Πολιτιστικό Δεκαήμερο για τα 100χρονα του ΚΚΕ – Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Γ.Μπίμη

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πολιτιστικό Δεκαήμερο για τα 100χρονα του ΚΚΕ – Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Γ.Μπίμη

Δεύτερη μέρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Λιβαδειάς του ΚΚΕ, στα πλαίσια του γιορτασμού των 1οοχρονων του κόμματος.IMG_3390

Η εκδήλωση άνοιξε με την πολιτική ομιλία του Γραμματέα της ΤΕ Λιβαδειάε του ΚΚΕ,  Γιώργου Κοτρόγιαννου, που ανέπτυξε τη Μαρξιστική θεώρηση της τέχνης σαν μια μορφή προσπάθειας του ανθρώπου, από τα πρώτα ακόμα βήματά του, να αναλύσει, να κατανοήσει και να παρέμβει στην πραγματικότητα που ζούμε. “Για τους κομμουνιστές, η τέχνη δεν είναι μορφή διασκέδασης, όχημα για να “λυτρωθούμε” και να ξεφύγουμε από την θλιβερή πραγματικότητα ή απλά έκφραση συναισθημάτων. Είναι μια μορφή ψυχικής αντανάκλσης της πραγματικότητας, που διαμορφώνει τις συνειδήσεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Πριν απ’ όλα όμως, η τέχνη είναι μια μορφή εργασίας δίπλα στις άλλες δύο, την πρακτική και την επιστημονική. Η σύνδεση αυτή αποκαλύπτεται απ’ την καταγωγή της. Για χιλιάδες χρόνια, η τέχνη ήταν συγχωνευμένη με την εργασία. Το γεγονός ότι η τέχνη αναπτύχθηκε από την παλαιολιθική ακόμα εποχή, όταν η οικονομική ανάπτυξη ήταν απίστευτα χαμηλά, και ο άνθρωπος ήταν ολότελα απορροφημένος από τον αγώνα επιβίωσης, αποδεικνύει ότι δεν αποτελεί πνευματική πολυτέλεια, μια σκέτη αισθητική απόλαυση όπως υποστηρίζουν οι οπαδοί της “καθαρής τέχνης” που στοχεύουν στην αποσύνδεση της τέχνης από την κοινωνική και πολιτική ζωή. Αποτελούσε, από εκείνη ακόμα την εποχή, ανάγκη του ανθρώπου να ανακαλύψει, να περιγράψει, να καταλάβει τον κόσμο για να μπορέσει να κυριαρχήσει σ’ αυτόν.
Άλλωστε, η αστική τάξη όπως και κάθε προηγούμενη κυρίαρχη τάξη, που με τόση εχθρότητα επιτίθεται στην στρατευμένη τέχνη, έχει τους δικούς της κομματικούς, στρατευμένους καλλιτεχνικούς και φιλολογικούς εκπροσώπους. Κάνει όμως ό,τι μπορεί για να μην έχει τη δική της τέχνη και τους δικούς της δημιουργούς, η αντίπαλη τάξη, η εργατική, γιατί ξέρει πολύ καλά πόσο πολύτιμη είναι η συμβολή τους για την νίκη της”.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή “Μνήμες της πέτρας και της σιωπής” του συμπατριώτη μας Γιώργου Μπίμη, με εισηγητή την μουσικό Λιάνα Καραβασίλη, διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Λιβαδειάς. Την ανάλυση του έργου του ποιητή έκανε ο, επίσης συμπατριώτης μας, Τάκης Βαρελάς, ο ζωγράφος που την προηγούμενη μέρα εγκαινίασε την συλλογή έργων του “Μετ’ άλλων ανθρώπων έργα ΙΙ” στο ισόγειο του ίδιου χώρου, του Συνεδριακού-Εκθεσιακού χώρου της Κρύας.

IMG_3375Την παρουσίαση του έργου του ποιητή. με απαγγελία ποιημάτων του έκαναν οι ηθοποιοί Κατερίνα Κουτροκόη και Γιώργος Πέππας καθώς και η συντοπίτισσα δικηγόρος Λαμπρινή Γερονικολού, ενώ την απαγγελία τους συνόδευαν οι καταξιωμένοι σολίστ κιθάρας Εύα Φάμπα και Ντίνος Ζώτας.

Κάποια από τα ποιήματα, μελοποιημένα από την Εύα Φάμπα, τραγούδισε με επιτυχία  η Ευτυχία Μπίμη.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση

IMG_3378 IMG_3382 IMG_3386 IMG_3390 IMG_3392