Η Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ αποχαιρετά τη συντρόφισσα Αγγελική Μπεβεράτου που έφυγε από τη ζωή χθες, Σάββατο, σε ηλικία 93 ετών

.   28 Μαρτίου 2022   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ αποχαιρετά τη συντρόφισσα Αγγελική Μπεβεράτου που έφυγε από τη ζωή χθες, Σάββατο, σε ηλικία 93 ετών

Η Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ αποχαιρετά τη συντρόφισσα Αγγελική Μπεβεράτου που έφυγε από τη ζωή χθες, Σάββατο, σε ηλικία 93 ετών.

Η σ. Αγγελική γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου, στις 7 Μαρτίου του 1929. Ήδη από μαθήτρια Γυμνασίου, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και επηρεασμένη από το αντιφασιστικό κίνημα στον ελληνικό στρατό που βρίσκονταν στην Αίγυπτο, οργανώνεται στη Δημοκρατική Οργάνωση Νέων.

Στην Αίγυπτο η σ. Αγγελική γνωρίστηκε και παντρεύτηκε με τον επίσης Αιγυπτιώτη σ. Στέλιο Μπεβεράτο, στέλεχος του ΚΚΕ.

Το 1961 μαζί έρχονται στην Ελλάδα και εγκαθίστανται στου Ζωγράφου όπου άμεσα συνδέονται με το Κόμμα και το κίνημα. Η σ. Αγγελική ασχολείται δραστήρια στην ΕΔΑ και στο Γυναικείο Σύλλογο στου Ζωγράφου ως τη δικτατορία.

Με την κήρυξη της δικτατορίας ο σ. Στέλιος απέφυγε την σύλληψη και συνέχισε την κομματική δράση στην παρανομία ως τη σύλληψή του ενώ η σ. Αγγελική συνέβαλε αποφασιστικά στο κρύψιμο και τη φυγάδευση μελών του Κόμματος που είχαν βγει στην παρανομία, στην διακίνηση έντυπου υλικού.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθηκε από την αστυνομία και δικάστηκε με το νόμο 4000 σε 13 μήνες φυλάκιση καθώς δε μπορούσαν να βρουν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίων της. Τόσο κατά τη σύλληψή της, όσο και κατά τη φυλάκισή της η σ. Αγγελική κράτησε παλικαρίσια στάση, δε δίστασε στιγμή μπροστά στις απειλές, τη φυλάκιση και το δικαστήριο. Κρατήθηκε για 7 μήνες στις φυλακές Αβέρωφ και απελευθερώθηκε με την πολιτική αμνηστία που δόθηκε σε ένα μέρος των πολιτικών κρατουμένων.

Μετά τη δικτατορία, στο τέλος της δεκαετίας του ‘80 η Αγγελική και ο Στέλιος μετακομίζουν στο Μαρμάρι όπου συνδέονται και συμβάλουν στην Κομματική Οργάνωση Μαρμαρίου και μετά την κρίση στο Κόμμα το 1991 στην Κομματική Οργάνωση Καρύστου.

Η σ. Αγγελική, όπως και ο σ. Στέλιος, στήριξαν μαχητικά την ύπαρξη και συνέχιση του Κόμματος με τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του στις κρίσιμες στιγμές που αμφισβητήθηκε ο χαρακτήρας του, το 1968 και το 1991.

Μέχρι πρόσφατα ήταν δραστήρια, συμμετείχε στις συνελεύσεις της ΚΟΒ και διάβαζε καθημερινά το Ριζοσπάστη.

Η κηδεία της σ. Αγγελικής θα είναι πολιτική και θα πραγματοποιηθεί στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας.

Η Κομματική Οργάνωση Καρύστου εκφράζει τα συλλυπητήρια της στους γιους της Μάκη και Κώστα καθώς και στα εγγόνια της.

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2022