Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης – Αλιβερίου για τις αντικειμενικές αξίες ακίνητης περιουσίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης – Αλιβερίου για τις αντικειμενικές αξίες ακίνητης περιουσίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Αντικειμενικές Αξίες Ακίνητης περιουσίας, ακόμα ένα εργαλείο υπερφορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων» 

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο το 1ο θέμα αφορούσε λήψη απόφασης περί υποβολής Γνώμης Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τις τιμές ζώνης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων. Ως Λαϊκή Συσπείρωση όπως έχουμε κάνει ήδη γνωστόότι αποτελεί ολομέτωπη επίθεση στη λαϊκή κατοικία. Οι αυξήσεις θα επιβαρύνουν περισσότερο τους μικροϊδιοκτητες και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο δυσβάσταχτους φόρους, ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Η κυβέρνηση προσθέτει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, για την αγορά, την ενοικίαση και τη μεταβίβαση, από τους γονείς στα παιδιά, οικοπέδου, σπιτιού ή καταστήματος. Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση των αυξημένων αντικειμενικών αξιών, αποτελεί σινιάλο για την επιβολή ανατιμήσεων και στις κατοικίες, που κάνει ακόμη πιο μακρινό και άπιαστο το όνειρο της λαϊκής οικογένεια για την απόκτηση στέγης.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστα Κέκη :

«Πιστεύουμε ότι αυτή η συζήτηση είναι σε μεγάλο βαθμό προσχηματική αφού οι γνωμοδοτήσεις των δήμων δεν είναι σε κανένα βαθμό δεσμευτικές στην τελική διαμόρφωση της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών.

Το σύστημα καθορισμού των «αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας» αξιοποιείται από το κράτος δηλαδή από όλες μέχρι τώρα τις κυβερνήσεις στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής. Οι όποιες αλλαγές προτείνονται σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούνται ως ένα ακόμα εργαλείο άσκησης πολιτικής στη γη και προώθησης σχετικών σχεδιασμών που θα αυξήσουν την φορολογία για τα ακίνητα, τις κληρονομίες τις μεταβιβάσεις τον ΕΝΦΙΑ κτλ.

Εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι μια ακόμα πράξη στην γενικευμένη επίθεση στη λαϊκή κατοικία, αφού οι αυξήσεις θα φέρουν μεγάλη επιβάρυνση των μικροϊδιοκτητών και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο τσουχτερούς φόρους, επιταχύνοντας την συγκέντρωση της γης σε ¨λίγα χέρια¨, ειδικά σε τουριστικές περιοχές της χώρας.

Οι «αντικειμενικές αξίες» χρησιμοποιούνται για καθορισμό της φορολογίας και τον υπολογισμό του ΑΕΠ, και ως εκ τούτου δεν έχουμε αυταπάτες για μια μεγάλη συνολική μείωση. Καλούμαστε να αποφασίσουμε για αυτές ενώ ισχύουν εδώ και ένα χρόνο.

Η άνοδος των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα εξαιρέσει χιλιάδες πολίτες με μηδενικά ή πενιχρά ετήσια εισοδήματα που έχουν από πέρσι χάσει το δικαίωμα είσπραξης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Επίσης, πολλοί άλλοι οικονομικά αδύναμοι πολίτες χάνουν το επίδομα στέγασης και το δικαίωμα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Όπως προκύπτει, ειδικότερα, από τα στοιχεία για το ύψος στο οποίο έχουν διαμορφωθεί οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, το εγχείρημα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξομοίωση των αντικειμενικών με τις αγοραίες αξίες των ακινήτων οδήγησε από την 1η-1-2022 στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών για τα ακίνητα που βρίσκονται στο 55% των περιοχών («ζωνών») της χώρας και στη μείωσή τους μόνο στο 21%.

Κατά την γνώμη μας γίνεται επιτακτικά αναγκαία η δυναμική ανάπτυξη της λαϊκής πάλης για την άμεση κατάργηση του αντιλαϊκού ΕΝΦΙΑ με τη μεταφορά των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο. Ψηφίζουμε λευκό στην προσπάθεια που κάνατε για να εξισορροπήσετε προς τα κάτω τις αντικειμενικές αξίες».

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση,

Κώστας Κέκης,

Κώστας Καρτελιάς.