Επίκαιρη Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους Πρόσφυγες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επίκαιρη Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους Πρόσφυγες

   Σημα Λαικης Συσπείρωσης Στερεάς

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΡΙΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Επανερχόμαστε για άλλη μια φορά στο θέμα των συνθηκών ζωής των προσφύγων στην περιοχή μας και ειδικότερα στο στρατόπεδο της Ριτσώνας. Ήδη μέχρι προχθές είχαν καταγραφεί δέκα κρούσματα ηπατίτιδας εξαιτίας των απαράδεκτων και επικίνδυνων συνθηκών ζωής. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ζεστό νερό ενώ τα λύμματα από τις ελάχιστες τουαλέτες βγαίνουν στην επιφάνεια.

Ζητάμε να εξεταστούν και να εμβολιαστούν όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο στρατόπεδο. Άμεσα να ληφθούν όλα   τα απαραίτητα μέτρα και να προσληφθεί το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό με ευθύνη των κρατικών δομών και του υπ. Υγείας για την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική φροντίδα αυτών των ανθρώπων και κύρια των τριακοσίων περίπου μικρών παιδιών.

Την περασμένη βδομάδα, η αδιαφορία της κυβέρνησης είχε και   πάλι θύματα από τους Σύριους πρόσφυγες   . Δύο ανήλικα παιδιά 14 και 16 χρονών τραυματίστηκαν από την κατάπτωση τμήματος της στέγης σε κτίριο στον καταυλισμό στη Ριτσώνα.   Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, ξημερώματα Τρίτης προς Τετάρτη. Τα δύο ανήλικα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Συρία, αφού κατάφεραν ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς, κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη. Οι γιατροί που πραγματοποίησαν την εξέταση διέγνωσαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τα δύο παιδιά νοσηλεύτηκαν για τέσσερις μέρες στη χειρουργική κλινική.

Αυτά τα γεγονότα αναδεικνύουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις ευθύνες της κυβέρνησης και την ανάγκη υιοθέτησης της θέσης του ΚΚΕ   για δημιουργία αποκλειστικά ανοιχτών, δημόσιων και προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε αυτά τα κέντρα να παρέχεται οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και προετοιμασία των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων το επιθυμούν. Όσοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα να γίνεται άμεση και εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Τέτοιοι χώροι δεν μπορούν να είναι ελεύθερα οικόπεδα, εκθεσιακά κέντρα, γήπεδα, πρώην στρατόπεδα κ.ά. Πρέπει να είναι ελεύθερα κτήρια του δημοσίου, ξενοδοχεία και άλλα κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται, ασφαλή και κατάλληλα διασκευασμένα για την αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων.

Για τα παιδιά των προσφύγων χρειάζεται άμεσα κρατική παρέμβαση εκπαιδευτικής στήριξης, δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, παίρνοντας υπόψη τη ρευστότητα για τη χώρα της τελικής εγκατάστασής τους. Με ευθύνη του κράτους πρέπει τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα με επίκεντρο τις δομές στις οποίες βρίσκονται τώρα οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς παραμονής τους στης Ελλάδα.

Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να περιμένει, δεν δέχεται αναβολή και δεν αφορά τον Σεπτέμβρη του 2016. Για τα παιδιά αυτά η εκπαιδευτική στήριξη μέσα από διάφορες μορφές είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Είναι κρίσιμο αυτά τα παιδιά να νιώσουν ότι ζουν –όσο αυτό είναι δυνατόν- σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες και πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή, παιδαγωγική διαδικασία, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας και μιας ξένης γλώσσας, δημιουργία βιβλιοθηκών, φυσική αγωγή κ.ά.

Απαιτείται επίσης η ψυχολογική στήριξη των παιδιών αυτών από ειδικούς, καθώς είναι φανερό ότι υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες και βιώματα που πρέπει να εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν.

Η οργάνωση αυτής της παρέμβασης πρέπει να αποτελεί αποκλειστικά κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή των διάφορων ΜΚΟ που λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια και συνδέονται –πολλές φορές- με σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους που θα επιλέξουν να μείνουν τελικά και να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και πλήρη ένταξη τους στο δημόσιο σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια. Να αξιοποιηθούν όλα τα κατάλληλα παιδαγωγικά εργαλεία, με σχεδιασμό και χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας (π.χ. δημιουργία τμημάτων υποδοχής), η πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού και η δημιουργία αντίστοιχα όλων των κατάλληλων υποδομών που χρειάζονται σ΄ αυτή την προσπάθεια.

Σας καταθέτουμε υπόμνημα της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Τανάγρας για την απαράδεκτη κατάσταση και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν και στο Κέντρο Προσφύγων στα Οινόφυτα. Στο καταυλισμό «φιλοξενούνται» αυτή την στιγμή περίπου 700 άτομα ανάμεσά τους εκατοντάδες μικρά παιδιά και γυναίκες.

01-08-2016

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

laiki_syspirosiστο ΔΗΜΟ ΤΑΝΑΓΡΑΣ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς τη Δημοτική Αρχή, Δήμαρχο κο Βασίλη Περγαλιά

(Υπόψη των Αντιδημάρχων, του Δημοτικού Συμβουλίου & όλων των Δημοτικών Παρατάξεων)

Θέμα:

«Για την απαράδεκτη κατάσταση & τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο Κέντρο Προσφύγων στα Οινόφυτα»

Κύριε Δήμαρχε,

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Τανάγρας πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων στο Κέντρο Προσφύγων στα Οινόφυτα.

Μετά από επικοινωνία με τους ίδιους τους πρόσφυγες και αφού διαπιστώσαμε «ιδίοις όμμασι» την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εκεί όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής των προσφύγων σας καλούμε να αναλάβετε άμεσες ενέργειες στα ζητήματα της αρμοδιότητάς σας όπως και να μεριμνήσετε ασκώντας πίεση προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.

Στο καταυλισμό «φιλοξενούνται» αυτή την στιγμή περίπου 700 άτομα ανάμεσά τους εκατοντάδες μικρά παιδιά και γυναίκες καθώς η πλειοψηφία των προσφύγων είναι οικογένειες. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι από το Αφγανιστάν αλλά υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι από το Ιράν & την Αφρική. Υπάρχουν ζητήματα που χρίζουν άμεσης επίλυσης όπως:

 • Αποκομιδή σκουπιδιών καθημερινά. Υπάρχει τεράστια συγκέντρωση ατόμων σε μικρό χώρο. Οι κάδοι γεμίζουν γρήγορα και η οσμή κυριαρχεί στο χώρο. Υπάρχει ο κίνδυνος μολύνσεων και λόγω καλοκαιριού.
 • Σταθερή & επαρκής ποσότητα πόσιμου νερού. Αυτή τη στιγμή συμβαίνουν καθημερινές διακοπές 3-6 ωρών. Να σημειωθεί ότι αυτό δεν επιτρέπει τον στοιχειώδη προγραμματισμό στο μαγείρεμα, στην ατομική καθαριότητα και σε όλα όσα χρειάζεται το νερό μια οικογένεια σαν αυτές που φιλοξενούνται εκεί.
 • Επαρκής ποσότητα το χώρων ατομικής υγιεινής & μπάνιου. Αυτή τη στιγμή εκατοντάδες άνθρωποι μοιράζονται 3 τέτοια «κοντέινερ».
 • Επαρκής ποσότητα από χημικές τουαλέτες οι οποίες θα καθαρίζονται καθημερινά. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση που επικρατεί είναι άθλια. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες μας είπαν ότι έχει 10 (!!!) μέρες να φανεί συνεργείο που θα καθαρίσει και θα αντικαταστήσει τα «υγρά».
 • Ποιότητα και είδος παρεχόμενου φαγητού. Κάποιες φορές ήταν χαλασμένο, πετάχτηκε όλο στα σκουπίδια. Άλλες φορές επαναλαμβάνεται συνεχώς το ίδιο φαγητό για μέρες.
 • Παρουσία επαρκούς ιατρικού προσωπικού – δυνατότητα άμεσης & δωρεάν μετακίνησης στα νοσοκομεία της περιοχής – αξιοπρεπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σύμφωνα με μαρτυρίες των προσφύγων συνέβησαν συγκεκριμένα περιστατικά με παρολίγον τοκετό μέσα στο κέντρο, με αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ ασθενών και οικογένειας στο Αττικό Νοσοκομείο στην Αθήνα. Ακόμα ασθενείς που με κάποιο συγγενικό πρόσωπο θέλησαν να μεταβούν στην Αθήνα δεν μπόρεσαν γιατί στο σταθμό των τρένων τους ζητήθηκε εισιτήριο και δεν είχαν να πληρώσουν.
 • Δυνατότητα διερμηνείας για ζητήματα που προκύπτουν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σε μία ξένη χώρα, τα αγγλικά πολλές φορές δεν επαρκούν.

