ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ : Αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ την Κυριακή 19 Μάρτη

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ : Αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ την Κυριακή 19 Μάρτη

Από το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα στις 14/2Από το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα στις 14/2

Με τον αγωνιστικό γιορτασμό της 107ης επετείου του Κιλελέρ, την Κυριακή 19 Μάρτη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων και με την οργάνωση κατά τόπους αγωνιστικών κινητοποιήσεων για συγκεκριμένα προβλήματα και αιτήματα που θα κορυφωθούν στο δεύτερο 15νθήμερο του ερχόμενου Ιούνη, συνεχίζεται η αγωνιστική δράση της μικρομεσαίας αγροτιάς μετά τα 25 μερόνυχτα στα μπλόκα.

Αυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Μάρτη στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στη συνεδρίαση έγινε διεξοδική, πλούσια και γόνιμη συζήτηση σχετικά με τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη φετινή πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, ενώ ανταλλάχτηκαν σκέψεις και προτάσεις για το πως θα εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση για το γιορτασμό του Κιλελέρ που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Και στην εισήγηση που παρουσίασε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, αλλά και στις ομιλίες που έγιναν από όλα τα μέλη της Γραμματεία, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η φετινή κινητοποίηση στα μπλόκα μπορεί να ήταν λιγότερο μαζική σε σχέση με την περσινή, αλλά είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντική, καθώς στην οργάνωσή της υπήρξαν τεράστιες δυσκολίες και πρωτοφανή εμπόδια.

Το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς είχε ν’ αντιμετωπίσει:

  • Την καλά σχεδιασμένη κυβερνητική προπαγάνδα που με συνεχή ψέματα και απατηλές υποσχέσεις επιχειρούσε να πείσει τους μικρομεσαίους αγρότες ότι δεν χρειάζεται να βγουν στα μπλόκα, αφού, τάχα η κυβέρνηση ικανοποιεί τα αγροτικά αιτήματα. Κι όταν αυτή η επιχείρηση απέτυχε και τα μπλόκα στήθηκαν, προσπάθησε να υποκινήσει το λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών, εμφανίζοντάς τους σαν ευνοούμενους σε σχέση με τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα και σαν υποκινούμενους από το ΚΚΕ. Το γεγονός ότι αυτή η κυβερνητική προσπάθεια δεν πέτυχε αποτελεί επιτυχία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.
  • Την οργανωμένη επιχείρηση της ΝΔ να περάσει στους αγρότες την αντίληψη ότι «δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα με τον αγώνα». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστησε μηχανισμό που «δούλευε» στα χωριά και καλούσε τους αγρότες να μην βγουν στα μπλόκα. Μετά το στήσιμο των μπλόκων – και ιδιαίτερα εκείνου της Νίκαιας – από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, αυτός ο μηχανισμός προχώρησε σε ενέργειες για την υπονόμευση του αγώνα, με το στήσιμο ξεχωριστών πολύ μικρών μπλόκων, σε μη κομβικά σημεία και την «ξαφνική» διαφοροποίηση κάποιων μπλόκων της Κεντρικής Μακεδονίας από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
  • Την βρώμικη επίθεση της φασιστικής Χρυσής Αυγής, η οποία, αφού απέτυχε να βάλει «πόδι» στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα, προχώρησε σε βρώμικες βρισιές σε βάρος ηγετικών στελεχών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με στόχο να στρέψει εναντίον του τους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Την εκ του μακρόθεν και εκ των προτέρων «κριτική» κομμάτων όπως η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και άλλων απόντων από τους αγώνες, που μιλούσαν για «προδοσίες» και για «μπλοκατζήδες που περνούν καλά τρώγοντας λουκάνικα και πίνοντας τσίπουρα».

Στη συνεδρίαση μεταφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν τις παραπάνω διαπιστώσεις. Όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της χώρας – Φάρσαλα, Λαμία, Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία, Μακεδονία κ.α – τοπικά στελέχη της ΝΔ έπαιρναν στο τηλέφωνο τους αγρότες και τους έλεγαν να μην βγουν στα μπλόκα, ενώ στην Καρδίτσα, πριν βγουν τα τρακτέρ, συνεδρίασε η τοπική ΝΟΔΕ με αποκλειστικό θέμα το πως θα παρέμβει στην αγροτική κινητοποίηση. Και μόλις στήθηκε το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας, στελέχη της ΝΔ, μαζί με τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έστησαν ξεχωριστό μικρό μπλόκο στην περιοχή. Στη Λαμία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, στην υπονομευτική «δουλειά» ηγετικό ρόλο έπαιζε ο πατέρας του βουλευτή της ΝΔ Σταϊκούρα.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε στη συνεδρίαση το γεγονός ότι σ’ αυτή την κινητοποίηση φάνηκαν ακόμα πιο καθαρά οι δυο «γραμμές» που υπάρχουν μέσα στο αγροτικό κίνημα. Η μία που παλεύει για τα συμφέροντα και προβάλλει τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και εκφράζεται από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων η οποία, όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του αγροτικού κινήματος και γι’ αυτό αποτελεί «καρφί το μάτι» των αντιπάλων του. Και η άλλη της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών, που εκπροσωπείται κάθε φορά από διάφορα «σχήματα», με τα οποία το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι και θα είναι σε διαρκή σύγκρουση.

