ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ : Να εφαρμοστούν τώρα μέτρα προστασίας στη «ΛΑΡΚΟ»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ : Να εφαρμοστούν τώρα μέτρα προστασίας στη «ΛΑΡΚΟ»

 
 

Να ληφθούν και να τηρούνται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και του περιβάλλοντος στη «ΛΑΡΚΟ», απαιτεί με επιστολή του προς τα υπουργεία Εργασίας και Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες υπηρεσίες το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Στην επιστολή σημειώνει, ότι είναι καθημερινό φαινόμενο τα «ατυχήματα» λόγω της έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης.

Όπως αναφέρει, «τα συσσωρευμένα ρεπό στους εργαζόμενους δεκάδες, οι ώρες υπερωρίας εκατοντάδες και η “ΛΑΡΚΟ”, επειδή δεν έχει προσωπικό, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των εργαζομένων, τους βγάζει από τις προγραμματισμένες βάρδιες, τους αναγκάζει να αλλάζουν τμήμα για να καλύψει τα κενά στα τμήματα που έχει ζημιές.

Η δε συμπεριφορά της απέναντι στο Μεταλλευτικό κανονισμό και τους κανόνες Ασφαλείας και Υγιεινής έχει ξεπεράσει κάθε όριο παραβατικότητας. Δεν δίνει γάλατα, εργαζόμενοι χειρίζονται μηχανές ηλεκτροσυγκόλλησης και οξυγονοκόλλησης χωρίς άδειες, εργαζόμενοι κουβαλάνε στην πλάτη φορτία, για χιλιόμετρα, καθημερινά, γιατί δεν τους παρέχει αυτοκίνητα και εξοπλισμό κ.ά.

Δεν υπάρχει, ή αν υπάρχει είναι κρυμμένο στα συρτάρια της “ΛΑΡΚΟ”, οργανόγραμμα προσωπικού που να περιέχει ανά τμήμα τον αριθμό εργαζομένων, τις ειδικότητες και την εργασία αυτών.

Με αυτήν την κατάσταση δεν γνωρίζουμε μέχρι πότε θα λέμε “ευτυχώς δεν σκοτώθηκε κανένας”. Ειδικά η μεταφορά εργαζομένων από το ένα τμήμα στο άλλο (είτε μόνιμων είτε εργολαβικών) πρέπει να σταματήσει με παρέμβαση των αρμοδίων εδώ και τώρα. Κατά το παρελθόν έχουμε πληρώσει με νεκρούς αυτήν την τακτική, που είχε σταματήσει και εφαρμόζεται ξανά όλο και συχνότερα. Η “ΛΑΡΚΟ” έχει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό ανά τμήμα και η μεταφορά από το ένα τμήμα στο άλλο είναι ένας από τους κυριότερους λόγους “ατυχημάτων”».

Το Συνδικάτο απαιτεί η «ΛΑΡΚΟ» να προσκομίσει άμεσα και για να ελέγχεται για την υλοποίησή του σχέδιο για την προστασία των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Να αναρτήσει οργανόγραμμα προσωπικού και να καλύψει τα εκατοντάδες κενά που υπάρχουν με νέες προσλήψεις. Να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών και οι εργαζόμενοι σε αυτές να ενσωματωθούν στην ίδια τη «ΛΑΡΚΟ» με σύμβαση αορίστου χρόνου από την ίδια κ.ά.