ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ του ΚΚΕ
Επισκέψεις (Γκάγκα-Πούλου), στάχτη στα μάτια των εργαζομένων με τα τσακισμένα δικαιώματα και των ασθενών που πληρώνουν όλο και περισσότερα για να βρουν την υγειά τους

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ του ΚΚΕ
Επισκέψεις (Γκάγκα-Πούλου), στάχτη στα μάτια των εργαζομένων με τα τσακισμένα δικαιώματα και των ασθενών που πληρώνουν όλο και περισσότερα για να βρουν την υγειά τους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επισκέψεις, στάχτη στα μάτια των εργαζομένων με τα τσακισμένα δικαιώματα και των ασθενών που πληρώνουν όλο και περισσότερα για να βρουν την υγειά τους!

Η Αν. Υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα, στην πρόσφατη επίσκεψη της στα Νοσοκομεία Λιβαδειάς, Θήβας και Άμφισσας, έκανε για ακόμα μια φορά σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Κάλεσε τους Διοικητές των Νοσοκομείων να καταθέσουν γραπτώς την άποψη τους για εναλλάξ εφημερίες των Νοσοκομείων, στην λογική της εξοικονόμησης πόρων και όχι με άξονα τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και των υγειονομικών .

Στην πράξη θα παγιωθούν  και θα ενταθούν  οι μετακινήσεις υγειονομικών και ασθενών από πόλη σε πόλη, με τους υγειονομικούς να τρέχουν εξουθενωμένοι και τους ασθενείς να αναγκάζονται να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να  τους παρασχεθεί ακόμα και η στοιχειώδης περίθαλψη.

Στην ολιγόλεπτη συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων που έγινε καθαρά για «τα μάτια του κόσμου», δεν έδωσε  καμία ουσιαστική απάντηση, ούτε πολύ περισσότερο δεσμεύτηκε για λύση, στο βασικό αίτημα στελέχωσης των Νοσοκομείων με προσωπικό. Μάλιστα, στα αιτήματα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού ούτε λίγο ούτε πολύ έριξε την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους  για την σημερινή εικόνα των Νοσοκομείων.

Η κ Γκάγκα δεν έκανε καμία αναφορά ούτε στο φλέγον ζήτημα επαρκούς στελέχωσης του νεφρολογικού τμήματος, ζήτημα για το οποίο εργαζόμενοι, νοσηλευτικό προσωπικό και νεφροπαθείς ολόκληρου του νομού Βοιωτίας αλλά και των γύρω περιοχών  είχαν πραγματοποιήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τα αιτήματά τους έφτασαν μέχρι και στην Βουλή ως αναφορά από το ΚΚΕ.

Στο φόντο αυτής της επίσκεψης, άμεση ήταν και η «εσπευσμένη» συνάντηση της κ. Πούλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς, η οποία εξέφρασε την «στήριξή» της στους εργαζόμενους με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου. Αλήθεια, τι έκανε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολύ πρόσφατο παρελθόν; Μήπως αντιτάχθηκε ή κατήργησε τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης; Αντίθετα! Συνειδητά συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει και η ΝΔ σήμερα, υλοποιώντας την στρατηγικής της ΕΕ για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «Αυτοτελείς Επιχειρηματικές Μονάδες», με νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη κι αύξηση των πληρωμών των ασθενών.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσεται η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Γι’ αυτό απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα των υγειονομικών για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ήδη σε δεκάδες νοσοκομεία, όπως και στα Νοσοκομεία της περιοχής είναι σε εξέλιξη, διαγωνισμοί για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.

Με διαδοχικούς νόμους προωθείται η μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ στα πλαίσια του «νέου ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

Τα νοσοκομεία – επιχειρήσεις είτε με τη μορφή ΝΠΙΔ είτε με τη μορφή Ανωνύμων Εταιρειών, θα λειτουργούν με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων») και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. (μετεξέλιξη της ΕΣΑΝ Α.Ε.) στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι σχεδιασμοί για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρείες ή ΝΠΙΔ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΝ οφείλονται σε «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά στην στρατηγική επιλογή για την κερδοφορία των επιχειρηματιών της υγείας.

Καλούμε όλες τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής να μην δεχτούν αυτή την κατάσταση και συνολικά να αγωνιστούμε για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

12/04/2022

ΤΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