ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 28-2-19
Για την εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών για ΜΠΔΣ 2020-2023
Θυμίζουμε πως τον Απρίλη του 2018 οι φορείς της ΤΔ είχαν συντάξει το ΜΠΔΣ για τα χρονιά 2019-2021.
Για όσους ακόμα έχουν αυταπάτες για τον χαρακτήρα “αυτονομίας και αυτοτέλειας” των φορέων της τοπικής διοίκησης από κράτος και ΕΕ έρχεται μια ακόμη εγκύκλιος του υπουργείου οικονομικών για την κατάρτιση του ΜΠΔΣ για τα έτη 2021-2023 για να τους προσγειώσει στην πραγματικότητα .
Μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες καλεί τους φορείς της κυβέρνησης, Δήμους Περιφέρειες, να εξειδικεύσουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους α) για το τρέχον έτος , β) το έτος του επόμενου προϋπολογισμού, και γ) τα τρία επόμενα έτη 2021-2023.
Στην ουσία τους καλεί να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από τα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης , θεσμών και κεφαλαίου .
Όπως ορίζει η εγκύκλιος θα πρέπει οι ΟΤΑ να είναι “ συνεπείς με το εκάστοτε δημοσιονομικό πλαίσιο” , με την υπόμνηση ότι δεν αλλάζει τίποτα, αφού “οι στόχοι για τα δυο πρώτα έτη από την σύνταξη ΜΠΔΣ (2020-2021) είναι δεσμευτικοί”
Κατευθύνσεις και πλαίσιο αυστηρής και απαρέγκλιτης ευθυγράμμισής τους με τις κατευθύνσεις του 3ου μνημονίου ( “πλαίσιο σταθερότητας”), με τις οποίες και καθορίζεται σαν ανώτατο όριο χρηματοδότησης και δαπανών για Δήμους Περιφέρειες τα 2473,4 εκατομμύρια ευρώ και 155 εκατομμύρια από το ΠΔΕ, κατά έτος.
Για το 2019 η κρατική χρηματοδότηση θα φτάσει σε 2δις 472 .
Ο δε στόχος των “ιδίων” εσόδων για το 2019 ανέρχεται σε 2.614 εκ που σημαίνει παραπάνω από την κρατική χρηματοδότηση.
Όσο δηλαδή η κυβέρνηση προχωράει στην εξειδίκευση των δημοσιονομικών στόχων κάνει πιο αποκαλυπτική την αντιλαϊκή πολιτική της και στην τοπική διοίκηση. Για αυτό και καλεί τους Δήμους να εγγράψουν έσοδα -έξοδα με βάση τα έτη 2017-2018 και όχι με βάση την πιθανή διαμόρφωση των προϋπολογισμών.
Χαρακτηριστικές είναι και οι αυστηρές υπαγορεύσεις της εγκυκλίου με τις οποίες καλεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες “να υποβάλουν ρεαλιστικές και συνεπείς δημοσιονομικές προβλέψεις” γιατί καθώς αναφέρει “κατά το παρελθόν διαπιστώθηκε ότι υποβλήθηκαν μη ρεαλιστικές προβλέψεις και μάλιστα υποεκτιμημένες” και τους προτρέπει σε “ προσπάθεια συγκράτησης δαπανών και εξέτασης των δυνατοτήτων αύξησης των ίδιων εσόδων” .
Προειδοποιεί, μάλιστα, “ότι οι προτάσεις των φορέων που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν διακριτά σε ότι άφορα την μεταξύ τους συνεπεία και αξιοπιστία και εφόσον είναι σύμφωνες με τους δημοσιονομικούς στόχους και πολιτικές του υπουργείου και το γενικότερο δημοσιονομικό πλαίσιο”.
Επισημαίνει, ταυτόχρονα, πως απαιτείται αιτιολόγηση για κάθε απόκλιση ……. “ Οι προβλέψεις όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για το Μ.Π.Δ.Σ. συνοδεύονται από έκθεση του οικείου προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών με αιτιολόγηση κάθε ετήσιας απόκλισης άνω του 5% από τα πραγματοποιηθέντα, κατά την τελευταία χρήση, έσοδα ή τα έξοδα του φορέα.”
Φυσικά εδώ αξίζει να σχολιάσει κάνεις ότι οι απερχόμενες, εντός ολίγου διαστήματος, δημοτικές και περιφερειακές αρχές θα πάρουν αποφάσεις για τα επόμενα χρόνια….. Φαίνεται ξεκάθαρα η βαρύτητα που έχουν “τα περί δημοκρατίας και της συμμετοχής” που κατά καιρούς μας τσαμπουνάνε οι αστικές δυνάμεις και που ότι και να λένε , όριο και προϋπόθεση έχουν την διασφάλιση καπιταλιστικής ανάπτυξης και της αστικής εξουσίας .
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