ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
ΕΜΒΟΛΙΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΡΥΣΟΦΟΡΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

.   18 Ιουλίου 2021   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
ΕΜΒΟΛΙΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΡΥΣΟΦΟΡΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ  ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
ΕΜΒΟΛΙΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΡΥΣΟΦΟΡΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις δημόσιες δομές υγείας της Εύβοιας και ιδιαίτερα στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας είναι άκρως ανησυχητική. Σύμφωνα με τις αναφορές του Συλλόγου Εργαζομένων τα περιστατικά στα  Επείγοντα έχουν αυξηθεί ραγδαία. Οι κλινικές της Παθολογικής και της Χειρουργικής έχουν αγγίξει πληρότητα 100%. Ιδιαίτερα στη Χειρουργική τα περιστατικά αυτά αφορούν χειρουργεία που είχαν αναβληθεί το προηγούμενο διάστημα. Ταυτόχρονα το νοσοκομείο καλύπτει τις ανάγκες του εμβολιαστικού κέντρου και λειτουργεί τη κλινική covid και τη ΜΕΘ covid. 

Γίνεται πιο ανησυχητική η κατάσταση αν πάρουμε υπόψη μας τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊου το τελευταίο διάστημα. Όλο αυτό το σκηνικό διαμορφώνεται σε βάρος προσωπικού του Νοσοκομείου που είναι εξαντλημένο, ενώ υπάρχει κίνδυνος να χάσει και την καλοκαιρινή άδεια. Θα έχει συνέπειες στην υγειονομική κάλυψη του λαού της Εύβοιας που ήδη υφίσταται τα αποτελέσματα της χρόνιας υποβάθμισης της Υγείας στη Χαλκίδα και συνολικά στο Νομό.

Ταυτόχρονα με αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η κυβέρνηση προκειμένου να πετάξει τις ευθύνες από πάνω της εξαγγέλλει μέτρα για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε εργαζόμενους κάνοντας επίκληση στην ατομική ευθύνη. Είναι βολικό για αυτή να ανοίξει η αντιπαράθεση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ώστε να δημιουργείται «κοινωνικός αυτοματισμός» , προκειμένου να κρυφτούν οι ευθύνες της.

Είναι προκλητικό να μιλάει για υποχρεωτικό εμβολιασμό, όταν από την αρχή της πανδημίας και ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας ανοιγόκλεινε το τουρισμό , έκανε λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς, αρνούνταν να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας επιτάσσοντας ιδιωτικές κλινικές και κάνοντας μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Πως είναι δυνατόν να μιλάει για υποχρεωτικό εμβολιασμό όταν δεν έχει εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εμβολίων για όλους, όταν υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στη έναρξη των εμβολιασμών, όταν δε γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η ανόσια των εμβολιασμένων και δεν έχει εξασφαλιστεί η 3η δόση;

Η μεγάλη ανεπάρκεια στις ποσότητες των εμβολίων, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους κρίσιμους μήνες της εμβολιαστικής εκστρατείας έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο εμβολιασμός αποτελεί αντικείμενο σφοδρών ανταγωνισμών μεταξύ καπιταλιστικών κρατών, εργαλείο για γεωπολιτικά παιχνίδια, καθυστερήσεις προπληρωμένων παραγγελιών από χρήματα των λαών. Ένα πανανθρώπινο αγαθό, αποτέλεσμα της εργασίας χιλιάδων επιστημόνων ανά τον κόσμο, έχει μετατραπεί σε ένα χρυσοφόρο εμπόρευμα.

Το πιο επικίνδυνο από όλα είναι ότι ο εμβολιασμός καθίσταται αντικείμενο ανταπόδοσης και συναλλαγής. Καλλιεργείται ο ανορθολογισμός, η «αλήθεια του καθενός», καμία εμπιστοσύνη στην αντικειμενική αλήθεια και στα επιστημονικά δεδομένα, καμία προσπάθεια να αξιοποιούνται για να προστατευτεί η υγεία του λαού.

