ΜΟΥΣΙΚΟ-ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 98ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΜΟΥΣΙΚΟ-ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 98ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Η αναγκαιότητα της ολόπλευρης ισχυροποίησης του ΚΚΕ και η μεγάλη σημασία που έχει για το Κόμμα το ρίζωμά του στην εργατική τάξη, στους χώρους δουλειάς, αναδείχθηκε με τον πιο γλαφυρό τρόπο στη μουσικοθεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της πολιτικής-πολιτιστικής εκδήλωσης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 98 χρόνια του Κόμματος, το βράδυ του Σαββάτου 26 Νοέμβρη στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Ο ίδιος ο τίτλος της παράστασης άλλωστε ήταν χαρακτηριστικός: «Ο δρόμος μας ξεκινάει από τα εργοστάσια». Το σενάριο στηρίχτηκε σε αρχειακό υλικό που δείχνει ότι το Κόμμα από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, ήταν στοχοπροσηλωμένο με την πρωτοπόρα δράση του στην εργατική τάξη και καταρχήν στα εργοστάσια. Εκεί όπου συντελείται η εκμετάλλευση και κρίνεται η ταξική αναμέτρηση ανάμεσα στους εργάτες που με τη δουλειά τους παράγουν τον πλούτο και τους εργοδότες που το ληστεύουν.

Αφήγηση, θεατρική δράση και επαναστατικό τραγούδι, συνδυασμένα με προβολή βίντεο έδωσαν ένα αποτέλεσμα αντάξιο του περιεχομένου της εκδήλωσης.

Η ίδρυση του ΚΚΕ το 1918, αρχικά με την ονομασία ΣΕΚΕ, ήταν το σημείο τομής στην πορεία της ταξικής συνειδητοποίησης της εργατικής τάξης της χώρας. Αυτό αποτυπώθηκε στο σενάριο της εκδήλωσης, με τους κομμουνιστές ηθοποιούς να αναλαμβάνουν τα «νέα καθήκοντα», της συγκρότησης πυρήνων μέσα στα εργοστάσια: «Σε κάθε επιχείρηση με πάνω από 15 εργάτες πρέπει να προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε πυρήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωταγωνιστής δίνοντας το στίγμα του προσανατολισμού του Κόμματος.

Από το σενάριο δεν έλειψε ο «Ριζοσπάστης», που πάντα, όπως και σήμερα έπαιζε και παίζει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της εργατικής πάλης, στην αποκάλυψη των προβλημάτων των εργατών, της εκμετάλλευσης στους τόπους δουλειάς. Με ικανοποίηση οι εργάτες έξω από την πύλη του εργοστασίου διαβάζουν την ανταπόκριση της δικής τους εφημερίδας, του «Ριζοσπάστη» για τα δικά τους προβλήματα και για τη συνέλευσή τους, για τη στάση της εργοδοσίας.

Το συμπέρασμα, με το οποίο ολοκληρώθηκε η παράσταση ήταν σαφές: «Τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκε κατά καιρούς το ΚΚΕ δεν κατάφεραν να το γονατίσουν. Ατσαλώθηκε μέσα απ’ αυτά, άντεξε και προχωρά γιατί 98 χρόνια τώρα διατηρεί σταθερό τον προσανατολισμό του στις ανάγκες, τα συμφέροντα και τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης -τη μόνη ανερχόμενη δύναμη στην κοινωνία- ώσπου να εκπληρώσει την ιστορική αποστολή της στην κοινωνική εξέλιξη: την αντικατάσταση του σάπιου καπιταλιστικού κόσμου από το νέο κόσμο, το σοσιαλιστικό – κομμουνιστικό.»

Στην εκδήλωση, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και το περιεχόμενό της ανέδειξε την αταλάντευτη προσήλωση του Κόμματος στην ισχυροποίησή του πρώτα και κύρια στους χώρους δουλειάς, με την οικοδόμηση γερών κομματικών οργανώσεων στα εργοστάσια και στις μεγάλες επιχειρήσεις, στους κλάδους στρατηγικής σημασίας.

Αυτό ήταν άλλωστε και το περιεχόμενο της μουσικοθεατρικής παράστασης, με τίτλο «Ο δρόμος μας ξεκινάει από τα εργοστάσια», με την οποία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολλοί ήταν εκείνοι οι εργαζόμενοι που τα τελευταία χρόνια πήραν τη μεγάλη απόφαση: Να παλέψουν οργανωμένα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, φέρνοντας τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ, για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, για τον Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό.

Η ίδια η εκδήλωση, εκτός από την απόδοση τιμής στους ηρωϊκούς αγώνες και τις ανείπωτες θυσίες του σχεδόν ενός αιώνα ζωής και δράσης του Κόμματος, ήταν και ένα κάλεσμα προς την εργατική τάξη να μπει μαχητικά στην πάλη. Να στρατευτεί με το Κόμμα της, το ΚΚΕ, που όπως είπε ο Δ.Κουτσούμπας, «παρά την εκατονταετή πορεία του, είναι το πιο νέο κόμμα…».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.

 

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σας σε αυτή την εκδήλωση για τα 98 τιμημένα και ηρωικά χρόνια του ΚΚΕ, με αίσθημα δικαιολογημένης περηφάνιας.

Γιατί συνεχίζουμε δυναμικά, με αποφασιστικότητα, στα βήματα των ηρωικών και τιμημένων νεκρών του Κόμματός μας, που έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την ίδια τους τη ζωή, στον αγώνα για να θριαμβεύσει η ζωή.

