Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Λιβαδειάς στα πλαίσια των πολύμορφων εκδηλώσεων στήριξης κι αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης θα πραγματοποιήσουν προβολή της ταινίας «200 μέτρα», την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη, ώρα 9 το βράδυ, στο «Στροφόμετρο»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Λιβαδειάς στα πλαίσια των πολύμορφων εκδηλώσεων στήριξης κι αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης θα πραγματοποιήσουν προβολή της ταινίας «200 μέτρα», την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη, ώρα 9 το βράδυ, στο «Στροφόμετρο»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Λιβαδειάς στα πλαίσια των πολύμορφων εκδηλώσεων στήριξης κι αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα ενάντια στην συνεχιζόμενη σφαγή  από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ,                                   θα πραγματοποιήσουν προβολή της ταινίας «200 μέτρα», την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη,                           ώρα 9 το βράδυ, στο «Στροφόμετρο».

Λίγα λόγια για την ταινία:

Ο Μουσταφά και η γυναίκα του ζουν 200 μέτρα μακριά σε χωριά που τα χωρίζει το τείχος στη Λωρίδα της Γάζας. Μία μέρα ο Μουσταφά δέχεται το τηλεφώνημα που τρέμει κάθε γονιός: Ο γιος του έχει πάθει ένα ατύχημα. Τρέχει να περάσει από το ισραηλινό checkpoint, αλλά δεν του επιτρέπεται η είσοδος λόγω μιας ασήμαντης λεπτομέρειας. Η αγάπη του πατέρα, όμως, δεν το βάζει κάτω και ο Μουσταφά θα κάνει τα πάντα για να φτάσει στον γιο του. Μια απόσταση 200 μέτρων γίνεται μια οδύσσεια 200 χιλιομέτρων, καθώς ο Μουσταφά, μη έχοντας καμία επιλογή πια, θα προσπαθήσει να περάσει λαθραία στην άλλη πλευρά του τείχους.

«Τα “200 Μέτρα” είναι η ιστορία μου και η ιστορία χιλιάδων Παλαιστινίων, και οι ιστορίες μπορούν σίγουρα να αλλάξουν ζωές. Πιστεύω στη δύναμη του κινηματογράφου και στο πώς αγγίζει τις ζωές μας με μαγικούς τρόπους. Έχω ανάγκη να πω αυτήν την ιστορία. Οι εικόνες του τείχους, των checkpoint και των στρατιωτών είναι μάλλον αυτά που έρχονται πρώτα στο μυαλό κάποιου όταν αναφέρεται η Παλαιστίνη. Αν και αυτές οι εικόνες υπάρχουν και σ’ αυτήν την ταινία, το επίκεντρο θα είναι οι επιπτώσεις ενός τέτοιου αποχωρισμού σε μας ως ανθρώπους. Και θέλουμε να διερευνήσουμε περισσότερο και τα αόρατα εμπόδια και τείχη που δημιουργούνται ως απόρροια του φυσικού εμποδίου» (απόσπασμα από τα λόγια του σκηνοθέτη).

Ανθρώπινος, ουσιαστικός, χωρίς μελοδραματισμούς, ο Ναϊφέ διαλέγει την πλευρά του δίκιου, την πλευρά της Παλαιστίνης. Ουσιαστικός στη σκηνοθεσία του και στη διδαχή των ηθοποιών του, χωρίς περιττά πλάνα, φτιάχνει το πορτρέτο του Παλαιστινίου που δεν παραιτείται, που αδιαπραγμάτευτα στηρίζει την επιλογή του.

Παλαιστίνη, Ιορδανία, Κατάρ. 2020. Διάρκεια: 96΄

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Meet the NeighboursΦεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2020                                                                          Ειδικό Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Meet the NeighboursΦεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2020                                                                 Βραβείο Κοινού BNL People’s ChoiceΦεστιβάλ Βενετίας 2020

05-12-2023