Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

ΑμεΑ, χρόνιοι πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες,

            Αυτές τις μέρες, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για τα ΑμεΑ στις 3 του Δεκέμβρη, θα ακούσετε λόγια πολλά και γεμάτα “ευαισθησία”, θα ακούσετε λόγια γεμάτα με το “ενδιαφέρον” της κυβέρνησης για τη δική σας κοινωνική κατηγορία…

            Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η 3 του Δεκέμβρη πρέπει να είναι μέρα πάλης και αγώνα !!

            Τα ΑμεΑ παλεύουν και διεκδικούν ζωή με αξιοπρέπεια, ζωή με δικαιώματα. Δικαιώματα που δε θα συνθλίβονται στις “μυλόπετρες” του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων που υπηρέτησαν και υπηρετούν με συνέπεια τόσο η ΕΕ όσο και οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας μας. Με πρόσφατο ποιοτικό άλμα προς την αντιδραστικοποίηση το Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία με το οποίο προβλέπονται περικοπές θεραπειών, επιδομάτων, συντάξεων αναπηρίας, το κλείσιμο των ειδικών σχολείων και των δομών πρόνοιας στο όνομα της δήθεν ένταξης και του αποϊδρυματισμού.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ιδρύματα και ειδικά σχολεία σαν αποτέλεσμα της πολιτικής της και των άλλων κυβερνήσεων, της υποχρηματοδότησης και αποσάρθρωσης για να σηκώνει την ψεύτικη σημαία του προοδευτισμού, για να τα οδηγήσει στο κλείσιμο. Οι διακηρύξεις καταπολέμησης των διακρίσεων και ίσων ευκαιριών που διανθίζουν το Ε.Σ. και τα κείμενα της ΕΕ είναι καθαρή απάτη, μιας και το ίδιο το σύστημά τους, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης αναπαράγει τις ανισότητες και τις διακρίσεις.

            Ο λαός, τα ΑμεΑ από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οφείλουν να αξιοποιήσουν την πείρα τους και μέσα στην πανδημία για να απορρίψουν στο σύνολό της την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης που επιδεινώνει συνολικά τους όρους ζωής, περιορίζει σε ελάχιστα “ψίχουλα” και για ελάχιστους  την κρατική στήριξη στους ανάπηρους, στους χρόνιους πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Χιλιάδες τα θύματα του συστήματος υγείας-εμπόρευμα στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδων στην Ευρώπη του «πολιτισμού». Εκατόμβες κυριολεκτικά ήταν τα θύματα στα ιδρύματα πρόνοιας, τα περισσότερα θύματα ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στις δημόσιες μονάδες υγείας – πρόνοιας, στην Ειδική Αγωγή, στα κέντρα αποκατάστασης, στους Οίκους Ευγηρίας. Με ανεπαρκή μέτρα προστασίας και υγειονομικά πρωτόκολλα “λάστιχο” που εξέθεσαν και συνεχίζουν να εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευόμενους  στα ειδικά σχολεία, τους   περιθαλπόμενους βαριά ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες στα ιδρύματα.  Με αποκλεισμένους τους ασθενείς από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες,  αφού οι δημόσιες μονάδες υγείας μετατράπηκαν σε μονάδες της “μιας νόσου” με άρνηση της Κυβέρνησης να επιτάξει τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, να φροντίσει για την αραίωση του πληθυσμού στα ειδικά σχολεία και στα ιδρύματα, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υπεράριθμα.

            Η στήριξη των ΑμεΑ, σε υπηρεσίες πρόνοιας, υγείας, παιδείας, πρώιμης διάγνωσης και αποκατάστασης, φροντίδας για τα απαραίτητα τεχνικά και τεχνολογικά βοηθήματα, για μετακίνηση, για απρόσκοπτη κοινωνική ζωή, όλο και περισσότερο εξαρτώνται από την “ατομική ευθύνη” των ΑμεΑ και των οικογενειών τους να τα εξασφαλίσουν. Όλο και περισσότερο αυτές οι ανάγκες αποτελούν πεδίο επιχειρηματικής δράσης και πεδίο ανέξοδης και υποκριτικής “φιλανθρωπίας”.

Η 3η Δεκέμβρη πρέπει να σημάνει αφετηρία ουσιαστικής ανόδου της οργάνωσης των ΑμεΑ, έντασης της πάλης, συμπόρευσης με το Κ.Κ.Ε. Για να αποσπαστούν λύσεις στα γενικά και  πρόσθετα λόγω της αναπηρίας, προβλήματα των ΑμεΑ, στην πρόληψη, στη θεραπεία,  στην εκπαίδευση, στην  αποκατάσταση, στο δικαίωμα στην δουλειά.

Ξεχωριστός σ’ αυτόν τον αγώνα είναι ο ρόλος των κομμουνιστών επιστημόνων και εργαζόμενων του χώρου,  κάθε τίμιου επιστήμονα στην ανάδειξη των προβλημάτων, την προβολή των αναγκαίων λύσεων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας τον 21ο αιώνα. Ουσιαστική συμβολή στην κατεύθυνση αυτή , μπορεί να είναι η παρέμβαση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

 Για να ανοίξει ο δρόμος για μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τον ίδιο το λαό και τις ανάγκες του, όπου τα ΑμεΑ και όλα όσα απαιτούνται για τη στήριξή τους δε θα αποτελούν “κόστος”, αλλά κατοχυρωμένο και δωρεάν κοινωνικό δικαίωμα μέσω του λαϊκού κράτους, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων κατακτήσεων της επιστήμης, της τεχνολογίας και του πολυάριθμου εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού.

Το ΚΚΕ αυτό το μήνυμα στέλνει για την “Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ”, μήνυμα αγώνα, αισιοδοξίας και προοπτικής.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα για

  • Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται
  • Κατεπείγοντα μέτρα προστασίας των ΑμεΑ και των χρονίως πασχόντων από την πανδημία με εξασφάλιση της στήριξής τους, της σταθερής παρακολούθησης και θεραπειών τους από το δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Στοχευμένα προγράμματα ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
  • Αχρηστεύουμε στην πράξη το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία της κυβέρνησης, αντιπαλεύουμε την λειτουργικότητα ως εργαλείο για τις περικοπές σε θεραπείες, επιδόματα, συντάξεις αναπηρίας.