Το Κόμμα άντεξε παλικαρίσια σε όλες τις στροφές της ταξικής πάλης.

Και στα ωμά πέτρινα χρόνια της παρανομίας, των διώξεων, των φυλακίσεων και κατατρεγμών και στα ύπουλα χρόνια της αστικής νομιμότητας τα τελευταία 42 χρόνια από τη μεταπολίτευση και δώθε.

Στάθηκε όρθιο στο μεγάλο ιστορικό πισωγύρισμα της αντεπανάστασης του 1991, μέχρι σήμερα. Βρήκε τη δύναμη να σηκώσει το μπόι του, ουσιαστικά σχεδόν μόνο του, ξεκινώντας από την αρχή στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα.

Σκαρφαλώνοντας βήμα το βήμα στον κακοτράχαλο ανήφορο της ανασυγκρότησης.

Ανιχνεύοντας μέρα τη μέρα, τις αιτίες που οδήγησαν στη νίκη της αντεπανάστασης, μελετώντας και συζητώντας από τους πρώτους προβληματισμούς του 1996, μέχρι τη συλλογική αποτύπωση αυτής της προσπάθειας στο 18ο Συνέδριο για τις συνολικές αιτίες της ανατροπής της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ού αιώνα, με βάση κυρίως την πείρα της ΕΣΣΔ.

Μελετώντας σελίδα τη σελίδα, τα ντοκουμέντα του Κόμματος, το Ιστορικό Αρχείο για να συνθέσουμε τη μεγαλειώδη αυτή πορεία, με τις νίκες και τις ήττες, τα άλματα και τα πισωγυρίσματα, τα λάθη και τις αδυναμίες, αλλά και τον άφθαστο ηρωισμό 98 ολόκληρων χρόνων.

Γεγονός που αποτυπώθηκε στη μελέτη της ιστορικής πείρας από την στιγμή της ίδρυσής μας το Νοέμβρη του 1918 έως την ήττα του ΔΣΕ το 1949, αλλά και την περίοδο 1949 έως το 1968, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και για την περίοδο μέχρι την πτώση της δικτατορίας και τη μεταπολίτευση έως το 1991, προσπάθεια που θα ολοκληρώσουμε τα επόμενα χρόνια.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος, από τη σημερινή μας εκδήλωση, θα θέλαμε να εκφράσουμε δημόσια τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του ηγέτη της κουβανικής Επανάστασης, του σ. Φιντέλ Κάστρο.

Μεταφέρουμε τα συλλυπητήριά μας στην ηγεσία και τα μέλη του ΚΚ Κούβας, σε όλο τον κουβανικό λαό.

Αποχαιρετάμε μια θρυλική μορφή, όχι μόνο του λαού της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Ο Φιντέλ Κάστρο θα ζει για πάντα στην ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση των λαών του κόσμου. Για την ιστορική απαλλαγή της ανθρωπότητας από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την οριστική -αυτή τη φορά- τελική νίκη του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν επιλέξαμε τυχαία ο σημερινός γιορτασμός των 98χρονων μας να έχει περιεχόμενο την ίδια την κομματική οικοδόμηση, την οργανωτική ανάπτυξη του Κόμματος με πολλά νέα μέλη και Κομματικές Οργανώσεις παντού, σε όλη τη χώρα, πρώτα απ’ όλα Κόμμα ριζωμένο μέσα στην εργατική τάξη, σε όλους τους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες, στους κλάδους.

Όσο και αν οι σειρήνες της αντίδρασης και του οπορτουνισμού τραγουδάνε το τέλος της Ιστορίας, το τέλος της εργατικής τάξης και του κινήματός της, τους απαντάμε ότι δεν θα τους γίνει το χατίρι. Η εργατική τάξη θα ανταποκριθεί αργά ή γρήγορα, στον ιστορικό της ρόλο, στην ιστορική της αποστολή. Στην οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας.

Και αυτό γιατί έχει τη δύναμη της οργάνωσης που δίνει συνείδηση αυτού του σκοπού, αφοσίωση στην εκπλήρωσή του, συνειδητή πειθαρχία, όπως και απαράμιλλη αντοχή στις δυσκολίες.

Μόνο η εργατική τάξη μπορεί να εκδηλώσει τέτοιες αρετές και γνωρίσματα, δοκιμασμένα σε μεγάλους ταξικούς αγώνες.

Η Παρισινή Κομμούνα και η Οκτωβριανή Επανάσταση είναι τα φωτεινά παραδείγματα, εμπνέουν τους αγώνες μας.

Όπως και οι χιλιάδες εργάτες και εργάτριες στην πατρίδα μας που έδωσαν τη ζωή τους, μπήκαν μπροστά και άντεξαν μύριες όσες δυσκολίες.

Ο Μάης του ’36 που φέτος γιορτάσαμε τα 80χρονα του προβάλει ολοζώντανος μπροστά μας.

Οι μεγάλες εργατικές μάχες στον Πειραιά τη δεκαετία του ’20 και του ’30 επίσης. Και τόσες άλλες.

Αλλά και πιο σύγχρονες, στις μέρες μας.

Όπως η μεγάλη απεργία των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977.

Όπως η μεγάλη απεργία στη “Χαλυβουργία” το 2011.

Μάχες που άφησαν ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους στο σώμα του ελληνικού εργατικού κινήματος, στην πορεία της ταξικής πάλης.

