ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ!

Αυτή την περίοδο κι ενώ η πανδημία συνεχίζεται ακάθεκτη, η κυβέρνηση της ΝΔ  εξαγγέλλει «εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη» με νέο γύρο συγχωνεύσεων και λουκέτων σε νοσοκομεία, με μοναδικό κι άκρως αντιεπιστημονικό κριτήριο την χιλιομετρική απόσταση! Στο στόχαστρο έχουν ήδη μπει τα νοσοκομεία της Λιβαδειάς και της Θήβας που απέχουν λιγότερο από 50 χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Τι κι αν η πανδημία απέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της διαχρονικής υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία; Τι κι αν η προσαρμογή της λειτουργίας νοσοκομείων και κέντρων υγείας στη λογική του «κόστους – οφέλους» οδήγησε στο κλείσιμο κρίσιμων υγειονομικών μονάδων του δημοσίου και την μετατροπή άλλων σε «μίας νόσου»; Τι κι αν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς διεκδικούν δραστική ενίσχυση σε μέσα κι έμψυχο δυναμικό με τις λαϊκές ανάγκες ολοένα να αυξάνονται; Η πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα και στην υγεία είναι συνειδητή επιλογή διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, σε αντίθεση με τον κοινωνικό χαρακτήρα των υγειονομικών υπηρεσιών που πρέπει να είναι καθολικές, δημόσιες και δωρεάν.

Δεν θα επιτρέψουμε να υιοθετηθεί η απαράδεκτη αυτή λογική! Δεν θα δεχτούμε καμία περαιτέρω υποβάθμιση των δύο νοσοκομείων του νομού μας, ούτε θα κατρακυλήσουμε στον κοινωνικό αυτοματισμό των τοπικιστικών κριτηρίων. Ο εφησυχασμός ότι «η Λιβαδειά δεν κινδυνεύει, η Θήβα δεν μας αφορά» είναι επικίνδυνος!

Το νοσοκομείο της Λιβαδειάς λειτουργεί με περισσότερες από 200 κενές οργανικές θέσεις ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, με συνεχείς μετακινήσεις εντός του νοσοκομείου αλλά και καλύπτοντας τις ελλείψεις  στην πρωτοβάθμια φροντίδα (ΚΥ Λιβαδειάς) για τον εμβολιασμό, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες και την αυτοθυσία των εργαζομένων. Υπάρχουν θέσεις που θα κενωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω συνταξιοδότησης ή λήξης σύμβασης. Οι ανάγκες των ασθενών –και πέραν της πανδημίας- όπως επανειλημμένα επισημαίνουν σωματεία και φορείς που διεκδικούν τα αυτονόητα,  ούτε καταργούνται ούτε αναστέλλονται. Απαιτούμε: μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης (που σήμερα ξεπερνούν τα 100 άτομα), δραστική χρηματοδότηση για την ενίσχυση κι όχι την περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου.

Στον 21ο αιώνα πρόοδος είναι να αξιοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας με ευθύνη κι υποχρέωση του κράτους προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Αυτό όμως μπορεί να υλοποιηθεί μόνο κόντρα στο κέρδος και τον παρασιτισμό του κεφαλαίου που δεν διστάζει να μετατρέπει τον ανθρώπινο πόνο και την αρρώστια των πολλών, σε πλούτο για τους λίγους.