Με 154 ψήφους «Ναι» και 140«Όχι» σε σύνολο 294 βουλευτών ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων.
Έλειπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΒασιλική Κατριβάνου που σε επιστολή της γνωστοποίησε πως αν ήταν στη ψηφοφορία θα ψήφιζε «Ναι» σε όλα.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν.
Καταψήφισαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της Χρυσής Αυγής και της Ένωσης Κεντρώων.
Σε ονομαστική ψηφοφορία τέθηκαν τα άρθρα 1 (συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις), 2 (ΕΝΦΙΑ), 5 (100 δόσεις), 10 (μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου σε ενιαίο λογαριασμό), 13(δημοτικά τέλη), 14 (συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ή αναπηρίας), 17 (διαγραφή χρεών ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και 21 (ρυθμίσεις για οίνο).
Το ΚΚΕ καταψήφισε όλα τα άρθρα.
Ο Νίκος Νικολόπουλος διαφοροποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, ψηφίζοντας επί της αρχής «ναι», αλλά επί των άρθρων υπερψήφισε μόνο για τα άρθρα 14 και 17 και τα καταψήφισε τα υπόλοιπα.
Η ΝΔ υπερψήφισε το άρθρο 14. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 14 και το 17. Το Ποτάμι ψήφισε το άρθρο 10. Όχι σε όλα τα άρθρα ψήφισαν Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων.
Από την ψηφοφορία έλειπαν από τη ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και Άννα Καραμανλή, από το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γενηματά και ο Γιάννης Μανιάτης, από το Ποτάμι η Κατερίνα Μάρκου.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια
Από το μεσημέρι της Παρασκευής και μετά συζητείται το νομοσχέδιο επί των άρθρων. «Το ΚΚΕ δεν μπορεί να ψηφίσει κανένα από τα άρθρα και για ορισμένα από αυτά, τα πιο άδικα, τα πιο ταξικά, θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος (Διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε βίντεο).
Στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την τιμή του φαρμάκου αναφέρθηκε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως είπε, αντανακλούν τους ανταγωνισμούς εγχώριων και ξένων φαρμακευτικών ομίλων μπροστά στο επικείμενο άνοιγμα των αγορών με την εισαγωγή γενόσημων από άλλες χώρες και όχι την ανάγκη για φτηνό και ποιοτικό φάρμακο για τα λαϊκά στρώματα. (Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά).
Αυτή η πολιτική δεν διορθώνεται, ο λαός πρέπει να την αντιπαλέψει, να τη δυσκολέψει και να την ανατρέψει, τόνισε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ. Υπογράμμισε ότι οι δήθεν διορθωτικές κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου και ότι τα περί σύγκρουσης που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν αφορούν στο κεφάλαιο, αλλά το λαό, με θύματα τις συντάξεις και το εισόδημά του. (Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά).
Η τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου στη συζήτηση επί της αρχής
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι χρήσιμη για το κεφάλαιο όχι για το λαό, καθώς υλοποιεί τα αντιλαϊκά μέτρα που δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στη συζήτηση επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου.
Δήλωσε πως το ΚΚΕ καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο και ανέφερε πως «επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση της αριστεράς μαζί με τους ΑΝΕΛ είναι το υπηρετικό προσωπικό των μονοπωλίων» και πρόσθεσε ότι τα μέτρα είναι ταξικά και βάρβαρα, είναι οδοστρωτήρας για το λαό και κάνοντας αναφορά σε ένα προς ένα κατέδειξε ότι εξυπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος του λαού. (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ την τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου)
Η τοποθέτηση του Θ. Παφίλη
Φύλλο και φτερό έκανε τον κυβερνητικό ισχυρισμό περί κοινωνικής ευαισθησίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου.
