Πολιτική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Λιβαδειάς με ομιλητές τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κώστα Μπασδέκη και υποψήφιο Δήμαρχο Λιβαδειάς Νώντα Κοτσικώνα

.   6 Φεβρουαρίου 2019   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πολιτική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Λιβαδειάς με ομιλητές τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κώστα Μπασδέκη και υποψήφιο Δήμαρχο Λιβαδειάς Νώντα Κοτσικώνα

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Λιβαδειάς, το απόγευμα της Τετάρτης 6 Φλεβάρη, η προγραμματισμένη πολιτική εκδήλωση της αυτοδιοικητικής κίνησης “ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, με ομιλητές τους

  • Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ  και υποψήφιο περιφερειάρχη Στερεάς-Εύβοιας
  • Νώντα Κοτσικώνα, υποψήφιο Δήμαρχο Λιβαδειάς

Από τους ομιλητές αναδείχθηκε η πολιτική σημασία των επερχόμενων εκλογών, είτε αυτές είναι για την τοπική διοίκηση είτε για την ευρωβουλή ή το ελληνικό κοινοβούλιο, δεδομένου ότι αφορούν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απλός εργαζόμενος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο συνταξιούχος και ο άνεργος, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Τονίστηκε ότι, οι διοικήσεις των Δήμων και των Περιφερειών όπου πλειοψηφούν συνδυασμοί των κομμάτων που ασκούν ή άσκησαν εξουσία, όπως ο Δήμος Λιβαδειάς και η Περιφέρεια Στερεάς-Εύβοιας, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να “αποκεντρώνουν” την κυβερνητική πολιτική των κομμάτων τους που έχει σαν άξονα την λεγόμενη “ανταγωνιστικότητα” των επιχειρήσεων, δηλαδή την αύξηση της κερδοφορίας τους. Γιαυτό και όλες οι δράσεις τους και οι πόροι αναλώνονται στην στήριξη της “επιχειρηματικότητας” ενώ την ίδια στιγμή στους πολίτες εφαρμόζουν την ανταποδοτικότητα σε κάθε έκφανση της ζωής τους.   

************************************************

Παρατίθεται  η ομιλία του Κώστα Μπασδέκη

 

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες.

Το προηγούμενο διάστημα  γίναμε μάρτυρες ταχύτατων  πολιτικών εξελίξεων που είναι ιδιαίτερα πυκνές και που δημιουργούν σειρά ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό ενώ μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στην προσπάθεια ενίσχυσης του υπό  διαμόρφωση δίπολου.

Καθημερινά βομβαρδίζονται οι εργαζόμενοι από τους ψευτοκαυγάδες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ κι ένας ολόκληρος μηχανισμός προσπαθεί να εγκλωβίσει τις λαϊκές δυνάμεις στη λογική του διπολισμού για να επαναληφθεί ο γνωστός φαύλος κύκλος που υπονομεύει το μέλλον του λαού μας. 

Πίσω από τους δικομματικούς θεατρινισμούς, τις “μονομαχίες” Τσίπρα-Μητσοτάκη  που διαφημίζουν οι μηχανισμοί της παραπληροφόρησης βρίσκεται η στρατηγική σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Είναι ψεύτικα τα διλλήματα περί “προόδου” και “συντήρησης”, είναι ψεύτικες οι διαχωριστικές γραμμές που χαράζει το κυβερνητικό επιτελείο.  

Γιατί και τα δύο κόμματα προσκυνούν την καπιταλιστική ανάπτυξη, τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την κερδοφορία του, ευθύνονται για το ξήλωμα των εργατικών , λαϊκών δικαιωμάτων και είναι ορκισμένοι υποστηριχτές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.     

Ωστόσο η αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ -Νέας Δημοκρατίας έχει και αντικειμενική βάση. Βάση της είναι η αντιθέσεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων που το καθένα για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων προσπαθεί να κερδίσει θέσεις στη γεωστρατηγική σκακιέρα .

 Σε αυτή τη λογική και η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ -Νέας Δημοκρατίας που έχει συγκρουσιακό χαρακτήρα και μπορεί να οξυνθεί ακόμη περισσότερο  υποδηλώνει ότι στη μεταμνημονιακή εποχή ο διαγκωνισμός μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου και μονοπωλιακών ομίλων είναι ιδιαίτερα οξύς και  έντονος για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην κερδοφορία από την έστω και αναιμική ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, χωρίς φυσικά να διαφωνούν στην συνέχιση της επίθεσης στα εργατικά-λαικά δικαιώματα.

 Αυτή η σύγκρουση ενέχει τον κίνδυνο ώστε ευρύτερα τμήματα των λαϊκών μαζών να εγκλωβίζονται στη λογική της διαχείρισης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ακολουθώντας τον ένα ή τον άλλο εκφραστή αυτών των συμφερόντων.

 Το δεύτερο ζήτημα που είναι σε εξέλιξη αφορά στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος που τις τελευταίες μέρες παίρνει ταχύτατες διαστάσεις με παζάρια, με τις μετακινήσεις βουλευτών σχεδόν όλων των κομμάτων μεταξύ τους. Καταλύτης σ΄ αυτή  την εξέλιξη αποτέλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών και όπως φαίνεται δημιουργεί νέα δεδομένα και εξελίσσεται.

 Φαίνεται ότι αδυνατίζει έντονα το σοσιαλδημοκρατικό τμήμα ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να  απορροφήσει το μεγαλύτερο κομμάτι του, ενώ παράλληλα γίνεται σοβαρή προσπάθεια να δημιουργηθεί δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ένας νέος πολιτικός φορέας από δυνάμεις οι οποίες κινούνται από τον κεντροδεξιό μέχρι και τον εθνικιστικό χώρο.

 Στόχος είναι να υπάρξει από τη μία πλευρά ένα ισχυρό δίπολο αυτό του ΣΥΡΙΖΑ -Νέας Δημοκρατίας ενώ ως συμπληρώματα σε ενδεχόμενη κεντροαριστερή η κεντροδεξιά κυβέρνηση να παίξουν τα μικρότερα τμήματα τα οποία θα απομείνουν ή θα δημιουργούν στη συνέχεια.

 Η μόνη σταθερή πολιτική δύναμη αποτελεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κυρίως  από την άποψη της  αδιάλειπτης και συνεπούς υπεράσπισης των εργατικών λαϊκών συμφερόντων και αυτό πρέπει να αξιολογηθεί από το λαό.

Και πραγματικά απέναντι σε αυτή την κατάσταση μόνο μία δύναμη μπορεί να αποτελέσει την ασπίδα υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, μπορεί να πάει κόντρα στην κατάσταση που θέλει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική να αποκαλύψει στα μάτια του λαού τι εξυφαίνουν οι κεντροαριστερές και κεντροδεξιές επιλογές. Αυτή η δύναμη είναι το ΚΚΕ και η ισχυροποίηση του μπορεί να κάνει τη διαφορά, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο λαός να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Αναφέρομαι σ αυτό τον στόχο γιατί μαζί με τον καθημερινό αγώνα την  καθημερινή πάλη στους χώρους δουλειάς στα εργοστάσια στα χωριά με τους αγρότες στις πόλεις, στις γειτονιές, στα μικρομάγαζα, στα σχολεία και στις σχολές, είναι μπροστά μας μέσα στο 2019 και όλες οι εκλογικές μάχες, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν μαζί με τις  ευρωεκλογές και εκλογές για την Τ.Δ οι βουλευτικές εκλογές, που σε κάθε περίπτωση θα γίνουν μέχρι το φθινόπωρο.
Σ αυτές τις μάχες  παλεύουμε να αποτυπωθεί η δυναμική συσπείρωσης γύρω από το Κόμμα μας και θα αντιμετωπίσουμε- παρά τις ιδιαιτερότητες που έχει η εκλογική αναμέτρηση με τις 4-5 κάλπες (κοινοτικές, δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές) τη δυναμική που θα επιδείξει το αστικό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, το ρόλο των συμπληρωμάτων τους, τα διάφορα αναχώματα “αριστερής προέλευσης”. 
Η εκλογική μάχη ευρωεκλογών και τοπικών εκλογών θα έχει από τα πράγματα γενικευμένο πολιτικό χαρακτήρα. Στο κέντρο της αντιπαράθεσης θα βρεθούν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, όπως είναι οι εξελίξεις και η πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης στη χώρα σε συνδυασμό με τις αντιπαραθέσεις εντός ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών κέντρων που μαίνονται. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πρόσφατη επικύρωση από τη βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι σημαντικό ωστόσο να αναδειχτεί και να γίνει κατανοητό από το λαό το πραγματικό διακύβευμα της  Συμφωνίας των Πρεσπών που φυσικά δεν είναι το σύνθετο όνομα που περιέχει τον όρο Μακεδονία, όπως αρκετοί προβάλλουν, αλλά η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, που όμως  διατηρεί το σπέρμα του αλυτρωτισμού με τα περί ¨Μακεδονικού λαού¨ “Μακεδονικής Γλώσσας” και “Ιθαγένειας” και στρέφεται κατά των δύο λαών και των λαών των Βαλκανίων , τροφοδοτώντας τον εθνικισμό και στις δύο πλευρές.