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής

Στο κάλεσμά της για το γιορτασμό του Κιλελέρ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αναφέρει:

«Αγρότες, αγρότισσες

Μετά από 25 μερόνυχτα στα μπλόκα, συνεχίζουμε τον αγώνα με άλλες μορφές πάλης. Πρώτος σταθμός στη συνεχιζόμενη αγωνιστική μας πορεία είναι η συγκέντρωση για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 107ης επετείου του Κιλελέρ, την Κυριακή 19 Μάρτη, στις 12.30, μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.

Όλοι στο Κιλελέρ για να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η απόφασή της να μην ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας, όχι μόνο δεν μας οδηγεί στην αγωνιστική υποχώρηση αλλά, αντίθετα, μας πεισμώνει περισσότερο κι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την πάλη μας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να παρεμποδίσει τον αγώνα μας και να υποκινήσει τον “κοινωνικό αυτοματισμό”, που βρήκε ουσιαστική στήριξη από τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα τα οποία συμφωνούν με την ΚΑΠ της ΕΕ και ψήφισαν τα μνημόνια, δεν πέτυχε. Η βρώμικη λάσπη που εκτοξεύει σε βάρος του οργανωμένου κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς η φασιστική Χρυσή Αυγή δεν μας αγγίζει. Η “κριτική του καναπέ και του καφενέ” από τους απόντες των αγροτικών αγώνων μας αφήνει αδιάφορους.

Στην αγωνιστική μας συγκέντρωση προσκαλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, όλους με όσους έχουμε κοινά προβλήματα, συμφέροντα και αιτήματα, καθώς δεχόμαστε την ίδια σφοδρή επίθεση από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.

Η αγωνιστική μας συμπόρευση δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη μας. Ως οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας, η οποία θα μπορέσει να οργανώσει την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης στη χώρα μας, ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων και προς όφελος του λαού μας.

Αγρότες, αγρότισσες

Όλοι στο Κιλελέρ να συνεχίζουμε τη μάχη για την επιβίωσή μας, κόντρα στους αντιπάλους μας που είναι:

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της χώρας μας που με την ΚΑΠ, τα μνημόνια και άλλα αντιλαϊκά μέτρα επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών,τους “μεγαλοτσιφλικάδες” του καιρού μας, πετώντας κι άλλους πολλούς μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.

  • Το κράτος και οι κυβερνήσεις του που αδειάζει τις τσέπες μας με τους βαρείς φόρους, τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές, τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια.
  • Οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, πουλώντας πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια κι αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας.
  • Οι τραπεζίτες που μας καταχρεώνουν με τα υψηλά επιτόκια και τα πανωτόκια και απειλούν με κατασχέσεις των σπιτιών και των χωραφιών μας.
  • Οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν σαν τις ύαινες ν’ αρπάξουν τα χωράφια και το βίος των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Δηλώνουμε την αγωνιστική μας απόφαση ότι δεν πρόκειται ποτέ ν’ αποδεχτούμε τη μοίρα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που αποφάσισαν για μας όλοι όσοι σχεδιάζουν, εφαρμόζουν και στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Διαμηνύουμε προς όλους όσοι μας έχουν ξεγραμμένους ότι τη γη που με αίμα απέκτησαν οι προπαππούδες μας και μας την κληροδότησαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας, θα την κρατήσουμε, δεν θα τους επιτρέψουμε να μας την πάρουν. Κολίγοι στα νέα “τσιφλίκια” των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων δεν θα γίνουμε. Το σύνθημα “τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ” που φωνάζουμε στις κινητοποιήσεις μας, το εννοούμε κι αν χρειαστεί θα το κάνουμε πράξη.

Αγρότες, αγρότισσες

Η οργανωμένη πάλη μας, το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε καθορίσει, η ενότητα και ο πανελλαδικός συντονισμός στον αγώνα που πετύχαμε αποτελούν παρακαταθήκη για το αύριο και για τη συνέχεια του ίδιου του κινήματος. Έχουμε επίγνωση ότι ο αγώνας μας δεν είναι “μια κι έξω”, ούτε συγκυριακός, αλλά μακρύς και δύσκολος.

Ταυτόχρονα, έχουμε συνειδητοποιήσει την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες για το δυνάμωμα του οργανωμένου κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, με τη μαζικοποίηση και την ενίσχυση των αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών που υπάρχουν και τη δημιουργία νέων, που στην πράξη αποδείχτηκε ότι είναι το μοναδικό εργαλείο για οργανωμένη και αποτελεσματική αγωνιστική διεκδίκηση.

Αγρότες, αγρότισσες

Όλοι την Κυριακή 19 Μάρτη, στη συγκέντρωση στο Κιλελέρ, για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 107ης επετείου από τον ξεσηκωμό των Θεσσαλών κολίγωνΣυνεχίζουμε – Θα νικήσουμε».