Τόνισε πως το πρόσημο των επιλογών της κυβέρνησης δεν είναι κοινωνικό ή αριστερό, αλλά ταξικό καθώς αυτές εξυπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους. Τεκμηρίωσε τον ισχυρισμό του με βάση τα ίδια τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, λέγοντας πως διευκολύνεται η δράση το κεφαλαίου αφού απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τα ακίνητα προς ιδιωτικοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες υποδομές, που ιδιωτικοποιούνται, απαλλάσσονται από την επιβολή δημοτικών τελών, ενώ μειώνονται και τα πρόστιμα για πλαστά και οικονομικά τιμολόγια. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ την τοποθέτηση του Θ. Παφίλη)
Η τοποθέτηση του Χρ. Κατσώτη
Στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο δικαίωμα των εργαζομένων στην Κοινωνική Ασφάλιση, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.
Έκανε αναλυτική αναφορά στις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η συγκυβέρνηση, καθώς και σε όσα εξίσου αντιλαϊκά προβλέπονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ενώ για το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» για το Ασφαλιστικό σημείωσε οτι αποτελεί τον πυρήνα της νέας επίθεσης για το Ασφαλιστικό. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ την τοποθέτηση του Χρ. Κατσώτη)
Η τοποθέτηση της Δ. Μανωλάκου
Το πολυνομοσχέδιο περιέχει άγρια, επαχθή μέτρα για τα λαϊκά στρώματα και ευνοϊκά για την πλουτοκρατία, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.
«Χτυπάτε ό,τι ελάχιστο είχε απομείνει στο λαϊκό κόσμο» είπε, κάνοντας λόγο για «εν ψυχρώ ληστεία» με τις διατάξεις για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. «Κάνετε τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε, απευθυνόμενη στη συγκυβέρνηση.
Η Διαμάντω Μανωλάκου σημείωσε ότι τα χρήματα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν θα πάνε στους ανέργους και στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου. Επίσης ανέδειξε τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, φέρνοντας το παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ που χαρατσώνει ακόμα και τους ανέργους, καθώς και το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται στα μικρά τουριστικά καταλύματα ενώ οι μεγαλοξενοδόχοι απαλλάσσονται.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν ακόμη σκληρότερα μέτρα κατά της αγροτιάς, για να συρρικνώσουν όσους μικρομεσαίους αγρότες κατάφεραν να επιβιώσουν.
Η βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε το λαό να δείξει τη δύναμή του, ξεκινώντας από τα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. (Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά)
Η τοποθέτηση του Σάκη Βαρδαλή
Προάγγελο της πιο σκληρής και σαρωτικής επίθεσης σε Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Χαρακτήρισε κάλπικη την αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο -αλλά εμφανίζονται να διαφωνούν στα μέτρα που το υλοποιούν- συνδέοντάς την με τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κάλπικη αντιπαράθεση «εξυπηρετεί την ανάγκη του κεφαλαίου να απορροφηθεί η λαϊκή αγανάκτηση που έτσι και αλλιώς θα γιγαντώνεται με την εφαρμογή της ανάλγητης αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής».
Πρόσθεσε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι κάτω αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δουν την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έτσι όπως εξελίσσεται και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. (Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά)
Η τοποθέτηση του Μ. Συντυχάκη
Η «συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχοντας την αμέριστη στήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ, ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, αποθρασύνεται ακόμα περισσότερο με μέτρα ασύλληπτης αντιλαϊκής ευφυΐας», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.
«Τι την θες τέτοια δεξιά όταν έχεις τέτοια αριστερά», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα νέα μαζικά χαράτσια για το λαό, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις προκλητικές απαλλαγές για την πλουτοκρατία.
Ο Μανώλης Συντυχάκης στηλίτευσε τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού που προβάλλει η κυβέρνηση για να διαιρέσει τους εργαζόμενους και το λαό, αλλά και τις κάλπικες υποσχέσεις που μοιράζει με τα περί «ισοδύναμων» μέτρων. Όπως είπε, το πολυνομοσχέδιο είναι μόνο η αρχή καθώς αναμένεται το επόμενο κύμα προαπαιτούμενων.
Επίσης, ανέδειξε τον πραγματικό στόχο των μέτρων, ο οποίος είναι να μειωθεί στα Τάρταρα η τιμή της εργατικής δύναμης για να ανακάμψει το κεφάλαιο. (Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά)
Χυδαίος αντικομμουνισμός από τη Χρυσή Αυγή
Σε χυδαίο αντικομμουνισμό κατέφυγαν οι βουλευτές της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πως τα μαντρόσκυλα του συστήματος έχουν κύριο στόχο το ΚΚΕ και το μαζικό λαϊκό κίνημα. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά)
Ομιλίες πολιτικών αρχηγών
Να αποσείσει το πολιτικό κόστος από την ψήφιση το καλοκαίρι του 3ου μνημονίου και των προαπαιτούμενων μέτρων επιχείρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης με την ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου. Υποστήριξε ότι η ΝΔ ψήφισε το πρόγραμμα-μνημόνιο «που έχει στόχους και χρονοδιαγράμματα» και πως τα μέτρα είναι «του Τσίπρα και του Καμμένου» και τώρα «να τα ψηφίσουν μόνοι τους». (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)
Πάλι για μειώσεις συντάξεων μίλησε ο Βασίλης Λεβέντης προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην κυβέρνηση που τις εφαρμόζει και το πόρισμα των σοφών καλλιεργεί το έδαφος για να μειωθούν περισσότερο με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ απέφυγε να κάνει αναφορά στα κέρδη που επί δεκαετίες καρπώθηκαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος του λαού. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)
Ομιλίες των υπουργών
Τα φτωχά και μεσαία στρώματα θα βρεθούν στο στόχαστρο της αντιλαϊκής επίθεσης που θα εξαπολύσει όλο το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, πρόγευση της οποίας είναι και το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Υλοποιούμε όσα ψηφίσαμε μαζί ανάφερε προς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής. Ισχυρίστηκε, όπως και στη συζήτηση στις επιτροπές, ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να ψηφίσει τα αντιλαϊκά μέτρα λέγοντας ότι «είναι μια πολική αναγκαιότητα» προκειμένου να ολοκληρωθεί θετικά η πρώτη αξιολόγηση και να λάβουν ζεστό χρήμα οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους.
Τοποθέτηση Κατρούγκαλου και σχόλιο Παφίλη
«Βάζετε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αναφερόμενος στην τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου πως έχει ζητήσει από την Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου να εποπτεύσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)
Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ισχυρίστηκε ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης κάνουν το «καθήκον» τους, αναμασώντας τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα να ψηφιστούν τα μέτρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Επίσης προσπάθησε να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής στο λαό, λέγοντας ότι υπάρχουν τα «ανοιχτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως το Ασφαλιστικό. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι προτάσεις της «Επιτροπής Σοφών» βάζουν ταφόπλακα στο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος κάλεσε τα άλλα κόμματα που ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ το τρίτο μνημόνιο, να στηρίξουν τα «δύσκολα σημεία» του πολυνομοσχεδίου, γιατί αλλιώς «υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».
Να κρύψει τι ευθύνες της ΝΔ για την ψήφιση του 3ου μνημονίου και των προαπαιτούμενων μέτρων επιχείρησε ο εισηγητής της Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, που δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο κι ενώ έχει συμφωνήσει και έχει ψηφίσει τις γενικές κατευθύνσεις από τις οποίες απορρέουν τα μέτρα, το τρίτο μνημόνιο, παραμονές του Δεκαπενταύγουστου.
Όπως ισχυρίστηκε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έξοδο από τα μνημόνια, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε το τρίτο και χειρότερο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εξαπάτηση», όταν οι υπουργοί ενώ νομοθετούν ισχυρίζονται ότι «επιφυλάσσονται» για αλλαγή των νόμων!
Ο εισηγητής της ΝΔ, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, επισήμανε ότι είναι αναγκαία η ελεύθερη επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη, εννοώντας την ανάπτυξη που χρειάζεται το κεφάλαιο για να ανακάμψουν τα κέρδη του, με τσακισμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ευάγγελος Καρακώστας, κατέφυγε σε κριτική από τη σκοπιά των συμφερόντων του ντόπιου κεφαλαίου, μιλώντας για «αντιαναπτυξιακή λαίλαπα» και για «αντεθνικό μνημόνιο». Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποίησε κορόνες για υποταγή στους δανειστές, αλλά φρόντισε να αφήσει έξω από το κάδρο την ντόπια αστική τάξη, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι η φασιστική οργάνωση είναι το μαντρόσκυλο των εργοδοτών.
