Τοποθέτηση της Λ. Σ. στην εδική συνεδρίαση του Δ.Σ. για τον Προϋπολογισμό του 2017

.   16 Δεκεμβρίου 2016   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τοποθέτηση της Λ. Σ. στην εδική συνεδρίαση του Δ.Σ. για τον Προϋπολογισμό του 2017

%ce%bb%cf%83-%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%b9%ce%b1%cf%83

 

Τοποθέτηση της Λ. Σ. στην εδική συνεδρίαση του Δ.Σ.     για τον Προϋπολογισμό του 2017

Ο προϋπολογισμός του Δήμου  για το 2017 συζητιέται  στο γκρίζο φόντο των γενικότερων αρνητικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων της συνεχιζόμενης για 7η χρονιά καπιταλιστικής κρίσης.

Αποτελεί συνέχεια του Κρατικού Προϋπολογισμού που ήδη το προσχέδιό του έχει κατατεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο οι  Περιφέρειες και οι Δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες λιτότητας.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό βάρβαρης – αντιλαϊκής πολιτικής, αφαίμαξης με μεγαλύτερη και βαρύτερη φορολογία – κυριολεκτικά εξαθλίωσης και χρεοκοπίας των λαϊκών στρωμάτων.

Προβλέπεται αύξηση των εσόδων κατά 1835 εκατ. ευρώ, η οποία θα προέλθει από άγρια φορολογία (άμεσους ή έμμεσους φόρους δηλαδή)

Όχι μόνο εντάσσεται πλήρως στη λογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά αποτελεί και βασικό κρατικό εργαλείο για την προώθηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

Γι’ αυτό και η κεντρική διοίκηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αυτονομίας στους Δήμους παρεμβαίνοντας άμεσα με εγκυκλίους και οδηγίες για την κατάρτιση και σύνταξη των δημοτικών προϋπολογισμών.

Τα μεγάλα λόγια περί αποκέντρωσης και δημοκρατίας, περί λαϊκής συμμετοχής και ελέγχου από τα κάτω, στη βάση τάχα της εγγύτητας και της άμεσης αιρετότητας των οργάνων της ΤΔ, είναι το χρυσωμένο χάπι των αντιλαϊκών επιλογών που δρομολογήθηκαν.

Πρόκληση είναι και η μνημονιακή κατεύθυνση περί αποπολιτικοποίησης της κρατικής, περιφερειακής και τοπικής διοίκησης που υλοποιείται σήμερα με τις κυβερνητικές πολιτικές για τη λεγόμενη αξιολόγηση εργαζομένων και υπηρεσιών, το μητρώο των ανώτερων στελεχών για τη διάρθρωση κρατικής και τοπικής διοίκησης, που στόχο έχουν την απρόσκοπτη υλοποίηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής και πυρήνα της την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η αναδιανομή του πλούτου σε όφελος του εγχώριου και του ξένου κεφαλαίου διαπερνά ένα προς ένα όλους μαζί τους φορείς του κράτους και τους προϋπολογισμούς τους.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των Περιφερειών και των Δήμων πάνω από 62% σήμερα και η κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων Ιδίων Εσόδων, είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.

Είναι η έμπρακτη συνεισφορά των Περιφερειών και των Δήμων στο αιματηρό για το λαό μας δημοσιονομικό πλεόνασμα, ώστε το αστικό κράτος να τροφοδοτεί με περισσότερα κρατικά έσοδα τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ απορρίπτουμε τον παλιό και τον νέο αναθεωρημένο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και που εξελίσσονται ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη για το λαό.

Καμιά φιλολαϊκή τοπική ή περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή.

Γι’ αυτό και η εναντίωση στις αντιδραστικές ανατροπές σε κράτος, Περιφέρειες και Τοπική Διοίκηση, για εργαζόμενους και εκλεγμένους σε τοπικά και περιφερειακά όργανα, σημαίνει πρώτα και κύρια οργάνωση της πάλης για συνολική ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και της Ε.Ε.

Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε όσο το δυνατό ανώτερο και διευρυμένο επίπεδο.

Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο, από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας.

Με αυτή τη γραμμή η παράταξη μας στέκεται απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές.

Επιδιώκουμε την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές, που στηρίζουν αντιδραστικές ανατροπές.