    Η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση της FYROM επιτεύχθηκε άλλωστε με την απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχει τη σφραγίδα τους και υπογράφηκε με βάση τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα που καθόρισαν αυτοί οι οργανισμοί, για να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια για να αποκοπεί κάθε επιρροή της καπιταλιστικής Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή αυτή! Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η συμφωνία μπαίνει σε ισχύ από τη στιγμή που η Ελληνική βουλή θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.   Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι δήθεν αυτή η συμφωνία θα διασφαλίσει την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα είναι πέρα για πέρα ψευδείς, παραπλανητικοί και ανιστόρητοι.

    Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης και  ανασφάλειας, υποδαύλισης των εθνικισμών και των αλυτρωτισμών με στόχο την αλλαγή συνόρων. Ιδιαίτερα οι λαοί των Βαλκανίων έχουν γνωρίσει στο πετσί τους την πολιτική των ιμπεριαλιστών όλα αυτά τα χρόνια. Ο πόλεμος στην ενιαία Γιουγκοσλαβία και η διάσπασή της , αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα, ενώ συνεχίζονται οι επεμβάσεις των ΗΠΑ ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή με ολέθρια αποτελέσματα όπως βλέπουμε στη Συρία, Λιβύη, Ουκρανία κλπ.

     Μόνο το ΚΚΕ έθεσε από χρόνια τη θέση του Γεωγραφικού Προσδιορισμού για το όνομα, αντιτάχθηκε στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς κι από τις δύο πλευρές, αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ , η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ καυγαδίζουν  μεταξύ τους αλλά μαζί στηρίζουν την ένταξη των Δ. Βαλκανίων και της FYROM στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

     Όμως αποτελεί πρόκληση ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται σήμερα στο ΚΚΕ παραχαράσσοντας την κρυστάλλινη θέση που είχε από το 1992, την ίδια ώρα που ο Συνασπισμός τότε συμμετείχε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια υπερθεματίζοντας για το όνομα της Μακεδονίας σε συμπαράταξη  με τις υπόλοιπες αστικές και εθνικιστικές δυνάμεις.

 Είναι πρόκληση να βαφτίζει σήμερα προοδευτικό τη συμπόρευση με τον Τραμπ, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το ΝΑΤΟ συμμετέχοντας σε όλες τις εγκληματικές ενέργειες στην περιοχή και ευρύτερα.

 Είναι πρόκληση να επικαλείται το ΕΑΜ τους αγωνιστές του ΔΣΕ τους εκτελεσμένους που αντιπάλευαν τον ιμπεριαλισμό και την επέμβαση των Αμερικανών στην Ελλάδα θέλοντας να προσδώσει κύρος στην φιλοΝΑΤΟική και φιλοαμερικανική πολιτική του.  Τα ηρωικά σύμβολα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ δεν μπορούν να συμπορευτούν με τα βρώμικα σύμβολα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Αυτό δεν πρέπει και δεν μπορεί να το ανεχθεί κανένας άνθρωπος που σέβεται την ιστορία που αισθάνεται αριστερός, προοδευτικός, κανένας εργαζόμενος που γνωρίζει καλά ότι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ-ΕΕ σημαίνουν επεμβάσεις πόλεμοι χούντες, θάνατος και προσφυγιά Η πείρα χρόνων βοηθάει να γίνει περισσότερο κατανοητός ο ολισθηρός κατήφορος που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι βέβαιο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα και μπροστά στις εκλογικές μάχες θα ενταθεί η επίθεση στο ΚΚΕ γιατί με τη στάση του τους αποκαλύπτει και στραπατσάρει το αριστερό τους προφίλ και είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του  με τη ακόμη και οι πιο βρώμικες μεθοδεύσεις  π.χ  συμμετοχή στα εθνικιστικά  συλλαλητήρια, διαστρέβλωση των θέσεων του για το μακεδονικό κλπ.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπαράθεση και στο όνομα της προοδευτικής συμμαχίας όπως την αντιλαμβάνεται δεν διστάζει να  σηκώσει το ζήτημα της ακροδεξιάς στην προσπάθεια να συσπειρώσει λαϊκές δυνάμεις επισείοντας τον κίνδυνο ανόδου του φασισμού την ίδια ώρα πού  ο μέχρι πρότινος εταίρος του οι ΑΝΕΛ ήταν τμήμα της ακροδεξιάς, δίκη της Χ.Α, ενώ  γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ είχε ευρύτατη στήριξη του αστικού πολιτικού συστήματος αφού υπερψηφίστηκε και από τη Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ το Ποτάμι και λοιπά.

