ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ : Καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό, συγκαλύπτει το ρόλο ΝΑΤΟ – ΕΕ στο Αιγαίο

.   15 Φεβρουαρίου 2018   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ : Καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό, συγκαλύπτει το ρόλο ΝΑΤΟ – ΕΕ στο Αιγαίο

Το επικίνδυνο για το λαό παραμύθι ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ μπορούν να διασφαλίσουν ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή αναπαράγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στον απόηχο του νέου σοβαρού περιστατικού στα Ιμια, που επιβεβαιώνει την «αναβάθμιση» της τουρκικής επιθετικότητας.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις, χτες, του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο «το καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως σαφές, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ως προς αυτό με βάση το διεθνές δίκαιο (…) Οποιαδήποτε κίνηση κάνει η Τουρκία – την οποία όμως δεν πρέπει να προεξοφλούμε και δουλεύουμε στην κατεύθυνση ώστε να μη συμβεί – θα απαντηθεί, όχι μόνο από ελληνικής πλευράς, αλλά και από την πλευρά της ΕΕ και από την πλευρά όλων των διεθνών οργανισμών».

Αυτά την ώρα που η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται και το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου πραγματοποιείται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, στο Αιγαίο περιπολεί σταθερά ΝΑΤΟική αρμάδα, ενώ και το σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε σε βάρος σκάφους που συμμετέχει σε επιχείρηση της ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, παραδέχτηκε (ΕΡΑ) ότι «πράγματι υπάρχει μια αναβάθμιση της προκλητικότητας και των επιθετικών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας», την οποία απέδωσε σε «νευρικότητα» της Τουρκίας και σε προσπάθεια να στήσει αντιπερισπασμούς απ’ το μέτωπο στη Συρία, όπου καταγράφει απώλειες, ερμηνεία που βέβαια επιχειρεί να κρύψει τη «μεγάλη εικόνα» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους μπλέκει τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας και των στόχων της.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, πρόσθεσε ότι η ένταση αποκλιμακώνεται και δήλωσε ικανοποιημένος απ’ την αντίδραση «των διεθνών παραγόντων».

Απαντώντας στη ΝΔ, ο Δ. Τζανακόπουλος ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός στην επικοινωνία του με τον Τούρκο ομόλογό του «υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο», πράγμα το οποίο «προφανώς συμπεριλαμβάνει και τα Ιμια καθώς είναι πάγια θέση όλων των διεθνών οργανισμών και προφανής η θέση της χώρας μας ότι τα Ιμια ανήκουν στην Ελλάδα και οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας και της γελοιότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, που ενημέρωσε ότι «στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ είχα τη δυνατότητα να ενημερώσω τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά και τους υπουργούς Αμυνας των συμμαχικών χωρών για την τελευταία συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων, για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία ξεπερνά τα όρια του ανεκτού, μία συμπεριφορά που δεν είναι απλώς απέναντι σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Είναι μία συμπεριφορά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση». Γι’ αυτόν το λόγο, διευκρίνισε ο υπουργός, ενημερώθηκε το Στρατιωτικό Συμβούλιο ότι η Τουρκία, πέραν της παραβίασης των εθνικών χωρικών υδάτων, προχωρά σε παραβίαση των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων και αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού εδάφους.

«Το γεγονός του εμβολισμού του πλοίου της Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Λιμενικού Σώματος, έχει να κάνει ακόμα και με τον εμβολισμό ενός πλοίου της ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, ενός περιουσιακού στοιχείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης», πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι επέδειξε οπτικοακουστικό υλικό, «το οποίο, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό» και κατέληξε λέγοντας ότι «αναμένω τις αντιδράσεις των συμμάχων».

Να σημειωθεί ότι σήμερα το υπουργείο Ναυτιλίας θα επισκεφτεί ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, επισήμως για ενημέρωση απ’ τον υπουργό, Π. Κουρουμπλή, και στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Παζάρι με όλα τα μέσα

Χτες, πάντως, η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε να «προσαρμόσει» τους τόνους ξεκαθαρίζοντας μεν την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα «στρατηγικά συμφέροντα» της αστικής τάξης της χώρας, αλλά και την ετοιμότητά της να εμπλακεί στα παζάρια για τη μοιρασιά του ορυκτού πλούτου της περιοχής και όχι μόνο.

Ενδεικτικά, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε πως «αυτά που έχουν να μοιραστούν οι δύο χώρες είναι περισσότερα από αυτά που έχουν να χωρίσουν. Πιστεύουμε ότι το Αιγαίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την ευημερία και της Τουρκίας και της Ελλάδας. Τα προβλήματα που εμφανίζονται πότε πότε στο Αιγαίο δεν είναι καινούρια, είναι επαναλαμβανόμενα». Πρόσθεσε ακόμα ότι στον Ελληνα ομόλογό του είπε ότι «μπορούμε να επιλύσουμε κάθε πρόβλημα με διάλογο» και ότι «θα είναι καλύτερα να μείνουμε μακριά από την ένταση».