Με διδάγματα, θετικά και με αδυναμίες βεβαίως, που πρέπει να μελετάμε, έτσι όπως μόνο εμείς ξέρουμε να κάνουμε, από τη σκοπιά της εργατικής πρωτοπορίας, της εξέλιξης της σκληρού ταξικού αγώνα.

Η εργατική τάξη κατακτά αυτή τη θέση όχι αυθόρμητα, αλλά κάτω από τη συνειδητή καθοδήγηση με την επαναστατική θεωρία και δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος, της συνειδητής και οργανωμένης δηλαδή πρωτοπορίας της.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το Κόμμα από την πρώτη ώρα της ίδρυσής του είχε στόχο να ριζώνει στα εργοστάσια, να στήνει οργανώσεις στους τόπους δουλειάς.

Γι’ αυτό και είναι μόνιμο μέλημά μας, έχουμε ως πρωτεύον στοιχείο στη δράση μας και στον καθοδηγητικό έλεγχο να βελτιώνεται συνεχώς η κοινωνική σύνθεση του Κόμματος, να υπερτερεί το εργατικό, προλεταριακό στοιχείο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που από την εισαγωγή του Καταστατικού του ΚΚΕ επισημαίνεται, ότι:

“Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα της εργατικής τάξης, η συνειδητή οργανωμένη ιδεολογική, πολιτική πρωτοπορία της, η ανώτατη μορφή οργάνωσής της. Είναι επαναστατική οργάνωση εθελοντών ομοϊδεατών και αγωνίζεται για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας, στην οποία θα καταργηθεί κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, κάθε μορφή ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και θα διασφαλιστεί ένα ανώτερο επίπεδο ζωής και δικαιωμάτων για το λαό, ισότητα δυνατοτήτων και δικαιωμάτων, ολόπλευρη κοινωνική πρόοδος στην Ελλάδα…”

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Το ΚΚΕ μετά το 19ο Συνέδριο τον Απρίλη του 2013, δούλεψε ως ένα μεγάλο βαθμό σε νέες συνθήκες, αρκετά σύνθετες.

Οι ίδιες οι πολιτικές εξελίξεις, η αναδιάταξη των αστικών πολιτικών δυνάμεων, οι επαναλαμβανόμενες εκλογικές μάχες, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν στην επιφάνεια νέα ζητήματα που η αντιμετώπισή τους απαιτούσε μεγάλη πολιτική ιδεολογική οργανωτική ετοιμότητα, μεγαλύτερη απαιτητικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Το Κόμμα μας πάλεψε, εξοπλισμένο με το νέο Πρόγραμμά του, τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου μας, χωρίς ταλάντευση, στο βασικό άξονα που καθορίζει το χαρακτήρα του ως οργανωμένη ιδεολογικοπολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης.

Έγινε προσπάθεια, ώστε η δράση του να βελτιώνεται καθημερινά, η υλοποίηση των καθηκόντων συσπείρωσης και ανάπτυξης της πάλης γύρω από τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα να εντάσσεται, να συνδέεται με τη ζύμωση και την πάλη για την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, την κατάργηση των εκμεταλλευτικών κοινωνικών σχέσεων, το περιεχόμενο των νέων σοσιαλιστικών κομμουνιστικών σχέσεων.

Να συνδέει κάθε οικονομικό ή πολιτικό αγώνα, κάτω από οποιονδήποτε δύσκολο συσχετισμό, με το κύριο καθήκον, την πάλη για την εργατική εξουσία. Να δυναμώνει και να ανταποκρίνεται στην πάλη ενάντια στον αντικομουνισμό, το ναζισμό – φασισμό.

Κάθε μέρα κάθε ώρα αυτά τα χρόνια, επιβεβαιώνεται ότι δεν αρκεί απλά ένας αγώνας για τα οξυμένα καθημερινά προβλήματα, όσο και αν αυτός παραμένει σημαντικός και απαραίτητος. Αντίθετα, σήμερα προκύπτει πιο καθαρά η ανάγκη η πάλη να κατευθύνεται σε ρήξη, σε ανατροπή, να έχει αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο.

Στο τετράχρονο από το 19ο Συνέδριο, πραγματοποιήθηκαν ορισμένες ουσιαστικές αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και των ιδιαίτερων δυσκολιών διαχείρισής της μέσα στην Ευρωζώνη, λόγω της ενιαίας Νομισματικής πολιτικής και της δεσμευτικής Ευρωενωσιακής Δημοσιονομικής Πολιτικής, εξελίξεις που αναμφίβολα είχαν προβλεφθεί από το Κόμμα μας.

Η πιο χαρακτηριστική αλλαγή αυτά τα χρόνια στο αστικό πολιτικό σύστημα ήταν η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό κόμμα, σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Τελικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Γενάρη του 2015, πέτυχε, ότι δεν είχε τολμήσει να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ:

Να συμφωνήσει στο 3ο μνημόνιο με ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ, το οποίο υλοποιούσε μεγάλο μέρος των προηγούμενων και περιείχε νέα πακέτα σκληρών αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων, μείωσης μισθών, συντάξεων, λαϊκού εισοδήματος, νέες περικοπές σε κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Ήταν μια γεύση από την πολυδιαφημιζόμενη και πολυπόθητη ανάκαμψη που διαφαινόταν στο τέλος του 2014.

Το αντιλαϊκό επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έγινε πράξη με τη συναίνεση και στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ, καθώς και των άλλων κομμάτων της κεντροαριστεράς, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, ιδιαίτερα μετά την από κοινού ψήφιση όλων τους του 3ου μνημονίου και μιας σειράς αντιλαϊκών μέτρων στη συνέχεια.

