Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο εκλογικός νόμος – Οι ομιλίες των βουλευτών του ΚΚΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο εκλογικός νόμος – Οι ομιλίες των βουλευτών του ΚΚΕ

Να προσαρμοστούν στη νέα εποχή όπου δεν μπορεί πλέον να επικρατεί «ο άγονος δικομματισμός αλλά ένας γόνιμος διπολισμός με κυβερνήσεις συνεργασίας» κάλεσε τα πολιτικά κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης ο Αλ. Τσίπρας (Διαβάστε εδώ περισσότερα). 

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ισχυρίστηκε ότι η ακυβερνησία, που φέρνει η πολιτική πρόταση, σημαίνει «ανασφάλεια», εμφανιζόμενος στο κεφάλαιο ως ο διαχειριστής που μπορεί να διασφαλίσει ότι η χώρα θα παραμείνει «φάρος ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας».

Προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ, της Ενωσης Κέντρου και της Χρυσής Αυγής. 

Αίτημα του ΚΚΕ για ονομαστική ψηφοφορία στο άρθρο 3

Αίτημα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε το απόγευμα της Πέμπτης, το ΚΚΕ για το άρθρο 3 που διατηρεί το όριο εισόδου στη Βουλή στο 3%. Ο Χρήστος Κατσώτης στη δευτερολογία του ως ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία για την κατάργησή του 3%.

Υπογράμμισε ότι ο λαός ματώνει είτε με, είτε χωρίς απλή αναλογική καθώς οι κυβερνήσεις που προκύπτουν υπηρετούν τον καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής που στηρίζεται στην εκμετάλλευση του λαού. Το σύστημα, συμπλήρωσε, έχει πολλές εφεδρείες για να σχηματιστούν κυβερνήσεις συμμαχιών, οι οποίες θα είναι αδίστακτες απέναντι στους εργαζόμενους προκειμένου να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο Χρήστος Κατσώτης σημείωσε ότι εργαζόμενοι και λαός δεν αρκεί να ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια αλλά πρέπει να συμβάλλουν στην ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, σε κατεύθυνση αντικαπιταλιστική και αντιιμπεριαλιστική, τώρα μάλιστα που οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή προμηνύονται μεγάλα δεινά για τους λαούς, ως συνέπεια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει ναι στο άρθρο για την ηλικία ψήφου στα 17, ναι στο άρθρο για την εφαρμογή του νόμου από τις επόμενες εκλογές. Επίσης θα στηρίξει το άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και θα καταψηφίσει το άρθρο 3 για το όριο εισόδου 3% στην Βουλή. (Διαβάστε εδώ και δείτε video).

Οι ομιλίες των βουλευτών του ΚΚΕ

Η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα

Το κέντρο βάρους για το ΚΚΕ -σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα- είναι ο αγώνας έξω από τη Βουλή, εκεί που ο λαός με τον αγώνα του παλεύει να βγει στο προσκήνιο, επισήμανε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο.

Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι «όλα τα κόμματα στη Βουλή είτε διαφωνούν, είτε συμφωνούν με τον εκλογικό νόμο συναντήθηκαν σε ένα πράγμα: την κυβερνητική σταθερότητα, η οποία πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρχει κυβέρνηση μονοκομματική ή συνεργασίας που θα διασφαλίζει τη διατήρηση ή και ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, θα καθιστά πιο βαθιά την ενσωμάτωση της Ελλάδας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, στις ανάγκες του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος».

«Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται τα ρήγματα στο πολιτικό σύστημα, ούτε τη μη σταθερή κυβέρνηση, αντίθετα, μόνο όταν τα ρήγματα αυτά πολλαπλασιαστούν έχει την ελπίδα να πετύχει κάτι και να συνεχίσει τον αγώνα του για ριζική ανατροπή», πρόσθεσε και επισήμανε «ο λαός πρέπει να ξέρει ότι όσο πιο σταθερή είναι η κυβέρνηση, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η αποτελεσματικότητα της πάλης του». (Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε video). 