Έτσι δικαιολογούνται και οι μετακινήσεις βουλευτών από διάφορα κόμματα προς το ΣΥΡΙΖΑ και εν όψη της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών, αφού οι διαφορές που έχουν αφορούν δευτερευούσης σημασίας ζητήματα και όχι στις στρατηγικές επιλογές..

    Θεωρούμε ότι ο λαός μας πρέπει να αντιταχθεί απέναντι  σ΄ αυτή την επαίσχυντη συμφωνία και να παλέψει μαζί με τους άλλους λαούς για να φύγει το ΝΑΤΟ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις από την περιοχή. Να φύγουν οι βάσεις από την Ελλάδα , κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας. Αυτό είναι προοδευτική πολιτική.

Είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί από την πλευρά της κυβέρνησης η παροχολογία και η δήθεν αποκατάσταση αδικιών καλλιεργώντας ένα κλίμα προσδοκίας για καλύτερες μέρες.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παράσταση που δίνει η κυβέρνηση με τον κατώτατο μισθό. Δίνει ενάμιση ευρώ την ημέρα, κάνει το αυτονόητο με τον υποκατώτατο μισθό και βγήκε στα κεραμίδια. Είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη. Γιατί διατήρησε τα μέτρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για 4 χρόνια και τα λίγα ευρώ που πετάει θα εξανεμισθούν με τη φορολογία και πολύ περισσότερο με τη μείωση του αφορολόγητου ποσού που θα φέρει την επόμενη περίοδο.

Τι άλλο κρύβει η κυβέρνηση  ; κρύβει ότι διατηρεί και υλοποιεί το νόμο Βρούτση της ΝΔ που έχει καταργήσει τις Συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθορίζοντας τον κατώτατο μισθό με υπουργική απόφαση, ανάλογα με τις οικονομικές συγκυρίες, τους σχεδιασμούς της και τις επιδιώξεις των επιχειρηματιών. Κρύβει επίσης οτι ένας μεγάλος αριθμός κυρίως νέων εργαζομένων δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και δεν παίρνουν ούτε τον κατώτερο μισθό.  

Το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ πρωταγωνιστούν στους αγώνες και έχουν ασκήσει μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος κατέθεσε στη βουλή πρόταση νόμου 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων που απαίτησαν κανένας μισθός να μην είναι κάτω απο τα  751 ευρώ που επιβάλλεται να γίνουν η βάση για νέες αυξήσεις.  Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, νέος και νέα να μη πέσει στις παγίδες που στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  ότι θα αποκαταστήσει δήθεν τα όποια εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα στην προ του 2012 περίοδο.     

Συντροφοι και Συντρόφισσες

Όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή των λαϊκών ανθρώπων θα είναι στο επίκεντρο όλων των εκλογικών μαχών.
Αντικειμενικά το πολιτικό πλαίσιο των εκλογικών αναμετρήσεων  θα είναι ενιαίο και δένεται με τη συνολική πολιτική- ιδεολογική και μαζική μας παρέμβαση του Κόμματος στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές. 
Επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε την πολλαπλή εκλογική μάχη για να προβάλλουμε την ανάγκη της ισχυροποίησης του ΚΚΕ παντού, σε όλες τις κάλπες, στους χώρους δουλειάς και νεολαίας, τις λαϊκές γειτονιές και χωριά, μέσα στο εργατικό· λαϊκό κίνημα και τους φορείς του.

Ισχυρό ΚΚΕ παντού γιατί έτσι μόνο μπορεί να γίνει η πραγματική διαφορά, προβάλλοντας και ενισχύοντας την ανάγκη συνολικής αμφισβήτησης και καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και των κομμάτων που την υλοποιούν  και υπηρετούν, για να κερδίσει έδαφος η μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος που απαιτεί συνολική ρήξη και σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου. 

Αντικειμενικά το επόμενο διάστημα η εκλογική πολιτική δουλειά αποκτά προτεραιότητα με βασική επιδίωξη, να αποτυπωθεί σε ψήφους και ποσοστά  η ενίσχυση του Κόμματος στη βουλή, την ευρωβουλή, τους δήμους και την περιφέρεια, με περισσότερους εκλεγμένους, με ένταξη στη δράση, συσπείρωση στα ψηφοδέλτια και στήριξή τους ευρύτερου κόσμου από τα εργατικά λαϊκά στρώματα. 

