Σοβαρότατες καταγγελίες για την ουσιαστική αδυναμία του νοσοκομείου Λιβαδειάς να ανταπεξέλθει στην αναγκαιότητα διάγνωσης κρουσμάτων covid που έχουν εκτοξευτεί και στην περιοχή μας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σοβαρότατες καταγγελίες για την ουσιαστική αδυναμία του νοσοκομείου Λιβαδειάς να ανταπεξέλθει στην αναγκαιότητα διάγνωσης κρουσμάτων covid που έχουν εκτοξευτεί και στην περιοχή μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Σοβαρότατες καταγγελίες έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες από πολίτες που έχουν προστρέξει στο νοσοκομείο Λιβαδειάς για να πραγματοποιήσουν όπως απαιτείται μοριακό διαγνωστικό τεστ,         -είτε προληπτικά είτε με την υπόδειξη των αρμοδίων μετά από θετικό rapid– και  αντί για την άμεση ανταπόκριση όπως θα ‘πρεπε, την ώρα που τα κρούσματα σπάνε τα ρεκόρ τη μια μέρα μετά την άλλη, ήρθαν αντιμέτωποι με την άρνηση πραγματοποίησής τους.

Για ακόμα μια φορά οι εντολές που δόθηκαν «άνωθεν» ήταν τουλάχιστον απαράδεκτες καθώς έφεραν σε δύσκολη θέση τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο και όξυναν (δικαιολογημένα) την ένταση, καθώς προαπαιτούμενο  για να υποβληθεί κάποιος στη διενέργεια μοριακού διαγνωστικού τεστ, ήταν η έντυπη βεβαίωση θετικού rapid τεστ, η οποία έπρεπε να είναι ενυπόγραφη και σφραγισμένη αρμοδίως, χωρίς να γίνεται αποδεκτή η επίδειξη της ηλεκτρονικής καταχώρησης του θετικού αρχικού ελέγχου!

Επιπλέον, ολοένα και πληθαίνουν οι μαρτυρίες πολιτών που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα ιδιωτικά κέντρα -καταβάλλοντας το τσουχτερό αντίτιμο των 60€- μετά την προαναφερόμενη αντιμετώπιση τους από το Νοσοκομείο Λιβαδειάς. Συμπολίτες μας από γειτονικές περιοχές διένυσαν αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να πραγματοποιήσουν δωρεάν το συγκεκριμένο τεστ και αντί αυτού υποβλήθηκαν σε ταλαιπωρία και δεν εξυπηρετήθηκαν.   

Επισημαίνουμε, ότι με αυτό τον τρόπο, θετικοί συμπολίτες μας αντί να λάβουν τις υπηρεσίες που απαιτούνται και να απομονωθούν, αναγκάζονται να  περιφέρονται σε φαρμακεία και σε ιδιωτικά εργαστήρια προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις μεγεθύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τον κίνδυνο της διασποράς.

Παρά την προσπάθεια της ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης να επικοινωνήσει με την διοίκηση του νοσοκομείου  και να μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία γι αυτή την κατάσταση, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Επανειλημμένα έχουμε αναδείξει ότι το Νοσοκομείο της Λιβαδειάς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας παρά την εξοντωτική και με αυτοθυσία προσπάθεια του προσωπικού του, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης συνολικά της Δημόσιας Υγείας, με σκοπό την παράδοση δομών και υπηρεσιών σε ιδιώτες που τις αναλαμβάνουν αποκλειστικά με σκοπό το κέρδος.

Η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της Υγείας, του ΕΣΥ αποτελεί διαχρονικό έγκλημα των κυβερνήσεων κατά του λαού κι έχει οδηγήσει αυτή τη στιγμή σε καταστάσεις που θα άγγιζαν τα όρια του τραγελαφικού αν δεν υπήρχαν 30.000 κρούσματα την ημέρα με δεκάδες θανάτους.

Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, που γίνεται όχι με κριτήριο την προστασία του λαού, αλλά με προτεραιότητα τη θωράκιση της οικονομίας και της καπιταλιστικής ανάπτυξης κι η αποθέωση του ανορθολογισμού αποδεικνύονται κι από έναν ακόμα παραλογισμό: με το μέτρο της 5θήμερης μόνο καραντίνας που σκοπεύουν να εφαρμόσουν και για τους εργαζόμενους στην Υγεία, ασθενής υγειονομικός με ήπια συμπτώματα θα φροντίζει νοσηλευόμενους με COVID ή χωρίς, την ίδια ώρα που 6.000 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην Υγεία βρίσκονται σε αναστολή και απειλούνται με απόλυση, επειδή θεωρούνται επικίνδυνοι να διασπείρουν τον ιό μέσα στα νοσοκομεία αν νοσήσουν!

Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ακόμα και σήμερα φωνές –και μάλιστα γιατρών του νοσοκομείου Λιβαδειάς- που υποστηρίζουν ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα ούτε την πολυτέλεια να συντηρούμε δομές υγείας που δεν προσφέρουν», στηρίζοντας ουσιαστικά την εγκληματική πολιτική συγχώνευσης και κλεισίματος νοσοκομείων αντί για την ολόπλευρη ενίσχυσή τους.

Απαιτούμε: 

·         Άμεσα να λυθεί το πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των πολιτών που απευθύνονται στο Νοσοκομείο για την πραγματοποίηση μοριακού τεστ.

·         Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό.

·         Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.

·         Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία ΜΕΘ ή ΜΑΦ στο νοσοκομείο Λιβαδειάς (παρότι υπάρχει ο εξοπλισμός δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία τους)

·         Να επανέλθουν στην εργασία τους όλοι όσοι τέθηκαν σε καθεστώς «διαθεσιμότητας» με τα αναγκαία προληπτικά τεστ, σε χώρους και πόστα χαμηλού κινδύνου μόλυνσης.

·         Να επιταχτούν οι μεγάλες μονάδες του ιδιωτικού τομέα και τα διαγνωστικά εργαστήρια -χωρίς καμία αποζημίωση των επιχειρηματιών- για να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα από το κράτος για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού.

·         Να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και άλλοι υγειονομικοί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού όπου δεν απαιτείται νοσηλεία

·         Ούτε σκέψη για κατάργηση/συγχώνευση/υποβάθμιση του ενός από τα δύο νοσοκομεία του νομού μας.

  Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης, μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία τους, πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουν απ` την κυβέρνηση και την εργοδοσία μέτρα προστασίας της ζωής τους, να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για την Υγεία. Για ένα σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι, όπως σήμερα, ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Με την υγεία και τη ζωή του λαού κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει!

30-12-2021