Η ομιλία του Θανάση Παφίλη

Λαϊκή κυριαρχία για το ΚΚΕ είναι όταν ο λαός έχει στα χέρια του τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο που παράγει, όταν αποφασίζει για την οικονομία με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι το κέρδος, όταν σχεδιάζει την οικονομία και αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της χώρας με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το πού θα κερδίσουν οι καπιταλιστές.

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο εκλογικός νόμος που φέρνει κατοχυρώνει τη λαϊκή κυριαρχία.

Λαϊκή κυριαρχία, συνέχισε, είναι όταν καρπώνεται ο παραγωγός τον πλούτο που παράγει και αυτός είναι ο λαός, αλλά στο σημερινό σύστημα, αυτό τον πλούτο τον κλέβει μία χούφτα μονοπώλια, αποδεικνύοντας πως ζούμε μία ωμή, κυνική δικτατορία της αστικής τάξης. Λαϊκή κυριαρχία είναι όταν ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική χωρίς τα θανάσιμα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που υπερασπίζονται και πολιτικά και με τα όπλα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. (Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε video). 

Η ομιλία του Χρήστου Κατσώτη 

Φιλολαϊκές αλλαγές δεν μπορούν να υπάρξουν από κυβερνήσεις που υπηρετούν το θεό του κέρδους. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όπως πρόσθεσε, ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει ακόμη και με κυβερνήσεις που θα προκύπτουν από την απλή αναλογική, από τη στιγμή που δεν αλλάζει ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος λειτουργίας της παραγωγής και της εξουσίας.

Ο κομμουνιστής βουλευτής κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό του λαού και των εργαζομένων από τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της με τα αντιλαϊκά μέτρα για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Υπογράμμισε επίσης ότι «η κυβέρνηση θέλει να συμβάλει στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με την ενίσχυση του διπολισμού για να υπάρχει κυβερνητική εναλλαγή των δυνάμεων του δίπολου, δυνάμεων που στηρίζουν την ίδια στρατηγική, της καπιταλιστικής ανάπτυξης με την όλο και βαθύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων».

«Ο εκλογικός νόμος με την αύξηση της αναλογικότητας διευκολύνει την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ίδιο, ανεξάρτητα και αν βγει δεύτερος, γιατί θα υπάρξουν δυνάμεις τέτοιες που μπροστά στο κάλπικο δίλημμα πρόοδος ή σκότος θα στηρίξουν και θα συμμετάσχουν σε κυβέρνηση της δήθεν προόδου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι ο λαός έχει πείρα από τη σύγκλιση δυνάμεων που παρουσιάζονταν εχθρικές μεταξύ τους, αλλά όταν χρειάστηκε συνεργάστηκαν. Υπενθύμισε το πρόσφατο παράδειγμα της ενιαίας στάσης των αστικών κομμάτων στο τρίτο μνημόνιο, όπου ενώθηκαν για να σταθεροποιηθεί το σύστημα και να φορτώσουν στο λαό νέα βάρη και αντιλαϊκά μέτρα. (Διαβάστε περισσότερα εδώ και δείτε βίντεο επάνω). 

Η ομιλία του Γιάννη Γκιόκα

«Το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει σε κανένα παζάρι και παιχνίδι αποπροσανατολισμού που διεξάγεται με αφορμή τον εκλογικό νόμο, για να κρυφτούν τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας τη συνέπεια του ΚΚΕ στην πάγια θέση για απλή, ανόθευτη, άδολη αναλογική χωρίς μπόνους και χωρίς όριο εισόδου στη Βουλή καθώς αυτό είναι το μοναδικό σύστημα που αποτυπώνει τον εκλογικό συσχετισμό.

Κατήγγειλε τα άλλα πολιτικά κόμματα που επιδόθηκαν σε ένα κακόγουστο παζάρι και άλλαζαν προηγούμενες θέσεις τους ανάλογα με τις επιδιώξεις και τους τακτικισμούς που υπηρετούν σήμερα.

