Επίθεση των ΗΠΑ με πυραύλους εναντίον της Συρίας τα ξημερώματα

.   7 Απριλίου 2017   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επίθεση των ΗΠΑ με πυραύλους εναντίον της Συρίας τα ξημερώματα

Πηγή: Associated Press

Αιφνιδιαστικούς βομβαρδισμούς με πυραύλους εξαπέλυσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον αεροπορικής βάσης των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, σε μία κίνηση που απειλεί να βάλει «φωτιά στην πυριτιδαποθήκη» της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής.

Επίσημη δικαιολογία των ΗΠΑ ήταν η «επίθεση με χημικά όπλα» την οποία απέδωσαν στη συριακή κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν 59 πύραυλοι «Τόμαχοκ» που έπληξαν «αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ».

Οι εκτοξεύσεις έγιναν από αμερικανικά πλοία στη Μεσόγειο Θάλασσα και οι στόχοι συμπεριλάμβαναν την αεροπορική βάση στην κεντρική πόλη Χομς, από την οποία απογειώθηκαν τα συριακά μαχητικά που έκαναν ρίψη των χημικών όπλων χθες, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα.

Πηγή: Associated Press

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ σε διάγγελμά του είπε η επίθεση έγινε γιατί «ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών» και πρόσθεσε πως «είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων».

Υποστήριξε ότι «οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά» και κάλεσε «τα πολιτισμένα έθνη» να πλαισιώσουν τις ΗΠΑ «επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών.»

Δεν υπάρχουν «μεγάλες απώλειες»

Από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η «αμερικανική επιθετικότητα» είχε στοχοποιήσει μια συριακή στρατιωτική βάση με «έναν αριθμό πυραύλων». Την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «μεγάλες ανθρώπινες απώλειες» από την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία, εξέφρασε ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς Ταλάλ Μπαραζί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αμερικανική πυραυλική επίθεση εξυπηρετεί τους σκοπούς των «ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων» αλλά και του «Ισλαμικού Κράτους». «Η ηγεσία της Συρίας, αλλά και η πολιτική της, δε θα αλλάξουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαραζί στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης του στην κρατική τηλεόραση.

Από την άλλη, τις αμερικανικές επιδρομές χαιρέτισε η αντιπολιτευτική «Εθνική Συμμαχία της Συρίας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι πυραυλικές επιδρομές κατά της Συρίας θα συνεχιστούν, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής κυβέρνησης, αλλά και «η χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων» σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης.

Πηγή: Associated Press

Συγκαλείται το ΣΑ του ΟΗΕ

Είναι δεδομένο ότι η κίνηση των ΗΠΑ θα περιπλέξει περαιτέρω το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με ορατό πλέον τον κίνδυνο κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Ρωσίας, στενού συμμάχου του Άσαντ, που διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Δεν είναι γνωστό αν είχε ειδοποιηθεί για την αμερικανική επίθεση, πάντως ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι «δε ζητήσαμε την άδεια Μόσχας».

Το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών μετά από αίτημα της Βολιβίας, όπως γνωστοποίησε υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Reuters)