Συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί την Πέμπτη 14 Ιουλίου η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών που συζητήθηκε τη Δευτέρα 11 Ιούλη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και προβλέπει τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες και τη μετάθεση του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους.

Τα άρθρα της πρότασης νόμου του ΚΚΕ προβλέπουν:

– Διαγραφή κάθε είδους τόκων

– Διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό

– Διαγράφεται ποσοστό ύψους 50% από την οφειλή

– Τη μη επιβολή τόκου για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση

– Αναστολή πληρωμής της οφειλής για τους ανέργους

– Μείωση σε ποσοστό 30% των επαγγελματικών δανείων

– Παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης

Η ομιλία του Χρήστου Κατσώτη

Στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης είπε:

«Το ΚΚΕ επανέρχεται με την πρόταση νόμου για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών. Είχαμε καταθέσει ξανά την πρόταση το 2012 η οποία απορρίφτηκε από την τότε συγκυβέρνηση των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε ψηφίσει υπέρ της πρότασης. Από τότε ως σήμερα το νομικό πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών διαμορφώθηκε με σειρά τροποποιήσεων. Το 2010 ψηφίστηκε ο 3869/2010, ο νόμος Κατσέλη, ο οποίος τροποποιήθηκε με τον νόμο 4336/2015 με το άρθρο 2 και ξανά με το νόμο 4346/2015 με το άρθρο 14 και πάλι με τον 4336/2016 με το άρθρο 3. Συνοδεύτηκαν οι νόμοι αυτοί από μια σειρά εγκυκλίων, για τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, τη μετέπειτα τροποποίησή του, για το συνεργάσιμο δανειολήπτη και πώς ορίζεται, για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και άλλα.

Ωστόσο οι διάφορες ρυθμίσεις από τότε ως σήμερα επιβεβαίωσαν το ΚΚΕ που έλεγε ότι αυτές δεν έρχονται να ανακουφίσουν τη λαϊκή οικογένεια, αλλά να διασφαλίσουν τις επισφάλειες των τραπεζών. Έτσι όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, αλλά επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Με βάση στοιχεία Σεπτεμβρίου 2015, το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση στην Ελλάδα (35,7%) είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περίπου εξαπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας 100 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια που χαρακτηρίζονται “κόκκινα”. Από αυτά, τα 28 δισ. είναι στεγαστικά, τα 10 δισ. καταναλωτικά, τα 20 δισ. είναι μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα 40 δισ. μεγάλων επιχειρήσεων και τα 10 δισ. είναι στην Τράπεζα της Ελλάδας που δημιουργήθηκαν από τις αναδιαρθρώσεις των τραπεζών.

Ως ΚΚΕ αναφερόμαστε στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η λαϊκή οικογένεια από το δανεισμό και η πρότασή μας αφορά τα καθυστερούμενα καθώς και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Το 85% των οικογενειών δυσκολεύεται, αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνεια.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του όποιου πλαισίου προστασίας υπήρχε και τη διευκόλυνση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Να σημειώσουμε δε ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία, αυτή την περίοδο άλλαξαν ραγδαία οι συνθήκες ζωής, φτωχοποιήθηκε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, επιδεινώθηκε παραπέρα η θέση τους. Η μακροχρόνια ανεργία, οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, οι γενικευμένες ελαστικές μορφές δουλειάς, η φορολεηλασία δημιουργούν συνθήκες κόλασης για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Οι ανάγκες του κεφαλαίου ικανοποιούνται σαρώνοντας τη ζωή των εργαζομένων και του λαού. Τα μέτρα σε βάρος του λαού δεν έχουν τέλος.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ και τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, μετά τη λεπίδα στις συντάξεις, οργανώνουν τη νέα επίθεση στα Εργασιακά. Σχεδιάζουν νέο κατώτατο μισθό ακόμη πιο κάτω από αυτόν που διαμόρφωσε η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τα 586 και 511 ευρώ που θεωρούν ότι είναι μεγάλο ποσό. Θέλουν να είναι χωρίς επιδόματα και τριετίες με κατάργηση των δώρων. Κατώτατο μισθό σταθερό για όλο τον εργάσιμο βίο των εργαζομένων. Θέλουν να βάλουν οριστική ταφόπλακα στις ΣΣΕ, με τη ρύθμιση για δυνατότητα μόνο για επιχειρησιακές πέρα από τις ατομικές που κυριαρχούν ή των ενώσεων προσώπων που έχουν δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας για το σύνολο των εργαζομένων. Λύνουν τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και σχεδιάζουν αύξηση του ορίου των απολύσεων στο 10% και χωρίς περιορισμούς ομαδικές απολύσεις. Περιστέλλουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες αφού δεν θα υπάρχει καμία προστασία όσων πρωτοστατούν και οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων, των συνδικαλιστών. Θέλουν να περιορίσουν και στην ουσία να καταργήσουν το δικαίωμα της απεργίας. Ακούσαμε και την COSCO να απαιτεί να παρθούν μέτρα ενάντια στις απεργίες. Θέλουν να θεσπίσουν την ανταπεργία των εργοδοτών. Το κεφάλαιο απαιτεί πλήρη υποταγή στις επιλογές του και η κυβέρνηση συζητά σε αυτή την κατεύθυνση.

