24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Ναύπλιο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Ναύπλιο
Με τη συμμετοχή των μελών και φίλων της ΚΝΕ στη μεγάλη εκδήλωση της της ΚΕ του ΚΚΕ για τους εκτελεσμένους από το στρατοδικείο Τρίπολης, την Κυριακή 12 Ιούλη στις 11 π.μ., στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ολοκληρώνεται το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στο Ναύπλιο.

Στο χώρο της κατασκήνωσης βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και στην έκθεση που είναι αφιερωμένη στις σελίδες της ιστορίας που γράφτηκαν στην Ακροναυπλία και στο Στρατοδικείο της Τρίπολης, ενώ του προσφέρθηκε η έκδοση της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του Κόμματος, «Οι αλύγιστοι του Μωριά». Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

Το πρωΐ του Σαββάτου, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ ξεναγήθηκαν στην Ακροναυπλία και στην έκθεση ντοκουμέντων που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αργολίδας του ΚΚΕ. Μάλιστα, ξεδίπλωσαν ένα τεράστιο πανό στον ιστορικό βράχο που έγραφε «Όχι στη νέα σφαγή – Ξεσηκωμός».  Την ώρα που το πανό ξεδιπλωνόταν στο βράχο, σε όλη την πόλη του Ναυπλίου ακούστηκαν τα συνθήματα «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».

Το βράδυ του Σαββάτου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην κατασκήνωση είχε συναυλία με επαναστατικά – αγωνιστικά τραγούδια από τους «KollektivA», τον  Στέλιο Μαγαλιό, και τους «Rebellion Connexion» + Φρανκ («Manifesto the label») και στη συνέχεια  λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Την Παρασκευή

Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Παρασκευή το βράδυ. Τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ καλωσόρισε στις εκδηλώσεις του Διημέρου ο Τάσος Αντωνίου, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο χαιρετισμό του επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει το φετινό Διήμερο, καθώς γίνεται ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζει νέα συμφωνία – λαιμητόμο για το λαό. «Εμείς που είμαστε σήμερα εδώ κι όσοι δεν είναι γιατί διαδηλώνουν και για λογαριασμό μας σε όλη την Ελλάδα, στέλνουμε μήνυμα» τόνισε, και υπογράμμισε πως ο λαός δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι. «Κοιτάμε πίσω στην Ιστορία του Κόμματός μας και παίρνουμε δύναμη», κατέληξε αναφερόμενος στις μάχες στις οποίες θα κληθεί να πρωταγωνιστήσει η σημερινή νεολαία.

Στη συνέχεια μέσα από τραγούδια, ποιήματα, αφηγήσεις, ντοκουμέντα και γραπτά φυλακισμένων στην Ακροναυπλία, όπως του Δ. Γληνού, μέλη της ΚΝΕ παρουσίασαν πλευρές της Ιστορίας που γράφτηκε στο βράχο της.

«Η μοναδικότητα της Ακροναυπλίας έγκειται στο ότι δεν υπήρξε παρόμοια πείρα έγκλειστης οργανωμένης κοινότητας μέχρι τότε. Εκεί, κάτω από δυσχερέστατες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, συμβιώνουν αρμονικά και δημιουργικά τόσα πολλά άτομα», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα κείμενα που διαβάστηκαν. Για τον τρόπο που οργανώθηκε η ζωή των κρατουμένων, ακούστηκαν ακόμα τα εξής: «Τα επιμορφωτικά μαθήματα, η εξασφάλιση του συσσιτίου και η ψυχαγωγία, είναι οι πρώτες προτεραιότητες. Οργανώνουν μαγειριά, για να αντιμετωπίσουν τον υποσιτισμό, την κατασπατάληση και την αισχροκέρδεια της διοίκησης. Άγραφος νομός είναι η προσφορά του 50% των τροφίμων από τα δέματα που στέλνονται από συγγενείς, στο κοινό ταμείο».

Το πρόγραμμα της Παρασκευής έκλεισε με συναυλία και λαϊκό γλέντι από λαϊκό – ρεμπέτικο συγκρότημα της ΚΝΕ.

Εκθέσεις και ξεναγήσεις

Σημείο αναφοράς στην κατασκήνωση ήταν η έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού για τη φυλακή της Ακροναυπλίας και το στρατοδικείο της Τρίπολης, στην οποία οργανώνονταν συνεχώς ξεναγήσεις των Οργανώσεων. Από το απόγευμα της Παρασκευής ξεκίνησαν επίσης ξεναγήσεις στην Ακροναυπλία, στο μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν όσων φυλακίστηκαν εκεί, και σε αντίστοιχη έκθεση υλικού.

Η περιήγηση στις δύο εκθέσεις αποτέλεσε ευκαιρία για να γνωρίσουν εκατοντάδες νέοι την αξιοθαύμαστη προσπάθεια συλλογικής οργάνωσης της καθημερινής ζωής των φυλακισμένων, τη λειτουργία της Ομάδας Συμβίωσης Αγωνιστών Ακροναυπλίας, τη μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε εκεί. Ανάμεσα στις φωτογραφίες της έκθεσης και αυτή που δείχνει το «Προαύλιο Μελέτης Δ. Γληνός», όπως ονόμασαν οι ίδιοι οι κρατούμενοι έναν από τους αύλιους χώρους της φυλακής τους, προς τιμήν του επίσης φυλακισμένου εκεί Δ. Γληνού, που είχε ξεχωριστή συμβολή στη μορφωτική προσπάθεια.

Όσο για το «θανατοδικείο» της Τρίπολης, τα ταμπλό της έκθεσης αποτυπώνουν σε αριθμούς το «έργο» του: Σε αυτό δικάστηκαν 2.995 άντρες και γυναίκες. Για 1.087 από αυτούς, δηλαδή για το 37,5%, εκδόθηκαν καταδικαστικές αποφάσεις. Σε θάνατο καταδικάστηκαν 370. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζει η μορφή της Αθηνάς Μπενέκου, της «κόκκινης δασκάλας», μέλους του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Η δίκη της διήρκεσε μόλις ένα πρωινό, αυτό της 1ης Δεκέμβρη 1947. Μια εβδομάδα μετά έγινε η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε από Έκτακτο Στρατοδικείο στην Πελοπόννησο.

Σε συνθήκες μάχης

Ο χώρος της κατασκήνωσης στην παραλία Καραθώνας άρχισε να παίρνει ζωή από το πρωί της Παρασκευής, όταν σιγά σιγά έφταναν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν καταφτάσει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ απ’ όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη έως τη Θράκη! Αξίζει ακόμα να αναφερθεί πως και η άφιξη των Οργανώσεων αναπροσαρμόστηκε, με αρκετές από αυτές να αναβάλουν την αναχώρησή τους για το Σάββατο το πρωί, αφού προηγουμένως έδωσαν το «παρών» στις μεγάλες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών οδήγησαν άλλωστε και στην αλλαγή της ημερομηνίας του, καθώς ήταν αρχικά προγραμματισμένο για το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μεταφέρθηκε όμως λόγω του δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη.