Εργαζόμενοι στη “ΛΑΡΚΟ” : “Η ερώτηση προς την Κυβέρνηση είναι απλή: Iσχύει ή δεν ισχύει η δέσμευση των αρμόδιων Υπουργών και του Πρωθυπουργού;“

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργαζόμενοι στη “ΛΑΡΚΟ” : “Η ερώτηση προς την Κυβέρνηση είναι απλή: Iσχύει ή δεν ισχύει η δέσμευση των αρμόδιων Υπουργών και του Πρωθυπουργού;“

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ
ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84
ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437
ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164
EMAIL:somatiolarcosel@gmail.com
SITE: www.openlarco.com 

ΛΑΡΚΟ 27/05/2024
Αρ. Πρωτ.:  – 173 –    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τα προβλήματα που έχουν σχέση με την υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού και Υπουργών και συγκεκριμένα:

  • Στις 11/5/2024, η Υπουργός Εργασίας κ. Μιχαηλίδου στην πρωινή εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου της εκπομπής για «το μέλλον των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ»,  δήλωσε τα εξής:  «Μιλάμε για το σύνολο των εργαζομένων (…) οι οποίοι εργάζονται απευθείας στην ΛΑΡΚΟ και (…) σε υποεργολαβίες που εργάζονται και πάλι εμμέσως στην ΛΑΡΚΟ (…) οπότε ερχόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο και δε μένει κανένας μα κανένας στο δρόμο (…)»
  • Στις 13/5/24 υπήρξε συνάντηση  μεταξύ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην συνάντηση συμμετείχαν  οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης. Κατά τη συνάντηση  ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου (…)».

Σήμερα  Δευτέρα 27/5/24 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, επιβεβαιώθηκε ότι «για την υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της ΛΑΡΚΟ, τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να δώσουν εντολή στην ειδική διαχείριση να διαχειριστεί τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων. Σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο δεν μπορούν να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι στην συντήρηση που απασχολούνται με σύμβαση έργου, αλλά θα υπάρξει στάση πληρωμών στις συνολικές αναγκαίες δαπάνες που περιλαμβάνουν από την μισθοδοσία του προσωπικού, έως και την διατήρηση ζωτικής σημασίας υπηρεσιών όπως είναι τα ιατρεία των οικισμών και η ασφάλεια των κατοίκων από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ».

Σήμερα υπήρξε επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο μας ζήτησε να επικυρωθούν τα στοιχεία που ήδη του έχουμε στείλει.

Τα αποστείλαμε.

Την Τρίτη 28/5 στις 10.30πμ θα πραγματοποιηθεί νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας και στις 12.00μμ στο υπουργείο οικονομικών.

Την Πέμπτη 30/5 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ των σωματείων της ΛΑΡΚΟ για σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης το επόμενο διάστημα.

Την Παρασκευή 31/5 στις 10.00πμ στο κινηματογράφο Ίλιον του Οικισμού ι ΛΑΡΚΟ θα πραγματοποιηθεί νέα Γ.Σ. για συλλογική εκτίμηση της κατάστασης και αποφάσεις.

Η ερώτηση προς την Κυβέρνηση είναι απλή:

Iσχύει ή δεν ισχύει η δέσμευση των αρμόδιων Υπουργών και του Πρωθυπουργού;

Εάν ναι, να λυθούν  άμεσα τα διαδικαστικά προβλήματα γιατί  45 συνάδελφοι είναι ήδη χωρίς εισόδημα 2 εβδομάδες, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν εκατοντάδες οι απλήρωτοι, τα προβλήματα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και καταπέκταση των κατοίκων της περιοχής θα γίνουν μη διαχειρίσιμα.

Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων της Αττικής να στείλουν αντιπροσωπείες αλληλεγγύης στις παραστάσεις διαμαρτυρίας.