Επισήμανε ότι τα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα του λαού είναι η φοροκαταιγίδα, οι περικοπές στις συντάξεις, οι απολύσεις, η ανεργία, η δεύτερη αξιολόγηση το Σεπτέμβρη που θα επιφέρει νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι εξελίξεις στην περιοχή μετά τα γεγονότα στην Τουρκία και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Γι’ αυτά τα θέματα, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των αστικών πολιτικών κομμάτων, αλλά αντίθετα υπάρχει ομοφωνία, ομοψυχία, πλήρης ταύτιση, αφού αυτό επιβάλλουν τα εγχώρια και διεθνή αφεντικά, αυτό επιβάλλει η ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών, με το λαό στη γωνία να επιλέγει το διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής». (Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε βίντεο). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση μέχρι τελευταία στιγμή αναλώθηκε σε παζάρια με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με αποτέλεσμα να παραταθεί η διαδικασία μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αντί της Τετάρτης που αρχικά είχε αποφασιστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Το γεγονός κατήγγειλαν τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Χρυσής Αυγής και του Ποταμιού.

Σε τοποθέτησή του επί της διαδικασίας ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει διαφωνία επί της παράτασης της συζήτησης, κατήγγειλε πάντως ως υποκρισία προς τον ελληνικό λαό την κριτική των άλλων κομμάτων απέναντι στην κυβέρνηση, εφόσον η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στη Διάσκεψη των Προέδρων και στην Ολομέλεια και μπορεί -με βάση τον κανονισμό- να αλλάζει κατά το δοκούν το χρονοδιάγραμμα. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την πλειοψηφία που έχει και αλλάζει την ημερήσια διάταξη, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όταν χρειαζόταν. (Δείτε την παρέμβαση του Θ. Παφίλη ΕΔΩ).

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία – προσθήκη στο νέο εκλογικό νόμο, με την οποία προτείνει καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και του πλαφόν του 3%. (Αναλυτικά ΕΔΩ η τροπολογία – προσθήκη της ΚΟ του ΚΚΕ).

Οι τοποθετήσεις βουλευτών των άλλων κομμάτων

«Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής ενός ονείρου, ενός στρατηγικού σχεδιασμού» ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, επιμένοντας να παρουσιάζει ως «απλή αναλογική» αυτό το νομοσχέδιο. Μάλιστα στην προσπάθεια του να αποκρούσει την κριτική του ΚΚΕ ότι δεν πρόκειται για απλή αναλογική επειδή διατηρείται το όριο του 3%, κατέφυγε στο φαιδρό επιχείρημα ότι «απλή αναλογική 100% δεν υπάρχει» λόγω της ύπαρξης εκλογικών περιφερειών.

Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ και άλλων κομμάτων περί ακυβερνησίας και αστάθειας, επικαλέστηκε το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ που «κατάφερε» να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ.

Στο ΠΑΣΟΚ καταλόγισε «αλλαγή θέσης» σε σχέση με την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει, ενώ παράλληλα το κάλεσε «να μην κλωτσάει» την «απλή αναλογική». «Αναδεικνύονται οι ευθύνες των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων» σημείωσε, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας, επέμεινε στη δημιουργία εντυπώσεων περί καθιέρωσης της «απλής αναλογικής» και περί αποκατάστασης της «ισοτιμίας» της ψήφου, τη στιγμή που διατηρείται το πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Εκτός από τις βαρύγδουπες εκφράσεις περί «ιστορικής επιλογής» και «ενίσχυσης της ποιότητας της δημοκρατίας», καθησύχασε το κεφάλαιο ότι με την αλλαγή του εκλογικού νόμου «ενισχύεται η κυβερνητική σταθερότητα», «εξασφαλίζεται κοινωνική συνοχή και κοινωνική ειρήνη», «ανακτάται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα», δηλαδή την αστική διακυβέρνηση.

