ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΛΑΜΙΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ Δ.Σ. 27/7/2016

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΛΑΜΙΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ Δ.Σ. 27/7/2016

laiki_syspirosi

ΛΑΜΙΕΩΝ

 ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Πολιτικές εξελίξεις.

Μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, ένας νέος γύρος παζαριών εγκαινιάζεται από τη Δευτέρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, με επίκεντρο την αναθεώρηση του Συνάγματος.

Οι «κατευθύνσεις της κυβέρνησης» παρουσιάστηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο, μάλιστα, όπως λέγεται, πανηγυρικής εκδήλωσης.

Η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος είναι ζητήματα αλληλένδετα, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στις διεργασίες που «τρέχουν» για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού και εντείνονται όσο κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση και αντικειμενικά μεγαλώνει η λαϊκή δυσφορία και αγανάκτηση.

Η εξασφάλιση της «πολιτικής» και «κυβερνητικής σταθερότητας», η «κοινωνική συναίνεση και ειρήνη» είναι στο επίκεντρο των καυγάδων ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που, όσο κι αν προσπαθούν να περιτυλίξουν τα λεγόμενά τους με φιλολαϊκό μανδύα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι, τόσο με το εκλογικό σύστημα – θέμα που δεν έχει κλείσει βέβαια, αφού το αλισβερίσι συνεχίζεται για τις περιφέρειες και την «ψήφο των ομογενών» – όσο και με τη συνταγματική αναθεώρηση, αυτό που αναζητείται είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες για την παραπέρα θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Επιδιώκεται, δηλαδή, η ομαλότητα στις κυβερνητικές εναλλαγές, η νομιμοποίηση της βάρβαρης πολιτικής, η όσο γίνεται μεγαλύτερη συναίνεση.

******************

Η «εθνική γραμμή» στα Εργασιακά, που χαράσσουν με τον «κοινωνικό διάλογο» η κυβέρνηση, οι εργοδότες και η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, είναι γραμμή υπεράσπισης και κατοχύρωσης της σημερινής εργασιακής ζούγκλας, ως βάση για να προωθήσουν τις αξιώσεις τους για νέες ανατροπές οι διάφορες μερίδες του κεφαλαίου, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.

Αυτό επιβεβαιώνουν το υπόμνημα που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Επιτροπή των ειδικών για τα Εργασιακά και οι θέσεις που διατύπωσαν δημόσια οι βιομήχανοι.

Ο άλλος δρόμος είναι αυτός που δείχνουν με την πρωτοβουλία τους οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, που καλούν σε οργάνωση του αγώνα για κλαδικές συμβάσεις με ανάκτηση απωλειών και κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου, έχοντας μάλιστα συντάξει και σχετικό σχέδιο νόμου.

*******************

Αυτά ακριβώς τα ζητήματα επιδιώκουμε να κατανοηθούν από το λαό, που πρέπει να αντισταθεί στις εξελίξεις με τις οποίες επιζητούν την χειραγώγηση του. Σε κάθε περίπτωση οφείλει να αντιδράσει με τον πιο πρόσφορο και αποτελεσματικό τρόπο για να διασφαλίσει το δικαίωμα του στη ζωή.

Ειδικότερα ζητήματα.

 

Νέο νομοσχέδιο για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση.

Αυτή την περίοδο  έχουμε ένα ακόμη  νομοσχέδιο  του Υπ. Εσωτερικών με   τίτλο  «ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ Ο.Τ.Α., ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».

 Συνολικά το Νομοσχέδιο  περιέχει σειρά από διαχειριστικές ρυθμίσεις.

Η ΚΕΔΕ και η πλειοψηφία των αιρετών το κριτικάρουν, γιατί  απαξιώνει, όπως λένε,  τα αιρετά στελέχη των δήμων,  αναδείχνοντας το ζήτημα της αντιμισθίας Δημάρχων και των αντιδημάρχων.

Στο σύνολό  του εμείς ξεχωρίζουμε  ένα  αριθμό από   άρθρα  που κύρια το χαρακτηρίζουν  και που δίνουν  πάρα πέρα  ώθηση στους  φορείς της ΤΔ, ώστε  να ανοίξουν  δρόμο  και να συνδράμουν, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, στα  νέα πεδία κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας  του κεφαλαίου. Εστιάζοντας  στην ενίσχυση του  ρόλου  της ΤΔ  όσον αφορά :

 • τη συγκέντρωση των πόρων του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων  σε έργα και υποδομές που υπηρετούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των μονοπωλιακών  ομίλων,
 • τη ληστρική αξιοποίηση  από τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις και  της δημοτικής ακίνητης περιουσίας,
 • την στρατηγική ώθηση της λεγόμενης Κοινωνικής Οικονομίας  με την ειδική  συνδρομή της ΤΔ.

Κατά την άποψη μας, οφείλουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο να σταθούμε σε αυτά τα ζητήματα. Να τα συζητήσουμε και να τοποθετηθούμε, χαράζοντας και ένα σχέδιο δράσης, προκειμένου να αντισταθούμε στις αντιδραστικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που επιβάλουν οι επιχειρηματικοί μονοπωλιακοί όμιλοι, μέσω της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που τις υποστηρίζουν.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Επανερχόμαστε λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος. Με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ και στα πλαίσια της συζήτησης, που γίνεται για τον καινούργιο νόμο σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων.

Το Δ.Σ παραμένει απλώς θεατής και μάλιστα των όσων φέρνουν στην επιφάνεια τα ΜΜΕ. Παρότι είναι το όργανο που έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες στα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Δήμαρχος το έχει βάλει στο περιθώριο δείχνοντας πως το υποτιμά κατάφορα.

Σε αυτά τα πλαίσια σας καλούμε :

 1. Να ορίσετε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αυτό το αντικείμενο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ολοκληρωμένη ενημέρωση μας. Να μας δώσετε την ευκαιρία να εκφράσουμε την άποψη μας.
 2. Να αποσαφηνίσετε την πορεία του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και το ρόλο της Περιφέρειας Στερεάς.
 3. Να αποσαφηνίσετε αν και κατά πόσο ο ΦοΔΣΑ ΑΕ της Στερεάς Ελλάδας έχει όντως περιφερειακό χαρακτήρα και αν καλύπτει ολόκληρη την περιφέρεια.
 4. Να αποσαφηνίσετε το ποιός έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ και για τη διαδικασία προώθησης των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
 5. Να ξεκαθαρίσετε αν υπάρχουν εκκρεμότητες και παρεπόμενα, που αφορούν το δήμο μας, από τα όσα έκαμε ο εν λόγω Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Α.Ε. μέχρι σήμερα.

Σχετικά με την Έκθεση της Λαμίας.

Επειδή βρίσκεται στον χώρο ευθύνης μας και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε,μέσω προγραμματικών συμβάσεων, σχέσεις συνεργασίας, ζητάμε να πληροφορηθούμε :

 • Αν το παζάρι και φέτος θα γίνει στον χώρο της έκθεσης
 • Για ποιον ακριβώς λόγο παραιτήθηκε η Διοίκηση της Έκθεσης σαν ΝΠΔΔ ;
 • Τι ακριβώς ζητά ο κ. Περιφερειάρχης από το Υπουργείο σχετικά με την Έκθεση, εφόσον την εποπτεία της την έχει από χρόνια.

Σχετικά με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και εξ αιτίας της σχέσης της με την κατασκευή έργων και την παροχή υπηρεσιών από μέρους του Δήμου. Ζητάμε ειδική συζήτηση :

 • Για το Οργανόγραμμα και τις αρμοδιότητες της.
 • Για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
 • Για το πώς επιλέγονται οι εργολήπτες στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Υπενθυμίσεις.

Υπενθυμίζουμε το αίτημα μας για την οργάνωση ειδικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αντικείμενο ουσιαστικό και συγκεκριμένο απολογισμό της δραστηριότητας των ΝΠ του Δήμου.

 • ΔΕΥΑΛ
 • ΔΗΠΕΘΕΡ
 • Ωδείο.
 • Αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου.

ΛΑΜΙΑ 27/7/2016