Επιστολή του Γιώργου Μαρίνου Βουλευτή Ευβοίας του ΚΚΕ στην Τηλεδιάσκεψη του ΚΑΣ για τους αρχαιολογικούς χώρους στην Νότια Εύβοια

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιστολή του Γιώργου Μαρίνου Βουλευτή Ευβοίας του ΚΚΕ στην Τηλεδιάσκεψη του ΚΑΣ για τους αρχαιολογικούς χώρους στην Νότια Εύβοια

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων του ο Γιώργος Μαρίνος έστειλε την παρακάτω επιστολή στην τηλεδιάσκεψη του ΚΑΣ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/11 έπειτα από αυτοψία σε αρχαιολογικούς χώρους των Στύρων και του Νημποριού.

Προς:  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Επιστολή του Γιώργου Μαρίνου Βουλευτή Ευβοίας του ΚΚΕ στην Τηλεδιάσκεψη του ΚΑΣ για τους αρχαιολογικούς χώρους στην Νότια Εύβοια.

Επειδή δεν θα μπορέσω να παρακολουθήσω την σχετική Τηλεδιάσκεψη, παρακαλώ πολύ να αναγνωστεί η ακόλουθη επιστολή.                 

Με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου νοιώθω την ανάγκη ως βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ να εκφράσω την αμέριστη στήριξη στην διαρκή πάλη των κατοίκων και των φορέων της Νότιας Εύβοιας και ευρύτερα,  να προστατευτούν τα πολιτιστικά μνημεία και να μην εγκατασταθεί αιολικό  πάρκο στο Νημποριό Στύρων από τη ΣΟΦΡΑΝΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, συμφερόντων του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ή άλλη εταιρεία.

Σημειώνουμε, ότι το σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών της εταιρείας ΣΟΦΡΑΝΟ, γειτνιάζει με τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους της Λεύκας από Βορρά, του λόφου του Αγίου Νικολάου όπου και βρίσκεται η Ακρόπολη των Στύρων και τα τρία Δρακόσπιτα των Στύρων στη θέση «Πάλλη-Λάκκα» στα Ανατολικά, των Δρακόσπιτων Πύργος Νημποριού, Λιμικό καψάλων και Κούρθεα στα Νότια-Νοτιοανατολικά.

Συνεπώς, θεωρούμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι αναγκαίο να δικαιώσει τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής που σύσσωμοι υποστηρίζουν την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

Συγκεκριμένα ζητάμε: 

·         Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων και να μη δοθεί άδεια για την  εγκατάσταση ανεμογεννητριών, 

·         Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού, και γύρω από το λόφο του Αγ. Νικολάου γιατί θα καταστεί άκρως καταστροφική.

·         Να κηρυχθεί, να στηριχτεί  πολύπλευρα ο χώρος ως αρχαιολογικός με αδόμητες ζώνες που θα προστατεύουν τα μνημεία.

·         Να εξασφαλιστεί συνεχής μέριμνα για την συντήρηση και τον καθαρισμό  του χώρου, να αποκατασταθούν ζημιές από τις πυρκαγιές.

·         Να  μη γίνει κανένας δασικός αποχαρακτηρισμός και αλλαγή χρήσης γής πυρόπληκτων και προστατευόμενων περιοχών. 

Με εκτίμηση
25/11/21
Γιώργος Μαρίνος
Βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