Συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ. στην Λιβαδειά ενάντια στο νέο μνημόνιο

.   11 Ιουνίου 2015   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ. στην Λιβαδειά ενάντια στο νέο μνημόνιο

Οι εργαζόμενοι μαζί με τους άνεργους και τους συνταξιούχους της Λιβαδειάς, έδωσαν μαχητικό παρόν, σήμερα το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Συμμετείχαν μαζικά και δυναμικά στη συγκέντρωση που οργάνωσε η Γραμματεία Λιβαδειάς του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ.) για να δηλώσουν την αντίθεση όλων στο νέο μνημόνιο που διαπραγματεύεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στην συγκέντρωση χαιρέτησαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών και των συνταξιούχων.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Μαρδίτσα Πάνου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’βάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε πορεία και διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

*****************************************

Ακολουθεί η ομιλία της Μαρδίτσας Πάνου IMG_20150611_194508_1

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι, συναγωνιστές-  συναγωνίστριες, Σήμερα, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, διαδηλώνουμε μαζικά σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας, για να δώσουμε τη δική μας, την εργατική- λαϊκή απάντηση απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης- της εργοδοσίας- των δανειστών. Οι αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια ξεπέρασαν τις 500!

Το κάλεσμα αυτό βρήκε ανταπόκριση σε εργάζόμενους και συνδικαλιστές από διάφορους χώρους, που παρά τις όποιες διαφωνίες με το ΠΑΜΕ, έχουν πλέον καταλάβει πού πάνε τα πράγματα, ανησυχούν,  προβληματίζονται και κατανοούν την ανάγκη που έχει το κίνημα να ανασυγκροτηθεί και να αντεπιτεθεί αποφασιστικά ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η νέα συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών.

Τα συλλαλητήρια αυτά αποτελούν καθοριστική παρέμβαση στις εξελίξεις, αναδεικνύουν τα δικά μας, τα λαϊκά συμφέροντα και λειτουργούν καταλυτικά στην παραπέρα κλιμάκωση της πάλης μας. Το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα και οι άλλες δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας, πρωτοστάτησαν το τελευταίο διάστημα στην ενημέρωση και την οργάνωση των εργαζομένων αποκαλύπτοντας παράλληλα για ποιανού το όφελος γίνεται και αυτή η διαπραγμάτευση, δηλαδή προς όφελος του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Βέβαια δεν έλειψαν οι δυνάμεις εκείνες που με τη στάση τους συνεχίζουν να καλλιεργούν κλίμα αναμονής και ανοχής απέναντι στην κυβέρνηση. Είναι οι δυνάμεις που θέλουν το κίνημα να στοιχίζεται πίσω από τα «κοστολογημένα» ψίχουλα που έταζε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας όπου με άλλες παρατάξεις του προεδρείου δεν ψήφισαν για συμμετοχή στα συλλαλητήρια και για την κήρυξη απεργίας προβάλλοντας την ανάγκη να αποτελέσει το ΕΚΑ «αγωνιστικό πόλο» που θα συντονίσει τον αγώνα Ομοσπονδιών και Σωματείων με αίτημα να εφαρμόσει η κυβέρνηση το προεκλογικό της πρόγραμμα! Αλλά και στην πόλη μας, όταν το ΠΑΜΕ έβαλε το κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λιβαδειάς, η πλειοψηφία που αποτελείται από δυνάμεις της πρών ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ (που μάλιστα κατέβηκαν με ενιαίο ψηφοδέλτιο) ψήφισε λευκό και απέφυγε να τοποθετηθεί ανοιχτά και να πάρει θέση.     Aκόμα και στο σωματείο των Οικοδόμων, ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν ενοχλήσει επανειλημμένα το ΔΣ για να γίνει συνεδρίαση και να συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου, η πλειοψηφία αποφεύγει τη διενέργεια συνεδρίασης δείχνοντας με τη στάση της ανοχή απέναντι στις εξελίξεις.

