Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση των αστικών επιτελείων για την ενίσχυση του διπολικού σκηνικού και τον εγκλωβισμό του λαού στο ένα ή στο άλλο μείγμα διαχείρισης, στο οποίο, βέβαια, συμπεριλαμβάνεται και η ένταση του ανταγωνισμού ανάμεσα σε συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι πιο ικανός να υπηρετήσει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Σε αυτού του είδους τα ψευτοδιλήμματα, με τον ένα ή τον άλλο πόλο, θέλουν να «σπρώξουν» το λαό, μετά την κυβερνητική απόφαση να επισπευσθεί η προεδρική εκλογή, και εδώ συμβάλλει και η πρώτη επίσημη παρέμβαση της Κομισιόν, όπως αυτή καταγράφηκε χτες με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο «Observer».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιούνκερ επισήμανε ότι «θα ήθελα η Ελλάδα να κυβερνάται από ανθρώπους που έχουν το βλέμμα και την καρδιά τους στραμμένα στους πολλούς αδύναμους ανθρώπους και που μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία των ευρωπαϊκών διαδικασιών. Κάθε κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα πρότυπα και δε θέλω να σχολιάσω τις πιθανότητες που έχει το ένα ή το άλλο κόμμα, ωστόσο θα το προτιμούσα εάν εμφανίζονταν οικεία πρόσωπα». Σε ερώτηση που του τέθηκε αν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ακραίες δυνάμεις», απάντησε: «Νομίζω ότι οι Ελληνες, οι οποίοι έχουν περάσει δύσκολα, γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σήμαινε ένα λάθος εκλογικό αποτέλεσμα».
Είναι πασιφανές ότι τη συγκεκριμένη παρέμβαση, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, θα την αξιοποιήσουν ανάλογα, εμπλουτίζοντας τα επιχειρήματά τους περί καταστροφής, αν διακοπεί το κυβερνητικό πρόγραμμα, ο ένας ή χάους, αν παραμείνει αυτή η κυβέρνηση, από τον άλλον, κούφια αντιπαράθεση αφού θα εφαρμόζουν, όποιος και αν είναι κυβέρνηση, την πολιτική και τα μέτρα, τόσο αυτά που τρέχουν όσο και αυτά που προαναγγέλλονται, για να κερδίζουν τα μονοπώλια.
Ηδη χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, άρπαξε τη σκυτάλη και σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ» ανέφερε ότι: «Μιλάμε για μια φάση κατά την οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Είμαστε καθ’ οδόν να την ολοκληρώσουμε και πάμε μετά, σε ένα δίμηνο, στη διάρκεια του οποίου θα κλείσουμε τη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο, και θα πάρουμε την πιστοληπτική γραμμή. Οτιδήποτε άλλο σημαίνει πιο βαθιά είσοδο στο μνημόνιο». Για να γίνει πιο σαφής πρόσθεσε ότι: «Με βάση αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο ότι πάμε σε καταστροφή. Η δημοκρατία έχει και κάποια όρια και ένα από τα όριά της είναι ο εκβιασμός».
Προέκταση των παρεμβάσεων των αστικών επιτελείων για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού αποτελούν και οι διεργασίες που εκτυλίσσονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες φούντωσε η παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου που ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία νέου κόμματος.
Είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που διαμορφώνεται στο συγκυβερνών κόμμα οι χτεσινές δηλώσεις των βουλευτών του Θάνου Μωραΐτη και Φίλιππου Σαχινίδη στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, ο Θ. Μωραΐτης μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1» κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, ότι «παίζουν τη χώρα στα ζάρια»! Μάλιστα, ανέφερε ότι «πρέπει να σώσουμε το ΠΑΣΟΚ με συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας τώρα».