Όλα τα μέτρα που υλοποιούνται και όσα σχεδιάζουν κεφάλαιο, ΕΕ και κυβέρνηση φέρνουν δυστυχία στη ζωή των εργαζομένων και του λαού. Στοιχεία που δημοσιεύονται αποκαλύπτουν τη διαρκή φτωχοποίηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων λόγω των ανατροπών στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα σε σύνολο 8 εκατ. εργαζομένων και συνταξιούχων, τα 7 εκατ. θα διαβιούν πια με καθαρές αποδοχές κάτω των 12.000 ευρώ το χρόνο, με ένα μεγάλο ποσοστό να είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, να ζει στην πλήρη ένδεια.

Θεσμοθετήθηκε ο κόφτης, ώστε να διασφαλίζονται οι δόσεις του χρέους των καπιταλιστών καθώς και η χρηματοδότηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ο δότης δηλαδή προς τους μονοπωλιακούς ομίλους, όπως αυτή αποτυπώθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, με πακτωλό δισ. στους σωτήρες, τους λεγόμενους επενδυτές. Ο κόφτης αφορά κύρια μισθούς, τις συντάξεις, προνοιακά επιδόματα καθώς και τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια. Όλα αυτά έρχονται και επιδεινώνουν ακόμη παραπέρα τη θέση των εργαζομένων, του λαού και ιδιαίτερα όλων αυτών που υποχρεώθηκαν σε δανεισμό την περίοδο της ανάπτυξης.

Η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών έγινε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης της Ελλάδας και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς. Τα εισοδήματα από την εργασία τους, από την απασχόλησή τους, δεν μπορούσαν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Κατέφευγαν στα δάνεια για την υγεία τους, για να μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους ή να μπορέσουν να έχουν στέγαση.

Αυτό αποτελεί και απάντηση στο παραμύθι που αραδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η λεγόμενη δίκαιη ανάπτυξη θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των εργαζομένων των λαϊκών στρωμάτων. Η αντίληψη, που υπερασπίζεται η κυβέρνηση, ότι μέσα από το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά και της αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, είναι αυταπάτη.

Η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι απότοκα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο βωμό της ανταγωνιστικότητας, της θωράκισης και της προστασίας του καπιταλιστικού κέρδους.

Σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης υπάρχει σχετική επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας, που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, γι’ αυτό καταφεύγει στο δανεισμό.

Σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αυτήν την υπερχρέωση δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει η λαϊκή οικογένεια, τη στιγμή που της κουρέψατε τη ζωή, επιβάλατε άγρια φοροληστεία. Οδηγείτε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στα νύχια των κορακιών, στα διάφορα funds που είναι έτοιμα να την κατασπαράξουν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χαρακτήριζε τα διάφορα funds κοράκια των αγορών, τώρα τους παραδίδει τα “κόκκινα” δάνεια, με ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή των φτωχών υπερχρεωμένων οικογενειών.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους και έχουν οδηγηθεί κυριολεκτικά σε απόγνωση.

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ έχει εντελώς άλλη κατεύθυνση από αυτές που έχετε αποφασίσει μέχρι τώρα. Μεταθέτει το βάρος της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες.

Η πρόταση για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και την ανακούφισή τους είναι συνεπής με τη συνολική μας πρόταση, με τη συνολική μας στρατηγική. Απαντά στις λαϊκές ανάγκες και στην ικανοποίησή τους.

Αφορά και τα ενήμερα και τα καθυστερημένα δάνεια της λαϊκής οικογένειας. Προβλέπει κούρεμα και των τόκων και του κεφαλαίου.

Προβλέπει διαφορετική αντιμετώπιση των ανέργων που έχουν πολύ περισσότερα προβλήματα και διαφορετική αντιμετώπιση των υπολοίπων. Βάζουμε οροφή μέχρι ενός ορίου δανείων, για τα στεγαστικά και για τα καταναλωτικά και για τις πιστωτικές κάρτες και για τα επαγγελματικά δάνεια.

Προβλέπει την παύση των κατασχέσεων καθώς και κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή οποιωνδήποτε άλλων αναγκαστικών μέτρων. Θέτουμε ζήτημα ρυθμίσεων υπό όρους και προϋποθέσεις επαγγελματικών καθώς και αγροτικών καλλιεργητικών δανείων. Θέτουμε το ζήτημα της προστασίας και της απαλλαγής από την υποθήκευση που είχαν οι φτωχοί αγρότες απέναντι στην Αγροτική Τράπεζα και η οποία μεταβιβάστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς.

Τι προβλέπει η πρόταση του ΚΚΕ που συζητούμε σήμερα;

  1. Από την κάθε είδους οφειλή, από κάθε μορφής δάνειο από τα πιστωτικά ιδρύματα να διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων, κάθε ποσό από ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής για οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  2. Από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των παραπάνω, να διαγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά δάνεια και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
  3. Οι οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες απομένουν μετά τις παραπάνω διαγραφές, παύουν να γεννούν τόκους για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.
  4. Αναστέλλεται η πληρωμή για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση των οφειλών, εφόσον αυτές αφορούν ανέργους.
  5. Οι οφειλές των ΕΒΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή όλων των παραπάνω διαγραφών, μειώνονται σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους, κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων έως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ.
  6. Αντιστοίχως, οι οφειλές των φτωχών αγροκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, μειώνονται και αυτές σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων έως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ. Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
  7. Από την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ είναι ρεαλιστική, γιατί ανταποκρίνεται στις αγωνίες, στις ανυπέρβλητες δυσκολίες της λαϊκής οικογένειας, γιατί υπηρετεί τις ανάγκες της.

Δεν είναι ρεαλιστική για το κεφάλαιο, τις τράπεζες και για όσους διαχειρίζονται τις ανάγκες τους, για όσους θέλουν να προστατέψουν, να σώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, θυσιάζοντας τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους.

Δεν μπορεί και τα συμφέροντα των τραπεζών και των καπιταλιστικών επιχειρήσεων να διασφαλίζονται και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού να βρίσκουν ανταπόκριση. Αυτά είναι ασυμβίβαστα. Τα συμφέροντα είναι αντικρουόμενα. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα, αλλά αποτελεί και μέσο για να οξυνθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός. Ο δανεισμός αποτέλεσε ευκαιρία για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη οι τράπεζες.

Θέλουμε με την πρόταση νόμου να προστατευτεί η λαϊκή οικογένεια, γιατί η πολιτική σας αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης της θέσης της.

Και με τις ρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να διευκολύνει τις τράπεζες, για να αντιμετωπίσουν τις υπαρκτές και τις μελλοντικές επισφάλειες και τους κινδύνους που θα έχουν.

Η πλειοψηφία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα συνεχίσουν να είναι όμηροι των τραπεζών και των όποιων ατέλειωτων εκβιασμών καθώς και των όποιων συνεπειών των νόμων που έχετε ψηφίσει για να τους διασφαλίζουν.

Το ΚΚΕ την πρόταση νόμου την καταθέτει πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους κτηνοτρόφους. Η ανακούφιση για το λαό θα έρθει μόνο εάν αμφισβητήσει τα συμφέροντα, τη δράση και το ρόλο των καπιταλιστικών επιχειρηματικών ομίλων, είτε αυτά είναι μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους άλλους τομείς της οικονομίας είτε είναι τράπεζες είτε είναι εφοπλιστικό κεφάλαιο. Αν σηματοδοτήσει μια τέτοια αμφισβήτηση, τότε μπορεί να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης.

Χρειάζεται να κατανοηθεί ότι αυτή η πολιτική είναι που οδηγεί στην καταστροφή, στην απόγνωση. Η λύση για κάθε λαϊκή οικογένεια είναι να ακολουθήσουν το μόνο δρόμο που είναι η οργάνωσή τους, η ανάπτυξη αγώνων για την αναχαίτιση της επίθεσης, η συμπόρευση με το ΚΚΕ για να απαλλαγούν οριστικά από τα δεσμά του βάρβαρου συστήματος. Η μόνη διέξοδος για το λαό είναι η κλιμάκωση της πάλης, η ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας, ώστε να καταστεί ανίσχυρο το πολιτικό σύστημα του κεφαλαίου και να συγκρουστεί με τις στρατηγικές επιλογές, με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αγωνιστεί για την πρόταση του ΚΚΕ για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για μονομερή διαγραφή του χρέους, για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, για λαϊκή εξουσία. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση».

Η ομιλία του Σάκη Βαρδαλή

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, παίρνοντας το λόγο, απευθύνθηκε σε όλα τα αστικά κόμματα που αποφαίνονται ότι «η πρόταση του ΚΚΕ είναι ανέφικτη» και τους προέτρεψε να πουν μία πρόταση «για να ανακουφιστούν πραγματικά οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες», αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν καμιά τέτοια πρόταση. Σημείωσε ότι αποκρύβουν τις αιτίες για την κατάσταση της λαϊκής οικογένειας και πως ο λόγος ύπαρξης και το μόνο ενδιαφέρον αυτών των κομμάτων είναι «να στηρίζουν με νύχια και με δόντια την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

Υπερασπιστής των τραπεζών ο Γ. Σταθάκης

«Η πρόταση του ΚΚΕ ότι με ένα μαγικό τρόπο το κόστος θα το φέρουν οι τράπεζες δεν είναι εφικτό. Το σύστημα αναδιανομής πρέπει να έχει μία ισορροπία. Δεν υπάρχει πιθανότητα να φέρει το βάρος η μία πλευρά», δηλαδή οι τράπεζες. Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να απαξιώσει τις θέσεις του ΚΚΕ και μαζί τις ανάγκες του λαού, ανέφερε: «Διαφωνώ πλήρως με τον ορισμό που κάνει το ΚΚΕ στον όρο λαϊκή οικογένεια». Όπως είπε, δεν είναι «αριστερή τοποθέτηση η λαϊκή οικογένεια στην Ελλάδα να ορίζεται η οικογένεια που έχει 40.000 εισόδημα και 5.000 για κάθε παιδί, ως 50.000 ευρώ φορολογητέο εισόδημα», αλλά στα «μεσαία και μεγάλα στρώματα». Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι προστάτης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ότι προστατεύει τα «κόκκινα» δάνεια για την πρώτη κατοικία, όταν με νομοθετική ρύθμιση τα παραχωρεί στα λεγόμενα ξένα funds.

Απάντηση του Χρήστου Κατσώτη

Απαντώντας ο εισηγητής Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε τη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «είμαστε βέβαιοι ότι το κάνετε για να προβοκάρετε την πρόταση νόμου» σημειώνοντας ότι ο υπουργός γνωρίζει ότι «η πρόταση νόμου δεν είναι ίδια για τον άνεργο, τον απολυμένο, τον αυτοαπασχολούμενο», όμως το «κάνει γαργάρα». Ενώ επισήμανε ότι το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι η διαχείριση της ακραίας φτώχειας και της μιζέριας.

Οι τοποθετήσεις άλλων κομμάτων

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέση, αφού είπε ότι «ουδείς μπορεί να διαφωνήσει με την ουσία της πρόταση νόμου του ΚΚΕ», επιδόθηκε σε διαπιστώσεις για τη «φτώχεια» και την «εξαθλίωση» που μαστίζουν χιλιάδες οικογένειες. Στο διά ταύτα, είπε ότι η πρόταση «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή λόγω των οικονομικών συγκυριών».

Από τη ΝΔ, ο εισηγητής Ν. Μηταράκης ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ και άνοιξε μέτωπο στην κυβέρνηση στο βολικό πεδίο της διαχείρισης.

«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την πρότασή σας» ήταν η θέση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλου, την οποία χαρακτήρισε «ανέφικτη», ενώ ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Ι. Φωτείλας εξέφρασε την ανησυχία του «μην τυχόν και ψηφιστεί η πρόταση του ΚΚΕ» γιατί αυτό «θα στοιχίσει στον κρατικό προϋπολογισμό».

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι είναι «σεβαστή» η πρόταση του ΚΚΕ, «αλλά δεν μπορούμε να την στηρίξουμε εμείς».

Από την Ένωση Κεντρώων ο ειδικός αγορητής Μ. Γεωργιάδης είπε ότι η πρόταση του ΚΚΕ αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό, αφού είναι κοινωνικά άδικη!

Όσο για τη Χρυσή Αυγή ο ειδικός της αγορητής Ηλ. Παναγιώταρος ανάμεσα στους ενόχους για τη «φτωχοποίηση» των «ελληνικών οικογενειών» εντόπισε τους «λαθρομετανάστες», στους οποίους όπως είπε «συμπαραστέκονται» το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ και μάλιστα «εκδίδουν φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες»!