Μετά από τέσσερις μήνες, λοιπόν, ψευτοηρωισμών και δήθεν κόκκινων γραμμών στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το αριστερό προσωπείο της κυβέρνησης πέφτει πια οριστικά και αποκαλύπτεται η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί και αυτή η συγκυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) σε συνέχεια της προηγούμενης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ). ‘Οσο κι αν προσπαθούν να παραπλανήσουν το λαό με διάφορες δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πια μνημόνιο κλπ., ΚΑΙ τα μνημόνια είναι εδώ ΚΑΙ οι 400 εφαρμοστικοί τους νόμοι ΚΑΙ η άγρια επίθεση συνεχίζεται ώστε να διαλυθεί ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μετά την κοινή δήλωση Τσίπρα- Γιούνκερ για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή την πρότασή της στους δανειστές που περιλαμβάνει πλήθος αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων που θα προστεθούν σε αυτά των προηγούμενων μνημονίων και θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση και φτώχεια το λαό. Την ίδια όμως στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει ξανά το λογαριασμό στο λαό, αφήνει το κεφάλαιο στο απυρόβλητο!

Όσο κι αν προσπαθούν να πείσουν ότι θα πληρώσουν οι πλούσιοι, οι έχοντες και κατέχοντες, η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει μιας και διατηρούν όλες τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου ενώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ισχύει απ’τον Μάρτιο και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες χαρίζονται χρέη, πρόστιμα μεγαλοεπιχειρηματιών και νομιμοποιούνται αδήλωτα εισοδήματα μεγαλοκαταθετών. Ακόμα και τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που επιδιώκει η κυβέρνηση, θα εξοικονομήσουν πόρους για να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάκαμψη και κερδοφορία. Συγκεκριμένα, η αντιλαϊκή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι άκρως αποκαλυπτική σχετικά με τις προθέσεις και αυτής της κυβέρνησης, περιλαμβάνει τα εξής:

Στη φορολογική πολιτική  προτείνει νέα επιβάρυνση ύψους 1 δις ευρώ από αυξήσεις στην άδικη έμμεση φορολογία, στο ΦΠΑ που περιλαμβάνει συντελεστή 23% για τα βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα, από μακαρόνια μέχρι μαρμελάδες και κατεψυγμένα θαλασσινά. Ανατιμήσεις θα υπάρξουν και στις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί),στα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, σε υπηρεσίες Υγείας που παρέχονται από ιδιωτικές κλινικές, στις πωλήσεις ειδών που προορίζονται για την υποστήριξη μόνιμα αναπήρων.

Ο ΦΠΑ για τα βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και το φυσικό αέριο θα μειωθεί ελάχιστα από το 13% στο 11% χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι τιμές τους θα πέσουν. Επίσης διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ και το τάχα έκτακτο χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης» για το 2015 και το 2016 για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως και η φοροληστεία μέσω της «μνημονιακής» φορολογίας εισοδήματος.

Στις ιδιωτικοποιήσεις  προτείνει την ολοκλήρωση των μέχρι σήμερα ιδιωτικοποιήσεων και νέες ακόμα ιδιωτικοποιήσεις. Στις κυβερνητικές λίστες περιλαμβάνονται τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, τα περιφερειακά αεροδρόμια, το ΔΕΣΦΑ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ακίνητη περιουσία, πώληση ποσοστού στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», Εγνατία Οδός κ.ά. με άμεσα προσδοκώμενα έσοδα 3,18 δις ευρώ τη διετία 2015-2016.

Στο Ασφαλιστικό προχωρά το σχέδιο των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων για ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία, που θα οδηγήσει σε συμπίεση προς τα κάτω του συνόλου των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή προωθεί τη σταδιακή αύξηση του ορίου των πρόωρων συντάξεων στα 62 έτη και αποδέχεται τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία, με άλλα λόγια τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις με αίτημα την αναστολή εφαρμογής του μέτρου μόνο για το 2015 και το 2016 και σε κάθε περίπτωση μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία σίγουρα θα φέρει νέα επώδυνα αποτελέσματα για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αφού έχει κριτήριο τη «βιωσιμότητα» του συστήματος. Επίσης στην κυβερνητική πρόταση ο στόχος για σύνταξη στα 67 για όλους επιτυγχάνεται μέσα από μια μικρή μεταβατική περίοδο, για μερικές δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, χωρίς όμως να αλλάζει το κύριο. Κι αυτό γιατί σε μερικά χρόνια κανένας δεν θα συνταξιοδοτείται πριν από τα 67 ενώ το ύψος της σύνταξης θα έχει συρρικνωθεί μέχρι και στο μισό.

Στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς θέτει ως πλαίσιο τις υφιστάμενες ρυθμίσεις και σύγχρονες πρακτικές των χωρών της ΕΕ, δηλαδή το απαράδεκτο και βάρβαρο καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Φυσικά δεν γίνεται καμία αναφορά στην ανάκτηση των τεράστιων απωλειών της εσωτερικής υποτίμησης για τους μισθωτούς. Εδώ είναι ιδιαίτερα προφανές ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αλλεπάλληλες υποχωρήσεις ακόμα και από τα ελάχιστα που έταζε προεκλογικά.

Σχετικά με  τα δημοσιονομικά μεγέθη και το κρατικό χρέος αποδέχεται τη δημοσιονομική πειθαρχία σε βάρος του λαού με δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα που μετά το 2017 θα ανέλθουν απ’το 1,5% στο 3,5%. Η όποια άμεση μικρή μείωση του ύψους για τη διετία 2015-2016 σε συνδυασμό με τις ανάγκες εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους θα συνοδευτεί με νέα δανειακή σύμβαση. Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους εστιάζει στα ομόλογα ύψους 27 δις ευρώ που διαθέτει η ΕΚΤ προτείνοντας νέο δάνειο απ’τον ESM μεγάλου χρονικού διαστήματος, 30 ετών. Για το ΔΝΤ δεν κάνει λόγο για «κούρεμα» αλλά δεσμεύεται για την καταβολή του 50% μέχρι το Μάη του 2016. Από όλα λοιπόν τα παραπάνω φαίνεται ότι αποδέχεται και εξειδικεύει βασικές αντιλαϊκές κατευθύνσεις που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και από όλες τις αστικές κυβερνήσεις.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και το ότι ο πρωθυπουργός στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, στην προσπάθεια να εμφανίσει ως καλύτερη την πρόταση της κυβέρνησης σε σχέση με αυτή των δανειστών, επέλεξε να αναφερθεί αποσπασματικά σε κάποιες υπερβολικές απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η αύξηση της έμμεσης φορολογίας στο ηλεκτρικό ρεύμα. Φυσικά, η αδιάλλακτη στάση της ΕΕ και του ΔΝΤ στην ουσία δίνει «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση αφού έτσι η δική της πρόταση παρουσιάζεται ως «μικρότερο κακό».

Και σαν να μην φτάνει αυτό εγκλωβίζουν το λαό σε ψεύτικα διλήμματα εκβιάζοντάς τον να διαλέξει ανάμεσα στην κρατική χρεοκοπία με προσωρινή έξοδο από την Ευρωζώνη και στην αποδοχή της σκληρής αντιλαϊκής συμφωνίας!   Σήμερα το ΠΑΜΕ λέει ξεκάθαρα στην εργατική τάξη, στο λαό, ότι δεν πρέπει να εγκλωβίζεται, να μένει θεατής ή και υποστηρικτής αυτής της πολιτικής που συνεχίζει να τσακίζει κι άλλο τη ζωή του. Που θα συνεχίσει να στέλνει σε αυτόν τον λογαριασμό, είτε συνεχιστεί η καπιταλιστική κρίση είτε έρθει καπιταλιστική ανάκαμψη. Πρέπει να βγει στον αγώνα κάνοντας σημαία του τις δικές του ανάγκες, τις λαϊκές ανάγκες! Βάζοντας τις δικές του κόκκινες γραμμές!

Δεν πρέπει να παραιτηθεί από την πάλη για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των προηγούμενων χρόνων! Είναι αναγκαίο να παλέψει βαδίζοντας σε γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια, το κεφάλαιο και την ΕΕ που στηρίζει όλους αυτούς που θέλουν να θησαυρίζουν και να προστατεύουν τα κέρδη τους εις βάρος πάντα του λαού. Τώρα είναι η ώρα να απαντήσουμε στη συνέχιση αυτής της βάρβαρης πολιτικής , μαζικά, αγωνιστικά και αποφασιστικά προβάλλοντας την αναγκαιότητα του δικού μας δρόμου ανάπτυξης που είναι ο δρόμος της εργατικής-λαϊκής εξουσίας που αποτελεί ταυτόχρονα και τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!

************

IMG_20150611_194530_1 IMG_20150611_194558_1 IMG_20150611_194552_1IMG_20150611_195741_1 IMG_20150611_200525 IMG_20150611_200720 IMG_20150611_200708