Τοποθέτηση στο ΠΣ Στερεάς, της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τα έργα της Κωπαίδας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τοποθέτηση στο ΠΣ Στερεάς, της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τα έργα της Κωπαίδας

Για την Κωπαΐδα και πάλι

Με αφορμή το θέμα «Ενημέρωση ως προς την αναβάθμιση, την πραγματοποίηση υδραυλικών έργων και έργων υποδομής στο Κωπαϊδικό Πεδίο» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετείται ως εξής :

  • Η άρδευση της Κωπαΐδας και η οδοποιία της, όπως και κάθε άλλο έργο υποδομής, που στηρίζει την αγροτική παραγωγή, είναι αποκλειστικά δημόσια – κρατική υποχρέωση. Δεν έχουν καμιά θέση οι εργολάβοι και λογικές ιδιωτικοποίησης των κρατικών υποχρεώσεων.
  • Δεν αποδεχόμαστε την μεταφορά της ευθύνης της Κωπαΐδας στους Δήμους, όπως δεν την αποδεχτήκαμε και στην περίπτωση της Περιφέρειας, γιατί έτσι διευκολύνεται η είσοδος του μεγάλου κεφαλαίου στις διαδικασίες συντήρησης και λειτουργίας του αρδευτικού συστήματος. Η ιδιωτικοποίηση!

Σε αυτή τη λογική τοποθετούμαστε, απευθυνόμενοι στους αγρότες που πρέπει να αντιπαλέψουν σθεναρά όσα προωθεί το Υπουργείο, και μέσα από την πρακτική της Περιφέρειας, ώστε να υλοποιηθούν οι αντιλαϊκοί – αντιαγροτικοί σχεδιασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χατίρι των μονοπωλιακών ομίλων.

Στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, όπου κυρίαρχη επιδίωξη είναι ο ανταγωνισμός και το καπιταλιστικό κέρδος, δεν υπάρχουν περιθώρια για σχεδιασμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση της Κωπαΐδας σε όφελος του λαού. Αντίθετα, στην ημερήσια διάταξη είναι η αλλαγή χρήσης γης και η συγκέντρωσή της σε «μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις» όπως απαιτεί η ευρωενωσιακή  Κ.Α.Π.

Χρειάζεται άλλης μορφής αξιοποίηση της Κωπαΐδας, όπου  κυρίαρχη θα είναι η αντίληψη της εξυπηρέτησης των διατροφικών αναγκών του λαού, μακριά από λογικές εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας. Χωρίς ιδιοκτησίες κεφαλαιοκρατών  ή μονοπωλίων. Με παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών, που θα λειτουργούν στην προοπτική κάλυψης των λαϊκών αναγκών.

 Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να ανοίξει το ζήτημα στην κοινωνία. Στους αγρότες που δουλεύουν τη γη, αλλά και στους εργάτες και στα λαϊκά στρώματα που χρειάζονται επαρκή, ποιοτικά και φτηνά προϊόντα για να ζήσουν.

Λαμία        13/2/2017