Γιώργος Μαρίνος : Περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Ιτέας και στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιώργος Μαρίνος : Περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Ιτέας και στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας

Στο Κέντρο Υγείας Ιτέας και στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας περιόδευσε την Πέμπτη 10 Μάρτη, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, όπου διαπίστωσε τα σοβαρά προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών.

Στην ομιλία του στο προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ιτέας, ο Γ. Μαρίνος τόνισε «το ΚΚΕ λέει ότι πρέπει να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση, προσλήψεις μονίμου προσωπικού, δεν λύνουν το πρόβλημα ούτε οι επικουρικοί ιατροί ούτε οι πενταμηνίτες που βάζουν στα νοσοκομεία, αυτά είναι τραγωδίες. Πάλη για την ανάκτηση των απωλειών, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ως μοιραίο και να πάμε ως πρόβατα προς σφαγή επειδή οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έκοψαν μισθούς και περιόρισαν κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Υγεία. Πρέπει να κοντραριστούμε και να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις για σύστημα που θα στηρίζεται σε κριτήρια, αποκλειστικά δημόσιο με δωρεάν υπηρεσίες, σε αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε, δεν παλεύουμε μόνο άντε να καλυφτεί μια τρυπούλα, όπως μας λένε, να έλθουν κάνα δυο επικουρικοί ιατροί, αλλά να έχει συνέχεια και να εκφράζει σύνθετες και σύγχρονες ανάγκες».

Αναφέρθηκε στο Ασφαλιστικό σημειώνοντας «η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι απλά μια σύνταξη, αλλά συνολικά η Υγεία, Πρόνοια, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Δεν χτυπούν μόνο στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν χτυπούν μόνο με τη μείωση των συντάξεων, χτυπούν με το παραπέρα περιορισμό των όρων που αφορούν την Υγεία και την Πρόνοια. Γι’ αυτό επειδή πράγματι έδωσαν οι εργαζόμενοι μια μάχη, με την προηγούμενη μεγαλειώδη απεργία στις 4 Φλεβάρη, που πραγματικά έκανε εντύπωση και στην Ελλάδα και διεθνώς, η γνώμη μας είναι ότι πιο αποφασιστικά πρέπει να συνεχίσουμε τώρα, και για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, παλεύουμε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, όμως με την κατάθεσή του πάμε για 48ωρη απεργία και κλιμάκωση του αγώνα».

Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ που κατέθεσε στη Βουλή «για την ανάκτηση των απωλειών για το 13ο, 14ο μισθό, τη 13η σύνταξη, μην τα παραγράφεται αυτά, σήμερα γίνεται μάχη να ανέβει έστω και λίγο, η απαιτητικότητα των εργαζομένων και να μην περάσουν τα σχέδια αυτών των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής) που σου λένε βολέψου με τα 450 ευρώ γιατί είναι τέτοιες οι ανάγκες, γιατί αυτοί δεν κρίνουν με κριτήριο των λαϊκών οικογενειών κρίνουν με κριτήριο των οικογενειών που έχουν μάθει να κολυμπάνε στον πλούτο».

Στο Νοσοκομείο Άμφισσας

Στην επίσκεψή του στο Νοσοκομείο της Άμφισσας, ο Γιώργος Μαρίνος συναντήθηκε με τον εκτελούντα χρέη διοικητή Ηλία Παπαδρόσο, ο οποίος αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό του ιδρύματος που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία των ασθενών. Λόγω αυτών των ελλείψεων, τα περισσότερα περιστατικά διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η διαδικασία της διακομιδής ενός ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο με τη συνοδεία γιατρού, μπορεί να αποβεί μοιραία για το επόμενο περιστατικό που θα χρειαστεί φροντίδα, ενώ ο γιατρός θα επιστέφει απ’ τη διακομιδή».

Ο Γιώργος Μαρίνος ανάφερε «το βασικό πρόβλημα στο οποίο πρέπει να στραφεί η προσοχή: είναι το πρόβλημα μιας πολιτικής που στερεί το σύστημα Υγείας από τα αναγκαία κονδύλια να λειτουργήσουν ανθρώπινα. Είναι μια πολιτική, η οποία στερεί βασικούς πόρους, περιορίζει δραματικά τη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Το πρόβλημα είναι χρόνιο, γι’ αυτό και η κατάσταση έχει φτάσει στη σημερινή παραλυσία. Αυτό πρέπει να το πάρουμε υπόψη μας και να δούμε τις πολιτικές ευθύνες. Το ΚΚΕ έχει άλλη προσέγγιση, ξεκινά από τις ανάγκες των ασθενών, των εργαζομένων στη Φωκίδα. Σε ένα Νομό που έχει 40.000 πληθυσμό, έχει μεταλλεία, συμβαίνουν ατυχήματα, έχει τέτοια προβλήματα που σε συνθήκες κρίσης υπάρχει έξαρση φτώχειας και ανεργίας άρα αυξάνονται οι ανάγκες και στις συνθήκες αυτές περιορίζονται οι δυνατότητες ενός νοσοκομείου και φτάνουμε μέχρι το σημείο να κλείνει η Παθολογική Κλινική».

Συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο 

Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν στην αντιπροσωπία του ΚΚΕ οι εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Άμφισσας αλλά και στα ΚΥ της Φωκίδας.

Όπως τονίζουν στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας πέρα από την Παθολογική Κλινική που παραμένει κλειστή εδώ και δέκα μήνες με αποτέλεσμα οι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας, καμία άλλη κλινική του νοσοκομείου δε λειτουργεί με ασφάλεια χωρίς την Παθολογική Κλινική. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στις άλλες κλινικές όπως Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Καρδιολογική, Γυναικολογική, Ορθοπεδική κ.ά. όπου υπηρετεί μόνο ένας γιατρός, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εφημερία στο νοσοκομείο περισσότερες από επτά μέρες το μήνα.

Οι διεκδικήσεις που ιεραρχεί το σωματείο όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν να κάνουν την άμεση παρέμβαση του υπουργού για την επαναλειτουργία της Παθολογικής Κλινικής, το συντομότερο δυνατόν, καθώς επίσης και μια θέση καρδιολόγου και μια θέση νεφρολόγου για την ασφαλή κάλυψη των κλινικών.

– Την άμεση τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου, έτσι ώστε να αυξηθούν οι θέσεις του ιατρικού προσωπικού με αποτέλεσμα την ασφαλή λειτουργία όλων των κλινικών και των επειγόντων.

– Την αύξηση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες σε προμήθειες υλικών, ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων και μισθοδοσίας.

– Την άμεση πλήρωση όλων των κενών θέσεων σε προσωπικό ιδιαίτερα νοσηλευτικό για την ασφαλή λειτουργία των τμημάτων και την κάλυψη παροχής υπηρεσιών.

Συνάντηση με το δήμαρχο Δελφών 

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε στο Δημαρχείο της Άμφισσας με το δήμαρχο Δελφών Θανάση Παναγιωτόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε «ότι τα πλαίσια που έχουν διαμορφωθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ασφυκτικά, έχουμε πάρα πολλές δυσκολίες, οι προϋπολογισμοί που μας λένε να φτιάξουμε δεν ισοσκελίζονται. Η εγκύκλιος του προϋπολογισμού είναι ασφυκτική».

Στη συζήτηση, ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε «σε όλη τη χώρα η κατάσταση είναι ίδια, για να κατακτήσεις ένα κονδύλι έστω και μικρό, πρέπει να κουραστείς. Τα κριτήρια που τίθενται για τη διαμόρφωση των προϋπολογισμών ισχύουν παντού. Υπάρχει μια αλλαγή που είναι ριζική από την περασμένη δεκαετία: η ένταξη της παλιάς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάτω από πολύ δυσμενείς όρους στην υπηρεσία της κεντρικής διοίκησης του κράτους, έδωσαν αρμοδιότητες χωρίς να δίνουν οικονομικά, φόρτωσαν βάρη χωρίς να δώσουν κονδύλια σε όλους τους τομείς. Η τάση ήταν να χρησιμοποιηθεί ο Τοπική Διοίκηση σαν ένας μηχανισμός φορολογικός που θα συγκεντρώνει έσοδα από την ανταποδοτικότητα σε βάρος των κατοίκων της κάθε περιοχής. Δεν μπορούν να βγουν κονδύλια πολύ περισσότερο όταν έχεις τέτοια έξαρση της φτώχειας με ποσοστά ανεργίας που σπάζουν κόκαλα, ρίχνουν το βάρος στην Τοπική Διοίκηση χωρίς επιπλέον κρατική στήριξη.

Την επόμενη περίοδο θα ανοίξει το θέμα με τη φορολογία και θα κοιτάξουν και μέσα από την Τοπική Διοίκηση να αφαιμάξουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για να κερδίζουν οι λίγοι. Ειδικότερα για τα ζητήματα της Υγείας, με τροπολογία που ψηφίστηκε τώρα τελευταία στη Βουλή, θέλουν να περάσουν οικονομικές ευθύνες για το σύστημα Υγείας στους δήμους. Δεν μπορεί η Τοπική Διοίκηση να σηκώσει τέτοιο βάρος, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά αυτή την κατάσταση, δε θέλει να βγάλει κονδύλια σήμερα για την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών, ούτε διοικητικού προσωπικού. Το πρόβλημα ακούει στο όνομα υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, πρόβλημα που είχε εκδηλωθεί ακόμα και πριν από την οικονομική κρίση».