Το αντεργατικό “επίτευγμα” του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την αδυναμία των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οφείλεται στη δυνατότητά του να ξεγελά εργατικές – λαϊκές δυνάμεις, με μια δημαγωγική λαϊκίστικη πολιτική κάλπικων υποσχέσεων, δήθεν “προσπάθειας” και “σκληρών διαπραγματεύσεων”, διοχετεύοντας ψεύτικες προσδοκίες σε εναλλακτικά ενδεχόμενα, εντός και εκτός Ευρωζώνης, παίζοντας με τα υγιή συναισθήματα που αναπτύσσονταν μέσα στο λαό κατά της ΕΕ, του ΔΝΤ και λοιπών γερακιών του κεφαλαίου.

Ανέπτυξε στην αρχή διάφορες ουτοπικές θεωρίες στα πλαίσια του καπιταλισμού, όπως “ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη”, φτάνοντας να ξεπλένουν μέχρι και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Αξιοποίησε ιστορικές ιδεολογικές αναφορές στο ΕΑΜικό, ακόμα και στο κομμουνιστικό κίνημα, χωρίς αιδώ, στηριζόμενος στο γεγονός ότι στη συνείδηση πλατιών τμημάτων των εργαζόμενων, παραμένουν αντιλήψεις προηγούμενων περιόδων, σήμερα όμως ξεπερασμένες.

Αντιλήψεις που αφορούν, τόσο το περιεχόμενο και την ουσία των αγώνων. Μαζί με ευρέως διαδεδομένες κοινοβουλευτικές αυταπάτες, το ρόλο μόνο κάποιων “κακών ξένων”, που δεν συνδέονται με τις ίδιες τις επιλογές της εγχώριας αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το ΚΚΕ όλη αυτή την περίοδο αντιστάθηκε σθεναρά, στις πιέσεις στήριξης ή ανοχής αυτής της πολιτικής.

Προειδοποίησε, αποκάλυψε τον πραγματικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του.

Η ζωή δικαίωσε τις εκτιμήσεις τις θέσεις και την πολιτική μας, τη γραμμή πάλης ενάντια στο κεφάλαιο, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του, τα άλλα αστικά κόμματα, φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά, παλιά και νέα.

Δώσαμε τη μάχη ενάντια σε όλα το φάσμα του οπορτουνισμού-τυχοδιωκτισμού που με δυνάμεις μέσα και έξω από το ΣΥΡΙΖΑ, πίεζε ουσιαστικά, ώστε να γίνει και το ΚΚΕ μέρος της πολιτικής διαχείρισης του συστήματος της εκμετάλλευσης, της κρίσης και της παρακμής.

Σε όλη αυτή την τετραετία, το ΚΚΕ ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην ιδεολογική πολιτική πάλη ενάντια στο στόχο από τη μια περιθωριοποίησής του και από την άλλη κατάταξής του στα κόμματα του συστήματος, στη λογική όλοι το ίδιο είναι.

Αντιστάθηκε στις επιθέσεις φιλίας για να συρθεί αρχικά στην κίβδηλη “αντιμνημονιακή” γραμμή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα εκ μέρους των καιροσκόπων δορυφόρων του, της ΛΑΕ, της ΠΛΕΥΣΗΣ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αποκάλυψε την συκοφάντηση και διαστρέβλωση του ρόλου του ΚΚΕ στο ΕΑΜικό κίνημα απελευθέρωσης, κυρίως στο χαρακτήρα του ΔΣΕ, στον αντικομουνισμό και τον αντισοβιετισμό, στο φασισμό-ναζισμό και στο ρατσισμό.

Αντιπάλεψε την τυχοδιωκτική αντίληψη ότι η αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων, μπορεί να ξεκινήσει βασικά μέσα από το αστικό Κοινοβούλιο, με την αναρρίχηση στους θώκους της καπιταλιστικής εξουσίας, στα όργανα της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Αντίθετα, προώθησε με όλους τους τρόπους την ανάπτυξη της εργατικής – λαϊκής πάλης, έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, για την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, για να μη χύσουν το αίμα τους οι γιοι και οι θυγατέρες της εργατικής τάξης της χώρας, του ελληνικού λαού, ούτε άλλων λαών, να μη γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Το ΚΚΕ εξοπλίστηκε με νέες επεξεργασίες για τη δράση του Κόμματος στη νεολαία, μέσα από τη διαδικασία της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψής του.

Νιώθουμε περηφάνια για τη μεγάλη πρόοδο της ΚΝΕ.

Για το γεγονός ότι μεγαλώνουν οι οργανωμένες δυνάμεις της μέσα στα παιδιά της εργατικής τάξης, στην κατάρτιση, στη μαθητεία, στις τεχνικές σχολές, στους μαθητές των Λυκείων και των Γυμνασίων, των ΕΠΑΛ, στα ΤΕΙ, στα Πανεπιστήμια, όπου για τρίτη συνεχή χρονιά κερδίζει τη δεύτερη θέση με ποσοστά πανελλαδικά πάνω από 20%.

Σε όλη αυτή την πάλη, ιδεολογικά πολιτικά εργαλεία, οδηγοί και σύντροφοι σε αυτόν τον αγώνα όλων των μελών και στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ, των χιλιάδων φίλων του ΚΚΕ, ήταν όλα αυτά τα χρόνια ανελλιπώς, ο “Ριζοσπάστης”, η ΚΟΜΕΠ, οι εκδόσεις της “Σύγχρονης Εποχής”, ο “Οδηγητής”, το πόρταλ του “902”.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Δεν επαναπαυόμαστε με τις όποιες μικρές επιτυχίες.

