Συζητήθηκε στη βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις πρόσφατες πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συζητήθηκε στη βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις πρόσφατες πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια

Συζητήθηκε στη βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις πρόσφατες πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια.

Ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την αρχική του τοποθέτηση υπογράμμισε πως: «για πολλοστή φορά μια αναμενόμενη φθινοπωρινή καταιγίδα οδήγησε σε νεκρό, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του λαού και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε σπίτια σε λαϊκές περιουσίες και υποδομές στην Αττική, την Εύβοια, τα Επτάνησα, την Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, τη Μακεδονία, σε όλη τη χώρα.

Έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας και οι αναγκαίες υποδομές. Οι ευθύνες της κυβέρνησης, των προηγούμενων κυβερνήσεων και του αστικού κράτους είναι εγκληματικές. Θεωρούν κόστος τις λαϊκές ανάγκες και όφελος τα καπιταλιστικά κέρδη, σύμφωνα με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίκαιρη ερώτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας κατατέθηκε για τις ζημιές της πλημμύρας στην Εύβοια που προκάλεσε η «Αθηνά». Προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο. Η πολιτική που έκαψε τη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο, την έπνιξε σε συνθήκες μιας συνηθισμένης για την περιοχή βροχόπτωσης. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά, η καθυστέρηση στα αναγκαία αντιδιαβρωτικά μέτρα είναι προκλητική. Δεν έγινε καν η αρχή των αντιπλημμυρικών έργων. Η Κυβέρνηση παίζει με την ατομική ευθύνη και τη ζωή του λαού.

Τι έγινε στην Εύβοια; Καθαρίστηκαν πρόχειρα κάποια ρέματα και δεν είχαν διέξοδο τα νερά. Οι εκβολές ήταν φραγμένες. Αυτό έγινε στην Αγία Άννα και στο Αχλάδι. Κάθε φορά πλημμυρίζει η Κοτσικιά και το Ψαροπούλι. Οι Ροδιές και η Λίμνη αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο. Οι ποταμοί Κηρέας και Νηλέας είναι αφημένοι στη  μοίρα τους μετά την κακοκαιρία του «Ζορμπά» το 2018. Το Μαντούδι και τα χωριά του έχουν θρηνήσει νεκρούς, μόνιμα καταστρέφονται καλλιέργειες. Η Ιστιαία  υποφέρει. Το Ληλάντιο Πεδίο καταστράφηκε το 2009, θρηνήσαμε νεκρούς το 2020. Και δεν έχει γίνει κανένα, μα κανένα αντιπλημμυρικό έργο. Οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση τα θεωρούν μη επιλέξιμα. Καμία πρόνοια για τη Γέφυρα των Φύλλων, κανένα ουσιαστικό έργο στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων, στα Στύρα, την Κάρυστο, το Αλιβέρι και την Κύμη.

Κύριε Υπουργέ, να δώσετε συγκεκριμένη απάντηση και να πείτε πώς και πότε θα προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, πώς θα αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και όχι με τους άθλιους όρους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πυρόπληκτοι».

Στη δευτερολογία του ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε πως «δεν είναι πρώτη φορά, κύριε Υπουργέ, που επιχειρείται, για να καλυφθεί η τραγωδία που έχει ζήσει ο λαός μας και οι πολύ βαριές συνέπειες, να παιχτεί αυτό το άθλιο πινγκ πονγκ ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση, στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση και τα δασαρχεία στην περίπτωση των πλημμυρών. Όμως αυτή η απαράδεκτη πρακτική έχει οδηγήσει στο να ανακυκλώνονται συνέχεια αυτά τα προβλήματα που πλήττουν τον λαό μας. Δηλαδή και σήμερα η Κυβέρνηση επιχείρησε να δικαιολογηθεί με ψεύτικους ισχυρισμούς, για να καλύψει τις ευθύνες της, για να καλύψει τις ευθύνες αυτού του σάπιου συστήματος που υπηρετεί και του αστικού κράτους, που θάβει ή καίει τις λαϊκές ανάγκες, αλλά χτυπάει ρεκόρ όταν πρόκειται για αντιλαϊκά μέτρα, καταστολή και προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το κράτος αυτό που διαχειρίζεστε διαθέτει δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των οικονομικών ομίλων, που έχουν θησαυρίσει, δίνει πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και γυρίζετε τις πλάτες στη λαϊκή απαίτηση για αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία. Η Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν διδάχτηκαν τίποτα από την τραγωδία της Μάντρας και τους οκτώ νεκρούς πέρυσι στην Εύβοια. Το άλλοθι της έντασης της βροχής και της κλιματικής αλλαγής σάς εκθέτει. Το πρόβλημα είναι η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων, η εμπορευματοποίηση της γης, το μπάζωμα ρεμάτων, η έλλειψη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και κατάλληλων υποδομών. Η δασοκτόνα πολιτική που οδήγησε στις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια και στις άλλες περιοχές επιδεινώνουν την κατάσταση και ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας πέρα βρέχει, επιχείρησε να εξαφανίσει αυτό το πρόβλημα. Περιοχές της Αθήνας μετατράπηκαν σε λίμνες, μαθητές προσπάθησαν να διασωθούν σε πλημμυρισμένα σχολεία, λεωφορείο έγινε υποβρύχιο, δεκάδες άνθρωποι γλίτωσαν την τελευταία στιγμή.

Είναι προκλητική η απουσία μέτρων πρόληψης. Ό,τι και να λέτε, κύριε Υπουργέ, ο αναγκαίος έλεγχος, καθαρισμός και συντήρηση υποδομών λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των σχετικών υπηρεσιών. Κι εσείς ικανοποιείστε και καμαρώνετε με αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.

Οι τραγωδίες που ζει ο λαός μας έχουν θέσει την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας της χώρας. Η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία μπορεί να διασφαλιστεί με την πρόταση του ΚΚΕ, στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού. Αυτό είναι αναγκαίο. Οι μαζικές κινητοποιήσεις του λαού της Εύβοιας, ο συντονισμός της δράσης πυρόπληκτων, πλημμυροπαθών, σεισμοπαθών, που οργανώνουν κινητοποίηση στις 6 Νοεμβρίου στο Σύνταγμα, δίνει αποφασιστική απάντηση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας επιμένει: Τώρα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια και σε όλη τη χώρα. Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο 100%, χωρίς όρουςτο επαναλαμβάνουμεκαι προϋποθέσεις, για όλους τους πληγέντες. Άμεσα μέτρα αποκατάστασης οδικού δικτύου, δικτύου ύδρευσης, εξασφάλιση της στέγασης, της σίτισης όλων των πληγέντων, και από τις φωτιές, και από τις πλημμύρες, και από τους σεισμούς».

Τέλος, ο Γιώργος Μαρίνος σχολίασε πως «Εμείς καταθέσαμε την Επίκαιρη Ερώτηση στον κ. Τριαντόπουλο και το γραφείο του κ. Τριαντόπουλου δεν την έκανε αποδεκτή και από αυτή τη σκοπιά καταθέσαμε την ερώτηση στο Υπουργείο Υποδομών, όπως είχαμε υποχρέωση. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει πολιτικό ζήτημα που το γραφείο του κ. Τριαντόπουλου δεν αποδέχθηκε την ερώτηση και ενώ είναι ο κύριος Τριαντόπουλος λαλίστατος και προσπαθεί με όλα τα μέσα να παραμυθιάσει τον λαό της βόρειας Εύβοιας».