Για δεύτερη φορά υπέκυψαν όλες οι παρατάξεις του δήμου μας στον ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ – ΚΑΘΑΡΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ της διοίκησης της ΔΕΗ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Για δεύτερη φορά υπέκυψαν όλες οι παρατάξεις του δήμου μας στον ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ – ΚΑΘΑΡΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ της διοίκησης της ΔΕΗ
κύμης

2/5/ 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Στο Δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 26/4/23 η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε για άλλη μια φορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πρότειναν από κοινού η διοίκηση της ΔΕΗ με την δημοτική αρχή. Θέμα που είχε έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο ως κατεπείγον και πριν από ένα περίπου χρόνο.

            Το θέμα αφορούσε την αναδρομική κατάργηση των αυξήσεων των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού προηγούμενων χρόνων για την επιχείρηση της ΔΕΗ στο δήμο μας. Η κανονιστική διάταξη αλλαγής των τελών μαρτυρά την ταύτιση με την πολιτική που λειτουργεί ταχύτατα και ευεργετικά για τα επιχειρηματικά συμφέροντα ωστόσο ισοπεδώνει και διαλύει τις λαϊκές ανάγκες. 

Αξίζει να καταγραφεί ότι η τελευταία αύξηση στα τέλη αυτά είχε πραγματοποιηθεί από το δημοτικό συμβούλιο το 2016. Η διοίκηση της ΔΕΗ ζητά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την παράλληλη μείωση των δημοτικών τελών για όλα τα έτη από το 2017 μέχρι και σήμερα, ζητά να αλλάξει ο συντελεστής των τελών ηλεκτροφωτισμού από 4 σε 3 ώστε να γλιτώσει η ΔΕΗ 137.000 ευρώ. Δηλαδή ζητούν να βγάλουν από την «μύγα ξύγκι».

Κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ως καθαρός εκβιασμός από την διοίκηση της ΔΕΗ που ζήτησε την μείωση των  δημοτικών τελών και μάλιστα να έχουν και αναδρομική ισχύ ώστε με την σειρά της να καταβάλει το υπόλοιπο 60% που την υποχρεώνει ο νομός. Όλα αυτά τα έτη η ΔΕΗ κατέβαλε στο δήμο μόνο το 40%, το ελάχιστο δηλαδή έτσι ώστε να μπορεί να προσφύγει νομικά ενάντια στο σύνολο του ποσού. Η ΔΕΗ, είχε προσφύγει δικαστικώς και  πρωτόδικα έχει κερδίσει την υπόθεση, πατώντας επάνω σε έναν όντως αναχρονιστικό νομό του 1958 που προβλέπει τη διαδικασία για την είσπραξη των τελών.

Η ουσία όμως είναι ότι η ΔΕΗ αξιοποιεί την αναχρονιστική νομοθεσία που πρέπει να αλλάξει για να προσβάλει τα δημοτικά τέλη που οφείλει.

            Η κοινή σύμπλευση ΟΛΩΝ των υπόλοιπων παρατάξεωνμε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της ΔΕΗ διατυπώθηκε άλλη μια φορά. Θεωρούμε, όπως και πριν από ένα χρόνο,ότι η εξέλιξη της μείωσης των τελών θα ανοίξει τους «ασκούς του Αίολου» για ανάλογες απαιτήσεις και από άλλους μεγαλοοφειλέτες (π.χ. ΑΓΕΤ) και αποτελεί πρόκληση για τους δημότες και τον λαό της περιοχής την στιγμή που μεγάλο μέρος αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του.

            Ωστόσο θα πρέπει να μην ξεχνάμε την πολιτική «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «Πράσινης» μετάβασης που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και είναι γεγονός ότι το χρηματιστήριο ενέργειας και άλλοι μηχανισμοί που διασφαλίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ζουν και βασιλεύουν.

            Με το πρόσχημα ότι εάν πάμε στα δικαστήρια θα χάσουμε την υπόθεση άρα και τα χρήματα που είναι να καταβάλει η ΔΕΗ οι άλλες παρατάξεις ψήφισαν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

            Αλήθεια πια συμφέροντα εκπροσωπήθηκαν με την ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού που χαρίζει 137.000 χιλιάδες ευρώ στη ΔΕΗ; Τα συμφέροντα της ΔΕΗ ή των δημοτών που θα τα στερηθούν;

            Η αύξηση των εσόδων του δήμου δε μπορεί να αναζητηθεί στο περεταίρω χαράτσωμα του λαού, αλλά στην αύξηση της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης, στη φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων που πληρώνουν μόλις το 5% των κρατικών εσόδων από τη φορολογία.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Κώστας Κέκης
Κώστας Καρτελιάς