου που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, το οποίο επιδιώκει να τσακίσει τη ζωή των εργατών και των παιδιών τους. Στη συγκέντρωση του Ε. Κ. Φωκίδας, πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός εκ μέρους της ΟΓΕ – ομάδα γυναικών Άμφισσας, από την Κική Τσελεμπή. Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Θύμιο Αγγελόπουλο, πρόεδρο του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε όλους τους εργάτες του Νομού να στηρίξουν την κλιμάκωση  του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει τις αλλαγές του αιώνα με απεργία στις 16 Ιούνη. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Δελφών καταγγέλλει την απόφαση της δημοτικής αρχής να ορίσει έκτακτη τάχα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ανήμερα της πανελλαδικής – πανεργατικής απεργίας. Καταγγέλλει όσες από τις άλλες παρατάξεις συναίνεσαν με τη στάση τους σε αυτό. Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλαν την απαράδεκτη διαδικασία, δεν πήραν μέρος σε αυτή και έδωσαν το παρόν στο πλάι του εργαζόμενου λαού στη συγκέντρωση της Άμφισσας.  

Στην Κάρυστο η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από το Μιχάλη Μπάνο, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων Δήμου Καρύστου. Στη συνέχεια την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Δημήτρης Παρασκευάς, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει άλλη μια απάντηση από τις δεκάδες συγκεντρώσεις των εργαζομένων, των Σωματείων, των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα αυτή την ώρα! Απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα. Στις “ανατροπές του αιώνα” στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που με πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες κατέκτησε το εργατικό λαϊκό κίνημα».

Στο Αλιβέρι απεργιακή έγινε στο Άγαλμα του λιγνιτωρύχου. Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Βαγγέλης Κέκης, πρόεδρος του παραρτήματος συνταξιούχων ΙΚΑ στο Αλιβέρι ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου νομού Εύβοιας Κατερίνα Δημάκη. Από το βήμα της συγκέντρωσης  χαιρετίστηκε η περήφανη απεργιακή απάντηση των εργαζομένων στο Μιμίκο και καταδικάστηκε η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα των ναυτεργατών έδωσαν τη μάχη στους καταπέλτες.