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής γι αυτά τα κρίσιμα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση το προσφυγικό ζήτημα είναι τεράστιο και με πολλές προεκτάσεις. Δε αρκεί το να παρακολουθούμε απλώς με «συμπόνια» το δράμα αυτών των ανθρώπων.

Αυτήν την κατάσταση ο ΑΝΥΕΘΑ κος Βίτσας χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα   «υψηλό επίπεδο φιλοξενίας» και έκανε λόγο για «καλύτερη & ευκολότερη ζωή στο κέντρο». Η κυβέρνηση προκαλεί και έχει μεγάλες ευθύνες!

  Σε κάθε περίπτωση καταθέτουμε προς συζήτηση και διεκδίκηση τα παρακάτω αιτήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού & μεταναστευτικού ζητήματος:

 • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος) και από την Ελλάδα, όσων έχουν εγκλωβιστεί, στις χώρες τελικού προορισμού του και δικής τους επιλογής, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.
 • Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.
 • Άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Καμιά συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμιά διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις.
 • Κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.
 • Πλήρη σεβασμό της συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Να δίνεται άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίου.
 • Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
 • Δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών και δημόσιων προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς καμιά εμπλοκή ΜΚΟ. Σε αυτούς να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.
 • Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για τους ασυνόδευτους ανήλικους, μητέρες και παιδιά.
 • Άμεση κρατική παρέμβαση για τα παιδιά για εκπαιδευτική στήριξη, δράσεις δημιουργικής απασχόλησης. Με ευθύνη του κράτους να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα με επίκεντρο τις δομές στις οποίες βρίσκονται τώρα οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς παραμονής τους στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα των προσφύγων & μεταναστών έχει ξεκάθαρες και διαχρονικές αιτίες και αυτές είναι το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων που για χάρη τους η Ε.Ε, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες σχεδιάζουν και διεξάγουν πολεμικές επεμβάσεις ενάντια σε κράτη & λαούς. Είναι η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτά τα σχέδια & τις επεμβάσεις με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της σημερινής. Είναι οι αντιδραστικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδήγησαν στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων & στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους.

Όσα οδήγησαν μέχρι εδώ το δράμα των προσφύγων τα συναντάμε μπροστά μας οι εργατικές & λαϊκές οικογένειες στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Είναι κοινές οι αιτίες και κοινοί οι αντίπαλοι. Οι μισθοί πείνας, οι φόροι & τα χαράτσια, οι πετσοκομμένες συντάξεις, οι απολύσεις, η ελλιπής χρηματοδότηση και στελέχωση της δημόσιας υγείας & περίθαλψης είναι ή «άλλη όψη του νομίσματος» μιας πολιτικής που ευνοεί και αυξάνει τα κέρδη των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων.

Με τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, ίσα ίσα καλούμαστε να παλέψουμε μαζί ενάντια στο κοινό εχθρό, ενάντια στην κοινή αιτία της φτώχειας, της πείνας, του πολέμου και της προσφυγιάς που δεν είναι άλλος από τον ιμπεριαλισμό.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο ΔΗΜΟ ΤΑΝΑΓΡΑΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμος Θεοδώρου