ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Η Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς, με αφορμή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Χαλκίδα την Πέμπτη 6/7, καταθέτει ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή διεκδικώντας λύσεις για τα προβλήματα του λαού της Χαλκίδας. Συγκεκριμένα:
(1) για την προστασία της ζωής των πλημμυροπαθών κατοίκων του Ληλαντίου,
(2) για την παράδοση της καθαριότητας του Νοσοκομείου Χαλκίδας σε εργολάβο και
(3) για τα μεγάλα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή.
Αναλυτικά τα ερωτήματα τη Λαϊκής Συσπείρωσης προς την Περιφερειακή Αρχή:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ
Σε ανησυχία παραμένουν οι κάτοικοι του Ληλαντίου όλο αυτό το χρονικό διάστημα πολύ δε περισσότερο και μετά την παρουσίαση της μελέτης που όπως αποδείχτηκε δεν καλύπτει την ανάγκη για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Με αυτό ως δεδομένο εύλογα οι κάτοικοι έχουν ερωτήματα και προβληματισμούς.
Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
1) Οι ανησυχίες των κατοίκων και οι παρατηρήσεις από τον τεχνικό σύμβουλο του Δήμου έχουν ληφθεί υπόψη; Θα γίνει τροποποίηση της υφιστάμενης μελέτης;
2) Τι παρεμβάσεις έχουν γίνει από τον Αύγουστο 2020 μέχρι σήμερα;
3) Από που εξασφαλίστηκαν πόροι για την εκτέλεση των έργων;
4) Τι έργα εκτελούνται και είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή;
5) Θα πάρει μέτρα η Περιφέρεια για τη μη καταβολή ΕΝΦΙΑ από την πληγείσα περιοχή του Ληλαντίου;
6) Ποια είναι μέχρι στιγμής η πορεία καταβολής αποζημιώσεων για τους πλημμυροπαθείς αγρότες σε Ληλάντιο και Μεσσάπια;
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας εργάζονται 30 εργαζόμενοι στη καθαριότητα (οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν συναπτόμενη σύμβαση ορισμένου χρόνου με το Νοσοκομείο που έληγε το Σεπτέμβρη) που έχουν βιώσει απο πρώτο χέρι της τραγικές συνθήκες δουλειάς , ήρθαν αντιμέτωποι με τραγικές ελλείψεις είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που δούλευαν και στο παλιο Νοσοκομείο και μεταφέρθηκαν σε ένα κτίριο 3 φορές μεγαλύτερο όπου προσέφεραν υπηρεσίες , έδωσαν τη μάχη της πανδημίας και τώρα 2 χρόνια μετά βιώνουν την ανασφάλεια και τους οδυνηρούς όρους του εργολάβου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι: Το παλιό νοσοκομείο ήταν 7.500τμ και το νέο είναι 33.500τμ, επιπλέον στην ευθύνη των 30 αυτών καθαριστριών είναι το ΚΕΦΙΑΠ, η σχολή νοσοκόμων και οι περιβάλλοντες χώροι του Γενικού Νοσοκομείου.
Απόδειξη των δύσκολων συνθηκών αποτελεί το γεγονός ότι στους εργαζόμενους στη καθαριότητα χρωστώνται πολλά ρεπό και άδειες απο το ίδιο το Νοσοκομείο τα οποία δεν έχει διευκρινιστεί πως θα αποζημιωθούν.
Επιπλέον των 30, υπάρχουν 7 εργαζόμενοι που δουλεύουν στις υπηρεσίες καθαριότητας και δουλεύουν ως επικουρικό προσωπικό με σύμβαση ως το τέλος του 2023 , για τους οποίους θα προχωρήσει αλλαγή πόστων.
Η εξέλιξη με τον εργολάβο είναι βήμα για τη παραπέρα ιδιωτικοποίηση, για το σχέδιο της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ».
Στα πλαίσια του περιορισμού του κόστους των νοσοκομείων , παραδίδουν υπηρεσίες του σε ιδιώτες και υποβαθμίζουν πάρα πέρα την Υγεία. Η ένταξη εργολάβου και στη καθαριότητα μετά τη φύλαξη θα έχει αρνητικές συνέπειες για το ίδιο το Νοσοκομείο, για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.
Ερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:
1) Να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στο τμήμα καθαριότητας του Νοσοκομείου με το προσωπικό που είναι απαραίτητο; Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στη καθαριότητα είτε είχαν συνάψει σχέση εργασίας με το Νοσοκομείο είτε ως εργαζόμενοι επικουρικοί;
2) Να μη προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στο Νοσοκομείο που έχει ξεκινήσει από τη φύλαξη , τη τεχνική υπηρεσία και τώρα με τη καθαριότητα;
3) Να δοθούν οι χρωστούμενες άδειες , τα χρωστούμενα ρεπό των εργαζόμενων στη καθαριότητα.
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
α. Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας
Αν και νέα κτιριακή δομή δεν έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές ΑμεΑ και ενώ είναι χωρητικότητας 60 μαθητών φοιτούν σε αυτό 80! Η έλλειψη χώρου καθιστά αδύνατο να μπορεί να εργαστεί το επιπλέον προσωπικό που είναι απαραίτητο. Λύσεις για την ολόπλευρη εκπαίδευση των παιδιών με εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, αναζητώνται από τους γονείς στον ιδιωτικό τομέα με αυξημένη γι αυτούς οικονομική επιβάρυνση.
