H “Λαική Συσπείρωση Στερεάς” έθεσε προ ημερησίας διάταξης, λόγω του επείγοντος, στην Οικονομική Επιτροπή της Τρίτης 6/7/2021 τη διαμαρτυρία των κατοίκων του χωριού Ευαγγελισμός Καφηρέα Ευβοίας για την επικινδυνότητα του υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος.

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο H “Λαική Συσπείρωση Στερεάς” έθεσε προ ημερησίας διάταξης, λόγω του επείγοντος, στην Οικονομική Επιτροπή της Τρίτης 6/7/2021 τη διαμαρτυρία των κατοίκων του χωριού Ευαγγελισμός Καφηρέα Ευβοίας για την επικινδυνότητα του υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Η επιστολή των κατοίκων

Δημοσιεύματα κατά καιρούς αναφέρονται σε εκρήξεις ή πρόκληση πυρκαγιάς από υποσταθμούς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως στην Αγκάθια Ημαθίας, στον Έβρο, στον Ασπρόπυργο Ελευσίνας , στη Λατσιά της Κύπρου και στην Κάρυστο κατά καιρούς (με μια μικρή προσφάτως που έγινε αντιληπτή εγκαίρως, στις 12 Μαΐου) και τελευταίως στο Αργυρό Ευβοίας , αποδεικνύουν  την επικινδυνότητα αυτών των εγκαταστάσεων και πως πρέπει να βρίσκονται σε τοποθεσίες μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Στο χωριό Ευαγγελισμός διεξάγονταν εργασίες που αφορούν στην υπό κατασκευή υποσταθμού ανύψωσης τάσης 33/150kV , μια βιομηχανική εγκατάσταση που βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» καθώς όχι απλά είναι κοντά στο χωριό αλλά γεωγραφικά και πρακτικά είναι στο χωριό Ευαγγελισμός.

Η πρόκληση πυρκαγιάς από μετασχηματιστή που συνέβη στο Αργυρό Ευβοίας, πιστοποιεί περίτρανα ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς εξ αυτών των εγκαταστάσεων είναι πρόδηλος , στην προκειμένη περίπτωση στο χωριό Ευαγγελισμός όπου υπάρχει βλάστηση, ένας σπινθήρας, βραχυκύκλωμα ή έκρηξη είναι ικανά σε λίγα λεπτά το μέρος αυτό να κυκλωθεί στις φλόγες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τρόποι αντιμετώπισης πιθανής πυρκαγιάς σύμφωνα με το δυναμικό του χωριού Ευαγγελισμού

Στην περίπτωση που πιάσει φωτιά ένα βασικό όπλο άμυνας είναι το νερό. Όμως στο χωριό Ευαγγελισμός δεν υπάρχει το ανάλογο σύστημα ύδρευσης!

Στην επιστολή αναφέρεται το πιο κοντινό χωριό που έχει κρουνούς είναι τα Αντιά και το οποίο είναι 30 λεπτά από τον υπό κατασκευή υποσταθμό. Όπως επίσης και ότι από την Κάρυστο 42 χλμ. σε 90’ χωρίς το χρόνο προετοιμασίας της πυροσβεστικής δύναμης, είναι η διάρκεια  με προορισμό την τοποθεσία της ράχης του χωριού όπου βρίσκεται ο υπό κατασκευή υποσταθμός.

Για την περιοχή όπου βρίσκονται οι άνθρωποι ή τα ζώα είναι δύσκολα πρόσβαση σε κάποια οχήματα διότι ο δρόμος για να εισέλθεις στην κατοικήσιμη περιοχή του χωριού έχει πλημμυρίσει από το ρέμα κι η δίοδος που χρησιμοποιούν οι χωριανοί καθημερινά είναι ένα κομμάτι τσιμέντου που καταχρηστικά λέγεται «γέφυρα» και είχε κατασκευαστεί για να περνούν τα κοπάδια και φυσικά  δεν αντέχει τα πυροσβεστικά οχήματα λόγω βάρους, Οπότε θα πρέπει να αναγκαστούν να πάνε από τον δρόμο βόρεια του χωριού όπου θέλουν περισσότερο χρόνο.

Απ αυτήν είναι αδύνατη η προσπέλαση για φορτηγά, απορριμματοφόρα, λεωφορεία κτλ. με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όσον αφορά τον κεντρικό δρόμο μέσα στο χωριό είναι δυσπρόσιτος από την έλλειψη σωστών χαντακιών κ την ανάπτυξη της βλάστησης (με εξαίρεση τις βελτιώσεις που έχουν γίνει,  που με τις βροχές όμως  θα είναι με λάσπες και συνεπώς χρειάζεται ασφαλτόστρωση). Οι περισσότεροι παράδρομοι είναι απρόσιτοι.

Το οικόπεδο του υπό κατασκευή υποσταθμού βρίσκεται δυτικά του χωριού , στην θέση με το τοπωνύμιο «Ντάρζα» , σε μια θέση που αν υπάρξει πρόκληση πυρκαγιάς σε κάποιον μετασχηματιστή και φυσούν άνεμοι, κάτι το οποίο συμβαίνει σχεδόν σε καθημερινή βάση, είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι οι φλόγες θα εκτοξεύονται σε απόσταση δεκάδων μέτρων και επεκταθούν ακόμη και στα σημεία που είναι από τη μία πλευρά τα σπίτια του χωριού Ευαγγελισμού, δεδομένου ότι η βλάστηση πέριξ του οικοπέδου είναι γεμάτη από πρίνους ή από την άλλη πλευρά υπάρχουν μαντριά με ζώα και καλλιεργήσιμα  χωράφια και στη συνέχεια  το χωριό Κόμητο.

Πράξετε όπως να μην γίνει η εγκατάσταση του υποσταθμού στο σημείο αυτό.

Εν αναμονή

Επιστολή-διαμαρτυρίας-υπογραφες2