Η Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών για τις τοποθετήσεις στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14-2-2023

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών για τις τοποθετήσεις στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14-2-2023

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 27/9/2022, συζητήθηκαν τα φλέγοντα προβλήματα των σχολείων και των εκπαιδευτικών του Δήμου Δελφών, όπως τα μετέφεραν και τα ανέδειξαν οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας. Η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζοντας την στήριξη στους αγώνες και στις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, τόνισε πως:

«Το ποια είναι η κατάσταση στα σχολεία του Δήμου Δελφών είναι γνωστά σε όλους όσους δεν είναι κολαούζοι και χειροκροτητές αυτών που έχουν διαχρονικά την ευθύνη για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, σε όσους δεν είναι υλοποιητές αυτών των αντιεκπαιδευτικών και αντιλαϊκών πολιτικών. Όλων δηλαδή των αστικών κομμάτων που άσκησαν και ασκούν εξουσία και έρχονται πάλι σήμερα να ζητήσουν την ψήφο του λαού για να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας και να συνεχίσουν από κει που σταμάτησαν. Γιατί ο ένας πατάει στο αντιλαϊκό έργο του προηγούμενου για να βάλει το δικό του λιθαράκι. Η Κεραμέως συνεχίζει από κει που το άφησε ο Γαβρόγλου, η ΝΔ πήρε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το κουβάρι συνεχίζει να ξετυλίγεται όπως συνοπτικά τα περιγράφει η ΕΛΜΕ Φωκίδας, που καλώς έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Και φυσικά δεν είναι το Υπουργείο Εσωτερικών ή ο Δήμος Δελφών μόνο, αλλά συνολικά η κυβέρνηση και το αστικό κράτος υπαίτιοι. Δεν κατακερματίζονται οι ευθύνες και στο τέλος δεν έχει κανείς ευθύνη, πράγμα βολικό για την προηγούμενη, την σημερινή και την όποια επόμενη κυβέρνηση.

Γιατί όλοι μαζί, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα συμπληρώματά τους πέρασαν τις αρμοδιότητες των λειτουργικών δαπανών και των κτιριακών υποδομών στους Δήμους,  χωρίς όμως να μεταβιβάσουν τους ανάλογους οικονομικούς πόρους και προσωπικό. Κάνανε έτσι “δημοσιονομικό χώρο” στον κρατικό προϋπολογισμό για να μπουκώσουν ζεστό χρήμα τα μονοπώλια της “πράσινης ανάπτυξης” και της “ψηφιακής μετάβασης”, την πολεμική βιομηχανία για τις αμερικανοΝΑΤΟϊκές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Το χρηματοδοτικό αυτό κενό που προκύπτει για την λειτουργία των σχολείων, καλείται για άλλη μια φορά να το καλύψει ο λαός με δημοτικά τέλη και χαράτσια. Και όπου ο λογαριασμός δεν βγαίνει (που γενικά δεν βγαίνει γιατί υπάρχουν και μικροί, φτωχοί Δήμοι ή οι δημοτικές αρχές έχουν άλλες προτεραιότητες), εκεί πέφτουν σοβάδες, μπάζουν νερά οι τάξεις, βάζουν βαθιά το χέρι οι γονείς στην τσέπη για μερικές κόλλες Α4, πάνε παρακαλετά οι σύλλογοι γονέων και οι εκπαιδευτικοί σε ντόπιους επιχειρηματίες για λίγο πετρέλαιο θέρμανσης. Αν το εξασφαλίσει δε το πετρέλαιο η δημοτική αρχή, το παρουσιάζει ως επιτυχία, κάνει ήρωες τους επιχειρηματίες.   

