Εκδηλώσεις τιμής σε σημαντικές επετείους από την περίοδο της Κατοχής στο Δομοκό

.   5 Ιουνίου 2018   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκδηλώσεις τιμής σε σημαντικές επετείους από την περίοδο της Κατοχής στο Δομοκό

Από τις εκδηλώσειςΑπό τις εκδηλώσεις

 

Την Κυριακή 3 Ιούνη 2018, η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠEΑΕΑ-ΔΣΕ, τίμησαν σημαντικές επετείους από την περίοδο της Κατοχής, που έλαβαν χώρα στην Επαρχία Δομοκού.

Σε αυτά τα πλαίσια, τιμήθηκε η μνήμη των 109 Ελλήνων πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς φασίστες στις 6 Ιούνη 1943, ως αντίποινα για τη μεγάλη επιχείρηση της ανατίναξης της σήραγγας του Κούρνοβου τη νύχτα της 5ης Ιούνη 1943, από το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ. Οι εκτελεσμένοι ήταν κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας. Τα αποτελέσματα του σημαντικού σαμποτάζ ήταν 600 περίπου νεκροί Ιταλοί και ανάμεσά τους ένας στρατηγός. Όπως επίσης η καθυστέρηση για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σήραγγας. Έγινε χαιρετισμός από τη Δήμητρα Τούντα, εκ μέρους του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας της ΚΝΕ. Από μέρους του Παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ χαιρέτησε ο πρόεδρός του, Χρήστος Φουσέκης, ενώ την ομιλία έκανε ο Χρήστος Νιάνιος, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο νεκρών, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, το Παράρτημα Λαμίας και από συγγενείς των εκτελεσμένων. Ανάμεσά τους και ο πρώην Δήμαρχος Κοκκινιάς Στέλιος Μπενετάτος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον τόπο που έγινε η εκτέλεση των πατριωτών ανάμεσα στα χωριά Κορομηλιά και Άγιος Στέφανος (ή Νεζερό) Δομοκού, όπου έχει από χρόνια ανεγερθεί μνημείο.

Επίσης, στη θέση Αμπέλια, κοντά στην Ομβριακή Δομοκού, πραγματοποιήθηκε η επόμενη εκδήλωση στο ομώνυμο μνημείο. Τιμήθηκαν τα 17 παλικάρια που εκτελέστηκαν στις 9 Απρίλη 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές ως αντίποινα για το σαμποτάζ του ΕΑΜ στα Μεταλλεία Δομοκού. Ήταν 15 κρατούμενοι των φυλακών Λαμίας και 2 εργάτες των μεταλλείων.

Τέλος, από τον ίδιο χώρο, τα Αμπέλια, έγινε αναφορά και προσκλητήριο νεκρών εκτελεσμένων από τους Γερμανούς στην τοποθεσία Σάββα Μαγούλα Μεταλλείων Δομοκού στις 13 Ιούλη 1943. Εκτελέστηκαν 13 παλικάρια ως αντίποινα για την ανατίναξη σιδηροδρομικής γέφυρας και την καταστροφή γερμανικής αμαξοστοιχίας -από το Τάγμα Νάκου Μπελλή- ανάμεσα στα χωριά Περιβόλι (Δερελή) και Μακρυρράχη (Καϊτσα).