β. ΕΝΕΕΓΥΛ (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Χαλκίδας)
Το σχολείο είναι ενοικιαζόμενο, κόστους 5.000 ευρώ μηνιαίως στην περιοχή της Ριτσώνας. Το μεγαλύτερο από τα προβλήματα του σχολείου είναι η μακρινή του απόσταση από τον αστικό ιστό. Η μετακίνηση μαθητών , γονέων αλλά και εκπαιδευτικών δεν είναι εξασφαλισμένη. Για παράδειγμα υπάρχουν μαθητές που δε φοιτούν λόγω αδυναμίας μετακίνησής τους.
Επιπλέον, οτιδήποτε πρόβλημα υγείας παρουσιάσουν αυτά τα παιδιά που ούτως ή άλλως είναι υψηλού κινδύνου για να συμβεί το οτιδήποτε από κάτι απλό εως κάτι πιο πολύπλοκο, θα πρέπει να καλεστεί ασθενοφόρο και να καθυστερήσει η μεταφορά τους στο κέντρο της πόλης σε δομή υγείας. Η ύπαρξη μιας νοσηλεύτριας δε λύνει το πρόβλημα.
Επίσης, όσο αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, οι ελλείψεις είναι πολλές και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική διαδικασία να υστερεί κατά πολύ για παιδιά ΑμεΑ με επιπλέον ανάγκες.
γ. ΕΕΕΕΚ(Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης)
Τα παιδιά που φοιτούν στη συγκεκριμένη σχολική δομή, εδώ και 15 έτη στεγάζονται σε κοντέινερ, που τα τελευταία χρόνια λόγω φθοράς των υλικών , έχουν κριθεί επίσημα ακατάλληλα και έχουν γίνει επικίνδυνα για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών. Πολλοί από τους γονείς αναγκάζονται να τα κρατήσουν στο σπίτι για να τα προστατέψουν.
Ενώ οι διεργασίες για μετεγκατάσταση σε νέα κοντέινερ στο τάγμα πεζοναυτών έχουν ξεκινήσει από το Δεκέμβρη του 2020 και η άδεια μετεγκατάστασης έχει δοθεί αν και με μεγάλη καθυστέρηση, γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε αναμονή ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς που αρχίζει σε δυο μήνες.
Εξάλλου, η μεταφορά των παιδιών σε κοντέινερ είναι λύση προσωρινή και αναγκαστική , όχι όμως και ενδεδειγμένη. Παιδιά με ιδιαίτερες κοινωνικές ανάγκες χρήζουν και την ανάλογη σύγχρονη υποδομή, η οποία έχει παραμείνει ως υπόσχεση από την περιφερειακή και δημοτική αρχή στην περιοχή του πάρκου Ελευθερίας. Και αν η μετεγκατάσταση κρατάει 3 χρόνια , πόσο θα διαρκέσει η κατασκευή νέας σύγχρονης σχολικής δομής;
δ. Η ειδική αγωγή περιλαμβάνει εκτός από τις σχολικές δομές και μια σειρά άλλων υποδομών που εξασφαλίζουν ολόπλευρη εκπαιδευτική, επαγγελματική, ψυχοκοινωνική στήριξη σε παιδιά ΑμεΑ.
Στην πόλη της Χαλκίδας δεν υπάρχουν δημόσια ΚΔΑΠ(Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) για παιδιά έως 20 ετών με αποτέλεσμα οι γονείς να πληρώνουν επιπλέον δυσβάσταχτα γι αυτούς ποσά ώστε να καλύψουν μόνοι τους τις αυξημένες ανάγκες των παιδιών τους τις ώρες μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου. Όπως δεν υπάρχει καμία μέριμνα για ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) όπου τα παιδιά θα μπορούν να αισθάνονται ασφαλή και να τους παρέχεται η αναγκαία κοινωνική φροντίδα, όταν μείνουν μόνα και χάσουν πλέον τους γονείς τους.
Ερωτάται η περιφερειακή αρχή σε τι ενέργειες θα προβεί:
1) Για τη δημιουργία 2ου Ειδικού Δημοτικού σχολείου Χαλκίδας σε κατάλληλο και σύγχρονο κτίριο που θα εξυπηρετεί τις αυξημένες παιδαγωγικές ανάγκες.
2) Για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος της μετακίνησης από και προς το ΕΝΕΕΓΥΛ , τις χρόνιες ελλείψεις στο απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και την κατασκευή νέας σύγχρονης δομής κοντά στον αστικό ιστό.
3) Για την άμεση μετεγκατάσταση των παιδιών του ΕΕΕΕΚ στα νέα κοντέινερ στο Τάγμα Πεζοναυτών και την έγκαιρη κατασκευή της νέας σχολικής υποδομής με βάση τις ανάγκες των μαθητών στο Πάρκο Ελευθερίας.
4) Για τη δημιουργία Δημόσιων ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑμεΑ.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
Μπασδέκης Κώστας
Αλεξός Αντώνης
Καραβασίλη Λιάνα