ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ : Σταδιακή κλιμάκωση και νέες προκλήσεις της κυβέρνησης του Κιέβου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ : Σταδιακή κλιμάκωση και νέες προκλήσεις της κυβέρνησης του Κιέβου
Στην καταγγελία ότι το τελευταίο 48ωρο σημειώθηκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου 32 επιθέσεις, προχώρησαν οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Οι κινήσεις αυτές παραβιάζουν τη συμφωνία – συμβιβασμό της 12ης Φλεβάρη στο Μινσκ ανάμεσα στις δύο πλευρές και, σε συνδυασμό με τη φανερή κόντρα για την ερμηνεία της συμφωνίας σχετικά με την απόδοση ειδικού καθεστώτος στις δύο επαρχίες, δημιουργούν ένα νέο εκρηκτικό μείγμα στην ήδη εύθραυστη εκεχειρία.

Η πιο σοβαρή επίθεση σημειώθηκε την Πέμπτη το βράδυ, όταν, όπως κατήγγειλε ο αναπληρωτής επικεφαλής των πολιτοφυλακών του Ντονέτσκ,Εντουαρντ Μπασούριν, στην πόλη Αβντέφκα(κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης) στρατιωτικό όχημα που έφερε πολυβόλο άνοιξε πυρ κατά πολιτοφυλάκων, σκοτώνοντας 3 και τραυματίζοντας άλλους τόσους. Το περιστατικό καταγγέλθηκε με έντονο τρόπο στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που επιβλέπει την εκεχειρία. Επίσης, ο Μπασούριν ανέφερε επίθεση του ουκρανικού στρατού στο χωριό Σιρκίνο, κοντά στη Μαριούπολη, παρότι το χωριό αυτό δεν ελέγχεται από τους πολιτοφύλακες, και μεγάλη κινητικότητα αρμάτων μάχης.

Ταυτόχρονα, ο λεγόμενος Πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζακχρατσένκο, δήλωσε ότι η συμφωνία του Μινσκ δεν θα εφαρμόζεται εφόσον η κυβέρνηση του Κιέβου την παραβιάζει. Και ανέφερε ότι η κίνηση του ουκρανικού Κοινοβουλίου να μην αναγνωρίσει τις αρχές στις δύο αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες, για την πολιτική διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία για συνταγματική αλλαγή, ειδικό καθεστώς αυτονομίας και διενέργεια τοπικών εκλογών, είναι ένδειξη ότι επιδιώκεται η υπονόμευσή της.

Νέες προκλήσεις της κυβέρνησης του Κιέβου

Ακόμα χτες έγινε γνωστό ότι οι λεγόμενοι «εκπαιδευτές» σύμβουλοι των ΗΠΑ που συμμετέχουν στα γυμνάσια του ουκρανικού στρατού στις δυτικές περιοχές θα φτάσουν στα τέλη Μάρτη τους 780 (από 300 που είχαν ανακοινωθεί αρχικά), ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος,Πέτρο Ποροσένκο, επανέφερε και πάλι την πρόθεση της κυβέρνησής του να ζητήσει την αποστολή «ειρηνευτικών» δυνάμεων του ΟΗΕ και της ΕΕ για να επιβληθεί η συμφωνία. Επίσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Euronews» ότι «ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι οι εταίροι της Ουκρανίας και μπορούμε να ζητήσουμε τη συμβολή τους». Πάντως σημείωσε με νόημα ότι η απόφαση για ειρηνευτική αποστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ θα συναντήσει βέτο και θα πρέπει πάλι να συζητηθεί σε επίπεδο των δυνάμεων που συμμετείχαν και στη συμφωνία του Μινσκ. Σχετικά με τη Ρωσία ήταν χαρακτηριστική η φράση του: «Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και μετά την κατάληψη του Ντονμπάς το μεταπολεμικό σύστημα ασφάλειας στον κόσμο δεν λειτουργεί. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί, δυστυχώς, ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έγινε επιτιθέμενο», ισχυρίστηκε, επιχειρώντας να κρύψει την ιμπεριαλιστική επέμβαση που έγινε στη χώρα του από τους «φιλειρηνιστές» συμμάχους της ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία.

Επίσης, ο πρωθυπουργός Α. Γιατσενιούκ επιμένει ότι θα απελευθερωθούν τα «κατεχόμενα εδάφη με κάθε τρόπο» Ολα αυτά δείχνουν ότι ρίχνεται συνεχώς «λάδι στη φωτιά» για να κλιμακωθεί η σύγκρουση.

Παρέμβαση της Ρωσίας στον ΟΗΕ

Στοιχείο της αντιπαράθεσης είναι και η υποβολή αιτήματος από τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα σχέδιο απόφασης με το οποίο γίνεται έκκληση η ουκρανική κυβέρνηση να «αρχίσει άμεσα διαβουλεύσεις» με τους πολιτοφύλακες στην Ανατολική Ουκρανία για τη διοργάνωση τοπικών εκλογών στις περιοχές που ελέγχουν.

Αν και δεν βγήκαν πολλά από την κεκλεισμένων θυρών συνεδρίαση, με βάση διαρροές, στο σχέδιο απόφασης προτείνεται το ΣΑ να «εκφράσει την ανησυχία του για την καθυστέρηση στην εφαρμογή της παραγράφου της συμφωνίας του Μινσκ που προβλέπει τη διαβούλευση για τη διενέργεια τοπικών εκλογών». Το κείμενο είναι σαφής απάντηση στην κίνηση του ουκρανικού Κοινοβουλίου που θέτει όρους για απόδοση καθεστώτος αυτονομίας.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι σε αντιπερισπασμό η Λιθουανή πρεσβευτής ζήτησε να γίνει συζήτηση για «το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία», από τη συζήτηση αυτή όμως απείχαν τόσο η Ρωσία όσο και άλλα τρία μέλη του ΣΑ (η Κίνα, η Βενεζουέλα και η Αγκόλα).

Χτες επίσης το ζήτημα των κυρώσεων στη Ρωσία συζητήθηκε χωρίς να αποφασιστεί επέκτασή τους αλλά επανεξέταση τον Ιούλη ανάλογα με την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ. Ακόμα είχε προγραμματιστεί μια συνάντηση στις Βρυξέλλες για το ζήτημα της Ενέργειας ανάμεσα στη Ρωσία, στην Ουκρανία και την ΕΕ για τον καθορισμό της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, για το λεγόμενο καλοκαιρινό πακέτο μετά την 1η Απρίλη.