Κατατέθηκε στη Βουλή το αντιασφαλιστικο νομοσχέδιο

.   23 Απριλίου 2016   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κατατέθηκε στη Βουλή το αντιασφαλιστικο νομοσχέδιο
«Γκρίζα ζώνη» η αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων

Συμφωνία επήλθε με το κουαρτέτο για το Ασφαλιστικό, μετά τη συνάντηση που είχε ο Γ. Κατρούγκαλος την Πέμπτη με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών θεσμών. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή. Η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Δευτέρας και θα συνεχιστεί τη βδομάδα μετά το Πάσχα.

«Η συμφωνία για το Ασφαλιστικό έκλεισε», ήταν η δήλωση του υπουργού Εργασίας την Πέμπτη μετά τη συνάντηση. Ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ακόμα ότι έγινε δεκτή η πρόταση για αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις (1% τα τρία πρώτα χρόνια και 0,5% τα τρία επόμενα, με ισοκατανομή ανάμεσα σε ασφαλισμένους και εργοδότες).

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, το «κενό» που μένει να διευθετηθεί σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό στόχο για το Ασφαλιστικό είναι 70 εκ. ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τα «τεχνικά κλιμάκια». Πάντως, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε «αντισυνταγματικό» το νέο Ασφαλιστικό, στο σύνολό του, αν και η γνωμοδότησή του δεν είναι δεσμευτική.

Σύμφωνα εξάλλου με τον Γ. Κατρούγκαλο, από το νομοσχέδιο εξαιρέθηκαν τα άρθρα που αφορούν στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Πρόκειται για τα άρθρα 47 και 48 του νομοσχεδίου. Με το πρώτο, οριζόταν η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών ΑΕ», με μοναδικό μέτοχο τον ΕΦΚΑ. Η εταιρεία αυτή θα τελούσε υπό την εποπτεία του Δημοσίου και αναλάμβανε τη διαχείριση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας όλων των συγχωνευμένων και συγχωνευόμενων Ταμείων «χάριν του δημοσίου συμφέροντος, κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας».

Το άρθρο 48 προέβλεπε τη σύσταση «Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διευρυμένου Σκοπού Ασφαλιστικών Οργανισμών» και συγχώνευση σε αυτήν των εταιρειών ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ και ΑΕΔΑΚ ΑΟ ΑΕ, που διαχειρίζονταν έως τώρα μέρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι φανερό ότι η ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών οργανισμών και τα αποθεματικά τους είναι αντικείμενο παζαριού με το κουαρτέτο, πιθανά μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών για την αξιοποίηση συνολικά της περιουσίας του Δημοσίου.