Από την πλευρά του ο Φ. Σαχινίδης σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» πρότεινε ο Αντ. Σαμαράς να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Αλ. Τσίπρα και να συμφωνήσουν σε συμβιβασμούς και προσωπικές θυσίες προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Τόνισε ότι «είναι υπόλογος ο πρωθυπουργός αν δεν προσπαθήσει για τη συναίνεση», ενώ κάνοντας ειδική αναφορά στην παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου σχολίασε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την ασφαλή πορεία της χώρας και γι’ αυτό ζητά συναινετικό πλαίσιο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αμεση ήταν η αντίδραση τη Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Τα ίδια πάντα δύο – τρία στελέχη που έχουν προφανώς κάνει την επιλογή τους και εκφράζουν μια πολύ συγκεκριμένη, αμετανόητη αντίληψη, επιδιώκουν να υπονομεύσουν, με αυτά που λένε κάθε λίγο και λιγάκι, τις προσπάθειες της χώρας και της παράταξης. Ασεβούν σε βάρος των συντρόφων και συναδέλφων τους στο ΠΑΣΟΚ».
Για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε και ο πρόεδρός του, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος απάντησε: «Δεν υπάρχουν εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν εξωτερικά του ΠΑΣΟΚ με τα οποία δεν ασχολούμαστε».
Ο Ευ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο θέμα της προεδρικής εκλογής και στο ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών σημείωσε μεταξύ άλλων: «Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι εάν οδηγήσουν σε αδιέξοδο την διαδικασία αυτή και προκαλέσουν εκλογές θα ωφεληθούν πολιτικά (…) Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του λοιπόν. Αλλά η απλοϊκή σκέψη ότι η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σημαίνει νίκη στις εκλογές για τις δυνάμεις της ασάφειας, της απροσδιοριστίας και της αβεβαιότητας, δεν ισχύει. Αν επιλέξουν τον δρόμο των εκλογών θα λάβουν την απάντηση καθ’ οδόν προς τις εκλογές από τον ελληνικό λαό».
Αναδεύσεις καταγράφονται στο χώρο πέραν της ΝΔ. Παρέμβαση έκανε χτες ο επικεφαλής του ΠΑΤΡΙΔΑ, Π. Ψωμιάδης, αναζωπυρώνοντας φήμες που τον φέρουν να ανακοινώνει σύντομα τη συνεργασία του με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Με δήλωσή του, αν και κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του, εντούτοις εκτίμησε ότι «οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα είναι με ευκολία στην επόμενη Βουλή».
Παρέμβαση όμως έκανε και πρώην γγ της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκος, ενόψει και της ανακοίνωσης της Διοικούσας Επιτροπής της πολιτικής κίνησης «Ρίζες», που προετοιμάζεται για συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, εκτός εάν γίνουν σύντομα, καθώς, σ’ αυτή την περίπτωση, δεν προλαβαίνουν τις προθεσμίες. Χαρακτήρισε «έκπληξη» το ενδεχόμενο να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν «ναι» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προέβλεψε «στρατηγική ήττα» της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές, με παράλληλη «στρατηγική νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα επιχειρεί να αποδομήσει τα όσα η κυβέρνηση προσάπτει στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ σε ορισμένα σημεία υιοθετεί προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και ο κίνδυνος διάλυσής της αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της όποιας ελληνικής κυβέρνησης. «Εμείς μπορούμε να παίξουμε με το φόβο των άλλων… Οι Γερμανοί θα χάσουν την Ευρώπη εάν βρεθούμε εμείς εκτός ευρωζώνης … αν το χρέος είναι βιώσιμο, τότε η Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη», ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα».
Επιχείρησε, δε, να δικαιολογήσει τη στάση του αυτή με το επιχείρημα ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια σωστή άποψη να την οικειοποιηθούμε και όχι να την πολεμούμε».
Με τις «Ρίζες» αναμένεται να πολιτευτεί ο ανεξάρτητος σήμερα βουλευτής Β. Καπερνάρος,που έχει δηλώσει ότι δε θα ψηφίσει τον προτεινόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Ναι» στον Στ. Δήμα λέει -τέλος- ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος απ’ τους ΑΝΕΛ, Γ. Νταβρής στο όνομα της «σταθερότητας».