Ο Γιάννης Γκιόλας κατηγόρησε όσους χρησιμοποιούν το επιχείρημα της «ακυβερνησίας» ότι θέλουν επιστροφή στις μονοκομματικές κυβερνήσεις, «αυτές που έφεραν την κρίση», ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι η μετάβαση σε κυβερνήσεις συνεργασίας. «Η απλή αναλογική τέτοιες απαιτήσεις έχει από τα υπεύθυνα πολιτικά κόμματα, να συμπράξουν και να σχηματίσουν κυβερνήσεις συνεργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την αγωνία τμήματος της αστικής τάξης για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και την κυβερνησιμότητα της χώρας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης μιλώντας στην Ολομέλεια για τον εκλογικό νόμο.

Κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό Π. Κουρουμπλή να απαντήσει γιατί έφερε το σχετικό νόμο στη Βουλή, ενώ το Μάη δήλωνε πως «εάν εφαρμοστεί η απλή αναλογική, η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ».

Εξέφρασε την αντίθεση της ΝΔ στην αλλαγή της ηλικίας ψήφου από τα 18 στα 17 έτη, επικαλούμενος το παράδειγμα των άλλων χωρών που δεν μείωσαν τα όρια ηλικίας παρότι προβλέπεται σε απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2011.

Όσον αφορά το επιχείρημα της κυβέρνησης για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιπροσώπευση της κοινωνίας μέσα στο Κοινοβούλιο, την κατηγόρησε ότι δεν διασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα, στοιχείο απαραίτητο για το πολιτικό σύστημα και την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. «Ο εκλογικός νόμος πρέπει να διασφαλίζει την καλύτερη αντιπροσώπευση αλλά και την κυβερνησιμότητα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, ανέφερε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει όταν γίνει η ψηφοφορία, χρησιμοποιώντας τον ισχυρισμό ότι «δεν είμαστε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ». Παράλληλα αναπαρήγαγε τη γνωστή φασιστική φρασεολογία περί «κλεφτών και απατεώνων» βουλευτών και κομμάτων που είναι «μαριονέτες της Μέρκελ». Ο Γιάννης Λαγός τάχθηκε υπέρ της ψήφου των ομογενών αντί «να ψηφίζει ο κάθε λαθρομετανάστης» όπως είπε, σε μια προσπάθεια να πυροδοτήσει το ρατσισμό με αφορμή και το συγκεκριμένο θέμα.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για «καιροσκοπισμό», θέλοντας να δώσει το στίγμα ενός τρίτου πόλου στο αστικό πολιτικό σύστημα. Έτσι επέκρινε την κυβέρνηση ότι «κάνει πολιτική δεύτερου κόμματος» και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «ακολουθεί την πολιτική του εν δυνάμει πρώτου κόμματος» με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει για τον εκλογικό νόμο.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης πρότεινε να δίνεται μία «ελάχιστη ενίσχυση» (μπόνους) εφόσον ένα κόμμα συγκεντρώνει πάνω από 42%, να διατηρηθεί το όριο του 3%, να γίνει κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και να δοθεί ψήφος στους ομογενείς. Παράλληλα ζήτησε να συνδεθεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη συνταγματική αναθεώρηση, προφανώς για να εξυπηρετήσει τις γενικότερες ανάγκες του κεφαλαίου.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας, αναπαρήγαγε τα περί ακυβερνησίας, υποστηρίζοντας ότι η απλή αναλογική «θα ενισχύσει την αστάθεια», ενώ τάχθηκε υπέρ ενός εκλογικού συστήματος που «να είναι κατά το δυνατόν αναλογικό», αλλά «να εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα και τη δυνατότητα να κυβερνηθεί η χώρα».

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, ζήτησε από όλα τα κόμματα να στηρίξουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο και «από αύριο να σχεδιάσουν ένα εθνικό σχέδιο σωτηρίας της χώρας».