Καμιά διοικητική δομή, δε μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και τις αντιλαϊκές συνέπειές της, εφόσον παραμένει στο απυρόβλητο η κυριαρχία και η εξουσία των μονοπωλίων στην οικονομία και την κοινωνία. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δε μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της.

Για αυτό, έχοντας ως αφετηρία και έγνοια μας τις αγωνίες και τις ανάγκες του λαού, δεν εγκλωβιζόμαστε στη λογική του πώς οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μια βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής.

Δεν εγκλωβιζόμαστε σε δήθεν τοπικές ιδιαιτερότητες και άλλα σχετικά.

Κάτι τέτοιο είναι επιζήμιο, συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση και στόχο έχουν να προσαρμόσουν την κρατική, Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση πιο πιστά στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αδιάφορα και πιο εχθρικά απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

Και επειδή βρισκόμαστε ενόψει μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, διατυπώνουμε τις θέσεις μας:

 • ΟΧΙ στο νέο αντιλαϊκό κυβερνητικό σχέδιο του αναθεωρημένου Καλλικράτη.
 • Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν σύστημα στους κοινωνικούς τομείς υγείας- πρόνοιας και παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
 • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό τελικά σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
 • Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.
 • Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό-περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, καιρικά φαινόμενα ή άλλες καταστροφές.
 • Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε καθαριότητα, πράσινο, πολιτισμό, αθλητισμό.

Σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε παρόντες για να παρακολουθήσουμε την υλοποίησή του, έχοντας σαν γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες του λαού, που παρότι πολλές από αυτές τις αναφέρετε και τις περιγράφετε, τις αντιμετωπίζετε με ρυθμό χελώνας αντίστοιχο της υποχρηματοδότησης που αδιαμαρτύρητα αποδέχεστε. Με τρόπους που διευκολύνουν την μέθοδο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη συγχρηματοδότηση και τις ιδιωτικοποιήσεις, τους εργολάβους και το μεγάλο κεφάλαιο.

Θα προσπαθήσουμε, ενημερώνοντας και κινητοποιώντας τον λαό, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε :

 • Να διασφαλιστούν τα χρήματα του λαού, που θα διαχειριστείτε.
 • Να επιταχυνθούν όσα χρήσιμα έργα έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό σας.
 • Να διεκδικήσουμε και άλλα έργα και υπηρεσίες που χρειάζονται ο λαός και ο τόπος.
 • Να διεκδικήσουμε έργα υποδομής για την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του τόπου, αποτρέποντας κάθε δυνατότητα ιδιωτικοποίησης.

Θέλουμε, επίσης, να σχολιάσουμε ακόμη την πειθαρχημένη στάση σας απέναντι στον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής εξουσίας, της οποίας την πολιτική στηρίζετε, βάζοντας κυριολεκτικά πλάτη ακόμη και για την αποδιάρθρωση κάθε εργατικού δικαιώματος. Την άμεση και χωρίς καμιά διαμαρτυρία πειθαρχία σας στις εντολές του παρατηρητηρίου.

Στο συγκεκριμένο Προϋπολογισμό του 2017 σημειώνουμε :

 • Την περιορισμένη χρηματοδότηση για έργα και υπηρεσίες. Την τραγική ελάττωση των πιστώσεων από τις δημόσιες επενδύσεις, που μειώνουν σημαντικά τη δυνατότητα του Δήμου να προσφέρει έργα και υπηρεσίες που χρειάζονται οι εργαζόμενοι της πόλης. Από τα 16.000.000 που υπολογίζατε πήρατε τον προηγούμενο χρόνο μόνο 750.000 ευρώ.
 • Την επιμονή σας στο ύψος των λειτουργικών δαπανών όταν την προηγούμενη χρονιά υστερήσατε στις προβλέψεις σας κατά 39%.
 • Τον καθοριστικό ρόλο των ανταποδοτικών τελών, που στην ουσία αποτελούν το πιο σίγουρο και με τάση αύξησης κομμάτι των εσόδων, μαζί με τους μισθούς του προσωπικού, που η πρόβλεψή τους δεν παραπέμπει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ή σε αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων.
 • Τον προσανατολισμό σας στην αύξηση των ίδιων πόρων, που παραπέμπουν στους δημότες. Σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, τέλη και πρόστιμα.

Διαφωνώντας πολιτικά και σε ουσιαστική βάση ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ τον προϋπολογισμό, που προτείνετε.

ΛΑΜΙΑ 15/12/2016