Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
Για τις καταστροφικές συνέπειες της πλημμύρας στη Βόρεια Εύβοια

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
Για τις καταστροφικές συνέπειες της πλημμύρας στη Βόρεια Εύβοια

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Για τις καταστροφικές συνέπειες της πλημμύρας στη Βόρεια Εύβοια και τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής

Μετά τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς του Αυγούστου ο λαός της Βόρειας Εύβοιας βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες της πλημμύρας. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε η γύμνια του κράτους , όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες.

Η βροχόπτωση τα ξημερώματα της Κυριακής 10/10/2021 στους δήμους Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας και Ιστιαίας -Αιδηψού, (Αγ. Άννα, Αχλάδι, Κοτσικιά, Βασιλικά-Ψαροπούλι κ.α), έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Πλημμύρισαν σπίτια και άλλες υποδομές, εγκλωβίστηκαν κάτοικοι, καταστράφηκε μέρος του δικτύου ύδρευσης, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, έκλεισαν δρόμοι, καταστράφηκε εξοπλισμός μαγαζιών.

Το μέγεθος της καταστροφής γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό αν λάβουμε υπόψη ότι η ένταση και η διάρκεια της βροχόπτωσης είναι τυπικές για την περιοχή. Δικαιολογημένα οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας ζούνε μέσα στην αγωνία για το χειμώνα που είναι μπροστά.

Μάλιστα, οι κάτοικοι, τα σωματεία, οι επιτροπές αγώνα των πυρόπληκτων, προειδοποιούσαν για τον αυξημένο κίνδυνο πλημμύρας στην περιοχή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν.

Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες γιατί παρά τις προειδοποιήσεις δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την ζωή και την περιουσία του λαού της Βόρειας Εύβοιας. Είναι τραγική η καθυστέρηση στα αντιδιαβρωτικά έργα, στην εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδίου. Δεν πάρθηκαν καν τα αναγκαία μέτρα για τη διάνοιξη των εκβολών των ρεμάτων.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος τόσο στη Βόρεια Εύβοια, όσο και στο Ληλάντιο Πεδίο, στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων και σε άλλες περιοχές. 

Το παράδειγμα της πολύπαθης Εύβοιας τονίζει ότι οι καταστροφές της πυρκαγιάς το καλοκαίρι και οι πλημμύρες το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους, τα αναγκαία μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε:

  • Να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών.
  • Να πραγματοποιηθούν σε όλες τις πληγείσες περιοχές τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα.
  • Να υλοποιηθεί επειγόντως ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης.
  • Να καταγραφούν οι ζημιές και να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% άμεσα στους κατοίκους, τους καταστηματάρχες, τους αγρότες της περιοχής, σε όλους όσους επλήγησαν, για όλες τις ζημιές, χωρίς τους γνωστούς όρους που αποκλείουν μεγάλο μέρος των πληγέντων.
  • Να αποκατασταθούν άμεσα το δίκτυο της υδροδότησης και το οδικό δίκτυο.

Ο Βουλευτής

Μαρίνος Γιώργος