Δεν θεωρούμε ότι έχουμε κατακτήσει όλα όσα αποφασίσαμε και ψηφίσαμε να υλοποιήσουμε.

Βρισκόμαστε και σήμερα μπροστά σας, σε αυτή την εκδήλωση τιμής και μνήμης, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, απαιτητικότητας, για όσα δεν κάναμε, για όσα πρέπει και οφείλουμε ακόμα να κάνουμε.

Θέλουμε να προϋπαντήσουμε το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα γίνει την Άνοιξη του 2017, με ένα ολόπλευρο και πολύπλευρο ιδεολογικό – πολιτικό – οργανωτικό ατσάλωμα του Κόμματος, ως κόμμα της επαναστατικής ανατροπής, ικανό να ανταποκριθεί στο άμεσο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολουμένων αγροτών και ΕΒΕ, καθώς και των οικογενειών τους, σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ικανού να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία.

Μας απασχολεί συγκεκριμένα, πώς δρούμε για την προετοιμασία και του ίδιου του Κόμματος στην κατεύθυνση αυτή, αλλά κυρίως των ίδιων των εργατικών – λαϊκών μαζών.

Πώς διευρύνουμε τους δεσμούς μας μαζί τους.

Πώς δουλεύουμε για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας, ιδιαίτερα σε συνθήκες όπου όλα μοιάζουν ακίνητα, ή κινούνται με ρυθμούς χελώνας, ή ακόμα και πισωγυρίζουν δραματικά.

Προσπαθούμε να εξειδικεύσουμε πλευρές της δράσης και της ολόπλευρης προετοιμασίας μας.

Έχουμε συνείδηση για το τι δυσκολίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε την ικανότητά μας να προβλέπουμε ενδεχόμενες νέες δυσκολίες και εμπόδια, στην πορεία εξέλιξης της ταξικής πάλης, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, στο Διεθνές Κομμουνιστικό και Εργατικό Κίνημα.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να αναπτύξουμε τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα, για να αξιοποιούμε τις νέες δυνατότητες που αναμφίβολα θα δημιουργήσει η εκμετάλλευση και καταπίεση, οι βαθιές αντιθέσεις του καπιταλισμού, δυνατότητες μικρότερες ή μεγαλύτερες, στις στροφές και καμπές των ιστορικών γεγονότων.

Αναλύουμε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να προχωρήσουμε συντεταγμένα και δυναμικά, με κομμουνιστική τόλμη αλλά και κομμουνιστική υπευθυνότητα και επαγρύπνηση.

Οικοδομώντας Οργανώσεις του Κόμματος “παντός καιρού”, σε εργασιακούς χώρους και κλάδους στρατηγικής σημασίας.

Αναπτύσσοντας δίκτυο Κομματικών Οργανώσεων παντού όπου χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Ισχυροποιώντας το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, ώστε να παίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο τους.

Διευρύνοντας την επιρροή και την εμβέλεια του Κόμματος σε όλο και νέες εργατικές – λαϊκές μάζες που εκφράζουν δυσαρέσκεια απέναντι σε όλους τους διαχειριστές της φτώχειας και της ανεργίας, του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, του σάπιου και διεφθαρμένου αστικού πολιτικού συστήματος και του κράτους τους.

Δουλεύοντας πρωτοπόρα για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Προωθώντας την κοινωνική συμμαχία εργατών του ιδιωτικού και υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, των βιοπαλαιστών αγροτών και άλλων αυτοαπασχολουμένων ΕΒΕ, ενεργοποιώντας όλο και περισσότερους νέους και γυναίκες από αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Εμείς οι κομμουνιστές όταν μιλάμε για ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ, μιλάμε για το πώς ακριβώς θα κάνουμε το Κόμμα παντός καιρού, ικανό να αντέχει σε ανηφόρες και κατηφόρες, σε δυσκολίες της ταξικής πάλης, πώς κυρίως θα γίνεται ικανό να ανταποκριθεί στην ιστορική αποστολή του, καθοδηγώντας πρωτοπόρα την εργατική τάξη, το κίνημά της, να ηγηθεί αυτή της πάλης για την ανατροπή, ακριβώς γιατί “αυτή να πάρει πρέπει την εξουσία”.

Για να γίνει πράξη το σπουδαίο σύνθημα που φωνάζουμε στις διαδηλώσεις μας “χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορεί χωρίς αφεντικά”.

Στην αντίληψή μας για ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ, πρωταρχικό δεν είναι, απλά μια καταγραφή της πολιτικής επιρροής του Κόμματος, τη στιγμή που γίνονται κάποιες βουλευτικές ή άλλες εκλογές.

Όχι ότι δεν μας ενδιαφέρει ή σνομπάρουμε ένα μεγάλο ποσοστό ψήφων για τη Βουλή, την Ευρωβουλή, στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Το αντίθετο. Και το επιδιώκουμε και το παλεύουμε γιατί θέλουμε οι εργάτες, ο λαός να χειραφετείται από την αστική πολιτική και να μην ακολουθούν τα αστικά κόμματα ακόμα και στις αστικές εκλογικές διαδικασίες, να συσπειρώνονται με το ΚΚΕ.

Όμως γνωρίζουμε και το πεπερασμένο του πράγματος στα πλαίσια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που είναι στην πραγματικότητα μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου.

Για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ, σημαίνει πρώτα απ’ όλα ικανότητα ανάπτυξης της συμβολής του και του ρόλου του στην εξέλιξη της ταξικής πάλης.

Επιδιώκουμε να δείξουμε και να πείσουμε ότι η ανάγκη μιας άλλης οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, δεν είναι απλά αναγκαία αλλά είναι και ρεαλιστική.

Αντιπαλεύοντας σταθερά το “ρεαλισμό της υποταγής” και το συμβιβασμό με την άθλια σημερινή πραγματικότητα και τις ψεύτικες προσδοκίες ότι μπορεί αυτή να γίνει καλύτερη χωρίς ρήξεις και ανατροπές συνολικές.

ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ σημαίνει ικανότητα στην συσπείρωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων συμμάχων της σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, πράγμα προϋποθέτει και απαιτεί, ΚΚΕ με μεγάλη ιδεολογική και πολιτική επιρροή στις γραμμές της εργατικής τάξης, της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων.

Χωρίς ένα τέτοιο Κόμμα δεν μπορούν να ελπίζουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ότι θα αλλάξει η θέση τους.

ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ σημαίνει ικανότητα μαζικής ιδεολογικής πολιτικής διαφώτισης των εργαζομένων.

Ικανότητα να προβλέπει τις τάσεις, τις εξελίξεις, να προετοιμάζει τη δράση του υποκειμενικού παράγοντα συνεχώς, σε καθημερινή βάση, χωρίς κούραση, κενά, παλινωδίες και ταλαντεύσεις.

Ικανότητα ανάπτυξης εσωτερικής και μαζικής ιδεολογικής – πολιτικής δράσης για την αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της πάλης για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό, για την υλοποίηση του Προγράμματος του Κόμματος.

Και οπωσδήποτε έχοντας πλήρη συνείδηση ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς ένα καλά οργανωμένο Κόμμα, με δεκάδες χιλιάδες μέλη, δικτυωμένο μέσα στους τόπους δουλειάς, μόρφωσης, κατοικίας, με γερές και μαζικές Κομματικές Οργανώσεις Βάσης. Αντίστοιχα μια Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, γερή και μαζική, άξια νεολαία του τιμημένου Κόμματός μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ακριβώς για τους λόγους αυτούς, η ΚΕ του Κόμματος, όταν συζήτησε κατά την 95η επέτειο, το Νοέμβρη του 2013, την πορεία του 5χρονου γιορτασμού των 100χρονων μας έως το 2018, αποφάσισε να διακηρύξει ως βασικό στόχο της 5ετίας τη διάδοση του Προγράμματος για το σοσιαλισμό, την αποκάλυψη της σήψης και της σύγχρονης βαρβαρότητας του καπιταλισμού, ενώ ως ιδιαίτερος και κύριος στόχος καθορίστηκε το ιδεολογικό-πολιτικό-οργανωτικό ατσάλωμα του ΚΚΕ και της Νεολαίας του, του ΚΚΕ ως Κόμμα της επαναστατικής ανατροπής.

Πράγμα που σημαίνει:

Κόμμα θεμελιωμένο στις παραγωγικές ηλικίες, πρώτα απ’ όλα των εργατών και εργατριών των βιομηχανικών κλάδων, των χώρων συγκέντρωσης μισθωτών εργαζομένων, των νέων εργαζομένων, όλων των νέων από εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Κόμμα ικανό να καθοδηγήσει την ΚΝΕ να περάσει σε φάση σημαντικής ανάπτυξης των δυνάμεών της. Αναπτύσσοντας τις οργανώσεις της στους μαθητές και τις μαθήτριες, στους μαθητές και τους σπουδαστές της επαγγελματικής – τεχνικής εκπαίδευσης, στους φοιτητές- σπουδαστές εργατικής λαϊκής καταγωγής. Να αναπτύξει τη διαπαιδαγωγητική ικανότητά της να διαμορφώνει νέα ικανά μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, μαχητές και μαχήτριες της σκληρής ταξικής πάλης σε όλες τις συνθήκες.

Κόμμα που θα διεισδύει και θα συνδέεται με τα πιο πρωτοπόρα τμήματα των βιοπαλαιστών αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών στις πόλεις και αγροτών στην ελληνική ύπαιθρο.

Κόμμα ικανό με τη δύναμη των ιδεών και τη δυναμική της ταξικής πάλης να εμπνεύσει τους νέους επιστήμονες και καλλιτέχνες, αυτούς που νοιάζονται για τις λαϊκές ανάγκες, αντιστέκονται στον ατομισμό και τη σήψη.

Συνολικά, Κόμμα ικανό να αντεπιτίθεται, να αναπτύσσεται κάτω από όλες τις συνθήκες, να ανταποκρίνεται στο καθήκον της αναγέννησης του εργατικού κινήματος και της ενίσχυσης της λαϊκής συμμαχίας, μπροστά στην πάλη για οποιοδήποτε εργατικό λαϊκό πρόβλημα, συνδέοντας κάθε οικονομικό και πολιτικό αγώνα και κάτω από οποιοδήποτε συσχετισμό και φάση της πάλης, με το κύριο πολιτικό καθήκον της επαναστατικής εργατικής εξουσίας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Βασικός παράγοντας που κρίνει το ρόλο και την αποτελεσματικότητα του Κόμματος στο εργατικό κίνημα, στην ταξική πάλη, στην κοινωνική συμμαχία, είναι η κομματική οικοδόμηση στη βιομηχανία, σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, η αύξηση της δύναμης και της επιρροής στη μεγάλη μάζα της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα στα νεότερα τμήματά της.