Να εξηγήσουμε πλατιά την αναγκαιότητα ότι ισχυρό ΚΚΕ χρειάζεται :
-Για να μεγαλώσουν τα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί η σημερινή ή όποια μελλοντική κυβέρνηση. 
-Για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών. 
-Για να νιώσουν πραγματικά αδύναμοι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που υλοποιούν την ταξική πολιτική προς το συμφέρον της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. 
-Για να απομονωθούν οι ναζιστές της ΧΑ αντιμετωπίζοντας το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης που θρέφει το φασισμό- ναζισμό και τον χρησιμοποιεί ως εμπροσθοφυλακή για το χτύπημα του εργατικού κινήματος. 
Για να δυναμώσει η ελπίδα, για να υπάρξει πραγματική «καθαρή διέξοδος» και σίγουρη προοπτική για το λαό, ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους. 
– Με το ΚΚΕ γιατί έχει πρόγραμμα και σχέδιο για μια οργάνωση της οικονομίας και της εξουσίας που μπορεί να εξασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία. 

σ/σ
Και μπροστά στη μάχη των εκλογών επιδιώκουμε να αναδείξουμε το πραγματικό δίλημμα που είναι: ανάπτυξη προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους ή ανάπτυξη σε όφελος των εργατικών- λαϊκών δικαιωμάτων. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. 
Σ αυτό το δίλλημα επιδιώκουμε η απάντηση από τα λαϊκά στρώματα να είναι με ψήφο ενίσχυσης των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες.

 Για να δώσει ο λαός απάντηση στην ΕΕ και στον φτιασιδωμένο εξωραϊσμό όλων των άλλων δυνάμεων που καλλιέργησαν ελπίδες  και τον εξαπάτησαν για το ρόλο της ΕΕ.

Διαφημίζουν δεκαετίες την ΕΕ , υπόσχονται ευημερία αλλά στην πράξη όλα αυτά έχουν διαψευστεί. Η ΕΕ δεν είναι η Ευρώπη όπως ισχυρίζονται οι υπερασπιστές της είναι  ένωση του κεφαλαίου που παράγει συνεχώς μέτρα κατά των λαών και σημαδεύεται απο τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Είναι πρώτος διδάξας στη  ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και της σταθερής εργασίας, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και τα 70 χρόνια. Είναι ένωση του αντικομμουνισμού και της παραχάραξης της ιστορίας, φυτώριο ανάπτυξης της ακροδεξιάς και τροφοδότης φασιστικών δυνάμεων.

Στην ΕΕ αυτοί που ζούνε στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας ξεπερνούν τα 110 εκατομ , οι άνεργοι ξεπερνούν τα 16 εκατομμύρια και περισσότεροι είναι αυτοί που δουλεύουν με μερική και προσωρινή απασχόληση.

ΕΕ είναι όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων που είναι σε ισχύ και καταρρακώνουν τη ζωή του λαού.

Αυτά υλοποιούνται από την  κεντρική και τοπική διοίκηση  κι εδώ στη Στερεά με ευθύνη της Περιφέρειας  και των Δήμων, με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που τους στηρίζουν και σ αυτή τη ρότα θα κινηθούν και το επόμενο χρονικό διάστημα . 

Η προσπάθεια των αστικών κομμάτων να «κλειδώσουν» την αντιπαράθεση στα πρόσωπα θα συνοδεύεται πιο έντονα με τη συμβολή τους στο αφήγημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την υπεράσπιση της ΕΕ ως μονόδρομου. 
Σε αυτό το πεδίο η δική μας θέση βάζει μπροστά την πολιτική μας πρόταση, την ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση στους Δήμους, στην Περιφέρεια, τη βουλή και την ευρωβουλή, στο έδαφος των ασφυκτικών προβλημάτων που βιώνουν οι εργατικές· λαϊκές οικογένειες. 
Ο απόλυτος διαχωρισμός που θα επιδιώξουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις να κάνουν ανάμεσα στα λεγόμενα «τοπικά» προβλήματα από τα γενικά προβλήματα του λαού και της χώρας, δεν έχει καμιά βάση. Τα τοπικά προβλήματα είναι έκφραση των γενικότερων που απορρέουν απ αυτά.

Στο κέντρο της προσοχής όλων των αστικών δυνάμεων  βρίσκεται  η προσπάθεια που κάνουν οι επιχειρηματίες οι  βιομήχανοι όλων των κλάδων να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, όπου ο στόχος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που προωθούν οι αστικές δυνάμεις και στην ΤΔ, έχει πολλαπλές επιπτώσεις στους ίδιους τους εργαζομένους.

