Παρουσίαση των Εικαστικών Σημειώσεων του ζωγράφου Τάκη Βαρελά

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παρουσίαση των Εικαστικών Σημειώσεων του ζωγράφου Τάκη Βαρελά

Την Κυριακή 3 Φλεβάρη, στις 18.00, οι εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ και ο ζωγράφος Τάκης Βαρελάς παρουσιάζουν την έκδοση των Εικαστικών Σημειώσεών του, «Στα Café της Αναμονής» και «Σημειωματάριο Ανησυχίας». Η παρουσίαση θα γίνει στο «POLIS ART CAFÉ» (Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου Αθήνα. Τηλ:210324 9587).

Τις εκδόσεις παρουσιάζουν οι:

Αδαμίδου Σοφία / Συγγραφέας – Δημοσιογράφος

Κρανιάς Γιάννης / Εκδότης ΕΝΤΥΠΟΙΣ

Μαράτος Ανδρέας / Εικαστικός – Συγγραφέας

Μπίμης Γιώργος / Ποιητής – Συγγραφέας

Φάμπα Εύα / Σολίστ κλασικής κιθάρας

Οι δύο εκδόσεις του Ζωγράφου Τάκη Βαρελά Το «Σημειωματάριο Ανησυχίας» και «Στα café της αναμονής»,από τον εκδοτικό οίκο ΕΝΤΥΠΟΙΣ αποτελούν την προσωπική κατάθεση σχεδίων και σημειώσεων που πυροδοτούσε η καθημερινότητα του, στα café και εκεί που συναντιούνται ή συχνάζουν οι άνθρωποι για να κοινωνούν τις ανάγκες τους.

Οι δύο εκδόσεις, είναι στην ουσία ο πρώιμος χρόνος της σύλληψης του έργου του κάθε καλλιτέχνη. Κάτι που έχει πολύ ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για όσους επιθυμούν να «διαβάσουν» τους καλλιτέχνες και το έργο τους.

Στην περίπτωση του Τάκη Βαρελά και στις δύο εκδόσεις, «Σημειωματάριο Ανησυχίας» και «Στα café της αναμονής», αποτυπώνονται οι κοινωνικές αναφορές, σχεδιαστικά και με κείμενο και σε πραγματικό χρόνο η θεματογραφία του αλλά και η έμπνευσή του.

Στα δύο βιβλία, για πρώτη φορά ο ζωγράφος, πέρα από τα σχέδια, διατυπώνει με σαφήνεια της κοινωνικές του ανησυχίες δια μέσου του λόγου, δίνοντας την δυνατότητα στον αναγνώστη να διευρύνει ερμηνευτικά τα πραγματικά αίτια της απανθρωπιάς, που κυριολεκτικά λεηλατεί την ζωή των ανθρώπων και δει, της τάξης πραγματικών δημιουργών.

«Ίσως, να παραβλέπουμε –σημειώνει στον πρόλογο– αυτά που μας λείπουν, ή αυτά που μας παίρνουν, τα οποία, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η αξιοπρέπεια, του να ζείς ως άνθρωπος».

Συλλογιζόμενος, θέτει ερωτήματα, διλήμματα τα οποία μας εγκαλούν σε αποφάσεις. Ο αυτοσαρκασμός δεν απουσιάζει από τα έργα.

Τα κείμενα που συνοδεύουν τα σχέδια, αποτελούν κατάθεση ψυχής, ερμηνεύουν εν θερμώ, πολιτικά, τα αξιακά χαρακτηριστικά της διαπάλης ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο.

Και στις δύο εκδόσεις αναδύονται τα απάνθρωπα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης.

Η ανησυχία για ένα ενδεχόμενο πόλεμο, μεταβάλλει το έργο του ζωγράφου σε αντιπολεμικό εγερτήριο. Θεωρεί τον Πλούτο και την Ιδιοκτησία ταιριαστό, ζευγάρι με μόνη έγνοια τους το κέρδος, δεν διστάζουν να θυσιάσουν τον άνθρωπο και τις αξίες του.

(Στις εικόνες που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε ένα δείγμα από την νέα δουλειά που παρουσιάζονται στο «Σημειωματάριο Ανησυχίας» και «Στα café της αναμονής», από τον εκδοτικό οίκο ΕΝΤΥΠΟΙΣ).

Ο Παναγιώτης (Τάκης) Βαρελάς, γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Λειβαδιάς το 1959.

Εργάζεται έως το 1986 στον «Οδηγητή». Σχεδίασε πολιτικές αφίσες, εξώφυλλα βιβλίων, και δεκάδες έντυπα πολιτικής επικοινωνίας. Σχεδίασε και επιμελήθηκε την ανάπτυξη εταιρικών ταυτοτήτων για τη βιομηχανία.

Το 2010 εκθέτει για πρώτη φορά την εικαστική ενότητα «Μετ ΄ άλλων ανθρώπων έργο », το οποίο αποτελεί το έργο που καθόρισε την διαδρομή του για τα επόμενα χρόνια. Συμμετέχει εδώ και μια δεκαετία στο μεγάλο εικαστικό δρώμενο «Άνθρωποι – χρώμα + σίδερο», Έχει παρουσιάσει του έργα του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, την Πάτρα, την Λειβαδιά. Συμμετείχε σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις.

Ιδρύει στη Σαλαμίνα την εικαστική ομάδα ΕΡΓΟΔΡΟΜΕΙΟΝ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ “FABRICATO”.

Σημαντικό έργο, η συμμετοχή στο διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού για την επιλογή εθνικής συμμετοχής για την 58η Μπιενάλε της Βενετίας 2019 με το έργο «ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ».

Επίσης συνεργάζεται με εφημερίδες και ΜΜΕ εικονογραφώντας και σχολιάζοντας την επικαιρότητα.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, Ιδρύματα και φορείς. Είναι μέλος και Γ. Γραμματέας του ΔΣ του ΕΕΤΕ.

 
 
2 / 5