Αυτή η οργανωμένη δύναμη, ατσαλωμένη και αποφασισμένη στα βιομηχανικά, εμπορικά, συγκοινωνιακά κέντρα, στα κέντρα επικοινωνιών και ενέργειας, είναι το θεμέλιο του κόμματος και ταυτόχρονα προϋπόθεση για τη συγκέντρωση των απαραίτητων δυνάμεων στα κρίσιμα μέτωπα της ταξικής πάλης και σήμερα, πολύ περισσότερο αύριο, σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης.

Βαδίζοντας προς τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, μπροστά στα καθήκοντα που μας βάζει η ίδια η ζωή και η ταξική πάλη, αλλά και προς τιμήν του μεγάλου αυτού ιστορικού γεγονότος, η ΚΕ καλεί όλες τις Οργανώσεις, τα στελέχη, τα μέλη του Κόμματος, τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, να ριχτούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εκπλήρωση αυτού του σημαντικού πρώτιστου καθήκοντος.

Να ξεπεράσουμε σε μαχητικότητα, ενεργητικότητα, σε πρωτοβουλίες, πρωτότυπη και πρωτοπόρα ταυτόχρονα δουλειά, με αποτελεσματικότητα, να φανούμε αντάξιοι της ιστορικής αποστολής του κόμματος, των παραδόσεών του.

Αυτά τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από το αρχικό κάλεσμα της ΚΕ και τη συζήτηση που έγινε σε όλες τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, βάζοντας τιμητικά πλάνα, οργανώνοντας τη συντροφική άμιλλα ανάμεσα στους συντρόφους, ανάμεσα στις Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, έγιναν αναμφίβολα θετικά βήματα, με διαφοροποιήσεις όμως από Οργάνωση Οργάνωση.

Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση γιατί στη σημερινή μας μεγάλη εκδήλωση, ανάμεσά μας, βρίσκονται πολλοί νέοι σύντροφοι και συντρόφισσες. Νέα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ που οργανώθηκαν μέσα στο 2015 και 2016, μετά την προκήρυξη της άμιλλας και του καλέσματος της Κεντρικής μας Επιτροπής για στρατολογία μελών προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ.

Σας απευθύνουμε επαναστατικό χαιρετισμό. Σας σφίγγουμε συντροφικά το χέρι.

Ήταν πολύ σημαντική η απόφασή σας να ενταχθείτε στο πιο “παλιό” αλλά ταυτόχρονα και στο πιο “νέο” κόμμα της ελληνικής κοινωνίας.

Το ΚΚΕ αποδεικνύει στην πράξη γιατί, παρά την εκατονταετή πορεία του, είναι το πιο νέο κόμμα: Γιατί αυτό που πρεσβεύει στις σχέσεις ιδιοκτησίας, σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις, συνολικά στην κοινωνική οργάνωση, είναι το νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Αυτό το μέλλον είναι η μόνη διέξοδος στη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα, των πολύ βαθιών αντιφάσεών της, που πρόσφατα από την Ελλάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επεχείρησε να συγκαλύψει, να ανασκευάσει, ως υπέρμαχος μιας καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης με δήθεν ανθρώπινο πρόσωπο.

Στα καθήκοντα του Κόμματός, του ΚΚΕ, του κάθε πραγματικού ΚΚ στη χώρα του, είναι να αναπτύξει την επαναστατική θεωρία και δράση στην πάλη για την ανατροπή, για τη σοσιαλιστική κομμουνιστική οικοδόμηση, αντλώντας ωριμότητα και πείρα από τη πορεία της στον 20ό αιώνα και το πρώτο ιστορικό της εγχείρημα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στα δύο χρόνια που απομένουν έως το 2018, πρέπει με τόλμη, συλλογική ευθύνη και δέσμευση να σχεδιάσουμε στόχους οικοδόμησης, να οργανώσουμε τη συγκεκριμένη υλοποίησή τους.

Σήμερα υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις να πετύχουμε ένα μεγάλο άλμα στην κομματική οικοδόμηση και στην ιδεολογική και πολιτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην εργατική τάξη.

Πρώτος σταθμός απολογισμού θα είναι το 20ό Συνέδριο το 2017.

Να φτάσουμε στο 2018 με το κεφάλι ψηλά και την ικανοποίηση ότι φέραμε σε πέρας ένα μεγάλο, ιστορικής σημασίας έργο.

Κλειδί της επιτυχίας και της κατάκτησης ενός τέτοιου υψηλού στόχου είναι η επιτελικότητα της δουλειάς κάθε καθοδηγητικού οργάνου, Επιτροπής Περιοχής, Περιφερειακής και Τομεακής Επιτροπής, Γραφείου ΚΟΒ. Και αντίστοιχα, κάθε Συμβουλίου Περιοχής της ΚΝΕ, κάθε Τομεακού Συμβουλίου, κάθε ΟΒ της ΚΝΕ.

Δουλεύοντας την πλούσια πείρα μας, χρειάζεται άμεση επεξεργασία σχεδίου με ποικιλία μορφών και τρόπων προσέγγισης που θα συμβάλει και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να αναπτύσσονται και να ισχυροποιούνται οι ιδέες, οι θέσεις, το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, κλάδο, σε κάθε σχολείο και σχολή, σε κάθε νοσοκομείο, σε μαζικότερη από ότι σήμερα κλίμακα, να διαπερνά όλη μας τη δράση το ανατρεπτικό ρεύμα των ιδεών μας, των κομμουνιστικών ιδανικών.