Αυτό που συμβαίνει στη Στερεά όπως άλλωστε και συνολικά στη χώρα είναι ότι από τη μία παράγεται τεράστιος πλούτος που τον καρπώνονται λίγοι επιχειρηματίες, και από την άλλη η παραγωγοί  του πλούτου οι εργάτες και οι εργάτριες βιώνουν με όλους τους τρόπους την επίθεση στα δικαιώματά τους, την σκληρή εκμετάλλευση, μειώσεις μισθών, 10ωρα και 12ωρα, απληρωσιά, εντατικοποίηση συνεχή εργατικά λεγόμενα  ατυχήματα, έξαρση των επαγγελματικών ασθενειών, απειλές απόλυσης, εργοδοτική βία.

Ορισμένα παραδείγματα αποδεικνύουν συγκεκριμένα  τον ενεργό  ρόλο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην υλοποίηση και στην υπηρέτηση της πολιτικής που συμφέρει το κεφάλαιο.

 Ο Μπακογιάννης προβάλλει για παράδειγμα το Επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης στα Οινόφυτα ως τη μεγαλύτερη πολιτική παρέμβαση υπεράσπισης του περιβάλλοντος σε μία περιοχή που είναι γνωστό ότι τα επίπεδα της μόλυνσης είναι σε υψηλά επίπεδα και αποδεδειγμένα.

 Ωστόσο με το πρόσχημα ότι η παρέμβαση της περιφέρειας συμβάλλει στην εξυγίανση, κρύβει τον βασικό στόχο  που είναι  κυρίως  να επιλυθούν χρόνια αιτήματα των βιομηχάνων που αφορούσαν τη χωροθέτηση επιχειρήσεων, την επέκταση δηλαδή των δραστηριοτήτων τους και την αλλαγή της χρήσης γης στην περιοχή και αυτό περνάει μέσα απ αυτή την παρέμβαση.

 

Αδειοδοτεί  η Π.Σ.Ε αφειδώς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια  για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε όλη την περιφέρεια από την Ευρυτανία μέχρι την Κάρυστο διευκολύνοντας με κάθε τρόπο  με παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, σε δασικές εκτάσεις, και την εγκατάστασή τους όπου οι επιχειρηματίες θέλουν και προσδοκούν κέρδη. Φυσικά δεν λέει κουβέντα για τα σπίτια που παραμένουν χωρίς ρεύμα. Δεν λέει τίποτα για το παράλογο να παράγεται ρεύμα με χίλιους δύο τρόπους και αντί να μειώνεται η τιμή του γίνεται είδος πολυτελείας.

 Και φυσικά βλέπουμε ότι τόσο το κεντρικό όσο και το οδικό δίκτυο μεταξύ των χωριών να βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση συνολικά στην Βοιωτία.

Βλέπουμε την πολιτική της στο τομέα της αγροτικής παραγωγής. Μια σημαντική πλευρά του Περιφερειακού συνεδρίου που έγινε σε αγαστή συνεργασία Μπακογιάννη Τσίπρα ήταν και η προώθηση της αγροδιατροφής, που αφορά τόσο τη βιομηχανία τροφίμων όσο και την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Αυτό σημαίνει περισσότερα κέρδη για τους βιομήχανους του κλάδου από τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, την ανασφάλιστη εργασία, τα επιχειρηματικά παιχνίδια στις πλάτες εργαζομένων, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, την απληρωσιά και της αγροτικής παραγωγής ενώ παράλληλα συμβάλλει στην επίλυση του διαρθρωτικού προβλήματος  του μικρού κατατεμαχισμένου κλήρου όπως το ονομάζουν στα αναπτυξιακά τους σχέδια.

Στον τομέα της Αγροτικής παραγωγής η Περιφέρεια έχει την ευθύνη υλοποίησης σημαντικού μέρους προγραμμάτων που αφορούν τόσο τα σχέδια Νέων Αγροτών όσο και τα σχέδια βελτίωσης  αλλά και των προγραμμάτων επιδότησης επιχειρηματιών που πάει φυσικά και το μεγαλύτερο ποσό των ενισχύσεων, έτσι διευκολύνουν και διεκπεραιώνουν σε μεγάλο βαθμό τη βασική επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική διαδικασία συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση χρειάζεται να ορθωθεί απάντηση αντίστασης μικρομεσαίων αγροτών κτηνοτρόφων  που μαζί με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε συλλόγους και ομοσπονδίες μπορεί να αντιπαλέψει και να φρενάρει πολιτικές που εκπορεύονται από ΕΕ και την κυβέρνηση και υλοποιούνται μέσα από την τοπική διοίκηση. Τέτοια τοπική διοίκηση έχει ανάγκη ο μικρομεσαίος αγρότης, έχει ανάγκη το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.

Το σύνολο των υποδομών Υγείας στην περιφέρεια έχει χειροτερέψει με δραματικές  συνέπειες για το λαό όπως αποδείχτηκε με τον πρόσφατο θάνατο της 14χρονης από τη Λαμία ενώ προχθές και μετά από αυτό το θλιβερό επεισόδιο η περιφέρεια υπερηφανευόταν για την διευκόλυνση που παρέχει στην παρέμβαση των ιδιωτών στον τομέα της υγείας. Έχει όμως σοβαρές ευθύνες για το γεγονός ότι εδώ σε μια περιοχή με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους το Νοσοκομείο της Λιβαδειάς δεν καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες κατοίκων και εργαζόμενων.

Οι τραγικές ελλείψεις στην πολιτική προστασία που έχουν αποτυπωθεί τα τελευταία χρόνια με τις ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία, στην αντισεισμική θωράκιση, στην αντιπλημμυρική προστασία όπως δραματικά αποδείχτηκε με τις πρόσφατες πλημμύρες στη Φθιώτιδα και Εύβοια . Η ανυπαρξία έργων υποδομής είναι εμφανής στην περιοχή της Στερεάς.

 Οι αναγκαίες για το λαό παρεμβάσεις με τα αντίστοιχα έργα υποδομής είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ταξικές επιλογές στήριξης του κεφαλαίου από το κράτος, την Τοπική περιφερειακή διοίκηση, τις αστικές κυβερνήσεις, της ΕΕ που βαφτίζει ως μη επιλέξιμα τέτοια έργα. Η χαρακτηριστική στάση Περιφέρειας Στερεάς ειδικά στα επείγοντα προβλήματα των πλημμυροπαθών είναι ενδεικτική των ευθυνών που έχουν.

 
Ωστόσο στην κατεύθυνση στήριξης αυτής της πολιτικής Μπακογιάννη ΝΔ, κινήθηκαν και όλες οι πολιτικές δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α κλπ  στο περιφερειακό συμβούλιο σε απόλυτη συμφωνία με την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την πολιτική καθολικής υπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, κουβαλάει ως προίκα ο Μπακογιάννης που προαλείφεται για δήμαρχος στην Αθήνα.

 

 Τα παραπάνω παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά και αποδεικνύουν το σημαντικό ρόλο της Περιφέρειας στην υλοποίηση της πολιτικής που έχει κοινή αφετηρία από την ΕΕ τις αστικές κυβερνήσεις και αποδεικνύει τίνος συμφέροντα υπηρετεί. Για αυτό το ΚΚΕ λέει ότι  ενιαία πρέπει να είναι τα κριτήρια ψήφου σε όλες τις εκλογές γιατί ενιαία είναι και η πολιτική που υλοποιούν τα κόμματα και οι παρατάξεις σε όλα τα επίπεδα της κυβερνητικής και τοπικής διοίκησης.

 

Απόδειξη επίσης σ αυτό είναι και οι επικεφαλής υποψήφιοι των παρατάξεων που διεκδικούν την Περιφερειακή διοίκηση. Όλοι έχουν δώσει δείγματα γραφής υπηρέτησης αντιλαϊκών επιλογών για αυτό και δεν είναι τυχαία η επιλογή τους από τα κόμματα που τους στηρίζουν.

 Σπανός: Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας με ισχυρούς δεσμούς με επιχειρηματίες της περιοχής, με ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια για το σύνολο των προβλημάτων αφού ήταν το δεξί χέρι του Μπακογιάννη.

 Αναγνωστάκης: περιφερόμενος σε σοσιαλδημοκρατικούς σχηματισμούς με ευθύνες τόσο ως Δημάρχου Χαλκιδέων αλλά και ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αποτελεσματικός στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων.

 Μπατζελή: ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ως υπουργός Γεωργίας έχει αποδείξει ότι προώθησε αποτελεσματικά τη συνολική πολιτική ΕΕ και της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ τότε που ξεκλήρισε και συνεχίζει να ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά.

 Γκλέτσος: ως δήμαρχος Στυλίδας πέρα από το ταλέντο του στην υποκριτική ξεχώρισε και για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ντόπιων βιομηχάνων και των επιχειρηματιών  μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στο Μαλιακό που ήταν στην ευθύνη του δήμου.

 

 Στον αντίποδα της αντιλαϊκής πολιτικής βρέθηκε και βρίσκεται το ΚΚΕ και η Λαική Συσπείρωση που:

Είπαν την αλήθεια στο λαό.

Που πρωταγωνίστησαν στους αγώνες για κάθε λαϊκό πρόβλημα.

Που στήριξαν τους αγώνες του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ για την αναπλήρωση των απωλειών για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Που ήταν και είναι στο πλευρό του αγροτικού κινήματος, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που από την Δευτέρα 28 Γενάρη  βρίσκονται με τα τρακτέρ στους δρόμους του Αγώνα για τα συμφέροντα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, κόντρα στον κυβερνητικό αυταρχισμό που στέλνει άμεσα τους αγωνιζόμενους αγρότες στα δικαστήρια.

Που ήταν και είναι στο πλευρό του μαχόμενου κινήματος των ΕΒΕ , των γυναικών , των φοιτητών και των μαθητών.

Ενημέρωσαν το λαό ότι οι περιφέρειες και οι δήμοι μέσα από τον Καλλικράτη γίνονται ισχυρά εργαλεία προώθησης της ανάπτυξης που έχει κριτήριο το κέρδος, δένονται περισσότερο με τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες σε κάθε περιοχή και συμμετέχουν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Τώρα με τον Κλεισθένη (Ι) τα πράγματα χειροτερεύουν και  οι εργαζόμενοι της περιοχής αυτό πρέπει να το υπολογίσουν καλά.  

Οι κομμουνιστές και οι αγωνιστές που συνεργάστηκαν με το ΚΚΕ,  οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και τους Δήμους της Στερεάς έδωσαν μάχες για κάθε λαϊκό πρόβλημα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και της επίθεσης του κεφαλαίου, για τους μισθούς και τις συντάξεις, την υγεία, την πρόνοια , την παιδεία για τα δικαιώματα της νεολαίας και των γυναικών.

Βρίσκονται στο πλευρό των ανέργων και των απολυμένων, απαιτούν το δικαίωμα στη δουλειά, την προστασία αυτών που ο καπιταλισμός και η αντιλαϊκή πολιτική τους στερεί το δικαίωμα στην εργασία και τους ρίχνει στο καιάδα.

Βρίσκονται  δίπλα στους εργαζόμενους της Περιφέρειας και των Δήμων.     

Διεκδικούν  υποδομές, έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του λαού για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, των πυρκαγιών, μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση.

Απαιτούν επαρκή κρατική χρηματοδότηση και αντιτάσσονται στην ανταποδοτικότητα, στους φόρους και τα τέλη που επιβάλλουν η διοίκηση της περιφέρειας και οι δήμοι.

Ήταν πραγματική ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ και  θα είναι ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στην αντιλαϊκή πολιτική ακόμα κι αν αναλάβουν ευθύνη διοίκησης, όπως κάνουν οι 5 κομμουνιστές δήμαρχοι. 

Με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εκλογικές μάχες κάνουμε κάλεσμα  συσπείρωσης στο ΚΚΕ όλων των λαϊκών δυνάμεων.

 Κανένας εργάτης και  εργάτρια, κανένας μικρομεσαίος αγρότης και επαγγελματίας, νέος και νέα των λαϊκών οικογενειών να μην ακουμπήσει τις ελπίδες του στο ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ ή σε διάφορες παραλλαγές , είναι κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το έχουν αποδείξει.

Αυτοί που αισθάνονται αριστεροί, όλες οι ζωντανές λαϊκές δυνάμεις, είναι καιρός να ξεπεράσουν τις παγίδες των ψεύτικων προσδοκιών και της αναμονής, να αχρηστεύσουν την παγίδα του μικρότερου κακού που γίνεται συνεχώς και πιο μεγάλο κάθε φορά.

Να πάρουν την απόφαση που θα κάνει τη διαφορά, να μπουν στον αγώνα και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να ισχυροποιηθεί παντού, στις  βουλευτικές, στις ευρωεκλογές, στις τοπικές εκλογές,  στα σωματεία, στο μαζικό κίνημα.

Αυτό θα δώσει δύναμη στην υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας  που είναι κινητήρια δύναμη  της λαϊκής αντεπίθεσης.

Αυτό χρειάζονται οι άνθρωποι του μόχθου. Μια ισχυρή δύναμη που θα παλεύει  οργανωμένα κατά των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας  θα δίνει το αγωνιστικό της παρόν στην καθημερινή πάλη για τις ανάγκες του λαού μας και θα ανοίγει το δρόμο του μέλλοντος, της ανατροπής, της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού.

Αυτό το μέλλον χτίζεται μέσα στην καθημερινή πάλη και στις πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.