Εναν ακόμα ταξικό προϋπολογισμό, που καταδικάζει τους ανέργους και τις οικογένειές τους στην εγκατάλειψη, αρνούμενος να τους παρέχει και την ελάχιστη προστασία σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και υψηλής ανεργίας, ενέκρινε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης του ΟΑΕΔ. Ετσι και για το 2015 η κυβέρνηση μειώνει τη δαπάνη για τα επιδόματα των ανέργων, ανοίγοντας το δρόμο είτε για παραπέρα μείωση του αριθμού των δικαιούχων, είτε για παραπέρα μείωση του πενιχρού επιδόματος. Την ίδια στιγμή, το κονδύλι το οποίο πηγαίνει στις επιχειρήσεις μέσω των γνωστών προγραμμάτων που προωθούν την «ευελιξία» στην εργασία, κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο των εξόδων του. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2015 προβλέπει μόλις 992 εκ. ευρώ για επιδόματα, που αντιστοιχούν στο 33,7% των εσόδων του. Δηλαδή, μόλις το 1 στα 3 ευρώ που έχει έσοδα ο Οργανισμός κατευθύνονται προς τους ανέργους. Την ίδια στιγμή, τα λεγόμενα «προγράμματα απασχόλησης», που κατά κύριο λόγο κατευθύνονται προς τις επιχειρήσεις, καταβροχθίζουν 600 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 22,37% των συνολικών του δαπανών.
Αν και λογιστικά ο προϋπολογισμός εμφανίζεται «πλεονασματικός» (έσοδα 2,942 δισ. ευρώ – έξοδα 2,681 δισ. ευρώ), αυτό γίνεται σε βάρος των ανέργων, ενώ συρρικνώνονται και όλα των προγράμματα προς τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων για ΟΕΚ και ΟΕΕ, που εντάχθηκαν από τα μέσα του 2012 στον ΟΑΕΔ, ανέρχονται στα 343 εκ. ευρώ, οι παροχές προς τους δικαιούχους είναι μόλις 73 εκ. ευρώ! Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται το λογιστικό πλεόνασμα του ΟΑΕΔ.
Ταυτόχρονα, ακολουθώντας τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, οι δαπάνες μισθοδοσίας είναι μόλις το 4,17% των εξόδων του Οργανισμού, δείγμα της δραματικής συμπίεσης των μισθών των εργαζομένων και στον ΟΑΕΔ.
Στη χτεσινή συνεδρίαση, ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ, εκ μέρους των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, καταψήφισε συνολικά τον αντεργατικό προϋπολογισμό και μεταξύ άλλων σημείωσε στην τοποθέτησή του: «Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2015 συνεχίζει να βρίσκεται στην ίδια εχθρική ρότα για τους ανέργους και τους εργαζόμενους, αποκτά πιο προκλητικά χαρακτηριστικά και είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικός για τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Η στόχευση για δήθεν μείωση της ανεργίας, συνδυάζεται με πληθώρα προγραμμάτων με μισθούς στα όρια της φτώχειας, που αντί για συντάξιμα ένσημα παρέχουν επιταγές εργασίας και η νεανική εργατική δύναμη γίνεται ανακυκλώσιμη ύλη στα χέρια των εργοδοτών. Και για το επόμενο έτος, οι επιδοτούμενοι άνεργοι θα υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικά ανέργων, καθώς θα επιδοτείται ο ένας στους οκτώ των εγγεγραμμένων του ΟΑΕΔ και ο ένας στους δώδεκα με βάση τα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ.
Οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας, καθώς και για άλλα προνοιακά επιδόματα, προϋπολογίζονται για την επόμενη χρονιά στο ύψος των 992 εκ. ευρώ, όταν το 2012 ήταν στο 1,737 δισ.. Δηλαδή, σε συνθήκες κρίσης και κορύφωσης της ανεργίας, η ασπίδα προστασίας των ανέργων, συνεχώς χαλαρώνει. Η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων από την επόμενη χρονιά, με βάση τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, επιφέρουν βαθιά πλήγματα στο πλέγμα προστασίας που παρέχει ο Οργανισμός.
Ο ΟΑΕΔ παίζει κεντρικό ρόλο στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ενδυναμώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας καθώς η δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας δεν αποτελεί προτεραιότητα, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση του λαϊκού εισοδήματος.
Οι τελευταίες εκθέσεις του ΔΝΤ που αναφέρουν προκλητικά για υψηλά επιδόματα ανεργίας που δήθεν μειώνουν τις προϋποθέσεις για αναζήτηση εργασίας αποτελούν το επόμενο βήμα για ολοκληρωτικό χτύπημα του πλέγματος προστασίας των ανέργων. Με βάση τα παραπάνω, η θέση των ταξικών δυνάμεων στο ΔΣ του Οργανισμού είναι η συνολική καταψήφιση του προϋπολογισμού.
Καλούμε τα σωματεία, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις επιτροπές ανέργων, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να δυναμώσουν τις διεκδικήσεις τους, να αποτελέσει επίκεντρο αγώνων το σύνθημα “δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα”, το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις».