ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ στο Π.Σ. της Τετάρτης 31-10-18 Καταστροφές από τις πλημμύρες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ στο Π.Σ. της Τετάρτης 31-10-18 Καταστροφές από τις πλημμύρες

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ στο Π.Σ. της Τετάρτης 31-10-18
Καταστροφές από τις πλημμύρες

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή και αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς των Δήμων Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας, Ιστιαίας -Αιδηψού και Λοκρών, που καταστράφηκε το βιος τους και έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Αποτελεί λαϊκή απαίτηση είναι να καταγραφούν αντικειμενικά και ολοκληρωμένα οι ζημιές και να αποζημιωθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις κατά 100% οι πληγέντες…. Να αποκατασταθούν οι υποδομές, που καταστράφηκαν ή έπαθαν σημαντικές βλάβες….. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων.

Είναι πρόκληση πάνω στις καταστροφές στελέχη της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης να αναμασούν τα χιλιοειπωμένα περί «ακραίων καιρικών συνθηκών».

Η ένταση των καιρικών φαινομένων δε μπορεί να κρύψει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την έλλειψη αντιπλημμυρικής πρόληψης και έργων.

Ιδιαίτερα επισημαίνουμε τις καταστροφές που έγιναν στον Δήμο Μαντουδίου και στην πράξη αποδιοργάνωσαν την περιοχή.

Οι τεράστιες καταστροφές που καταγράφονται δεν είναι φυσικό αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά προαναγγελθέν έγκλημα της πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και από τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Περιφέρεια, τους Δήμους, στην Πολιτική Προστασία, ο γνήσιος εθελοντισμός λαϊκών ανθρώπων που έσπευσαν να βοηθήσουν τους γείτονες και συγχωριανούς τους, δεν είναι δυνατό να υπερνικήσουν τις τεράστιες ελλείψεις του κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία των ανθρώπων από τα φυσικά φαινόμενα.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια και οι Δήμοι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πρόβλημα δεν είναι οι «ακραίες» καιρικές συνθήκες που επικαλούνται. Η σημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα και έντονων καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης.

Η άμεση ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για αντιδιαβρωτικά έργα, μέτρα αντιπυρικής προστασίας, έργα αντισεισμικής θωράκισης, έργα που θα  έδιναν διέξοδο στους χιλιάδες  οικοδόμους που μαστίζονται από την ανεργία, δεν είναι προτεραιότητα της πολιτικής που πασχίζει για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και αφήνει ανυπεράσπιστο το λαό.

Για την πολιτική, που ακολουθείται, τα έργα αυτά δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα». Δεν προβλέπονται στους αναπτυξιακούς τους σχεδιασμούς. Είναι ζημιά για τα «πλεονάσματά» τους. Μπαίνουν στη ζυγαριά «κόστους- οφέλους» όπως ομολόγησαν για την πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι. Αυτές τις επιλογές πλήρωσε και πληρώνει ο λαός.

Απαιτούμε :

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν.
  • Να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών (σε κατοικίες, οικοσυσκευές, μαγαζιά, μικροπωλητές, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, ζωοτροφές, ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο).
  • Να καταβληθεί έκτακτο επίδομα στους πληγέντες.
  • Να αποκατασταθούν με ευθύνη του κράτους όλες οι υποδομές που υπέστησαν ζημιές, το δίκτυο ύδρευσης- αποχέτευσης, η σύνδεση ρεύματος να λειτουργήσουν άμεσα τα σχολεία.

Διεκδικούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για

  • Να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση, όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Να γίνουν τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, διευθέτησης των χειμάρρων…. Να ξεκινήσουν, άμεσα, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (EL07) και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Ιούλη του 2018. Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ζημιές και οι κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο και να υπάρξει συνολική μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του.

Καλούμε το λαό της περιοχής να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της προστασίας των περιουσιών και της ίδιας του της ζωής. Να μην αφήσουμε άλλο χρόνο να πάει χαμένος. Τώρα  να οργανωθεί η πάλη μας για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Σημειώνουμε, επίσης, πως σαν  Λαϊκή Συσπείρωση, σχετικά με την απόφασή σας για έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο «δια περιφοράς» στις 15-10-18, διαφωνήσαμε πλήρως και κατηγορηματικά και δηλώσαμε ότι δεν συμμετέχουμε σε « δια περιφοράς », τυπικού χαρακτήρα συνεδριάσεις.

Δεν συμφωνήσαμε να υποκατασταθούν οι πάγιες διαδικασίες μιας συγκροτημένης συζήτησης, που εξασφαλίζει η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Θεωρήσαμε πολιτικά απαράδεκτο το ότι δεν δεχτήκατε να ακούσετε την αγωνία και τις ανάγκες των πλημμυροπαθών, που εκείνες τις στιγμές το είχαν ανάγκη ενώ την ίδια στιγμή βρίσκατε χρόνο για συναντήσεις για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Υπογραμμίζουμε, πάντως, πως δεν διαφωνούμε με την προτεινόμενη πίστωση, που ωστόσο – κατά την άποψη μας – είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες. αλλά με την τακτική σας.

Όπως  επίσης, θεωρούμε απαράδεκτο, τη στιγμή που έχει επιλεγεί από την περιφερειακή αρχή, οι συνεδριάσεις να διεξάγονται σε διαφορετική πόλη της Περιφέρειας κάθε φορά, τώρα που καίει ένα μεγάλο πρόβλημα, να μην αποδεχτείτε το αίτημα των πλημμυροπαθών, να γίνει η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στον τόπο των καταστροφών. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμάμε τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