Να αποποιηθεί των ευθυνών του ΠΑΣΟΚ για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου επιχείρησε ο εισηγητής του Ιωάννης Κουτσούκος, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τους χρεώσει το τρίτο μνημόνιο με τους επαχθείς όρους, ενώ αυτοί είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που διεξήγαγαν -όπως είπε- προσωπικά οι κ. Τσίπρας και Καμμένος και όχι η ομάδα διαπραγμάτευσης που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ. Σε μία επιφανειακή κριτική προς την κυβέρνηση, ο Ι. Κουτσούκος έκανε λόγο για ατυχείς επιλογές και ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε βγει από τα μνημόνια, εάν η κυβέρνηση δεν επέλεγε να διεξαγάγει εκλογές.
Ρεσιτάλ υποκρισίας και για το Ασφαλιστικό, όπου ισχυρίστηκε ότι οι νόμοι Λοβέρδου και Κουτρουμάνη διαφύλασσαν τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα μέχρι το 2012, ενώ τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα καταργεί.
Επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ λέει όχι σε πέντε σημεία που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις, τις συντάξεις πείνας, την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, την επιβολή του ΦΠΑ στο 23% στην εκπαίδευση και τα «κόκκινα» δάνεια, την ώρα βέβαια που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν σύσσωμοι το 3ο μνημόνιο που προβλέπει και επιβάλλει ακριβώς αυτά τα πέντε μέτρα!
Το Ποτάμι τάχθηκε κατά του πολυνομοσχεδίου, θέλοντας να πάρει όψιμες αποστάσεις από το μνημόνιο που ψήφισε το καλοκαίρι, με τον εισηγητή του, Χάρη Θεοχάρη, να δηλώνει πως «δεν θα μοιραστούμε το ενοίκιο», εννοώντας προφανώς το πολιτικό κόστος.
«Στηρίξαμε τη χώρα μας και τώρα κρίνουμε τις διατάξεις που φέρατε», είπε. «Δεν ψηφίζουμε τις λάθος διατάξεις του καλοκαιριού που δεν μπορέσατε να διορθώσετε», πρόσθεσε, αποσιωπώντας πως με όποιον τρόπο και αν εφαρμοστεί το μνημόνιο θα πλήξει ανεπανόρθωτα το λαό.
Οι ΑΝΕΛ υπερψηφίζουν το πολυνομοσχέδιο ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Καμμένος, εμφανίζοντας τα αντιλαϊκά μέτρα σαν μοναδική επιλογή με το επιχείρημα ότι αν δεν εφαρμοστούν, η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα οδηγηθεί στη δραχμή.
Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε κριτική στα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο ότι έχουν καταθέσει στη συζήτηση μια διαφορετική πρόταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν διαφωνούν επί της ουσίας.
Η Ένωση Κεντρώων για μια ακόμα αφορά εμφανίσθηκε πρόθυμη να στηρίξει την κυβέρνηση και τις επιλογές της, με τον εισηγητή Μάριο Γεωργιάδη να αναφέρει από το βήμα τη Βουλής «αν μας θέλετε συμμάχους μην κλείνεται το μάτι σε πελατειακές σχέσεις» και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε εδώ για να σας καταγγείλουμε, αλλά για να ασκήσουμε εποικοδομητική κριτική». Δήλωσε ότι τελικά το κόμμα του καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο μιας και στις Επιτροπές είχε δηλώσει πως επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Στην αρχή της συζήτησης το ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας διατάξεων του νομοσχεδίου και ζήτησε την επαναδιατύπωσή τους. Οι υπουργοί Εργασίας Γ. Κατρούγκαλοςκαι Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος κατέθεσαν τροποποιήσεις που δεν ικανοποίησαν το ΠΑΣΟΚ αλλά κατά πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε.
Υπενθυμίζεται πως χθες με την ψήφισή του κατά πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.