Ας αναζητήσει λοιπόν στη δική της πολιτική η κυβέρνηση τις αιτίες των αμφιβολιών, του φόβου και του ανορθολογισμού, τα όρια που μπαίνουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ας τα αναζητήσει στην ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που δημιούργησε η πολιτική όλων των κυβερνήσεων, με το Κέντρο Υγείας Χαλκίδας που έχει μείνει χωρίς καθαρίστριες και τα Κέντρα Υγείας των Ψαχνών και του Αλιβερίου που έχουν μετατραπεί σε εμβολιαστικά κέντρα και δε μπορούν να ανταποκριθούν σε καμιά άλλη ιατρική πράξη.

Η γενικευμένη ανασφάλεια του πληθυσμού «αν πάθω κάτι πού θα πάω», που κυριαρχεί στα εργατικά – λαϊκά στρώματα, «δεν ξέρω ποιον να εμπιστευτώ, τη μια τα λένε έτσι και την άλλη αλλιώς», έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εξαγγέλλει “εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη” με νέο γύρο συγχωνεύσεων και λουκέτων σε νοσοκομεία. Αυτό αφορά και τα Νοσοκομεία της Εύβοιας, αλλά και της Θήβας και της Λιβαδειάς όπου ενδεχόμενο κλείσιμό ενός εκ των δύο θα επηρεάσει και το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Παρά τις συνέπειες της διαχρονικής υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, παρά τη προσαρμογή της λειτουργίας νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στη λογική του «κόστους – οφέλους» και το  κλείσιμο κρίσιμων υγειονομικών μονάδων του δημοσίου και τη μετατροπή άλλων σε «μίας νόσου» παρά το ότι οι  υγειονομικοί, σωματεία και φορείς διεκδικούν δραστική ενίσχυση σε μέσα κι έμψυχο δυναμικό με τις λαϊκές ανάγκες ολοένα να αυξάνονται. Η κυβέρνηση όπως και διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις  επιλέγουν συνειδητά τη πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα και στην Υγεία 

Δεν θα επιτρέψουμε να υιοθετηθεί η απαράδεκτη αυτή λογική!

Δεν θα δεχτούμε καμία περαιτέρω υποβάθμιση – συγχώνευση των νοσοκομείων του νομού μας. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Εύβοιας πρέπει να είναι σε θέση μάχης για να το εμποδίσουν.

Καμία εμπιστοσύνη στις αντιπολιτευτικές κορόνες του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησαν στο «θα λογαριαστούμε μετά τη πανδημία» και καταλήγουν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση γιατί η πολιτική της «πλήττει την οικονομία», δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Έχει μεγάλες ευθύνες γιατί όσο ήταν κυβέρνηση έβαλε το χεράκι του για την υποβάθμιση της Υγείας, δε προχώρησε σε καμία ενίσχυση της ΠΦΥ , δεν προχώρησε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δε δέχθηκε την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος που απαγορεύει τις μονιμοποιήσεις στο δημόσιο και άνοιξε το δρόμο για αντεργατικές ανατροπές ψηφίζοντας την 12ωρη εργασία στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις του προηγούμενου διαστήματος, οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών, η οργάνωση του αγώνα δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υγεία και τη ζωή του λαού!

Μόνος δρόμος να δυναμώσει η πάλη για την υπεράσπιση της ζωής μας!

§  Καμία συγχώνευση- υποβάθμιση των νοσοκομείων της Εύβοιας.

§  Εδώ και τώρα γενναία ενίσχυση του Νοσοκομείου Χαλκίδας και όλων των δομών υγείας της Εύβοιας με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, με νέες προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Ενίσχυση της ΠΦΥ.

§  Καθολικό πρόγραμμα δημοσίου δωρεάν εμβολιασμού.

§  Σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.

§  Εμβολιαστική εκστρατεία με ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού για την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού.

Ιούλιος 2021