Οι αιρετοί των αστικών κομμάτων στους Δήμους μάλιστα, μέσω του συλλογικού τους οργάνου την ΚΕΔΕ, και λειτουργώντας ως λαγοί των κομμάτων τους το πάνε παραπέρα. Ζητάνε ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες παιδείας, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας να περάσουν στους Δήμους. Τα λένε σε κάθε συνέδριό τους. Που θα πάει αυτή η κατάσταση; Θα φτάσουμε στο σημείο οι εκπαιδευτικοί να γίνουν δημοτικοί υπάλληλοι και οι όροι εργασίας τους, οι συλλογικές συμβάσεις, αν υπάρχουν, να ορίζονται απ’ τον Δήμαρχο; Ή μήπως το περιεχόμενο που διδάσκεται να εξαρτάται από τα θέλω των επιχειρήσεων – χορηγών της κάθε δημοτικής αρχής; Γιατί εκεί πάει το πράγμα.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση, η εκπαίδευση και η μόρφωση των νέων γενιών δεν είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε ατομική ευθύνη. Είναι κοινωνικό δικαίωμα όπως η εργασία, η υγεία, η στέγαση, ο πολιτισμός. Αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους να παρέχει όλες τις απαραίτητες δομές, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου. Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η προσχολική αγωγή πρέπει να παρέχονται  ενιαία και καθολικά από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν κρατικό σύστημα εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται δάσκαλοι, καθηγητές και άλλες ειδικότητες που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, απερίσπαστοι από τα προβλήματα των όρων εργασίας και διαβίωσης.»

Στο δίκαιο αίτημα των γονιών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας για την αντικατάσταση επιτέλους του δαπέδου του κτιρίου το οποίο περιέχει αμίαντο, θέμα που έχουμε κατ’ επανάληψη φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναγκάστηκαν οι γονείς να φέρουν το θέμα στο Συμβούλιο μπας και εισακουστούν, σημειώσαμε:

«Αυτή η ιστορία με το 1ο Δημοτικό Ιτέας έχει τραβήξει πολύ και έχει κουράσει γονείς και εκπαιδευτικούς. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο τα αυτονόητα και δίκαια αιτήματά τους. Μία ό,τι λεφτά δεν υπάρχουν, μία ό,τι βρεθήκαν τα λεφτά αλλά αυξηθήκαν τα υλικά, μέχρι και πως δεν είσαστε σίγουροι ότι το δάπεδο περιέχει αμίαντο ακούσαμε. Και τί έκανε η δημοτική αρχή για να το διαπιστώσει αυτό; Τίποτα. Είδαμε σήμερα τα 20.000€ για εργασίες στο 1ο Δημοτικό στην Επικαιροποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και ελπίζουμε να μην έρθουμε πάλι τη νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβρη να συζητάμε τα ίδια.

Κατά την άποψή μας αυτή η ιστορία όπως εξελίχθηκε αποτελεί καλή αφορμή για γονείς και εκπαιδευτικούς να αναλογιστούν, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και μπροστά στις εκλογικές μάχες που έρχονται, να καταδικάσουν τα αστικά κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των αριστερών και δεξιών συμπληρωμάτων τους, μαζί με τους πολιτικούς τους εκπροσώπους σε κάθε επίπεδο, οι οποίοι με τις πολιτικές τους βάζουν στο ζύγι του κόστους – οφέλους την ασφάλεια και το μέλλον των παιδιών τους.»

Τέλος, όσον αφορά τον προγραμματισμό προσλήψεων του Δήμου Δελφών για τη περίοδο 2024 – 2027, επισημάναμε πως:

   «Από τους πίνακες της εισήγησης, οι υφιστάμενες κενές θέσεις των κλάδων που ιεραρχείτε και επιλέγετε να ζητήσετε προσωπικό, ανέρχονται συνολικά στις 74. Στους ίδιους κλάδους, θα κενωθούν άλλες 26 συνολικά θέσεις λόγω συνταξιοδότησης την τετραετία 24 – 27, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό κενών θέσεων στις 100. Απ’ αυτά τα κενά, ενός έτσι κι αλλιώς ανεπαρκέστατου οργανογράμματος, επιλέγετε να καλύψετε μέσω προσλήψεων 23 θέσεις και μία θέση από μετάταξη. Ούτε καν τα νέα κενά που θα δημιουργηθούν δεν κοιτάτε να καλύψετε, πόσο μάλλον τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών σε προσωπικό.»

Καλυπτόμενες λοιπόν πίσω από τους δημοσιονομικούς κόφτες και περιορισμούς κράτους και κυβέρνησης, η σημερινή και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν τολμάν καν να αποτυπώσουν σε μια απόφαση, τί πραγματικά χρειάζεται ο Δήμος Δελφών. Αποδεικνύονται έτσι ως τα καλύτερα στηρίγματα της αντιλαϊκής πολιτικής του αστικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επίπεδο της τοπικής διοίκησης.

  Άμφισσα, 15 Φεβρουαρίου 2023