ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Κραυγή αγωνίας για την οριακή κατάσταση της λειτουργίας του
Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

.   9 Ιουλίου 2021   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Κραυγή αγωνίας για την οριακή κατάσταση της λειτουργίας του
Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η λειτουργία του Νοσοκομείου Χαλκίδας εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, με το υπάρχον προσωπικό να βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας, ενώ προβλήματα και πολύωρη καθυστέρηση υπάρχει και στην αντιμετώπιση και περίθαλψη ασθενών.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή το Σωματείο Εργαζομένων προχώρησε σε κινητοποίηση νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης στην πύλη του νοσοκομείου, απαιτώντας άμεσα προσλήψεις και στελέχωση όλων των τμημάτων με μόνιμο προσωπικό ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία τους, τη μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων εργαζομένων, καθώς και τη λήψη άδειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων για όλους τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι, η κατάσταση στο σύνολο σχεδόν των τμημάτων του νοσοκομείου είναι τραγική, με τους εργαζόμενους στα όρια της κατάρρευσης εξαιτίας της εντατικοποίησης και παράλληλα να τους οφείλονται κανονικές άδειες από το 2020 και το 2021, καθώς και δεκάδες ρεπό στον καθένα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι σε πολλά τμήματα, όπως το Χειρουργείο, υπάρχει αδυναμία εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού να χορηγηθούν άδειες στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του συνόλου σχεδόν των τμημάτων του νοσοκομείου, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, όπου παρατηρείται πολύωρη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση ακόμη και άμεσων περιστατικών. Εργαζόμενοι στο ΤΕΠ περιέγραψαν με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο την κατάσταση την οποία βιώνουν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού φτάνουν στο σημείο να απευθύνονται ακόμη και σε καρδιολόγο για την αντιμετώπιση περιστατικών από τροχαίο, αλλά και σε ΩΡΛ για να κάνει ράμματα σε ένα μικρό τραύμα. Παράλληλα επισήμαναν ότι εξαιτίας των πολλών περιστατικών, ασθενείς που προσέρχονται στο ΤΕΠ αναγκάζονται να περιμένουν αρκετές ώρες, καθώς δεν υπάρχει ούτε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά ούτε και κρεβάτια.

Αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας ήταν και το εργατικό ατύχημα που συνέβη σε επικουρική εργαζόμενη στα πλυντήρια, όταν το χέρι της εγκλωβίστηκε στον κύλινδρο του σιδερωτήριου. Μάλιστα ο σοβαρός τραυματισμός αποφεύχθηκε από τύχη, καθώς έτυχε να βρίσκεται κοντά στο σημείο άλλη εργαζόμενη που σταμάτησε έγκαιρα το μηχάνημα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης και της έλλειψης προσωπικού είναι ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη αντικαταστάθηκε από εργαζόμενη στην καθαριότητα.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας σε δήλωσή του αναφέρει:

«Το ΚΚΕ σταθερά βρίσκεται στο πλευρό των υγειονομικών, των εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας, στον αγώνα που δίνουν για την ενίσχυση του νοσοκομείου, που παρά τη μεταφορά του στο νέο κτίριο οι ελλείψεις από τη διαχρονική υποχρηματοδότηση συνεχίζουν να φωνάζουν.

Ενόψει ενός ενδεχόμενου 4ου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων και επικουρικών ώστε να λειτουργήσουν ομαλά όλα τα τμήματα του νοσοκομείου.

Η τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπως και συνολικά στην Υγεία, οδηγεί τους “ήρωες υγειονομικούς” να απειλούνται να μείνουν χωρίς καλοκαιρινή άδεια ώστε να πάρουν τις αναγκαίες ανάσες για να συνεχίσουν το πολύτιμο έργο τους, δημιουργώντας έτσι ασφυξία σε όλο το προσωπικό.

Αντί για στήριξη των δημόσιων δομών Υγείας, η κυβέρνηση με την προώθηση μεταρρυθμίσεων το επόμενο διάστημα επιδιώκει να επεκτείνει: Την “αυτονομία” των μονάδων Υγείας, τη λειτουργία τους με κριτήρια “κόστους – οφέλους”, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, μέχρι και συγχωνεύσεις βάζοντας στο στόχαστρο νοσοκομεία όπως της Λιβαδειάς και της Θήβας. Έτσι, χτίζοντας πάνω στην πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Υγεία αναπτύσσει τους παράγοντες κατάρρευσης των συστημάτων Υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης.

Ο αγώνας των υγειονομικών, που ενάμιση χρόνο τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είναι παρακαταθήκη για την πάλη για σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια για όλο το λαό. Σε αυτό τον αγώνα το ΚΚΕ δίνει καθημερινά το “παρών” με όλες του τις δυνάμεις με την απαίτηση να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων του Νοσοκομείου της Χαλκίδας».