Μέσα σε κλίμα προετοιμασίας για μια συμφωνία νέων αντιλαϊκών μέτρων συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατά πλειοψηφία υπερψήφισε την πρόταση Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης με τους δανειστές.
Η πρόταση της πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε δι’ ανατάσεως των χειρών, ενώ τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ψήφισαν λευκό. Νωρίτερα, απορρίφθηκε με 95 ψήφους κατά, 75 υπέρ και ένα λευκό, από την ΚΕ, η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας.
Η πολιτική απόφαση που «πέρασε», αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία που θα περιλαμβάνει αντιλαϊκά μέτρα καθώς, όπως αναφέρει, «όλο αυτό το διάστημα έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο», ενώ σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις και δυσαρέσκειες, αξιοποιείται και η «αντιμνημονιακή γλώσσα», καθώς αναφέρεται πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία», αν και ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση αποδέχεται το 70% του μνημονίου!
Για την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος – μνημονίου, επαναλαμβάνεται το επιχείρημα πως «ο δύσκολος συμβιβασμός της 20ής Φλεβάρη κατέγραψε σημαντικό μέρος των θέσεών μας, κι επέτρεψε στην κυβέρνηση να αποφύγει την παγίδα θανάτου που είχαν στήσει διεθνείς κι εγχώριοι κύκλοι».
Με τη φράση «το δίκιο θα το επιβάλουμε είτε έτσι είτε αλλιώς, έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια παρά τέσσερις μήνες διακυβέρνησης για να το κάνουμε», αφενός απορρίπτεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, και αφετέρου μετατίθενται τα ψίχουλα του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» σε βάθος τετραετίας. Επιχειρεί να κρύψει τη μετάθεση των ψίχουλων με την «επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων», ενώ κάνει λόγο για «σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ». Η φοροεπιδρομή ωστόσο θα είναι άμεση, καθώς αναφέρει ότι «είναι εξίσου απαραίτητο οι όποιες αλλαγές στη φορολογική πολιτική, να προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη».
Σύμφωνα με την πολιτική απόφαση, «τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού από εμάς συμβιβασμού:
Α) χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, Β) καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, Γ) αναδιάρθρωση του χρέους, Δ) ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες». Η περιβόητη «κόκκινη γραμμή» είναι εκείνη που χρησιμοποιούσε και η προηγούμενη συγκυβέρνηση, ότι δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις -που κι αυτό είναι μετέωρο, αφού όταν αυξηθεί ο ΦΠΑ θα επιβαρυνθούν αμέσως μισθοί και συντάξεις. Επιπλέον αποδέχεται τη λογική των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα προκύψουν από την αφαίμαξη του λαού, και φυσικά πάνω από όλα πακέτα «ζεστού χρήματος» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Επίσης αναφέρεται ότι στην περίπτωση που «συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων».
Η προσθήκη της Αριστερής Πλατφόρμας
Στην προσθήκη της που δεν «πέρασε», η Αριστερή Πλατφόρμα αναφέρει πως «οι “θεσμοί” δεν επιδιώκουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν “έντιμο συμβιβασμό”». Ζητά κι αυτή να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, και καλεί την κυβέρνηση «εφόσον οι “θεσμοί” συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα «πνίξει» τον ελληνικό λαό αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ». Επίσης εμφανίζεται ως υπερασπιστής του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που θα και ίσως μοιράσει ψίχουλα, και καλεί την κυβέρνηση για την εφαρμογή του, να δηλώσει ότι «σχεδιάζει σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της».
Επίσης κριτική στην κυβέρνηση ασκούν 10 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν πως «το τελευταίο διάστημα γίνεται συστηματική προσπάθεια, ώστε να περάσει μια συμφωνία μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα, η οποία θα παρουσιαστεί σαν αναγκαία, περίπου σαν νίκη της κυβέρνησης απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους».