Η συζήτηση για την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η συζήτηση για την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε την Πέμπτη 14 Ιούλη η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για μέτρα πραγματικής ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών από χρέη προς τράπεζες (Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την πρόταση νόμου του ΚΚΕ).

Με εγκλήσεις για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ευχολόγια, αλλά και μπόλικη δόση δικομματικής αντιπαράθεσης στο «βολικό» πεδίο της διαχείρισης του συστήματος και του «μικρότερου κακού», οι εισηγητές των κυβερνητικών κομμάτων και των άλλων αστικών κομμάτων διαμόρφωσαν με τις τοποθετήσεις τους ένα κοινό μέτωπο υπεράσπισης του κεφαλαίου, την ώρα που χαρακτήρισαν την πρόταση του ΚΚΕ «ανέφικτη».

Από την έναρξη της διαδικασίας, διαφάνηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς ο προεδρεύων της διαδικασίας, Τάσος Κουράκης, διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου εμπίπτει στους περιορισμούς της παραγράφου 3 του άρθρου 73 του Συντάγματος, βάσει του οποίου  δεν εισάγεται για συζήτηση η πρόταση νόμου εφόσον συνεπάγεται σε βάρος του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου δαπάνες ή ελάττωση εσόδων ή της περιουσίας τους για να δοθεί μισθός ή σύνταξη ή γενικά όφελος σε κάποιο πρόσωπο. Ο Τ. Κουράκηςεπισήμανε ότι η πρακτική είναι να συζητούνται αυτές οι προτάσεις χωρίς να καταλήγουν σε ψηφοφορία,αλλά τις εισάγουν για να πάρουν θέση τα κόμματα και η κυβέρνηση.

Την πρακτική αυτή καυτηρίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ αφορά όφελος ολόκληρης κοινωνικής κατηγορίας, του συνόλου των λαϊκών οικογενειών και ξεπερνά τα όρια της απαγόρευσης του Συντάγματος, τονίζοντας ότι  είναι πρόκληση να έχει μόνο η κυβέρνηση τη νομοθετική πρωτοβουλία, ακόμα και με ΠΝΠ και κατεπείγουσες διαδικασίες και η αντιπολίτευση να μην έχει τέτοια δυνατότητα.  (Δείτε εδώ βίντεο από την τοποθέτηση του Τ. Κουράκη και την απάντηση του Ν. Καραθανασόπουλου)

Βεβαίως, οι προθέσεις της κυβέρνησης να ακολουθήσει αυτήν την πρακτική είχαν διαφανεί από τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα 11 Ιούλη. Στη συζήτηση εκείνη αναδείχτηκε η στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης και άλλων αστικών κομμάτων, όπου ο ένας έπαιρνε τη σκυτάλη από τον άλλο για να υπερασπιστεί την πολιτική που για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες. Όλοι μαζί αποφάνθηκαν ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ «δεν πατάει στη σημερινή πραγματικότητα», δεν έχει «πάρει υπόψη της τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση», «θα στοιχίσει ακριβά στον κρατικό προϋπολογισμό» κ.ά. (Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής)

Τα άρθρα της πρότασης νόμου του ΚΚΕ προβλέπουν:

– Διαγραφή κάθε είδους τόκων.

– Διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό.

– Διαγράφεται ποσοστό ύψους 50% από την οφειλή.

– Τη μη επιβολή τόκου για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

– Αναστολή πληρωμής της οφειλής για τους ανέργους.

– Μείωση σε ποσοστό 30% των επαγγελματικών δανείων.

– Παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η εισηγητική ομιλία του Χρ. Κατσώτη

Η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ είναι ρεαλιστική, γιατί ανταποκρίνεται στις αγωνίες, στις ανυπέρβλητες δυσκολίες της λαϊκής οικογένειας, γιατί υπηρετεί τις ανάγκες της.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Ακόμα, παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου επισήμανε:

«Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ μεταθέτει το βάρος της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέπει τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες. Αυτήν τη θέση του ΚΚΕ απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα. Διάλεξαν πλευρά.

Η πρόταση του ΚΚΕ για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά είναι συνεπής με τη συνολική μας πρόταση, με τη συνολική μας στρατηγική. Απαντά στις λαϊκές ανάγκες και στην ικανοποίησή τους.

Αφορά και τα ενήμερα και τα καθυστερημένα δάνεια της λαϊκής οικογένειας. Προβλέπει “κούρεμα” και των τόκων και του κεφαλαίου.

Προβλέπει διαφορετική αντιμετώπιση των ανέργων από τους υπόλοιπους. Βάζουμε οροφή μέχρι ενός ορίου δανείων, για τα στεγαστικά και για τα καταναλωτικά και για τις πιστωτικές κάρτες και για τα επαγγελματικά δάνεια.

Προβλέπει την παύση των κατασχέσεων καθώς και κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή οποιωνδήποτε άλλων αναγκαστικών μέτρων. Θέτουμε ζήτημα ρυθμίσεων υπό όρους και προϋποθέσεις επαγγελματικών καθώς και αγροτικών καλλιεργητικών δανείων. Θέτουμε το ζήτημα της προστασίας και της απαλλαγής από την υποθήκευση που είχαν οι φτωχοί αγρότες απέναντι στην Αγροτική Τράπεζα και η οποία μεταβιβάστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς.

Τι προβλέπει η πρόταση του ΚΚΕ που συζητούμε σήμερα;

Από την κάθε είδους οφειλή, από κάθε μορφής δάνειο από τα πιστωτικά ιδρύματα να διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων, κάθε ποσό από ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής για οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των παραπάνω, να διαγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά δάνεια και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.

Οι οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες απομένουν μετά τις παραπάνω διαγραφές, παύουν να γεννούν τόκους για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.

Αναστέλλεται η πληρωμή για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση των οφειλών, εφόσον αυτές αφορούν ανέργους.

Οι οφειλές των ΕΒΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή όλων των παραπάνω διαγραφών, μειώνονται σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους, κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων έως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Αντιστοίχως, οι οφειλές των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, μειώνονται και αυτές σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων έως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ. Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Από την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου, παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων».

(Δείτε εδώ αναλυτικά την τοποθέτηση του Χρ. Κατσώτη)

Ενιαίο μέτωπο για την προστασία του κεφαλαίου από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη ξεκαθάρισε ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ «αποσκοπεί να μετακυλίσει το βάρος από τα λαϊκά νοικοκυριά στα τραπεζικά ιδρύματα», που για τον ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε «νέες ζημιές» καθώς θα οδηγούσε σε νέα ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αφού έσπευσε να δηλώσει ότι «οι μονομερείς ενέργειες δεν ήταν ποτέ μέρος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ», ισχυρίστηκε ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης αποσκοπεί στο να υπάρχει μια «αναλογικότερη και βέλτιστη κατανομή των βαρών», ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος πρέπει να είναι οι πολίτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες.

Από τη ΝΔ, ο εισηγητής Ν. Μηταράκης ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ, ενώ επιδόθηκε σε μια ακόμη ψευτο-αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, επιχείρησε να κάνει «προγραμματικό έλεγχο» στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας τη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ότι μιλούσε για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού κ.λπ. και τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ξέχασε τις δεσμεύσεις του Σεπτέμβρη για τις οποίες ψηφίστηκε.

Ο Ιάσων Φωτήλας, ειδικός αγορητής του «Ποταμιού», έφτασε σε σημείο να χαρακτηρίσει τη διαδικασία παράνομη και παραβίαση του Συντάγματος, κάνοντας λόγο για φαρσοκωμωδία, καθώς αυτό το νομοσχέδιο δεν θα έπρεπε να έχει μπει καν για συζήτηση στη Βουλή, καθώς ευτελίζει τους θεσμούς. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο -κρίνοντας μάλλον εξ ιδίων τα αλλότρια- να αφήσει υπονοούμενο ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ συζητιέται σε ένα πλαίσιο δήθεν ανταλλαγών ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΚΚΕ, με στόχο τη στήριξη του ΚΚΕ στον εκλογικό νόμο!

Ο Γιώργος Λαζαρίδης, ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού λαού δηλώνει εισόδημα 12.000 ευρώ το χρόνο και ως εκ τούτου, αν το ποσό που θα εντασσόταν σε τέτοια ρύθμιση ήταν αυτό που είχε 50.000 ευρώ, τότε θα δημιουργούσε πρόβλημα στις τράπεζες. «Επειδή δεν είναι στη δική μας φιλοσοφία να πολεμήσουμε τις τράπεζες, δεν μπορούμε να το στηρίξουμε αυτό», σημείωσε.

Ο Μάριος Γεωργιάδης, ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο δεν κινείται στο να προσφέρει λύσεις, αλλά στον εντυπωσιασμό και τη διατήρηση δυνάμεων και πως δεν κινείται εντός της πραγματικότητας.

Με την απαραίτητη δόση αντικομμουνισμού και ρατσισμού στην τοποθέτησή του, ο ειδικός αγορητής της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορούμε να έχουμε ανακούφιση της ελληνικής λαϊκής οικογένειας, «όσο έχουμε εκατομμύρια λαθρομετανάστες που ξοδεύουμε» χρήματα γι’ αυτούς.

(Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ)

Υπερασπιστές της αντιλαϊκής πολιτικής που δημιουργεί τη φτώχεια

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, κινήθηκε στο πλαίσιο της δικομματικής κοκορομαχίας για τον καλύτερο διαχειριστή του συστήματος και για το «μικρότερο κακό» για το λαό. Επανέλαβε ότι ο ορισμός της λαϊκής οικογένειας όπως τίθεται στην πρόταση νόμου περιλαμβάνει το σύνολο των μεσαίων στρωμάτων, σημειώνοντας ότι ο ορισμός της λαϊκής οικογένειας είναι πιο κοντά σε αυτό που έχει οριστεί στο θεσμικό πλαίσιο. Επιβεβαίωσε και με αυτήν την τοποθέτηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θέλει ο λαός να συμβιβαστεί με τη φτώχεια του και όχι να διεκδικεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες του.

Στο διά ταύτα, επισήμανε ότι η πρόταση θα έφερνε ζημιά 70-80 δισ. ευρώ και θα απαιτούσε νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, συνεπώς είναι ανεφάρμοστη.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στην τοποθέτησή της επιχείρησε να εμφανίσει την κυβέρνηση ότι «βάλλεται πανταχόθεν» και να συσκοτίσει το γεγονός ότι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση π.χ. από τη ΝΔ και κινείται στο πλαίσιο του καλύτερου διαχειριστή δεν έχει καμία σχέση με την κριτική που ασκείται από το ΚΚΕ σε όλες τις αστικές κυβερνήσεις που εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εφαρμόζει πολιτικές για ευάλωτες ομάδες, ώστε να υπάρχει αξιοπρέπεια, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός γι’ αυτές τις ομάδες, αναφερόμενη στα μέτρα στήριξης της ακραίας φτώχειας.

(Δείτε περισσότερα ΕΔΩ)

Να μη «βολευτεί» ο λαός στη φτώχεια και τη μιζέρια

Σήμερα για να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια μια οικογένεια χρειάζεται πραγματικά 40.000 ευρώ για να μπορεί να τα φέρει βόλτα, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας: Αυτό χρειάζεται και όχι τα 500 ευρώ που της δίνετε και λέτε ότι πάνω από 500 είναι προνομιούχοι. Εμείς δεν θέλουμε ο λαός να βολευτεί στη φτώχεια και τη μιζέρια. Δεν θέλουμε να είναι πολυτέλεια όλα αυτά που δικαιούται. Για εσάς είναι πολυτέλεια, δεν μπορεί να τα έχει ο λαός, αλλά να βολεύεται στα διάφορα ξεροκόμματα.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος έδωσε πληρωμένη απάντηση τόσο στον ειδικό αγορητή του Ποταμιού, όσο και στον ειδικό αγορητή της Ένωσης Κεντρώων. (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ)

Οι προτάσεις του ΚΚΕ γίνονται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες

Το ΚΚΕ προτείνει και αυτήν την πρόταση νόμου από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και το λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να την επιβάλει με την πάλη του, τόνισε ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι όλα τα αστικά κόμματα με μια φωνή κάνατε κριτική στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ από τη σκοπιά του κεφαλαίου.

Αναφερόμενος ειδικά στην αγροτιά, σημείωσε ότι 50% των Ελλήνων αγροτών δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη, σε 71.000 αγρότες υπάρχουν απειλές κατασχέσεων, βροχή τα «ραβασάκια» και έρχονται στη συνέχεια για ακόμα 280.000 που χρωστούν πάνω από 2.000 ευρώ.

(Δείτε περισσότερα ΕΔΩ)

Η πρόταση αφορά το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων που έχει υποστεί τις συνέπειες των μνημονίων

Η πρόταση του ΚΚΕ για ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών είναι αναγκαία, ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, προσθέτοντας ότι η πρόταση αφορά το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων που έχουν υποστεί τις συνέπειες των τριών μνημονίων, της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΕΕ και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, το μαγαζί τους, τη ζωή τους.