Να λειτουργούν όλα αυτά, ως βασική προϋπόθεση και κίνητρο για να πυκνώνουν οι γραμμές του Κόμματος με νέο αίμα. Σε αυτό σημαντική μπορεί να είναι και η συμβολή των φίλων και οπαδών του Κόμματος, όσων δεν έχουν πάρει την απόφαση ακόμα, δεν έχουν κάνει το μεγάλο βήμα να δράσουν οργανωμένα μέσα από το Κόμμα, φέρνοντας τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ.

Ταυτόχρονα, πρέπει να προωθούμε τη γραμμή συσπείρωσης και στόχων διεκδίκησης, βασικό στοιχείο για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση και γνωριμία με τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Οι Κομματικές Οργανώσεις οφείλουν συστηματικά, καθημερινά, να ελέγχουν, να επανεπεξεργάζονται πλευρές, τρόπους προσέγγισης και δουλειάς, ώστε να προχωρά το σχέδιο οικοδόμησης, να εντοπίζονται δυσκολίες, να βγαίνουν συμπεράσματα και να προχωράμε πιο αποφασιστικά, δυναμικά.

Στην προσπάθεια αυτή πολύτιμη είναι η ιστορική πείρα του Κόμματος, η προσφορά τους, οι θυσίες, η αξιοποίηση για τους στόχους της οικοδόμησης του Κόμματος και της ΚΝΕ των σημαντικών και πολλών εκδηλώσεων που γίνονται όλο το χρόνο με αφορμή ιστορικές επετείους, στην πορεία για τα 100χρονα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στη διαδικασία αυτή σημαντικό, πρωταρχικό ρόλο παίζει και η συντροφική, κομμουνιστική άμιλλα ανάμεσα στους συντρόφους και στις Οργανώσεις.

Η ΚΕ έχει θέσει κριτήρια για την άμιλλα αυτή που αφορούν τόσο τους ποσοτικούς όσο και τους ποιοτικούς στόχους.

Αυτοί οι στόχοι αφορούν:

Το ποσοστό κάλυψης του πλάνου κάθε Οργάνωσης σε στρατολογία νέων μελών και οικοδόμηση ΚΟΒ.

Το βαθμό αφομοίωσης και οργανωτικής ένταξης χωρίς απώλειες των νέων μελών στο Κόμμα και την ΚΝΕ, ο περιορισμός των απωλειών από υποχωρήσεις και λειψή αφομοίωση των νέων ανθρώπων.

Τη στρατολογία εργατών, πρώτα απ’ όλα βιομηχανικών εργατών, η οικοδόμηση στα εργοστάσια και σε άλλους χώρους δουλειάς στρατηγικής σημασίας.

Τη στρατολογία νέων σε ηλικία εργαζομένων και παιδιών εργατικών λαϊκών οικογενειών.

Η στρατολογία πολλών γυναικών, κυρίως εργατριών και άλλων εργαζομένων.

Η βελτίωση της συνολικής σύνθεσης της κάθε Κομματικής Οργάνωσης και Οργάνωσης της ΚΝΕ, τόσο στην αναλογία ανδρών – γυναικών, όσο και στην εργατική σύνθεση της Οργάνωσης, αλλά και στην ηλικιακή βελτίωση της σύνθεσης αυτής.

Έχω τη χαρά και την τιμή στη σημερινή μας εκδήλωση για τα 98 χρόνια του Κόμματος να σας ενημερώσω για το πού βρίσκεται η πορεία αυτής της άμιλλας, ανάμεσα στις Οργανώσεις του Κόμματος.

Αυτή τη στιγμή, στην πρώτη θέση βρίσκεται η μεγαλύτερη Οργάνωση του Κόμματος, που έχει έδρα την Αθήνα, η Κομματική Οργάνωση Αττικής.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ΚΟ Κρήτης.

Και αμέσως μετά βρίσκονται η ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η ΚΟ Πελοποννήσου και η ΚΟ Ηπείρου.

Ακολουθούν φυσικά οι υπόλοιπες.

Οπωσδήποτε έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη, οπότε πολλά μπορεί να αλλάξουν στην τελική κατάταξη των Οργανώσεων.

Έχουμε μπροστά μας δύο κρίσιμα χρόνια μέχρι τη συμπλήρωση των 100 χρόνων μας.

Κρίσιμα από κάθε άποψη και μεστά σε πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών, στις προκλήσεις της εποχής μας.

Μιας εποχής που άνοιξε πριν 100 περίπου χρόνια με τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση που το 2017 γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της.

Παρά την ήττα, παρά το ιστορικά προσωρινό πισωγύρισμα, ένα είναι σίγουρο:

Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ο δρόμος χαράχτηκε.

Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας νέων εξεγέρσεων, νέων επαναστάσεων.

Ανίκητος δεν είναι ο καπιταλισμός και η βαρβαρότητα που κουβαλάει. Ανίκητοι είναι τελικά μόνο οι λαοί.

Οι νόμοι της ιστορικής εξέλιξης, οι νόμοι της ταξικής πάλης είναι αμείλικτοι.

Η τελική νίκη θα είναι των λαών και όχι των καπιταλιστών.

Καλή δύναμη σε όλους και όλες με πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού.

Μέχρι τη νίκη, για πάντα.»