ΕΡΩΤΗΣΗ κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, για τα προβλήματα των Ε.Ε.Δι.Π

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΡΩΤΗΣΗ κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, για τα προβλήματα των Ε.Ε.Δι.Π

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για τα προβλήματα των  Ε.Ε.Δι.Π

Ο Ν. 4957/2022, είναι ακόμα ένας, σε μια μακρά σειρά νόμων, που προωθεί αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια της διαδικασίας της Μπολόνια, με την προσδοκία η τριτοβάθμια εκπαίδευση και της χώρας μας να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά την καπιταλιστική ανάκαμψη, υποτασσόμενη ολοκληρωτικά στις ανάγκες και προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, κατά προτίμηση της ΕΕ. Επιταχύνει την εμπορευματοποίηση της ανώτατης παιδείας, της έρευνας, της κατάρτισης και της επανεκπαίδευσης. Διασπάει την ενότητα προγραμμάτων σπουδών και πτυχίου – επαγγέλματος. Εντείνει την κατηγοριοποίηση και τον ανταγωνισμό μεταξύ ιδρυμάτων, σχολών, τμημάτων, φοιτητών, εργαζομένων. Θεσμοθετεί την υποστελέχωση και τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας. Επιβάλλει κριτήρια αγοραία όπως είναι μια σειρά από δείκτες με τους οποίους αξιολογεί ιδρύματα και τμήματα. Λειτουργεί εκ των πραγμάτων εις βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης κι επιφέρει βλαπτικές μεταβολές στο καθεστώς ολόκληρων κατηγοριών εργαζομένων. Μία από αυτές είναι το Ειδικό κι Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Δι.Π), τα μέλη του οποίου καλύπτουν σημαντικό μέρος των αναγκών τμημάτων και σχολών των Πανεπιστημίων μας, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που υπερβαίνουν σε αριθμό αυτόν των υπηρετούντων ΔΕΠ.

Με δεδομένα ότι:

– Υποτασσόμενο σε αγοραίους δείκτες αξιολόγησης, το νέο θεσμικό πλαίσιο διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς απομακρύνει μέλη Ε.Ε.Δι.Π. από καθήκοντα που είχαν επί σειράς ετών και κάλυπταν τα δραματικά κενά υποστελέχωσης.

– Αντί για προσλήψεις προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας, εισάγει νέες κατηγορίες ευέλικτου προσωπικού με παρόμοια καθήκοντα και προσόντα ως προς Ε.Ε.Δι.Π, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την εξέλιξη των τελευταίων στη λογική της όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ εργαζομένων και της σταδιακής αντικατάστασης του μόνιμου προσωπικού από συμβασιούχους.

  • – Το νέο αυταρχικό, αδιαφανές και συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, ταιριαστό για μια πολυεθνική αλλά απαράδεκτο για ένα Πανεπιστήμιο, πετάει εκτός των οργάνων διοίκησης του Πανεπιστημίου, των Σχολών και των Τμημάτων τους φοιτητές και τις περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων ώστε να μην μπορούν ούτε δια αντιπροσώπου – όπως συνέβαινε μέχρι τώρα – να εκφράσουν γνώμη για θέματα που καθορίζουν τους όρους ζωής κι εργασίας τους.

     ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός τι μέτραπροτίθεται να πάρει ώστε:

 – Να αποτραπούν κι να ανατραπούν οι όποιες βλαπτικές μεταβολές επιφέρει ο Ν. 4957/2022 στο εργασιακό καθεστώς του Ε.Ε.Δι.Π.

  • – Να επικαιροποιηθεί το μισθολόγιο του Ε.Ε.Δι.Π. και να ενσωματωθούν όλα τα επιδόματα στο μισθό
  • – Να στελεχωθούν τα Πανεπιστήμια με επαρκές μόνιμο διδακτικό κι ερευνητικό προσωπικό με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση
  • – Να επιτραπεί η συμμετοχή στα όργανα διοίκησης όλων των τμημάτων της ακαδημαϊκής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΕΔιΠ.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μαρίνος Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος
Παφίλης Θανάσης
Συντυχάκης Μανώλης