Αναφερόμενος ειδικά στους αυτοαπασχολούμενους, σημείωσε ότι ο μικρέμπορος τη γειτονιάς, ο αυτοκινητιστής κά αποκλείονται από τον «αναπτυξιακό» νόμο, ο οποίος εξυπηρετεί και διευκολύνει την περαιτέρω μονοπώληση της αγοράς και το ξεκλήρισμα των μικρών. Τα λουκέτα αυξήθηκαν κατά 78% τους πρώτους μήνες του 2016, έκλεισαν 20.000 επιχειρήσεις, με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα αυξηθούν δραματικά τα λουκέτα, ενώ 554.000 είναι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που χρωστούν εισφορές και δεν μπορούν να τις πληρώσουν.

(Δείτε περισσότερα ΕΔΩ)

Αρνείστε μέτρα ανακούφισης του λαού, ενώ τον οδηγείτε σε πιο βαθιά φτώχεια

Το ΚΚΕ αποδεικνύει ότι παρεμβαίνει και αγωνίζεται για να υπάρχουν λύσεις σήμερα για την ανακούφιση των λαϊκών αναγκών, σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, προσθέτοντας ότι ακόμα αποδεικνύει ότι η πολιτική του στάση καθορίζεται με κριτήριο το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και με αυτό το κριτήριο συγκρούεται με την κυβέρνηση και το σύνολο των πολιτικών που οδηγούν σε πτώχευση τις λαϊκές οικογένειες.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση του ΚΚΕ, ενώ προωθεί τους πλειστηριασμούς και συντηρώντας το πρόβλημα δεν δίνει απάντηση στο αδιέξοδο των λαϊκών οικογενειών, παρά σφίγγει τη θηλιά των χρεών στο λαιμό τους. Αποτελεί υποκρισία την ίδια στιγμή που αρνείστε μέτρα ανακούφισης που προτείνουμε, να οδηγείτε το λαό σε πιο βαθιά φτώχεια, σημείωσε και τόνισε: Στους καπιταλιστές δίνετε καρβέλια, που τα παίρνετε από το λαό, και στο λαό πετάτε ψίχουλα κι αυτά μόνο για τους εξαθλιωμένους. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ για ελάχιστες παροχές στους τελείως εξαθλιωμένους και μη μας παρουσιάζετε ότι πρόκειται για καμιά ρηξικέλευθη αριστερή πολιτική. Ενώ ακόμα κι αυτές οι ψιλοπαροχές προχωρούν με βήμα σημειωτόν, η κυβέρνηση προχωράει με άλματα τον οδοστρωτήρα των αντιλαϊκών μέτρων, γιατί αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

(Δείτε περισσότερα ΕΔΩ)

Μπροστά στο ερώτημα «ή με το κεφάλαιο ή με το λαό» πέφτουν οι μάσκες

Το γεγονός ότι όλα τα κόμματα απορρίπτουν την πρόταση νόμου με πανομοιότυπα επιχειρήματα, καυτηρίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, κατά την ομιλία του στη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ. «Μπροστά στο ερώτημα ή με το κεφάλαιο ή με το λαό πέφτουν οι μάσκες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας ότι στόχος όλων των κομμάτων του κεφαλαίου είναι να καλλιεργήσουν την αντίληψη πως οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να ζητούν τίποτα, τόνισε ότι για όλα τα κόμματα το ρεαλιστικό όριο που θέτουν στις τοποθετήσεις τους δεν είναι άλλο από αυτό της εξαθλίωσης.

(Δείτε περισσότερα ΕΔΩ)

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα

Αποκαλυπτική ως προς το ποιος είναι με ποιόν όσον αφορά τις λαϊκές ανάγκες χαρακτήρισε τη διαδικασία της συζήτησης της πρότασης νόμου του ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης κατά τη δευτερολογία του. «Την ώρα που μιλούν με συμπάθεια και κατανόηση για τις λαϊκές ανάγκες, νομοθετούν με σκληρότητα απέναντι στα λαϊκά στρώματα, για να υπερασπίσουν το κεφάλαιο και τις ανάγκες του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν τη μισή αλήθεια, όταν λένε ότι η κατάσταση που ζουν τα λαϊκά νοικοκυριά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν λένε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αντέστρεψε την πορεία της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά πήρε νέα μέτρα που συμβάλλουν στην εξαθλίωση των λαϊκών νοικοκυριών.

(Δείτε περισσότερα ΕΔΩ)