Τοποθέτηση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ στο Περιφ/κο Συμβούλιο της 25ης Σεπτεμβρίου, για τη Σίτιση και Προώθηση Υγιεινής Διατροφής σε μαθητές σχολείων

.   30 Σεπτεμβρίου 2017   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τοποθέτηση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ στο Περιφ/κο Συμβούλιο της 25ης Σεπτεμβρίου, για τη Σίτιση και Προώθηση Υγιεινής Διατροφής σε μαθητές σχολείων

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Στο Π.Σ. της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2017

 

Στο Θέμα 7ο  α) Απολογισμός της εφαρμογής του προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ που αφορά στη Σίτιση και Προώθηση Υγιεινής Διατροφής σε μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας, το σχολικό έτος 2016 – 2017 β) Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

και του «Ινστιτούτο Prolepsis» για το έργο: «Εφαρμογή του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής-ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το σχολικό έτος 2017 – 2018».

γ) Εξουσιοδότηση Περιφερειάρχη υπογραφής της Προγρ Σύμβασης

δ) Ορισμός μελών στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης

Αξιοποιώντας τα δικά σας στατιστικά στοιχεία, που προκύψαν από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν  4009 μαθητές, σημειώνουμε :

 • Το 47,8% των οικογενειών αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια,
 • Το 19,8% των οικογενειών αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα.
 • Στο  57,0% των οικογενειών, τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα,
 • στο 7,8% των οικογενειών κανένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα.
 • Στο  5,4% των οικογενειών υπήρχε διακοπή σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά το προηγούμενο έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας.
 • 7,0% των παιδιών δεν καλύπτονταν από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο.

 

Τα στοιχεία αυτά, αν και έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας, επιβεβαιώνουν, σε έναν ορισμένο βαθμό, την οξύτητα του προβλήματος της αυξανόμενης φτώχειας, σαν αποτέλεσμα της ανεργίας και των  αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, στα πλαίσια κατευθύνσεων της Ε.Ε και άλλων σοφών, που βλέπουν το μέλλον με τα μάτια των μονοπωλίων .

Αντιπαρερχόμαστε το ότι στέκεστε στο φαινόμενο της ορθής διατροφής και της πείνας των παιδιών επιφανειακά  και πως δεν αναζητάτε τις αιτίες τους….. Χωρίς να ξεχνάμε πως είσθε συμμέτοχοι στις πολιτικές που οδήγησαν το πράγματα εδώ.

Δεν μπορούμε , όμως να αφήσουμε τον συγκεκριμένο απολογισμό ασχολίαστο.

 1. Αποδεικνύεται η προσπάθειά σας προσχηματική και   πως αποσκοπεί  στο να δημιουργήσει την εντύπωση πως κάτι κάνετε για την φτωχολογιά, που αυξάνετε καθημερινά και που δοκιμάζεται.
 2. Στέκεστε στην πείνα και την δυστυχία των παιδιών αλλά δεν μιλάτε  για τις αιτίες της.
 3. Καλύπτεται μόνο ένα ελάχιστο μέρος των αναγκών και όχι όλους τους μαθητές που έχουν ανάγκη, προβάλλοντας – μάλιστα – επιδεικτικά τις δραστηριότητες σας
 4. Αξιοποιείται την ΜΚΟ «Ινστιτούτο Prolepsis» και συνεργάζεσθε με το ίδρυμα Νιάρχος, επιχειρώντας να αναδείξετε πως υπάρχουν καλοί άνθρωποι και ευεργέτες που μπορούμε – τάχα – να στηριχτούμε, αφήνοντας, προκλητικά και απαράδεκτα στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική και το Υπουργείο Παιδείας που εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν συσσίτια σε όλους τους μαθητές, σε όλα τα σχολεία.
 5. Είναι ξεκάθαρο πως προστατεύεται την πολιτική της Κυβέρνησης και της Ε.Ε, στα πλαίσια της διαχείρισης του συστήματος που συνθλίβει την φτωχολογιά.

Σε αυτή την βάση θα ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ την εισήγηση και ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε να παρουσιάσουμε την λογική και τις απόψεις μας στον λαό, στους νέους και τις νέες που θέλουν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

 

25-09-2017
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