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι «υπάρχουν αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις στη θάλασσα και τον αέρα. Μια ένταση ή κίνδυνος διαμάχης δεν είναι μονομερής. Αν υπάρχει παραβίαση και η άλλη πλευρά παραβιάζει. Για να μη γίνονται αυτές οι παραβιάσεις δεν πρέπει να είναι προσεκτική μόνο η Τουρκία. Με τον ίδιο τρόπο και οι πρωταγωνιστές στην Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Πρέπει να μείνουν μακριά από τα πεδία διαμάχης. Εγιναν κάποιες παραβιάσεις στην ένταση που ξεκίνησε με τα Ιμια τις τελευταίες μέρες και δόθηκε απάντηση».

Μεταξύ άλλων, ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι από εδώ και μπρος θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με στόχο την επίλυση, λέγοντας μάλιστα ότι το Μάη, στο περιθώριο συνάντησης του ΝΑΤΟ, θα γίνει και συνάντηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. «Ο διάλογος είναι πάντα πιο ωφέλιμος. Εάν δεν συζητήσετε, δεν συνομιλήσετε τότε υπεισέρχονται λάθος πληροφορίες από λάθος διαύλους», είπε ακόμα.

Στο μεταξύ, με το γνωστό του τόνο επανήλθε στο προσκήνιο και ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης της Ελλάδας με την Τουρκία, ο Μπουλούτ χαρακτήρισε την Ελλάδα «μια μύγα που πάει να τα βάλει με τον γίγαντα» και προειδοποίησε ότι οι συνέπειες σε βάρος της Ελλάδας θα είναι «τρομερές». Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο TRT μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «αν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να βάλουν την Ελλάδα να συγκρουστεί με την Τουρκία στο Αιγαίο, ενώ ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Συρία, να μην έχουν αμφιβολία ότι θα απαντήσουμε και ότι η απάντηση της Τουρκίας θα είναι η πιο σκληρή».

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», στην περιοχή Μπόντρουμ, που βρίσκεται απέναντι από τα Ιμια, η Τουρκία κατασκευάζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συγκεκριμένα στην περιοχή Τσαβούς.

Καταδικάζει ο Γιούνκερ, στην Αγκυρα ο Πάιατ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, είπε χτες ότι είναι «απόλυτα κατά της στάσης της Τουρκίας» σε ό,τι αφορά το πρόσφατο περιστατικό. Στο Βερολίνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μαρία Αντεμπαρ, περιορίστηκε να παραπέμψει στις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, ενώ χαιρέτισε την προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Γιλντιρίμ – Τσίπρα.

Στο μεταξύ, στην Αγκυρα θα βρίσκεται σήμερα κι αύριο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε την επίσκεψη, διαψεύδοντας ωστόσο δημοσιεύματα που έφεραν τον Τζ. Πάιατ να συμμετέχει στη συνάντηση που θα έχουν ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρ. Τίλερσον, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας, η επίσκεψη Πάιατ στην Αγκυρα εντάσσεται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που θα έχουν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρ. Τίλερσον, ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, και αρκετοί από τους πρέσβεις – ομολόγους για σειρά θεμάτων, «συμπεριλαμβανομένης μίας φιλόδοξης ενεργειακής ατζέντας, στο πλαίσιο της οποίας είναι πολύ σημαντικός ο συντονισμός των Αμερικανών πρεσβευτών από το Μπακού έως το Βελιγράδι».

Τα άλλα κόμματα

Το κλίμα της «εθνικής ενότητας» εντός του ευρωατλαντικού πλαισίου προσπαθούν να καλλιεργήσουν κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αν και δε λείπουν οι αλληλοκατηγορίες για το ποιος την «υπονομεύει».

Τον τομεάρχη Αμυνας της ΝΔ, Β. Κικίλια, ενημέρωσε χτες ο Π. Καμμένος για τις τελευταίες εξελίξεις. Ταυτόχρονα, πηγές της ΝΔ διαμήνυαν στον υπουργό Αμυνας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία άτυπη ενημερωτική συνάντηση που αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο», καθώς ο Π. Καμμένος φέρεται να προθυμοποιήθηκε να ενημερώσει τον πρόεδρο της ΝΔ στη Γερμανία καθώς και οι δύο θα παραβρεθούν την Παρασκευή στο Munich Security Conference.

Ο Β. Κικίλιας, πάντως, κατηγόρησε εκ νέου χτες την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί σοβαρά εθνικά θέματα για εσωτερική κατανάλωση.

Το ίδιο σημείωσε και η Ντ. Μπακογιάννη, αφήνοντας πάντως αιχμές για το γεγονός ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί και τις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση, ενώ μία πλευρά είναι αυτή που κλιμακώνει».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για «μείζον λάθος που η κυβέρνηση δεν απήντησε αμέσως και κατηγορηματικά στην ιταμή τουρκική ανακοίνωση και υποβάθμισε το θέμα μιλώντας μόνο για γεωγραφία», και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση οφείλει τώρα να κινητοποιηθεί ενεργά. Να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (…) Να ενημερώσει όλους τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και κυβερνήσεις».

Να αναλάβει πρωτοβουλία «εθνικής συνεννόησης» καλεί τον πρωθυπουργό το Ποτάμι, προτείνοντας συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.